Blauwe Lotus: alles wat je moet weten

Blauwe Lotus: alles wat je moet weten
Nymphaea Caerulea

Inhoudsopgave:

 1. Wat Is Blauwe Lotus?
 2. Wat Is Het Verschil Tussen De Blauwe Lotus En De Heilige Lotus?
 3. De Effecten Van Blauwe Lotus
 4. De Bijwerkingen Van Blauwe Lotus
 5. Hoe Gebruik Je Blauwe Lotus?
 6. Wat Is Blauwe Lotus Extract?
 7. De Voordelen Van Blauwe Lotus
 8. Hoe Kweek Je Blauwe Lotus?
 9. Blauwe Lotus: Chemie
 10. De Geschiedenis Van De Blauwe Lotus
 11. Hoe Veilig Is Het Gebruik Van Blauwe Lotus?

WAT IS BLAUWE LOTUS?

WAT IS BLAUWE LOTUS?

Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) is een psychoactieve plant die de mens al duizenden jaren gebruikt. Men neemt aan dat ze oorspronkelijk afkomstig is uit Egypte en andere delen van Noord-Afrika, waar ze langs de rivier de Nijl groeit. Tegenwoordig vinden we haar ook in andere delen van de wereld, zoals in India en andere regio's in Azië. De Blauwe Lotus verwart men soms met de Heilige Lotus (Nelumbo nucifera), de nationale bloem van India en Vietnam.

Blauwe Lotus was welbekend bij de Oude Egyptenaren. De plant speelde een belangrijke rol in diverse aspecten van de cultuur. Ze genoot populariteit vanwege haar lustopwekkende en mild psychedelische eigenschappen, wat haar een van de eerste partydrugs maakte.

De Blauwe Lotus is vaak afgebeeld op de wanden van oude Egyptische tombes. Onderzoekers geloven daarom dat de Oude Egyptenaren de plant ook hebben gebruikt voor religieuze doeleinden, vanwege de psychoactieve effecten. Op oude schilderingen is de plant vaak afgebeeld met wijn. Dit suggereert dat de Egyptenaren er alcoholische drankjes en tincturen van maakten.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE BLAUWE LOTUS EN DE HEILIGE LOTUS?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE BLAUWE LOTUS EN DE HEILIGE LOTUS?

Door de jaren heen en ook tegenwoordig nog bestaat er veel verwarring over de Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) en Blauwe Lelie (Nymphaea stellata). Beide zijn echter uniek en bieden verschillende effecten. Aangenomen wordt dat de verwarring rondom de twee afstamt van onderzoekers die de namen door elkaar hebben gehaald. Het feit dat de Blauwe Lotus in India vaak "Blauwe Lelie" wordt genoemd, draagt hier ook aan bij. Desondanks hebben beide iets gemeen: ze bevatten allebei hetzelfde actieve chemische ingrediënt, de alkaloïde nuciferine.

DE EFFECTEN VAN BLAUWE LOTUS

DE EFFECTEN VAN BLAUWE LOTUS

Blauwe Lotus heeft verscheidene effecten. Deze zijn afhankelijk van de dosering, de methode van toedienen en of je het gebruikt met andere middelen, zoals alcohol. Als afrodisiacum versterkt het seksuele verlangens en bevrediging. Het bezit ook euforische, maar ontspannende effecten. Daarom is het niet ongebruikelijk dat je na gebruik in slaap valt. Het is mild psychoactief en leidt soms zelfs tot entheogene of "spirituele" ervaringen bij grotere doses. Dankzij deze effecten is de Blauwe Lotus tegenwoordig nog net zo populair als vroeger.

DE BIJWERKINGEN VAN BLAUWE LOTUS

De Blauwe Lotus zorgt voor minimale bijwerkingen. Ook het risico op verslaving is zeer klein wanneer je het in gematigde doses gebruikt. Zelfs na gebruik, ervaar je geen kater of andere negatieve effecten. Sommige gebruikers melden rusteloosheid, opvliegers en nervositeit, maar uitsluitend na zeer grote doses. Lees de instructies van je Blue Lotus product zorgvuldig, zodat je precies weet wat de aanbevolen dosering is.

Pas wel op als je Blauwe Lotus combineert met andere middelen. In combinatie met bepaalde medicijnen, zoals pijnstillers, maar ook met cannabis en andere drugs, ervaar je soms duizeligheid en verwarring. Het is dus verstandig om Blauwe Lotus apart van andere middelen te gebruiken, zodat je echt geniet van de voordelen.

Heb je twijfels over Blauwe Lotus en de effecten? Overleg dan altijd even met je huisarts.

HOE GEBRUIK JE BLAUWE LOTUS?

HOE GEBRUIK JE BLAUWE LOTUS?

Het is niet helemaal duidelijk hoe de Oude Egyptenaren de plant hebben gebruikt. Gebaseerd op afbeeldingen en plantenresten in tombes, nemen we aan dat ze de bloemen, knoppen en mogelijk ook de zaden consumeerden. Deze weekten ze in wijn. Voor traditioneel gebruik van de Blauwe Lotus, kookten ze waarschijnlijk de bloemen in water. Hier maakten ze thee van, die ze direct gebruikten of in wijn verwerkten.

Het is ook mogelijk Blauwe Lotus te roken. Als je online winkelt of je lokale headshop bezoekt, vind je de plant soms in verschillende legale rookmixen. Maar als je Blauwe Lotus op deze manier consumeert, is het de vraag of het een effectieve, alternatieve, recreatieve drug is. Omdat de plant traditioneel met wijn werd gecombineerd, is het mogelijk dat deze consumptiemethode het beste effect opwekt.

WAT IS BLAUWE LOTUS EXTRACT?

Blauwe Lotus is in verschillende vormen te koop, afhankelijk waarvoor je het wenst te gebruiken. De versnipperde bladeren van de plant zijn zeer geschikt om thee van te zetten. Ook is het mogelijk ze te roken/verdampen en ze voor aromatherapie te gebruiken. Daarnaast bestaat er Blauwe Lotus tinctuur en Blauwe Lotus extract. Deze producten komen van pas als je de effecten van de plant maximaal wilt benutten.

BLAUWE LOTUS EXTRACT

In vergelijking met de bladeren van de Blauwe Lotus, is het extract veel sterker. Het Blauwe Lotus extract van Zamnesia is 20x krachtiger en bevat een zeer hoge concentratie van de actieve ingrediënten aporphine en nuciferine. Met het extract heb je waarschijnlijk de gemakkelijkste methode om de plant te consumeren. Los het poeder simpelweg op in heet water of thee of mix het met wijn, net als de Oude Egyptenaren.

DE VOORDELEN VAN BLAUWE LOTUS

Academici menen dat de Blauwe Lotus een belangrijk middel was voor de Oude Egyptenaren. Er bestaat wel discussie of de plant voornamelijk als entheogeen werd gebruikt of als recreatieve drug. Het eerste is een middel dat spirituele ervaringen opwekt. Waarschijnlijk was het een combinatie van beide.

Desondanks is het belangrijk op te merken dat uit onderzoek blijkt dat Blauwe Lotus veel gezondheidsvoordelen biedt. Onderzoekers bestuderen momenteel grondig de ontstekingsremmende, krampstillende, antimicrobiële, pijnstillende en antioxiderende eigenschappen. De resultaten zijn gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften. Zo suggereert het gerenommeerde Journal of Academia and Industrial Research dat Blauwe Lotus, evenals andere planten van het Nymphaea geslacht, veel potentie heeft als toekomstig, veelbelovend nieuw medicijn.

Wat weten we nu over de voordelen van Blauwe Lotus? De toepassingen gaan veel verder dan uitsluitend het versterken van het seksuele verlangen. Het is inzetbaar voor diverse therapeutische doeleinden. Daarbij ondersteunt het niet alleen een gezond lichaam, maar ook een gezonde geest. In aanvulling hierop draagt Blauwe Lotus bij aan een stralend, jeugdig uiterlijk. Hierdoor is het een nuttig ingrediënt in cosmetica en crèmes. Hier zijn een paar voordelen van Blauwe Lotus.

