Damiana: Alles Wat Je Weten Moet

Damiana: Alles Wat Je Weten Moet
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:
Turnera Diffusa

Inhoudsopgave:

Wat Is Damiana?

In Mexico wordt Damiana al eeuwen gebruikt als afrodisiacum en seksuele tonic. Sommigen geloven dat een ruime hoeveelheid Damiana het geheime ingrediënt was in het originele recept van het beroemde Margarita drankje. En inderdaad, tot op heden wordt margarita in Mexico vaak gemaakt met Damiana, die het drankje voorziet van een unieke florale twist die daarnaast nog eens wonderen doet voor je mojo.

Toen de Spaanse missionarissen voor het eerst Mexico betraden, zagen zij al dat de inheemse stammen Damiana thee met suiker mixten vanwege de seksueel stimulerende effecten. Inmiddels is het vroege gebruik van de plant als een afrodisiacum in moderne laboratoria gevalideerd; testen op dieren lieten verbeterde seksuele prestaties zien bij zowel vrouwelijke als mannelijke proefdieren. Mannetjes ratten, lijdend aan seksuele stoornissen, reageerden bijzonder goed op het kruid, hoewel beide seksen verhoogde seksuele activiteit vertoonden.

Gerelateerd artikel

Hoe Damiana Je Libido Verhoogt En Je Orgasmes Verbetert

In de moderne kruidengeneeskunde en fytotherapie, wordt Damiana nog steeds vaak gebruikt als seksuele tonic en afrodisiacum. Damiana is op zichzelf omschreven als een milde stemmingsverbeteraar, maar die actie kan nog verder worden versterkt door combinaties met andere kruiden.

Damiana (Turnera diffusa) is een kleine struik die behoort tot de Passifloraceae plantenfamilie. Ze is inheems in de Zuidwestelijke delen van Texas in de VS, maar ook in het Caribisch gebied en delen van Centraal- en Zuid-Amerika. Damiana is een relatief kleine stuik, die ongeveer 1-2 meter hoog wordt en kleine, gele bloemetjes produceert die zich ontwikkelen tot kleine, zoet geurende vruchten. De bladeren zijn het farmacologisch actieve deel van de plant. Ze zijn ongeveer 10-25cm lang, hebben een gekartelde rand en de geur is extreem aromatisch.

Damiana (Turnera afrodisiaca)

Bekijk Damiana

Wat Zijn De Effecten Van Damiana?

Wat Zijn De Effecten Van Damiana

Damiana wordt al eeuwen gebruikt, met name als een afrodisiacum en seksuele tonic. Het is aangetoond dat Damiana het libido aanzienlijk verhoogt bij beide seksen en om die reden wordt het kruid veel gebruikt in Mexico om een stimulerend Damiana margarita drankje te maken.

Een van de manieren waarop Damiana mogelijk de seksuele potentie verbetert is door het verhogen van de zuurstof in het bloed. Een betere zuurstoftoevoer is nuttig voor het hele lichaam en verbetert al snel de stemming en seksuele potenties. Onderzoeken op ratten hebben zeer positieve resultaten laten zien, waarbij de seksuele prestaties dramatisch verbeterden. Onderzoek op mensen is nog niet uitgevoerd, zoals wel vaker het geval is met kruiden.

Gerelateerd artikel

Top 20 Afrodisiaca Over De Hele Wereld

De Geschiedenis Van Damiana

De Geschiedenis Van Damiana

Damiana wordt al eeuwenlang gebruikt. Toen de Spaanse missionarissen arriveerden in wat nu Mexico is, zagen zij de inheemse stammen al Damiana thee drinken.

Maar hoogstwaarschijnlijk dateert het gebruik al langer terug. Er zijn verslagen waarin de Maya's het gebruikten als een afrodisiacum. Het werd ook door de Azteken gebruikt als een tonic waarvan geloofd werd dat het de algehele gezondheid en welzijn zou verbeteren.

Rond 1870 begon Damiana zich te verspreiden als een commercieel product. Het werd geïmporteerd naar de VS, waar het werd verkocht als onderdeel van tonics, elixers en tincturen. Toen al werd het voornamelijk gebruikt als afrodisiacum die seksuele vermogens zou verbeteren, vooral bij de ouderen en zwakkeren.

In 1888 werd Damiana toegevoegd aan de eerste editie van de Amerikaanse "National Formulary" als zowel een elixer als een vloeibaar extract, maar het heeft zichzelf nooit genoeg bewezen om te worden opgenomen in de farmacopeia. Vanwege deze mislukking, werd het in 1916 van het National Formulary afgehaald, maar het vloeibare extract behield zijn plekje tot 1947.

Kennis over Damiana ebte langzaam weg, totdat het in rond 1960 opnieuw werd ontdekt door zowel etnobotanisten als hippies. Samen met andere kruiden, heeft Damiana sindsdien een plekje veroverd in het kastje van herbalisten en fytotherapeuten.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • (n.d.). - https://www.endocrineweb.com
  • Azhar Rasul, Faya Martin Millimouno, Wafa Ali Eltayb, Muhammad Ali, Jiang Li, & Xiaomeng Li. (2013). Pinocembrin: A Novel Natural Compound with Versatile Pharmacological and Biological Activities - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Edgar Romualdo EG, Lilia AM, Rafael SG, & Alfredo SM. (2018 Dec). Antioxidant effects of damiana (Turnera diffusa Willd. ex Schult.) in kidney mitochondria from streptozotocin-diabetic rats - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Sabna Kotta, Shahid H. Ansari, & Javed Ali. (Jan-Jun 2013). Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Zhao J, Dasmahapatra AK, Khan SI, & Khan IA. (12/08/2008). Anti-aromatase activity of the constituents from damiana (Turnera diffusa) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant