Blog
Ontdek De Top 10 Paddenstoelen Voor Je Gezondheid
4 min

Ontdek De Top 10 Paddenstoelen Voor Je Gezondheid

4 min

Het aanbod paddenstoelen is enorm en deze schimmels zijn mogelijk erg gunstig voor je gezondheid. Daarom kun je inmiddels extracten van verschillende paddenstoelen kopen in de vorm van supplementen, capsules en poeders. Nu is het wel heel gemakkelijk om ze in je dagelijks leven op te nemen.

Paddenstoelen kennen een lange geschiedenis van traditioneel gebruik in allerlei geneeskundige praktijken. Ook vandaag de dag zijn ze nog steeds in trek vanwege hun mogelijke voordelen voor je gezondheid en welzijn. Dankzij de opkomst van eenvoudige en betrouwbare extractiemethodes kun je nu verschillende supplementen, capsules en poeders kopen met een grote verscheidenheid aan paddenstoelen. Er is nog nooit een beter moment geweest om te ontdekken wat paddenstoelen voor jou kunnen betekenen.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van paddenstoelen?

Dus, wat kunnen paddenstoelen precies voor je doen en wat zijn de mogelijke voordelen voor je gezondheid als je ze gebruikt? Het is zeker geen geheim dat paddenstoelen grote hoeveelheden vezels, vitamines en talloze andere voedingsstoffen bevatten. Maar daarmee zijn we er nog niet, want we kunnen nog andere gunstige eigenschappen noemen! Zo zijn paddenstoelen rijk aan antioxidanten en ze stimuleren je immuunsysteem. Er bestaan zelfs soorten die mogelijk goed zijn voor je hart!

Top 10 paddenstoelen voor je gezondheid

Natuurlijk zijn niet alle paddenstoelen hetzelfde. Afhankelijk van welke voordelen je zoekt, moet je je keuzes op de juiste schimmel afstemmen. Daarom noemen we hier tien interessante soorten.

1. Turkey Tail

Turkey Tail

Turkey Tail, ook bekend onder de botanische naam 'Coriolus versicolor', heeft een lange geschiedenis van gebruik in Azië, waaronder China en Japan.

Hoewel deze paddenstoelen visueel indrukwekkend zijn, biedt deze vriendelijke schimmel meer dan slechts een mooi uiterlijk. Turkey Tail zit boordevol antioxidanten en ondersteunt mogelijk het immuunsysteem, evenals de darmgezondheid. Deze paddenstoel is meestal verkrijgbaar in de vorm van capsules of een poeder, waardoor je het vrij gemakkelijk in je dagelijks leven kunt inpassen. Je kunt het bijvoorbeeld 's morgens vroeg innemen of gedurende de dag aan je maaltijden toevoegen. Zo is het wel heel gemakkelijk om de mogelijke voordelen van Turkey Tail te ervaren.

2. Reishi

Reishi

Ook Reishi is een paddenstoel met een lange geschiedenis van gebruik en inmiddels is het extract ervan verkrijgbaar als tinctuur, poeder of capsules. Het is overigens ook bekend als 'Lingzhi', wat vrij vertaald 'spirituele kracht' betekent. Deze paddenstoel was in het oude China al bekend en wordt dus al duizenden jaren benut. Deze populariteit is tot vandaag de dag niet veranderd.

Naar verluidt, kan deze paddenstoel het immuunsysteem versterken. Daarnaast kan het de slaapbereidheid bevorderen en zelfs de spanning van alledag verlichten. Hierdoor is Reishi ideaal voor dagelijkse consumptie.

3. Lion's Mane

Lion's Mane

Door zijn harige uiterlijk kun je vast wel raden waar Lion's Mane zijn naam aan te danken heeft.

Deze paddenstoel wordt ook wel 'Hericium erinaceus' genoemd en komt voornamelijk voor in Noord-Amerika. In Europa zul je hem niet snel in het wild vinden. Als je de paddenstoel vers gebruikt, geniet je van een heerlijke smaak die goed past in verschillende gerechten. Daarnaast biedt Reishi mogelijk veel gezondheidsvoordelen. Naar verluidt, kan de paddenstoel de bloedsuikerspiegel reguleren, hoge bloeddruk verlagen en ontstekingen verzachten.

4. Judasoor / Wood Ear Mushroom

Judasoor / Wood Ear Mushroom

Judasoor, ook bekend als Wood Ear Mushroom of boomoortje, bevat grote hoeveelheden antioxidanten en is rijk aan vitamine B. Dat is op zichzelf al indrukwekkend, maar deze paddenstoelen ondersteunen mogelijk ook je immuunsysteem, je spijsvertering en een gezonde darmflora. Wood Ear Mushrooms komen uit China en worden in het land al lang gebruikt voor medicinale en culinaire doeleinden.

Tegenwoordig gebruiken veel mensen de paddenstoel in de vorm van een supplement. Je kunt bijvoorbeeld elke dag voor de maaltijd een capsule innemen.

5. Porcini

Porcini

Er zijn veel redenen om Porcini, ook bekend als eekhoorntjesbrood, te proberen. Het barst namelijk van de eiwitten, kalium, ijzer en zink en is een rijke bron van vitamine B en antioxidanten. En dan hebben we het nog niet over de zoete en nootachtige smaak gehad! Er zijn veel voordelen te behalen als je deze paddenstoelen gebruikt, of dat nu vers is of in de vorm van een supplement. Van deze paddenstoel wordt gedacht dat het mogelijk ontstekingen vermindert en je spijsvertering verbetert.

Er is zelfs onderzoek (Westerterp, 2004) waarin men suggereert dat deze paddenstoelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is een paddenstoel die je op je radar moet hebben.

6. Shiitake

Shiitake

Shiitake paddenstoelen, met de wetenschappelijke naam 'Lentinula edodes', komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en zijn zeker niet onbekend op de borden van veel restaurants. Natuurlijk smaken ze heerlijk, maar Shiitake paddenstoelen bieden wellicht nog andere voordelen voor je gezondheid en welzijn die je niet over het hoofd moet zien.

Gedroogde Shiitake paddenstoelen zijn al jarenlang populair in de traditionele geneeskunde. Inmiddels kun je gemakkelijk supplementen en poeders kopen, waardoor je de mogelijke voordelen wel heel eenvoudig kunt ervaren. Je immuunsysteem versterken en zelfs je hartgezondheid een boost geven, zijn slechts twee van de vele mogelijke pluspunten van Shiitake paddenstoelen.

7. Oesterzwam

Oesterzwam

De Oesterzwam, ook bekend als 'Pleurotus ostreatus', zit boordevol ijzer, vitamine D en niacine. Dankzij deze combinatie kun je als gebruiker verschillende voordelen ervaren.

De Oesterzwam kun je vers eten, maar je kunt ook supplementen kopen. Vers kun je ze in talloze gerechten en zelfs smoothies verwerken! Als je deze heerlijke schimmel eet, kun je wellicht je immuunsysteem ondersteunen, je bloedsuikerspiegel reguleren en zelfs een positieve impact op de gezondheid van je hart ervaren. Daarnaast krijg je een rijkelijke hoeveelheid antioxidanten en voedingsstoffen binnen; je lichaam zal je danken.

8. Chaga

Chaga

De Siberische sjamanen noemden Chaga ook wel het 'geschenk uit de hemel', dus dan weet je wel dat je iets bijzonders mag verwachten. Hoewel 'hemels' misschien wat hoge verwachtingen schept, heeft Chaga meer dan genoeg te bieden.

Chaga groeit meestal op de zijkant van hardhouten bomen op koude locaties. Na het oogsten van deze robuuste en veerkrachtige schimmel kun je een verscheidenheid aan mogelijke voordelen voor je gezondheid en het welzijn ervaren. Naar verluidt, kun je je immuunsysteem stimuleren, ontstekingen aanpakken en je cholesterol verlagen. Je kunt Chaga gemakkelijk vers of in capsulevorm kopen voor een dagelijkse dosis.

9. Enoki

Enoki

Deze paddenstoel is ook bekend als fluweelpootje, komt voor in heel Noord-Amerika, Azië en Europa en heeft gebruikers veel te bieden.

Enoki paddenstoelen zien er niet alleen uniek en aantrekkelijk uit, maar hebben mogelijk ook een aanzienlijke impact op je gezondheid en welzijn, of je ze nu vers of in de vorm van een supplement gebruikt. Deze paddenstoelen zijn ongelooflijk voedzaam en rijk aan antioxidanten, maar bieden mogelijk ook voordelen voor je hersenfunctie. Een onderzoek (Yang et al., 2015), uitgevoerd op dieren, toonde aan dat het gebruik van Enoki paddenstoelen het geheugen en de algehele hersenfunctie verbeterde. Er is echter meer onderzoek nodig voordat we definitieve conclusies kunnen trekken.

10. Cordyceps

Cordyceps

Je herkent deze paddenstoel misschien van een tv-serie die op een videogame gebaseerd is, maar we garanderen dat je niet in een soort zombie verandert door Cordyceps te eten. Verre van dat zelfs!

Cordyceps paddenstoelen kennen een lange geschiedenis van gebruik vanwege de mogelijke voordelen voor je gezondheid en welzijn. Ook tegenwoordig is de paddenstoel erg populair. Je treft Cordyceps aan in talloze producten, zoals huidverzorging, sportvoeding en hartsupplementen, om er maar een paar te noemen! Wil je je fysieke prestaties verbeteren, ontstekingen aanpakken of tekenen van veroudering tegengaan? Probeer dan eens Cordyceps!

Haal het meeste uit paddenstoelen

Het is inmiddels wel duidelijk dat onze schimmelvrienden veel te bieden hebben. Bovendien kun je ze op verschillende manieren gebruiken. Zoals vermeld, kun je paddenstoelen gemakkelijk vers eten, maar er bestaan nóg eenvoudigere methodes.

Van tincturen tot extracten in poedervorm en capsules; er is een gebruiksmethode voor iedereen. Bovendien kun je zelfs thuis je eigen paddenstoelen kweken, als je daar interesse in hebt. Bezoek daarom nu de Zamnesia Shroomshop en Healthshop om een aantal van de beste, op paddenstoelen gebaseerde producten te bemachtigen.

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Bronnen
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken