Blauwe Lotus: Alles Wat Je Moet Weten

Blauwe Lotus: alles wat je moet weten
Nymphaea Caerulea

De natuur biedt een grote verscheidenheid aan psychoactieve planten en schimmels. Deze vind je over de hele aardbol, waaronder Egypte. Dit oude land is de thuisbasis van de blauwe lotus. Deze prachtige waterlelie produceert mysterieuze en geestverruimende alkaloïden.

 

Wat Is Blauwe Lotus?

WAT IS BLAUWE LOTUS?

Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) is een psychoactieve plant die de mens al duizenden jaren gebruikt. Men neemt aan dat ze oorspronkelijk afkomstig is uit Egypte en andere delen van Noord-Afrika, waar ze langs de rivier de Nijl groeit. Tegenwoordig vinden we haar ook in andere delen van de wereld, zoals in India en andere regio's in Azië. De Blauwe Lotus verwart men soms met de Heilige Lotus (Nelumbo nucifera), de nationale bloem van India en Vietnam.

Blauwe Lotus was welbekend bij de Oude Egyptenaren. De plant speelde een belangrijke rol in diverse aspecten van de cultuur. Ze genoot populariteit vanwege haar lustopwekkende en mild psychedelische eigenschappen, wat haar een van de eerste partydrugs maakte.

De Blauwe Lotus is vaak afgebeeld op de wanden van oude Egyptische tombes. Onderzoekers geloven daarom dat de Oude Egyptenaren de plant ook hebben gebruikt voor religieuze doeleinden, vanwege de psychoactieve effecten. Op oude schilderingen is de plant vaak afgebeeld met wijn. Dit suggereert dat de Egyptenaren er alcoholische drankjes en tincturen van maakten.

Hoe Kweek Je Blauwe Lotus?

HOE KWEEK JE BLAUWE LOTUS?

De traditionele manier om Blauwe Lotus te kweken, bestaat uit het opkweken van de plant vanuit de wortelstokken, het ondergrondse gedeelte van de plant. Dit is echter niet de gemakkelijkste methode om haar thuis te telen. Pas recentelijk hebben tuinders ontdekt hoe je de plant kweekt vanaf zaad. Dit is niet alleen veel gemakkelijker, maar ook goedkoper.

Als je nog nooit Blauwe Lotus hebt gekweekt, maak je geen zorgen: het is vrij gemakkelijk. Zo kweek je de plant in je huis of tuin:

  1. Vul een waterdicht bakje met 5cm tuinaarde. Voor de beste resultaten gebruik je een mix van zand, leem en wat klei. Kies niet voor aarde die rijk is aan organische verbindingen, zoals mos, hout of schors. Dit geldt ook voor meststoffen. Vul de bak met warm water tot dit 2-3cm boven de aarde staat. Wacht een paar minuten en druk de bodem aan om deze compacter te maken.

  2. Verdeel je Blauwe Lotus zaden gelijkmatig over de bodem in het bakje. Houd ze ongeveer 2-3cm uit elkaar. Strooi er een dun laagje aarde of zand overheen om de zaadjes te bedekken.

  3. Zet het bakje op een warme plek met genoeg zonlicht. De zaden ontkiemen na een aantal dagen en zien eruit als grassprieten. Na een tijdje ontwikkelen de scheuten twee bladeren die op het wateroppervlak drijven.

  4. Verpot nu je kiemplanten. Verwijder ze voorzichtig uit het bakje en doe ze in een grotere pot met meer water.

Extra tip: Blauwe Lotus zaden zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar. Maar als je je eigen bloemen kweekt, hoef je geen zaadjes meer te kopen; de bloemen maken ze voor je! Tijdens de ontwikkeling duikt de bloem onder water, waar ze een vrucht ontwikkelt. Zodra je plant volgroeid is, bevat de vrucht de zaden. Deze zijn te gebruiken om nog meer Blauwe Lotus te kweken!

Wat Is Het Verschil Tussen De Blauwe Lotus En De Heilige Lotus?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE BLAUWE LOTUS EN DE HEILIGE LOTUS?

Door de jaren heen en ook tegenwoordig nog bestaat er veel verwarring over de Blauwe Lotus (Nymphaea caerulea) en Blauwe Lelie (Nymphaea stellata). Beide zijn echter uniek en bieden verschillende effecten. Aangenomen wordt dat de verwarring rondom de twee afstamt van onderzoekers die de namen door elkaar hebben gehaald. Het feit dat de Blauwe Lotus in India vaak "Blauwe Lelie" wordt genoemd, draagt hier ook aan bij. Desondanks hebben beide iets gemeen: ze bevatten allebei hetzelfde actieve chemische ingrediënt, de alkaloïde nuciferine.

Blauwe Lotus: Chemie

BLAUWE LOTUS: CHEMIE

De twee belangrijkste actieve stoffen in Blauwe Lotus, die verantwoordelijk zijn voor de effecten, zijn de alkaloïden nuciferine en aporphine.

Nuciferine zit ook in de Heilige Lotus (Nelumbo nucifera) en is vermoedelijk een dopamine-receptorremmer.

Men vermoedt dat aporphine werkt als een dopamine-agonist die dopamine-receptoren activeert. In wezen behelst dit het tegenovergestelde effect als nuciferine. Deze verbinding in Blauwe Lotus stimuleert gelukkige, opgewekte en euforische gevoelens.

De Geschiedenis Van De Blauwe Lotus

DE GESCHIEDENIS VAN DE BLAUWE LOTUS

Het lijdt geen twijfel dat de Blauwe Lotus een unieke en belangrijke rol heeft gespeeld in de cultuur van de Oude Egyptenaren. Hoogstwaarschijnlijk werd het gebruikt als recreatieve en entheogene drug. Blauwe Lotus is zelfs gevonden naast overledenen in oude tombes. Het gebruik van de plant is ook afgebeeld op muren en schilderingen. De Blauwe Lotus stond zelfs symbool voor de vereniging tussen Boven- en Beneden-Egypte.

Voor de Oude Egyptenaren stond de Blauwe Lotus voor het begroeten van de hemel door de zon. Net als de zon aan de horizon verschijnt aan het begin van de dag, opent ook de bloem zich in de morgen om te pronken met haar prachtige bladeren en glanzende, gouden kern. Ze sluit zich weer als de schemering valt en de zon ondergaat. Daarom beschouwden de Egyptenaren de Blauwe Lotus als de heilige bloem van de zon en de zonnegoden.

Nefertem, een zonnegod uit de Egyptische mythologie, was bij de creatie van de wereld oorspronkelijk een lotusbloem. Hij vertegenwoordigde zowel het eerste zonlicht als de heerlijke geur van de Egyptische Blauwe Lotus, geboren uit water in een blauwe waterlelie. Maar Nefertem was niet alleen een god van de zon, hij was ook de god van schoonheid en genezing. Hij bracht de bloem naar de zonnegod Ra om zijn verouderende lichaam te verjongen met helende eigenschappen.

Tegenwoordig heeft de plant een bedreigde status. In sommige delen van de wereld, vooral in Azië, groeit ze echter nog steeds in het wild. Wel is de laatste jaren de kweek van de plant gestegen. Dit komt door haar toegenomen populariteit.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.