DE VOORDELEN VAN BLAUWE LOTUS VOOR DE GEZONDHEID EN HET WELZIJN

DE VOORDELEN VAN BLAUWE LOTUS VOOR DE GEZONDHEID EN HET WELZIJN

1. NATUURLIJK AFRODISIACUM

De Blauwe Lotus bloem is een zeer effectief stimulerend middel. Het werkt tegenwoordig nog net zo goed als in de tijd van Cleopatra. Het fijne is dat het goed werkt voor zowel mannen als vrouwen. Met Blauwe Lotus voeg je passie toe aan je liefdesleven en mogelijk breng je je relatie naar nieuwe, opwindende hoogten. Met name Blauwe Lotus extract werkt goed, omdat het te gebruiken is voor een verkwikkend afrodisiacum, vermengd met het ontspannende effect van wijn.

Bekijk Product

2. HELPT BIJ MENSTRUATIEPROBLEMEN

Met Blauwe Lotus heb je een geweldig medicijn om menstruatieproblemen aan te pakken. Thee met de bladeren helpt mogelijk bij krampen, een onregelmatige menstruatie en PMS.

3. HELPT BIJ STRESS EN DEPRESSIE

Blauwe Lotus kalmeert en ontspant niet alleen. Het wekt ook een vrolijk en euforisch gevoel op, waardoor je stemming verbetert. Dankzij dit effect is Blauwe Lotus een ideaal supplement bij stemmingsstoornissen, zoals angst en depressie. Het is perfect als je stress wilt verlichten of als je kampt met slaapproblemen. Daarnaast verbetert het de concentratie en het geheugen.

4. WERKT TEGEN DIABETES

De actieve verbindingen in Blauwe Lotus zijn mogelijk effectief bij de behandeling van diabetes. Uit onderzoek blijkt dat nuciferine, een van de alkaloïden uit de plant, de insulinesecretie stimuleert. Blauwe Lotus verlaagt niet alleen het risico op diabetes, maar helpt waarschijnlijk ook het risico verlagen op cardiovasculaire aandoeningen en andere complicaties van diabetes.

5. HELPT BIJ MAAG- EN DARMPROBLEMEN

De ondergrondse wortelstokken van de Blauwe Lotus helpen mogelijk bij maag- en darmproblemen, waaronder diarree en buikpijn. Een tinctuur met de plant is wellicht precies wat je nodig hebt om maagzuur, misselijkheid en andere maagproblemen te bestrijden. Men denkt ook dat Blauwe Lotus effectief is in het verlichten van andere darmproblemen. En mogelijk helpt het eveneens bij de behandeling van een beschadigde lever.

6. NATUURLIJKE PIJNSTILLER

Blauwe Lotus werkt als een natuurlijke pijnstiller die ook de spieren ontspant. Het is een natuurlijk alternatief voor pijnmedicatie en werkt net als Arnica. Als je kampt met milde tot gematigde pijn, biedt Blauwe Lotus thee mogelijk zalige verlichting.

7. NATUURLIJK ANTIDIURETICUM

Blauwe Lotus werkt antidiuretisch en helpt een gezonde hoeveelheid vocht vast te houden in het lichaam. Het reguleert daarbij het urinestelsel. De plant vermindert het urinevolume en verlaagt de plasfrequentie.

DE VOORDELEN VAN BLAUWE LOTUS VOOR DE HUID EN HAREN

DE VOORDELEN VAN BLAUWE LOTUS VOOR DE HUID EN HAREN

Naast de voordelen voor de gezondheid, draagt Blauwe Lotus mogelijk ook bij aan een jeugdig en stralend uiterlijk. De plant bevat nuttige verbindingen, waaronder antioxidanten. Deze ondersteunen een gezonde huid en prachtige haren. Vanwege de gunstige effecten op de huid is Blauwe Lotus extract ook heilzaam bij massagetherapie.

1. BESTRIJDT EEN VETTE HUID

Bij uitwendig gebruik, brengt Blauwe Lotus mogelijk de vette huid in balans. Door de productie van de talgklieren te reguleren, minimaliseert het ook puistjes en acne.

2. HYDRATEERT DE HUID

De zaden van Blauwe Lotus hydrateren op natuurlijke wijze. Daarom worden ze soms gebruikt in zalven, crèmes en andere huidverzorgingsproducten. Blauwe Lotus is hiermee een effectieve, natuurlijke remedie als je kampt met een droge, jeukende en schilferige huid. Als je het bovendien regelmatig gebruikt, leidt dit tot een gezonde, stralende huid.

3. NATUURLIJKE CONDITIONER

Dankzij het natuurlijke, hydraterende vermogen en de aanwezigheid van gunstige verbindingen, is Blauwe Lotus een geweldige conditioner voor je haar. Heb je droge, broze of doffe haren? Gebruik dan regelmatig een oplossing met Blauwe Lotus extract om ze zacht, soepel en glanzend te maken. Ook herstelt het gespleten puntjes.

HOE KWEEK JE BLAUWE LOTUS?

HOE KWEEK JE BLAUWE LOTUS?

De traditionele manier om Blauwe Lotus te kweken, bestaat uit het opkweken van de plant vanuit de wortelstokken, het ondergrondse gedeelte van de plant. Dit is echter niet de gemakkelijkste methode om haar thuis te telen. Pas recentelijk hebben tuinders ontdekt hoe je de plant kweekt vanaf zaad. Dit is niet alleen veel gemakkelijker, maar ook goedkoper.

Als je nog nooit Blauwe Lotus hebt gekweekt, maak je geen zorgen: het is vrij gemakkelijk. Zo kweek je de plant in je huis of tuin:

 1. Vul een waterdicht bakje met 5cm tuinaarde. Voor de beste resultaten gebruik je een mix van zand, leem en wat klei. Kies niet voor aarde die rijk is aan organische verbindingen, zoals mos, hout of schors. Dit geldt ook voor meststoffen. Vul de bak met warm water tot dit 2-3cm boven de aarde staat. Wacht een paar minuten en druk de bodem aan om deze compacter te maken.

 2. Verdeel je Blauwe Lotus zaden gelijkmatig over de bodem in het bakje. Houd ze ongeveer 2-3cm uit elkaar. Strooi er een dun laagje aarde of zand overheen om de zaadjes te bedekken.

 3. Zet het bakje op een warme plek met genoeg zonlicht. De zaden ontkiemen na een aantal dagen en zien eruit als grassprieten. Na een tijdje ontwikkelen de scheuten twee bladeren die op het wateroppervlak drijven.

 4. Verpot nu je kiemplanten. Verwijder ze voorzichtig uit het bakje en doe ze in een grotere pot met meer water.

Extra tip: Blauwe Lotus zaden zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar. Maar als je je eigen bloemen kweekt, hoef je geen zaadjes meer te kopen; de bloemen maken ze voor je! Tijdens de ontwikkeling duikt de bloem onder water, waar ze een vrucht ontwikkelt. Zodra je plant volgroeid is, bevat de vrucht de zaden. Deze zijn te gebruiken om nog meer Blauwe Lotus te kweken!

BLAUWE LOTUS: CHEMIE

BLAUWE LOTUS: CHEMIE

De twee belangrijkste actieve stoffen in Blauwe Lotus, die verantwoordelijk zijn voor de effecten, zijn de alkaloïden nuciferine en aporphine.

Nuciferine zit ook in de Heilige Lotus (Nelumbo nucifera) en is vermoedelijk een dopamine-receptorremmer. Daarom werkt de plant als een natuurlijk ontspannend en kalmerend middel.

Men vermoedt dat aporphine werkt als een dopamine-agonist die dopamine-receptoren activeert. In wezen behelst dit het tegenovergestelde effect als nuciferine. Deze verbinding in Blauwe Lotus stimuleert gelukkige, opgewekte en euforische gevoelens.

DE GESCHIEDENIS VAN DE BLAUWE LOTUS

DE GESCHIEDENIS VAN DE BLAUWE LOTUS

Het lijdt geen twijfel dat de Blauwe Lotus een unieke en belangrijke rol heeft gespeeld in de cultuur van de Oude Egyptenaren. Hoogstwaarschijnlijk werd het gebruikt als recreatieve en entheogene drug. Blauwe Lotus is zelfs gevonden naast overledenen in oude tombes. Het gebruik van de plant is ook afgebeeld op muren en schilderingen. De Blauwe Lotus stond zelfs symbool voor de vereniging tussen Boven- en Beneden-Egypte.

Voor de Oude Egyptenaren stond de Blauwe Lotus voor het begroeten van de hemel door de zon. Net als de zon aan de horizon verschijnt aan het begin van de dag, opent ook de bloem zich in de morgen om te pronken met haar prachtige bladeren en glanzende, gouden kern. Ze sluit zich weer als de schemering valt en de zon ondergaat. Daarom beschouwden de Egyptenaren de Blauwe Lotus als de heilige bloem van de zon en de zonnegoden.

Nefertem, een zonnegod uit de Egyptische mythologie, was bij de creatie van de wereld oorspronkelijk een lotusbloem. Hij vertegenwoordigde zowel het eerste zonlicht als de heerlijke geur van de Egyptische Blauwe Lotus, geboren uit water in een blauwe waterlelie. Maar Nefertem was niet alleen een god van de zon, hij was ook de god van schoonheid en genezing. Hij bracht de bloem naar de zonnegod Ra om zijn verouderende lichaam te verjongen met helende eigenschappen.

Er bestaat bewijs waaruit blijkt dat de Blauwe Lotus niet alleen werd gebruikt voor heilige ceremonies. Oude geschriften suggereren dat de Egyptenaren de plant ook gebruikten voor medicinale doeleinden. Daarnaast consumeerden ze het als afrodisiacum en als partydrug als ze simpelweg wilden genieten. De plant was zo populair dat ze in het hele Oude Egypte werd gekweekt.

Tegenwoordig heeft de plant een bedreigde status. In sommige delen van de wereld, vooral in Azië, groeit ze echter nog steeds in het wild. Wel is de laatste jaren de kweek van de plant gestegen. Dit komt door haar toegenomen populariteit.

HOE VEILIG IS HET GEBRUIK VAN BLAUWE LOTUS?

HOE VEILIG IS HET GEBRUIK VAN BLAUWE LOTUS?

Blauwe Lotus is legaal in de meeste landen. Rusland is het enige land waar de plant illegaal is. Ze werd in 2009 verboden, samen met de kruidenmix "Spice". In de VS bestaat er geen federale wetgeving waaronder het bezit of het kweken van Blauwe Lotus wordt verboden. De staat Louisiana heeft in 2010 echter besloten dat het illegaal is om bepaalde planten te produceren en te distribueren, waaronder Nymphaea caerulea. In ons land en andere delen van de wereld is de Blauwe Lotus helemaal legaal. Hieronder valt ook het kweken en de consumptie.

Blauwe Lotus wordt al duizenden jaren gebruikt. Hieruit blijkt wel dat het gebruik veilig is. Er zijn ook geen gevallen bekend waarin het gebruik van de plant gevaarlijk is of negatieve effecten opwekt.

Bepaalde mensen zouden echter voorzichtig moeten zijn met het gebruik van Blauwe Lotus. Dit geldt trouwens voor de meeste kruidensupplementen en drugs. Gebruik het niet tijdens de zwangerschap, als je allergisch bent of reeds andere medicijnen gebruikt. Vooral personen die medicatie gebruiken tegen diabetes zouden voorzichtig moeten zijn. Dit komt omdat Blauwe Lotus de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen verlaagt. De meeste medicatie tegen diabetes doet dit ook. De combinatie van Blauwe Lotus en deze medicijnen leidt mogelijk tot een te sterke verlaging.

Wil je weten of het gebruik van Blauwe Lotus voor jou veilig is? Vraag dan altijd je huisarts om advies.

Tot slot, als je Blauwe Lotus gebruikt, doe dit dan verantwoord. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je product en overschrijd de aanbevolen dosering niet. Begin altijd met een lage dosis om het effect te bepalen. Verhoog de dosering indien nodig geleidelijk om de gewenste effecten op te wekken. Stap niet in de auto en bedien geen zware machines na het gebruik van Blauwe Lotus.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.