Blog
Cordyceps: Dit Moet Je Weten
5 min

Cordyceps: Dit Moet Je Weten

5 min

Mede door The Last Of Us is Cordyceps populairder dan ooit. Maar wat is dit precies voor zombieschimmel en brengt het echt akelige effecten teweeg? Bij mensen gelukkig niet. Hoewel het in de natuur een tamelijk lugubere functie heeft, kan het ons juist interessante voordelen bieden. Lees hier welke dat zijn.

Cordyceps is een groep fascinerende schimmels die al eeuwen gebruikt worden vanwege hun veronderstelde voordelen. Meer recent heeft het ook een plaats in veel gezondheidssupplementen gekregen. En door de populaire HBO-serie The Last Of Us, gebaseerd op het gelijknamige PlayStation game uit 2013, is de populariteit van Cordyceps nog meer toegenomen (al was het daarvoor ook al in opkomst vanwege de mogelijke voordelen ervan). In dit artikel kijken we naar de feiten omtrent Cordyceps en beantwoorden we vragen als: Wat is Cordyceps precies? Is het veilig om te gebruiken? En hoe verhoudt het zich tot de succesvolle HBO-serie The Last Of Us? Daarbij gaan we in op de eigenschappen van Cordyceps en de relatie ervan tot mieren. Lees verder om meer te weten te komen over deze unieke schimmels!

Video id: uLtkt8BonwM

De HBO-serie The Last Of US is een veelgeprezen serie die gebaseerd is op een populaire videogame. Het verhaal volgt twee overlevenden, Joel en Ellie, tijdens hun tocht door een post-apocalyptisch Amerika, op zoek naar veiligheid. Tijdens hun avontuur krijgen ze met veel gevaren te maken, zoals vijandige mensen en geïnfecteerde wezens die ook wel 'clickers' worden genoemd.

The Last Of Us is een verfilming van de gelijknamige videogame uit 2013 die door Naughty Dog voor PlayStation ontwikkeld is. Pedro Pascal en Bella Ramsey spelen de hoofdrollen van Joel en Ellie. De serie kreeg lovende kritieken vanwege de personages, visuals, soundtrack, actiescènes en algehele productie.

Het verband tussen de HBO-serie The Last Of Us en de schimmel Ophiocordypitaceae (Cordyceps): The Last Of Us onderscheidt zich ook op vele vlakken van 'de rest' (bijvoorbeeld met de cast). Daarnaast speelt Cordyceps zelf een belangrijke rol in de serie. In het verhaal hebben de schimmels zich aangepast om mensen te infecteren en over te nemen. Mensen veranderen daardoor in agressieve clicker-monsters die zo uit een zombiefilm lijken te komen. Maar in tegenstelling tot traditionele zombies worden clickers door hun hoge mate van agressie als gevaarlijker beschouwd.

Dit aspect geeft de kijker een verontrustend beeld van de manier waarop schimmels, zoals Cordyceps, andere organismen kunnen aantasten, maar laat ook zien dat verhalen over brute elementen van de natuur helemaal niet zo vergezocht zijn als ze misschien lijken. Bovendien biedt het natuurlijk gewoon veel kijkplezier!

Wat is Cordyceps?

Wat Is Cordyceps?

Cordyceps is een geslacht van schimmels, behorend tot de familie Ophiocordycipitaceae. Het komt voor over de hele wereld; zowel in Azië, Europa als Noord-Amerika. De meest voorkomende soorten zijn Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Wereldwijd hebben deze schimmels een lange geschiedenis van menselijk gebruik.

Beschrijving van Cordyceps

Cordyceps is een parasitaire schimmel die op rupsen en andere bodeminsecten groeit. De schimmels bestaan uit lange, smalle stelen met geelbruine hoedjes. Daarin zitten sporen die verzameld kunnen worden en kunnen worden gedroogd voor verwerking in supplementen of eten. In rauwe vorm smaakt de schimmel zoet en aards, met een bitter vleugje. Als het gekookt is, heeft het een nog zoetere smaak die doet denken aan honingraat-toffee of gekarameliseerde suiker.

Soorten Cordyceps

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten Cordyceps-paddenstoelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld in het wild geoogste types uit China, zoals Cs-4 (Cordyceps sinensis) en CM-2 (Cordyceps militaris). Sommige soorten worden echter ook wel in laboratoria op substraten als rijstmeel of zaagsel gekweekt. Cordyceps die in een laboratorium gekweekt is, wordt meestal aangevuld met o.a. vitamines, mineralen en enzymen, en biedt daarmee consistentere resultaten dan in het wild geoogste types. Wel kan Cordyceps uit een lab wat minder voedingswaarde hebben door de manier waarop het verwerkt wordt.

Gerelateerd artikel

Wat Is Reishi?

Is Cordyceps gevaarlijk?

Is Cordyceps Gevaarlijk?

Cordyceps is een paddenstoelsoort die al eeuwen door mensen wordt gebruikt. Het is veelal te koop als supplement en wordt niet als gevaarlijk beschouwd. Maar zoals met elk supplement is het altijd belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en andere veiligheidsoverwegingen.

Zo kan Cordyceps een interactie hebben met andere supplementen, zoals Ginkgo biloba. Houd daar dus altijd rekening mee. Laten we nu eens kijken waar je Cordyceps kunt kopen!

Eigenschappen van Cordyceps

Eigenschappen Van Cordyceps

Cordyceps bevat verschillende actieve stoffen, waaronder polysachariden, eiwitten en andere bioactieve moleculen. Het voedingsprofiel bestaat uit de vitamines A, B1-B6 en E, naast mineralen, zoals calcium, magnesium en zink.

De actieve stoffen variëren per soort Cordyceps. Enkele veelvoorkomende stofjes zijn cordycepin (3’-deoxyadenosine), adenosinemonofosfaat (AMP), ergosterol peroxide (EPO) en mannitol. Deze stoffen kunnen je lichaam op verschillende manieren beïnvloeden.

Elke soort Cordyceps kan weer voor andere doeleinden gebruikt worden, vanwege de uiteenlopende concentraties actieve stoffen. Zo zijn sommige soorten geschikter voor supplementen, terwijl andere juist effectiever werken als je ze topisch aanbrengt. Overigens wordt Cordyceps ook veel in de keuken gebruikt. Sommige soorten van deze paddenstoel hebben een unieke smaak die in veel recepten past.

Al met al is Cordyceps een zeer voedzame schimmel met verschillende actieve stoffen en allerlei toepassingen. Het heeft ook een interessante link met mieren, waar we hieronder dieper op ingaan.

Mieren en Cordyceps

Mieren En Cordyceps

De relatie tussen mieren en de schimmelfamilie Ophiocordypitaceae (Cordyceps) is tamelijk luguber en waarschijnlijk een belangrijke inspiratiebron voor de hitserie The Last Of Us geweest. Cordyceps is een parasitaire schimmelsoort die insecten, waaronder mieren, kan infecteren. De schimmel neemt het lichaam van de mier over en doodt het insect uiteindelijk, maar niet voordat het sporen in de omgeving heeft verspreid om zich verder te vermenigvuldigen.

Hoe deze schimmel mieren aantast, hangt van de soort Cordyceps af. Sommige soorten veroorzaken verlamming of desoriëntatie bij hun gastheer. Andere leiden tot gedragsveranderingen, waardoor de insecten bijvoorbeeld naar de top van een plant klimmen om de sporen vanaf een hoger punt te verspreiden. Het is zelfs vastgesteld dat geïnfecteerde mieren andere leden van hun kolonie soms bijten om de infectie verder te verspreiden.

In de natuur spelen mieren een belangrijke rol bij het verspreiden van deze schimmels, vanwege hun sociale gedrag en de neiging om lange afstanden af te leggen, op zoek naar eten. Terwijl ze zich verplaatsen, dragen ze de sporen met zich mee, die ze onderweg op andere nietsvermoedende insecten kunnen overdragen. Zo worden er telkens nieuwe kolonies besmet en kan de infectiecyclus zich oneindig herhalen, tot alle beschikbare bronnen door de schimmel uitgeput of vernietigd zijn.

Mieren en Cordyceps hebben dus een unieke relatie, waarbij de schimmel het lichaam van de insecten overneemt om sporen te verspreiden. Deze connectie komt ook aan bod in de HBO-serie The Last Of Us. In dit fictieve verhaal is Cordyceps zodanig geëvolueerd dat het ook mensen kan infecteren.

Gerelateerd artikel

Wat Is Lion's Mane (Pruikzwam)?

Waar kun je Cordyceps kopen?

Waar Kun Je Cordyceps Kopen?

Cordyceps zit in verschillende veilige en gebruiksvriendelijke supplementen, en is veelal verkrijgbaar in tinctuur- of capsulevorm. Hieronder enkele opties.

Cordyceps Paddenstoelentinctuur: speciaal bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een geconcentreerde vorm van Cordyceps. Het bevat Cordyceps militaris en vitamine B3 en B6, en biedt een snelle manier om je lichaam van deze schimmel te laten profiteren.

Power 5 Paddenstoelentinctuur: waarom zou je met alleen Cordyceps genoegen nemen, als je het ook kunt combineren met de kracht van vier andere bekende paddenstoelen? Dit supplement bevat Lion's Mane, Cordyceps, Turkey Tail en Chaga om een veelzijdige ervaring te bieden.

Cordyceps Paddenstoelcapsules: voor mensen die de smaak van tincturen niet goed kunnen verdragen, zijn deze smaakneutrale capsules een makkelijke manier om een afgemeten hoeveelheid Cordyceps militaris binnen te krijgen. Ideaal voor onderweg!

FAQ met betrekking tot Cordyceps

✅ Wat kan Cordyceps voor je betekenen?
Cordyceps is een paddenstoel die al van oudsher gebruikt wordt. Het bevat stoffen als polysachariden, cordycepin en adenosine, die verschillende effecten op je lichaam hebben.
😊 Wat voel je als je Cordyceps gebruikt?
Veel mensen voelen zich alerter en opgewekter na gebruik van een Cordyceps-supplement, en krijgen een algeheel gevoel van welbevinden. Daarnaast melden sommigen dat ze meer mentale helderheid ervaren. Dit is echter alleen gebaseerd op verhalen van gebruikers, en de ervaring kan per persoon verschillen.
🍄 Is Cordyceps een drug?
Nee, Cordyceps is geen drug. Het is een eetbare schimmel die al eeuwen gebruikt wordt. Cordyceps is de laatste tijd een populair voedingssupplement geworden vanwege de mogelijk voordelige effecten en smaak ervan, en natuurlijk vanwege de hitserie The Last Of Us.
🧌 Verandert Cordyceps mij in een wezen uit The Last of Us?
Hoewel de Cordyceps-schimmel in de serie The Last of Us een bron van ellende en chaos is, heeft de echte variant niet dezelfde desastreuze impact! Sterker nog, in plaats van dat het je in een zombie-achtig wezen verandert, biedt Cordyceps een scala aan gezondheidsvoordelen. Veel beter toch?

Conclusie: Cordyceps: een vriend van de mens, een vijand voor mieren

Conclusie: Cordyceps: Een Vriend Van De Mens, Een Vijand Voor Mieren

Cordyceps is een fascinerende schimmel met talloze kwaliteiten en toepassingen. Nu je meer weet over de relatie ervan met mieren en de HBO-serie The Last Of Us, is die fascinatie vast alleen maar toegenomen. Misschien wel zodanig, dat je overweegt om het ook eens te proberen. Durf je het aan? Wij houden je niet tegen!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken