Blog
7 Natuurlijke Afrodisiaca Voor Vrouwen
5 min

7 Natuurlijke Afrodisiaca Voor Vrouwen

5 min

Soms kan ons seksleven wel een goede boost gebruiken. En als dat op een natuurlijke manier kan, des te beter. Hier bekijken we 7 natuurlijke afrodisiaca die vrouwen kunnen helpen bij het verhogen van de libido. Van culinaire kruiden tot eeuwenoude planten, er zijn tal van mogelijkheden.

Van tijd tot tijd en om uiteenlopende redenen kan de libido van mensen dalen. Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, vermoeidheid, of de menopauze. Soms is het echter ook lastig om een oorzaak aan te wijzen.

Sommigen proberen hun libido daarbij te verhogen door afrodisiaca te gebruiken. Deze werken echter maar beperkt en we begrijpen er nog lang niet alles over. Hoe dan ook, in dit artikel bekijken we zeven natuurlijke (potentiële) afrodisiaca en onderzoeken we of ze vrouwen kunnen helpen de libido te verhogen.

Wat zijn natuurlijke afrodisiaca?

Wat Zijn Natuurlijke Afrodisiaca?

Natuurlijke afrodisiaca zijn er in vele vormen en van wisselende effectiviteit. Terwijl sommige worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs, is de veronderstelde werking van andere gebaseerd op verhalen. Hoe dan ook, als je een natuurlijke oplossing kunt vinden die werkt, dan voelt dat vaak gezonder aan dan het nemen van synthetische middelen.

Hieronder zetten we zeven potentiële natuurlijke afrodisiaca voor je op een rijtje.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Beste Drugs Voor Seks?

Horny goat weed, of elfenbloem

Horny Goat Weed, Of Elfenbloem

Horny goat weed wordt het meest gebruikt door mannen die een erectiestoornis willen bestrijden. Men denkt dat de aanwezigheid van icariin verantwoordelijk is voor de werking ervan, en dat dit hetzelfde inwerkt op het lichaam als sildenafil (Viagra).

Er wordt echter ook gedacht dat sommige verbindingen in elfenbloem de libido van vrouwen kunnen verhogen. Desmethylicaritine, een van de vele stoffen in deze plant, wordt in dit opzicht vooral als gunstig beschouwd. Door mogelijk de hormoonproductie te verhogen, wordt gedacht dat het effect kan hebben op de libido en reproductieve gezondheid. Daarbij zou het vooral voordelen hebben voor vrouwen die in de menopauze zitten of dit al achter de rug hebben.

Het lijkt erop dat dit middel de oestrogeenproductie verhoogt of dat het oestrogeen nabootst. Hoe krachtig het middel precies is en welke effecten het exact op mensen heeft, is echter niet bekend.

Ginkgo biloba

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba wordt als dagelijks voedingssupplement voor verschillende doeleinden gebruikt. Wat libido betreft, blijkt uit onderzoek met mannelijke en vrouwelijke deelnemers dat door een antidepressiva veroorzaakte seksuele disfunctie kan worden beïnvloed door een Ginkgo biloba-extractkuur van twaalf weken (Wheatley, 2004).

Er moet wel worden opgemerkt dat hoewel bepaalde personen in het onderzoek deze effecten ervoeren, Ginkgo biloba uiteindelijk geen statistisch significant effect had. Dit betekent dat er onvoldoende bewijs was om te kunnen concluderen dat het bijdroeg aan de veranderingen die bij bepaalde deelnemers werden waargenomen.

Een andere studie constateert dat ginkgo de bloedstroom door het lichaam verhoogt en een ontspannend effect heeft op het gladde spierweefsel in de penis en baarmoeder (Meston, Rellini, Telch, 2008). Geconstateerd werd dat deze effecten alléén niet voldoende waren om de seksuele disfunctie te beïnvloeden, maar de deelnemers die Ginkgo biloba gebruikten in combinatie met sekstherapie ervoeren wel een significanter effect dan degenen die alleen therapie hadden gevolgd.

Clavo huasca

Clavo Huasca

Clavo huasca komt uit de regenwouden van Zuid-Amerika, waar het al generaties lang als natuurlijke libidoverhoger wordt gebruikt. Hoewel het vooral gebruikt wordt bij erectiestoornissen lijkt het erop dat de libidoverhogende effecten juist krachtiger zijn bij vrouwen.

Men denkt dat een verhoogde bloedtoevoer naar genitale gebieden een belangrijke rol speelt bij deze effecten, wat de seksuele disfunctie bij zowel mannen als vrouwen kan beïnvloeden. Het middel kan ook ontspannend inwerken op de spieren van het corpus cavernosum, wat het grootste deel van het erectiele weefsel in de clitoris of penis vormt. Dit heeft in combinatie met de verhoogde bloedstroom waarschijnlijk een krachtige uitwerking op de libido.

Saffraan

Saffraan

Van dit heerlijke kruid wordt ook gedacht dat het lustopwekkende eigenschappen heeft. Zo zou het door fluoxetine veroorzaakte seksuele problemen met betrekking tot de opwinding, vochtigheid en pijn bij vrouwen beïnvloeden.

Bij één placebogecontroleerd onderzoek werden 34 vrouwen gedurende vier weken getest (Kashani et al. 2012). De deelnemers die saffraan gebruikten, bleken significante veranderingen te hebben ervaren met betrekking tot opwinding, vochtigheid en pijn. Er werden echter geen verschillen opgemerkt wat betreft verlangen, tevredenheid of orgasmes.

Op basis van deze bevindingen kregen de onderzoekers meer inzicht in de effecten van saffraan op fluoxetine. Hoewel er meer onderzoek nodig is, lijkt het erop dat saffraan een rol kan spelen bij het vermogen van vrouwen om van seks te genieten. Alhoewel de studie ook aantoont dat saffraan de kwaliteit van de minnaar niet kan beïnvloeden!

Fenegriek

Fenegriek

Fenegriekzaden zijn onderzocht vanwege hun mogelijke effecten op de oestrogeenspiegel, waarbij bepaald onderzoek suggereert dat het vormen van hormoonvervangingstherapie zou kunnen vervangen (Sreeja, Anju, 2010).

Uit deze studie bleek dat cellen kunnen worden aangemoedigd meer oestrogeen te produceren wanneer ze aan fenegriekextract worden blootgesteld. Voordat je echter naar fenegriekzaden grijpt, moet je er wel rekening mee houden dat dit onderzoek in vitro is uitgevoerd met borstkankercellen, en dus niet met levende vrouwen. Daarom is het waarschijnlijk wat vergezocht om te veronderstellen dat het nemen van fenegriek al je hormonale problemen zal oplossen.

Toch is het een interessante uitkomst die het zeker verdient verder onderzocht te worden.

Rode ginseng

Rode Ginseng

Koreaanse rode ginseng (KRG) is onderzocht vanwege zijn mogelijke effecten op de libido bij vrouwen in de menopauze. Tijdens en na de overgang kunnen vrouwen een afname van de seksuele drift ervaren als gevolg van meerdere factoren, voornamelijk hormonale veranderingen.

In één onderzoek kregen 28 vrouwen die in de menopauze zaten KRG toegediend om te zien welk effect dit had op de seksuele opwinding (Oh, 2010). Er bleek sprake te zijn van statistisch significante effecten in de groep die KRG had ingenomen vergeleken met de placebogroep, waarbij de libido specifiek door orale inname van KRG bleek te zijn beïnvloed.

Dit onderzoek was een kleine, maar goed uitgevoerde dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie, die betrouwbare resultaten opleverde. Uiteindelijk zal echter herhaling nodig zijn om vast te kunnen stellen wat de bevindingen daadwerkelijk aantonen.

Gerelateerd artikel

Een Kennismaking Met Ginseng

Damiana

Damiana

Damiana wordt in traditionele praktijken al eeuwenlang als natuurlijk afrodisiacum gebruikt. Maar ondanks dat lijkt er heel weinig bewijs te zijn dat het daadwerkelijk afrodiserende eigenschappen heeft. En de weinige studies die er zijn, richten zich niet op mensen, laat staan op vrouwen.

In een dierstudie werd bijvoorbeeld gekeken naar de effecten van damiana op seksueel uitgeputte mannelijke ratten, waarbij werd vastgesteld dat het kruid "proseksuele" effecten had (Ali et al., 2013). Maar dit is nauwelijks bewijs voor een libido-verhogend effect bij vrouwen.

Aan de andere kant zijn de bijwerkingen van damiana minimaal en zou het niet gevaarlijk moeten zijn om het eens te proberen. Je kunt er alleen niet al te hoge verwachtingen van hebben!

Is er ook afrodiserende voeding?

Is Er Ook Afrodiserende Voeding?

Er is ook voeding dat bepaalde stoffen bevat waarvan wordt beweerd dat ze afrodiserende eigenschappen hebben. Toch is er niet veel bewijs dat aantoont dat deze voedingsmiddelen daadwerkelijk effect op zaken als de libido en orgasmes hebben. Maar ze zijn, ondanks dat, wel heerlijk en vooral een sensuele traktatie, dus zeker het proberen waard.

De populairste lustopwekkende voedingsmiddelen zijn:

 • Chocola
 • Vijgen
 • Alcohol
 • Honing
 • Aardbeien
 • Granaatappel
 • Oesters
 • Dadels

Gerelateerd artikel

Cannabis En Seks: Seksueel Genot Verbeteren Bij Vrouwen

Meer tips om je libido als vrouw te stimuleren

Meer Tips Om Je Libido Als Vrouw Te Stimuleren

In werkelijkheid is een gezonde leefstijl de beste manier om een gezonde zin in seks te behouden. Daar kan geen enkel supplement tegenop.

Het seksueel verlangen is het resultaat van een complexe interactie tussen verschillende processen en chemicaliën gerelateerd aan hormonen, het energieniveau en algemeen welzijn. Om je libido te verhogen, is het dus verstandig om goed te eten, voldoende slaap te krijgen, te sporten en je stressniveau te verminderen. Doe je dat, dan zul je waarschijnlijk vanzelf verbetering merken.

Soms heb je gewoon even rust nodig

Soms Heb Je Gewoon Even Rust Nodig

Een laag libido kan lastig zijn. Of het nu spanning in je relatie brengt of jezelf gewoon wat down maakt, het kan best frustrerend zijn. En als het wordt veroorzaakt door processen als de menopauze, dan kan het zelfs lijken alsof er niets aan is te doen.

Maar een laag libido kan misschien ook wel de manier zijn waarop je lichaam je vertelt wat het nodig heeft. Elk geval is anders, maar probeer niet te snel de manier waarop je je voelt te veranderen. Het kan zomaar zijn dat het na een tijdje vanzelf weer beter gaat.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
 • Kashani, L., Raisi, F., Saroukhani, S., Sohrabi, H., Modabbernia, A., Nasehi, A. A., Jamshidi, A., Ashrafi, M., Mansouri, P., Ghaeli, P., & Akhondzadeh, S. (2013). Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled study. Human psychopharmacology, 28(1), 54–60. - https://onlinelibrary.wiley.com
 • Meston, Cindy M., Rellini, Alessandra H., Telch, & Michael J. (2008, August). Short- and Long-term Effects of Ginkgo Biloba Extract on Sexual Dysfunction in Women - https://link.springer.com
 • Oh, K. J., Chae, M. J., Lee, H. S., Hong, H. D., & Park, K. (2010). Effects of Korean red ginseng on sexual arousal in menopausal women: placebo-controlled, double-blind crossover clinical study. The journal of sexual medicine, 7(4 Pt 1), 1469–1477. - https://www.jsm.jsexmed.org
 • Sabna Kotta, Shahid H Ansari, & Javed Ali. (2013). Exploring Scientifically Proven Herbal Aphrodisiacs - http://www.phcogrev.com
 • Sreeja S, Anju VS, & Sreeja S. (2010 Jun). In vitro estrogenic activities of fenugreek Trigonella foenum graecum seeds - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Wheatley D. (2004). Triple-blind, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba in sexual dysfunction due to antidepressant drugs. Human psychopharmacology, 19(8), 545–548. - https://onlinelibrary.wiley.com
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken