Wat Is Ginkgo Biloba?

Wat Is Ginkgo Biloba?

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Ginkgo biloba is een boomsoort van meer dan 270 miljoen jaar oud, en wordt al heel lang voor holistische doeleinden gebruikt. Van het bevorderen van de slaapbereidheid tot het mogelijk verbeteren van de stemming, ginkgo is superveelzijdig. Wij duiken in de geschiedenis van deze boom en leggen uit hoe jij de voordelen ervan zelf kunt ervaren.

Ginkgo biloba wordt al eeuwenlang gebruikt, en het heeft ook in het moderne leven nog altijd veel toepassingen. De bladeren en extracten van deze boom worden vaak aangetroffen in supplementen. Met hun antioxiderende eigenschappen zouden ze daarbij een scala aan potentiële gezondheidsvoordelen bieden. Maar wat is Ginkgo biloba precies?

Hieronder gaan we in op de verbazingwekkende geschiedenis van dit kruidenmiddel, waarom het in de moderne tijd nog steeds zo geliefd is, en hoe je het zelf kunt gebruiken.

Ginkgo Biloba: Een Eeuwenoude Oosterse Oplossing

Ginkgo Biloba: Een Eeuwenoude Oosterse Oplossing

Ginkgo biloba, ook wel bekend als de tempelboom, Japanse notenboom of gewoon ginkgo, is de enige nog levende soort van de orde Ginkgoales en komt oorspronkelijk uit China. Het woord 'ginkgo' komt van een spelfout van 'gin-kyo' - een Japanse term voor 'zilveren abrikoos'. Deze foutieve spelling heeft ertoe geleid dat 'ginkgo' de meest gebruikte term voor dit type boom is geworden.

Het woord 'biloba', dat 'twee lobben' betekent, is de perfecte beschrijving van de bladeren van deze boom. En het zijn precies deze blaadjes en de extracten ervan die ons potentiële voordelen bieden!

Waarom Ginkgo Biloba Een 'levend Fossiel' Wordt Genoemd

Iets wat ginkgo echt speciaal maakt, is dat het in principe een levend fossiel is. Er zijn exemplaren van meer dan 270 miljoen jaar oud ontdekt. Deze superoude exemplaren vertonen daarbij weinig verschillen met de boom van nu. Zeggen dat Ginkgo biloba veerkrachtig is, is dan ook een enorm understatement. De boom overleefde zelfs de atoomexplosie in Hiroshima in 1945 en was een van de weinige levende dingen die na de ontploffing overeind bleven staan.

Ginkgo is ook zeer goed bestand tegen insecten en ongedierte, omdat het een onaantrekkelijke chemische stof afscheidt. Deze stof zorgt dat geen enkel diertje het in zijn/haar hoofd haalt om de Ginkgo biloba lastig te vallen. De chemische stof schrikt ook schimmels en bacteriën af. Het is dan ook geen wonder dat deze boom de tand des tijds heeft doorstaan!

Wanneer we kijken naar de wetenschap achter Ginkgo biloba, blijkt uit onderzoek van het Chinese Nationale Instituut voor Geologie en Paleontologie dat de genetica van ginkgo de afgelopen 51 miljoen jaar niets is veranderd. Vandaag de dag bezit de boom dus nog steeds hetzelfde DNA als de bestudeerde fossielen.

Gerelateerd artikel

6 Exotische Kruiden Die Je Misschien Niet Kent (Maar Wel Moet Proberen)

Waar Komt Ginkgo Biloba Vandaan?

Zoals gezegd, bestaat de ginkgo al 270 miljoen jaar. Het is daarmee de oudste boom ter wereld. De boom werd echter in 1691 herontdekt. Sindsdien wordt hij in een groot aantal landen en klimaten gekweekt. Hoewel ginkgo nog steeds voornamelijk wordt geassocieerd met China en de Chinese cultuur, heeft hij ook bekendheid gekregen in Japan en andere Aziatische landen. Het is een stevige en robuuste boom die in verschillende omgevingen kan worden gekweekt.

Wat Zijn De Voordelen Van Het Nemen Van Ginkgo Biloba?

Wat Zijn De Voordelen Van Het Nemen Van Ginkgo Biloba?

Sinds de herontdekking zijn de zaden en bladeren van Ginkgo biloba voor allerlei holistische doeleinden gebruikt. En omdat het een volledig natuurlijk voedingssupplement is, is ginkgo nog steeds zeer gewild. Hier volgen enkele mogelijke voordelen ervan voor je gezondheid:

Goed Voor De Bloedsomloop

Bij traditionele Chinese praktijken wordt ginkgo gebruikt om de bloedtoevoer naar organen als de lever, hersenen en nieren te bevorderen. In een studie[1] uit 2008 werd ginkgo-extract toegediend aan patiënten met een coronaire hartziekte, in de hoop de bloedtoevoer naar verschillende lichaamsdelen te verbeteren. Er bestaat echter nog geen consensus over de effecten van Ginkgo biloba, of over de invloed ervan op de bloedcirculatie. Er is meer concreet bewijs nodig om op dit gebied conclusies te kunnen trekken.

Vermindert Mogelijk Spanning En Bevordert Ontspanning

Vermindert mogelijk spanning en bevordert ontspanning

Ginkgo biloba wordt ook vaak gezien als een middel om spanning te verminderen. Zo kregen in een studie[2] 107 deelnemers een dosis van 240mg, eentje van 480mg of een placebo. Degenen die de hoogste dosis hadden gekregen, voelden beduidend minder spanning, hoewel de kleinere dosis ook schijnbaar effectiever dan de placebo was. Geconcludeerd werd dat de hoge niveaus van antioxidanten in ginkgo mogelijk voor deze resultaten verantwoordelijk waren.

Gerelateerd artikel

Top 15 Natuurlijke Kruiden Voor Energie & Vitaliteit

Verbetert Mogelijk Het Geheugen, De Focus En Aandachtsspanne

Er is ook voorlopig onderzoek naar de effectiviteit van ginkgo bij het verbeteren van het geheugen en de algehele focus gedaan. Weinig studies van hoge kwaliteit bieden echter uitsluitsel. Er is dus meer onderzoek nodig om conclusies te kunnen trekken.

Verbetert Mogelijk De Stemming

Verbetert Mogelijk De Stemming

Hoewel er geen onderzoek met proefpersonen is gedaan naar de effecten van ginkgo op de gemoedstoestand, zijn proeven met muizen wel veelbelovend. In onderzoek uit 2002[3] kregen muizen tot 82 opeenvolgende dagen ginkgo toegediend, waarbij ze op dag 28 en dag 70 aan een stressvolle situatie werden onderworpen. In beide gevallen vertoonden de muizen die met ginkgo waren behandeld minder spanning bij een doolhoftest.

Aangezien de stemming en geestelijke gezondheid complexe onderwerpen zijn, is er echter nog wel uitgebreid klinisch onderzoek vereist om deze bevindingen te ondersteunen.

Verbetert Mogelijk De Seks

Het veelbelovende onderzoek naar de invloed van ginkgo op de bloedsomloop, mondde ook uit in het idee dat het ons seksleven zou kunnen verbeteren. Soms wordt ginkgo gebruikt door mensen met een seksuele disfunctie of een laag libido. Er bestaan echter alleen nog maar verhalen over; hier zijn nog nauwelijks studies naar gedaan. En, net zoals bij veel andere supplementen, kan de effectiviteit ook per persoon verschillen.

Gerelateerd artikel

Top 20 Afrodisiaca Over De Hele Wereld

Wat Zijn De Bijwerkingen Van Ginkgo Biloba?

Wat Zijn De Bijwerkingen Van Ginkgo Biloba?

Hoewel zeldzaam, kan Ginkgo biloba wel enkele bijwerkingen hebben. Net zoals wanneer je een nieuwe vitamine of ander nieuw supplement wilt gebruiken, is het altijd de moeite waard om je huisarts te raadplegen voordat je ginkgo neemt.

Enkele opmerkelijke bijwerkingen zijn:

  • Duizeligheid
  • Diarree
  • Hoofdpijn
  • Maagkrampen/pijn
  • Misselijkheid/braken
  • Huiduitslag

Hoe Neem Je Ginkgo Biloba?

Hoe Neem Je Ginkgo Biloba?

Ginkgo is verkrijgbaar in talloze vormen, zoals gedroogde bladeren, extracten en capsules. Er zijn dus verschillende manieren om het te gebruiken, en de manier hangt grotendeels van je persoonlijke voorkeur af. We hebben hieronder een paar methodes en bijbehorende voordelen voor je op een rijtje gezet:

Gedroogde Bladeren (Thee Of Vapen)

Een van de gemakkelijkste manieren is het gebruik van gedroogde bladeren; deze zijn in principe meteen klaar voor gebruik.

Iedereen kan thee zetten. Breng gewoon wat water aan de kook en voeg de door jou gekozen hoeveelheid bladeren toe. Laat het water ongeveer 10-15 minuten alle voedingsstoffen en smaak opnemen. Vervolgens zeef je het brouwsel, en genieten maar! Dit is een heerlijke manier om de smaak en mogelijke voordelen van ginkgobladeren te ervaren.

Een andere methode is het vapen van de bladeren. Met een vaporizer voor droge kruiden is dit gemakkelijk te doen. Doe hiervoor een beetje van de bladeren in de vape-kamer. Warm je vape vervolgens op, op een lage temperatuurstand, zodat de smaken en aroma's goed vrijkomen. Een paar trekken is daarna voldoende om het beste uit je Ginkgo biloba-bladeren te halen. Rijk aan antioxidanten, en heerlijk van smaak!

Ben je op zoek naar heerlijk smakende en sterke bladeren, check dan eens onze Ginkgo biloba in onze shop. Deze blaadjes zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 50g, dus je kunt hiermee flink wat thee zetten en van talloze vape-sessies genieten!

Vloeibare Bladextracten (Sublinguale Of Orale Inname)

Vloeibare Bladextracten (Sublinguale Of Orale Inname)

Ginkgo biloba is niet alleen verkrijgbaar in gedroogde bladvorm. Er zijn ook tal van vloeibare extracten. Van tincturen tot sprays, kies zelf hoe jij het liefst jouw dagelijkse dosis inneemt, wanneer en waar het jou uitkomt. Met tincturen druppel je een paar druppels direct onder je tong, waardoor het snel in de bloedbaan wordt opgenomen. Deze methode staat bekend als 'sublinguale toediening', wat een gemakkelijke en snelle manier is om ginkgo te gebruiken. Omdat het een tinctuur is, kun je echter ook een paar druppels in je koffie, smoothie of water druppelen.

Bovendien zijn er mondsprays met ginkgo. Deze zijn vergelijkbaar met tincturen, met het verschil dat je ze via een fijne nevel in je mond of bovenop voedsel sprayt.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Thuis Je Eigen Kruidentincturen Maakt

Capsules Of Tabletten (Orale Inname)

De meest discrete manier om ginkgo in te nemen, zijn capsules en tabletten. Gebruikers kunnen hiermee makkelijk op elk moment van de dag Ginkgo biloba innemen. Capsules en tabletten geven geen geur af, dus je kunt ze zonder problemen in het openbaar gebruiken. De capsules zijn bovendien klein en daarmee zowel geschikt voor onderweg als voor thuis. Ze hebben daarbij meestal een hoog Ginkgo biloba-gehalte en zijn dus behoorlijk geconcentreerd.

 

Hoeveel Ginkgo Biloba Moet Ik Nemen?

Hoeveel Ginkgo Biloba Moet Ik Nemen?

Er bestaat geen standaard dosis. Als je tincturen of capsules koopt, staat er altijd een aanbevolen dosering op de verpakking. Dit is vaak twee tot drie druppels, tot drie keer per dag.

Onderzoek dat we in dit artikel aanstipten, verwijst naar dagelijkse doses ginkgo-extract van tussen de 120mg en 600mg. Bij het gebruik van een nieuw supplement is het natuurlijk belangrijk om met kleinere hoeveelheden te beginnen, omdat dit de kans op eventuele bijwerkingen verkleint. Als je lichaam eenmaal gewend is geraakt aan ginkgo, kun je langzaam maar zeker je dosis verhogen.

Wanneer je ginkgo oraal inneemt, drink dan een glas water erbij om de opname te stimuleren.

Wanneer Moet Je Ginkgo Biloba Nemen?

Dit komt echt neer op je wensen. Laten we eens kijken naar de voordelen van het nemen van ginkgo in de morgen ten opzichte van de avond.

Ochtend

Zoals met de meeste dagelijkse vitamines en supplementen, wordt ginkgo vaak 's ochtends ingenomen. Wil je overdag graag spanning verminderen of je zenuwen tot rust brengen, dan is dit de beste optie. Hetzelfde geldt voor het verbeteren van je aandacht en focus. Ginkgo toevoegen aan je ochtendroutine is daarbij supergemakkelijk en wordt vaak door mensen met een drukke levensstijl gedaan.

Avond

Ginkgo biloba heeft echter ook enkele voordelen als supplement in de avond. Met het potentieel om je te ontspannen en de stemming te verbeteren, komt het niet als een verrassing dat ginkgo ook populair is onder mensen die beter willen slapen. Er is zelfs onderzoek[4] naar de werkzaamheid van Ginkgo biloba als slaapmiddel gedaan.

Ginkgo Biloba: Dit Eeuwenoude Kruid Is Nu Verkrijgbaar

Ginkgo Biloba: Dit Eeuwenoude Kruid Is Nu Verkrijgbaar

Hoe of wanneer je Ginkgo biloba ook consumeert, het mag duidelijk zijn dat het als dagelijks supplement niet alleen een legendarisch verleden heeft, maar ook een veelbelovende toekomst. Door voortdurend nieuw onderzoek komen we daarbij steeds meer over dit kruid te weten. En de meer dan 270 miljoen jaar oude geschiedenis van deze bijzondere boom belooft veel goeds!

Als je in de tussentijd zelf ginkgo-extract wilt proberen, ga dan naar de Zamnesia-shop. Scrol op je gemak door onze Ginkgo biloba-producten, en ervaar zelf de voordelen ervan!

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Ginkgo biloba extract improves coronary artery circulation in patients with coronary artery disease: contribution of plasma nitric oxide and endothelin-1 - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Ginkgo biloba special extract EGb 761 in generalized anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Ginkgo biloba Extract 761: A Review of Basic Studies and Potential Clinical Use in Psychiatric Disorders - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Polysomnographic effects of adjuvant ginkgo biloba therapy in patients with major depression medicated with trimipramine - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.