Blog
Kruiden & Zaden
3 min

6 Exotische Kruiden Die Je Misschien Niet Kent (Maar Wel Moet Proberen)

3 min
Products Smartshop

Van krachtige, lustopwekkende middelen tot 'levende fossielen' met medicinale eigenschappen; de natuurlijke wereld biedt plantaardige geheimen die jij waarschijnlijk nog niet hebt ontdekt.

Wij van Zamnesia houden van cannabis. Als we echter denken aan de overvloed van planten die deze aarde te bieden heeft, zijn er veel meer wonderen dan wiet alleen. Diverse bomen, struiken en planten staan bekend om hun medicinale en psychoactieve eigenschappen. We delen een aantal fascinerende soorten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Ze hebben daarbij stuk voor stuk hun eigen, krachtige kenmerken.

CATUABA

Catuaba

Catuaba (Erythroxylum catuaba) is een natuurlijk lustopwekkend en stimulerend middel. Deze plant komt daarbij van oorsprong voor in het Amazoneregenwoud. Catuaba is in te nemen in de vorm van thee of als tinctuur, waarbij je de schors gebruikt. De inheemse Tupi-stam gebruikte de plant al voor de Europese kolonisatie als stimulans voor het libido. Recent is Catuaba synoniem met een populaire likeur in Brazilië.

De plant heeft legendarische effecten op seksuele verlangens en prestaties. Catuaba verbetert de doorbloeding van bepaalde ‘sleutelgebieden’ en stimuleert het zenuwstelsel. Veel gebruikers melden een plezierig, tintelend gevoel in het hele lichaam. Nog beter dan je favoriete ASMR-video's. Catuaba is ook in staat te helpen bij zenuwpijn en nervositeit en kan de geheugenfunctie verbeteren. Perfect! Je herinnert je alle fantastische seks die je hebt gehad tot in de kleinste details.

GINKGO BILOBA

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba is een unieke boom die van oorsprong uit China komt. Daar is hij heilig. Ginkgo is een van de oudste boomsoorten ter wereld en heeft geen nauwe, nog levende, verwanten. Botanisten omschrijven de boom dan ook vaak als ‘levend fossiel’. De boom is in nevelen gehuld en bloeit alleen ’s nachts. Na de bloei vallen de bloesems er meteen af. Best apart.

In de traditionele Chinese geneeskunst gebruikt men al duizenden jaren thee van ginkgobladeren. Het heeft antioxiderende eigenschappen en blijkt het geheugen te verbeteren als je het regelmatig consumeert. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent dat ginkgo mogelijk voordelen heeft voor het hart- en vaatstelsel. Zo zou het de bloedcirculatie verbeteren en bescherming bieden tegen bloedproppen als gevolg van hartziekten.

Ben je van plan om te stoppen met koffie? Probeer eens ginkgo-thee! Uit onderzoek blijkt dat het helpt tegen vermoeidheid en je energieniveau en alertheid verhoogt. Wees alleen wel alert op ongewenste bijwerkingen, zoals misselijkheid of hoofdpijn. Deze zijn zeldzaam, maar een kleine groep mensen is allergisch voor ginkgo.

UVUMA-OMHLOPE

Uvuma-omhlope

Uvuma-omhlope, ook wel bekend als Synaptolepis kirkii, is een Afrikaanse plant met pikzwarte stengels en hagelwitte wortels. De Zulu- en Xhosa-stammen gebruiken haar traditioneel om heldere dromen op te wekken, voor het opwekken van profetische visioenen en om met hun voorouders te communiceren. De actieve stofjes in Uvuma-omhlope blijken ook nuttig te zijn voor de aanwas en het behoud van gezonde zenuwcellen.

Meestal zet men thee van Uvuma-omhlope. We weten door gebrek aan onderzoek daarbij niet precies welke alkaloïde in de plant de heldere dromen veroorzaakt. De effecten zijn soms echter krachtig. Daarom zou je het niet moeten combineren met andere medicijnen of alcohol. Raadpleeg je huisarts als je een medische aandoening hebt. Neem Uvuma-omhlope daarbij nooit als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat alles voor jou niet geldt, drink het dan en geniet van een uniek avontuur in de wereld van jouw dromen.

MULUNGU

Mulungu

Erythrina mulungu is een grote boom die voorkomt in de regenwouden van Brazilië en Peru. Hij ziet er prachtig uit en men gebruikt hem vaak als sierobject. Mulungu is daarbij ook een sterk natuurlijk kalmerend middel. In de traditionele geneeskunst van Brazilië gebruikt men het om stress en angst te verminderen. De bladeren en schors zijn te gebruiken voor een brouwsel dat een kalmerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel.

Mulungu bevat verscheidene alkaloïden die wetenschappelijk[1] zijn onderzocht vanwege hun werking tegen angst. Je zou Mulungu niet moeten gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft of als je een lage bloeddruk hebt.

KALMOES

kalmoes

In de Bijbel noemt men een bepaalde plant 'kaneh bosm', als onderdeel van heilige zalfolie. Er is onder geleerden discussie gaande of dit een verwijzing is naar cannabis of naar kalmoes. Kalmoes is een hoge, rietachtige plant die veel essentiële oliën bevat en een zoete geur afgeeft. Culturen over de hele wereld roemen haar vanwege haar medicinale eigenschappen. In Europa gebruikt men de plant sinds de Middeleeuwen als aromatische stimulans en als milde tonic. Ook in de Ayurvedische geneeskunst is ze populair. In Tibet verbrandt men wierook van kalmoes om de concentratie te verbeteren.

De mild stimulerende eigenschappen van kalmoes hebben een verhelderend, oppeppend effect. De plant is daarbij populair als plantaardige remedie om de spijsvertering te ondersteunen. De actieve stofjes van kalmoes zijn mogelijk ook heilzaam voor de luchtwegen. Je kunt kalmoes-poeder vermengen met heet water, zeven en als thee opdrinken. Als je het op de juiste manier inneemt, is kalmoes veilig. Je moet alleen de aanbevolen dosering niet overschrijden. Het is daarbij stimulerend voor de baarmoeder, dus gebruik het ook nooit als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

BOBINSANA

Bobinsana

Bobinsana (Calliandra angustifolia) is een kleine boom en een van de werkzame bestanddelen in ayahuasca. Het heeft zelf geen hallucinogene eigenschappen, maar de plant geldt als 'leerplant'. Zo zou het sjamanen helpen om zich spiritueel te verbinden met planten en daarvan te leren. De inheemse bevolking van het Amazonebekken gebruikt Bobinsana als stimulerend middel. De plant groeit daar langs rivieren en beekjes.

Bobinsana is populair vanwege haar medicinale eigenschappen. Men gebruikt de plant bijvoorbeeld voor extra energie en voor een betere immuunfunctie. Ook is het populair bij reuma, verkoudheid, artritis en baarmoederklachten. Maak er een aftreksel van of een tinctuur om te profiteren van de vele voordelen.

VERLEG JE GRENZEN MET PLANTEN

Planten hebben diepe en unieke ervaringen te bieden; of je nu meer energie wilt of je geest wilt verruimen met heldere dromen. Ze hebben daarbij krachtige eigenschappen en zijn vaak verbonden aan verschillende culturele tradities. Daarom zou je altijd voorzichtig en respectvol moeten zijn als je gaat experimenteren met psychoactieve planten. Als je eraan toe bent, kan het smeden van nieuwe verbindingen met de natuurlijke wereld beginnen met iets simpels als theezetten. Best bijzonder als je erover nadenkt.

Cassie S.

Geschreven door: Cassie S.
Cassie is een schrijver met een achtergrond in overheidsbeleid. Ze gelooft in schadebeperking, het beëindigen van stigma en op feiten gebaseerde werkwijzen. Dit geldt voor psychoactieve stoffen en het leven in het algemeen.

Ontdek onze schrijvers
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken