Blog
Moringa: Alles Wat Je Moet Weten
2 min

Moringa: Alles Wat Je Moet Weten

2 min

Moringa wordt al duizenden jaren gebruikt, maar blijft het ook overeind tussen alle hedendaagse welzijnsproducten? Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, van capsules tot poederextracten en gedroogde bladeren. Ontdek zelf wat het allemaal te bieden heeft, en lees snel verder!

Moringa wordt ook wel 'de wonderboom' genoemd. Maar is het ook een wondermiddel voor je gezondheid? Er valt genoeg over te zeggen. Ontdek hieronder alles wat je moet weten.

Wat is moringa?

Wat Is Moringa?

Moringa oleifera, ook wel 'peperwortelboom', of simpelweg 'moringa' genoemd, wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Moringa komt oorspronkelijk uit India, maar groeit ook in andere delen van Azië, en in Zuid-Amerika en Afrika. De Moringaboom heeft een rijke geschiedenis, waarbij het gebruik ervan teruggaat tot 2000 v.Chr. De zaaddozen en bladeren zitten boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Dit maakt het een populair product voor diëten en het algehele welzijn.

Hoe gebruik je moringa?

Hoe Gebruik Je Moringa?

Moringa is er in allerlei vormen. Het wordt echter meestal in de vorm van een poederextract of capsules verkocht. Maar je kunt ook zowel gedroogde als verse bladeren kopen en op allerlei manieren gebruiken.

Moringa capsules kun je voor een welverdiende boost op elk moment van de dag met water innemen. Een creatievere methode is echter het gebruik van moringa-extract of -blad. Moringa-extract in poedervorm wordt meestal aan smoothies of sapjes toegevoegd, of over salades of pasta gestrooid. Sommige mensen gebruiken het echter ook wel als ingrediënt voor brood en baksels.

Van moringabladeren, gedroogd of vers, kun je daarentegen een lekker theetje zetten. Voeg daarbij een beetje suiker toe om de spinazie-achtige smaak iets zoeter te maken. Moringa bladeren kun je daarnaast ‘rauw’ eten, dus doe ook gerust wat in je salade!

Wat zijn de mogelijke voordelen van moringa?

Wat Zijn De Mogelijke Voordelen Van Moringa?

Moringa heeft tal van potentiële voordelen, zowel fysiek als mentaal. Om te beginnen, zijn de bladeren van deze boom zeer voedzaam. Ongeveer 21g vers gesneden blad bevat zo'n 2g eiwit, 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6, 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. En dat is nog niet alles!

Moringabladeren wemelen namelijk ook van de antioxidanten die enorm gunstig voor je gezondheid kunnen zijn. Moringa is daarbij onderzocht op het gebied van ontstekingen, de bloeddruk, gewichtsverlies en meer. Maar ondanks dit is er meer onderzoek nodig om concrete uitspraken over de invloed ervan te kunnen doen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van moringa?

Moringa heeft maar weinig bijwerkingen, waardoor het voor velen een uitstekende optie is. Raadpleeg voor gebruik echter altijd eerst je huisarts. Hoewel bijwerkingen niet vaak voorkomen, kan teveel moringa-extract misselijkheid veroorzaken. Bovendien kan het mogelijk de vruchtbaarheid beïnvloeden, dus zwangere vrouwen moeten moringa ook vermijden.

Moringa: veelgestelde vragen

🌱 Kun je moringa thuis kweken?
Hoewel de Moringaboom van origine in India en Afrika groeit, kun je hem ook relatief makkelijk daarbuiten kweken. Wel prefereert de boom mediterrane en tropische klimaten. Je kunt moringa daarbij uit zaden of uit stekken opkweken. Stekken zijn het handigst, omdat je deze niet hoeft te verplanten. Plant moringa in vochtige, goed doorlatende aarde.
🏋️ Kun je moringa gebruiken om af te vallen?
Er zijn aanwijzingen dat moringa kan helpen bij het afvallen (Xie et al., 2018). Het hoge gehalte aan antioxidanten en chlorogeenzuur wordt hier voornamelijk mee in verband gebracht. Dat wil niet zeggen dat moringa een wondermiddel is bij gewichtsproblemen, maar je kunt het wel prima als aanvulling op een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging gebruiken.
☕ Hoe vaak kun je moringa thee drinken?
Kun je teveel moringa-thee drinken? Nee, er bestaat niet zoiets als een overdosis moringa-thee. De dagelijkse dosis voor voedingsdoeleinden is echter ongeveer 70g, wat betekent dat een paar kopjes al voldoende zouden moeten zijn. Omdat er geen cafeïne in zit, kun je moringa zonder problemen op ieder moment van de dag drinken.
✅ Hoelang duurt het voordat moringa begint te werken?
Een enkeling voelt de effecten van moringa al vrij snel na gebruik, maar verwacht geen onmiddellijke verbeteringen, laat staan een 'buzz'. Geef het minstens een maand of twee de tijd voordat je conclusies trekt. Zorg ervoor dat je een maatstaf voor jezelf stelt en houd goed bij hoe je je tijdens en na het gebruik van moringa voelt. Op die manier kun je beter zien hoe het je op termijn beïnvloedt.

Ervaar wat moringa voor jou kan doen

Ervaar wat moringa voor jou kan doen

Moringa wordt al millennialang gebruikt, en staat nog steeds zijn mannetje in de moderne wereld. Het heeft weinig bijwerkingen en talloze potentiële voordelen. Dus waar wacht je nog op? Scoor snel wat moringa, of kweek het zelf: de keuze is aan jou!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Xie J, Wang Y, Jiang WW, Luo XF, Dai TY, Peng L, Song S, Li LF, Tao L, Shi CY, Hao RS, Xiao R, Tian Y, & Sheng J. (12/18/2018). Moringa oleifera Leaf Petroleum Ether Extract Inhibits Lipogenesis by Activating the AMPK Signaling Pathway - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken