Damiana: Alles Wat Je Weten Moet

Damiana: Alles Wat Je Weten Moet
Turnera Diffusa

Inhoudsopgave:

Wat Is Damiana?

In Mexico wordt Damiana al eeuwen gebruikt als afrodisiacum en seksuele tonic. Sommigen geloven dat een ruime hoeveelheid Damiana het geheime ingrediënt was in het originele recept van het beroemde Margarita drankje. En inderdaad, tot op heden wordt margarita in Mexico vaak gemaakt met Damiana, die het drankje voorziet van een unieke florale twist die daarnaast nog eens wonderen doet voor je mojo.

Toen de Spaanse missionarissen voor het eerst Mexico betraden, zagen zij al dat de inheemse stammen Damiana thee met suiker mixten vanwege de seksueel stimulerende effecten. Inmiddels is het vroege gebruik van de plant als een afrodisiacum in moderne laboratoria gevalideerd; testen op dieren lieten verbeterde seksuele prestaties zien bij zowel vrouwelijke als mannelijke proefdieren. Mannetjes ratten, lijdend aan seksuele stoornissen, reageerden bijzonder goed op het kruid, hoewel beide seksen verhoogde seksuele activiteit vertoonden.

Het actiemechanisme van Damiana wordt nog steeds niet goed begrepen. Maar in een onderzoek is aangetoond dat Damiana de kleine spieren in de arteriële wanden van de penis ontspant, waardoor de doorbloeding toeneemt en er dus een sterkere erectie plaatsvindt. Het is misschien verrassend, maar ontdekt werd dat Damiana de kleine spieren bijna twee keer zoveel ontspant als Viagra; 90% tegen 46%.

In de moderne kruidengeneeskunde en fytotherapie, wordt Damiana nog steeds vaak gebruikt als seksuele tonic en afrodisiacum. Hoewel het vaak wordt gebruikt in meer complexe formules die de algemene seksuele prestaties verbeteren, wordt het ook vaak gecombineerd met Sint-Janskruid en glidkruid die de ontspanning en anti-depressieve effecten versterken. Damiana is op zichzelf omschreven als een milde stemmingsverbeteraar, maar die actie kan nog verder worden versterkt door combinaties met andere anti-depressieve kruiden.

Related Story

De Top 5 Toepassingen Van Het Kruid Damiana, Waaronder Verhoging Van Het Libido

Damiana (Turnera diffusa) is een kleine struik die behoort tot de Passifloraceae plantenfamilie. Ze is inheems in de Zuidwestelijke delen van Texas in de VS, maar ook in het Caribisch gebied en delen van Centraal- en Zuid-Amerika. Damiana is een relatief kleine stuik, die ongeveer 1-2 meter hoog wordt en kleine, gele bloemetjes produceert die zich ontwikkelen tot kleine, zoet geurende vruchten. De bladeren zijn het farmacologisch actieve deel van de plant. Ze zijn ongeveer 10-25cm lang, hebben een gekartelde rand en de geur is extreem aromatisch.

Damiana is in bijna alle landen legaal, met uitzondering van een aantal staten in de VS. De gedroogde bladeren kan je legaal kopen, maar sommige verkopers hebben echter Damiana gebruikt als een dekmantel om synthetische cannabinoïden producten te verkopen. Een bekend voorbeeld is het product Black Mamba, die in het Verenigd Koninkrijk werd verkocht als 100% Damiana formule, maar in feite andere illegale en synthetische cannabinoïden bevatte. Black Mamba is nu een gecontroleerde stof en illegaal in veel landen.

Damiana (Turnera afrodisiaca)

Bekijk Damiana

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DAMIANA?

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DAMIANA?

Damiana heeft een ongelofelijk rijke geschiedenis en is eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Hoewel farmaceutische geneesmiddelen veel kruidenbehandelingen naar de achtergrond hebben gedrukt, bewijzen kruidkundigen en wetenschappers nog maar eens de werkzaamheid van de plant. We hebben al gewezen op de mogelijkheid tot verhoging van de libido. Dat is echter niet het enige voordeel dat het kruid te bieden heeft.

1. MOGELIJKHEID OM SEKSUEEL UITHOUDINGSVERMOGEN TE VERBETEREN

Los van de boost van de bloedcirculatie en seksuele potentie, biedt damiana veelzijdige ondersteuning bij het seksueel uithoudingsvermogen. In een uitgebreide review van bekende kruiden afrodisiaca, blijkt stimulatie van seksueel gedrag bij vermoeide ratten niet het enige kenmerk van de plant. Wetenschappers hebben ontdekt dat de potentie van dit kruid mogelijk ligt in de synergie met andere bestanddelen. In damiana extract zijn cafeïne, arbutine en een verfijnde mengeling van flavonoïden aangetroffen. Dit ondersteunt het idee dat ze samenwerken als adaptogeen.

Adaptogenen zijn unieke planten of extracten die de bijnieren stimuleren. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor aansturing van de lichamelijke stressreactie, slaappatronen en de stemming. Het resultaat? Wij weten wel wat we zouden doen als we niet continu gestrest, moe en in een slechte stemming zouden zijn!

2. POTENTIËLE VERLICHTING VAN STRESS EN ANGST

Dit voordeel lijkt voor de hand liggend, zeker nu we weten dat damiana inwerkt op onze bijnieren. Het belang van onze bijnieren zouden we echter niet moeten onderschatten. Stress is nooit een enkelvoudig symptoom, maar komt op diverse schadelijke manieren tot uiting. Effectieve stressbeheersing is essentieel om geest en lichaam gezond te houden.

De belangrijkste functie van de bijnieren is de productie van diverse hormonen via endocriene klieren. Het gezond houden van de bijnieren is essentieel om de optimale balans van cortisol te behouden. Dit hormoon staat in direct verband met onze lichamelijke stressreactie. Het ondersteunt niet alleen ons vermogen om op stress te reageren, maar beïnvloedt ook de stofwisseling, bloeddruk en ontstekingen.

3. ONDERSTEUNT MOGELIJK BORSTKANKERPATIËNTEN

Naast de eerder genoemde flavonoïden, heeft een stofje genaamd pinocembrin de bijzondere interesse van onderzoekers gewekt. Dit zit in de bladeren van damiana en speelt mogelijk een grote rol voor patiënten met borstkanker.

Gecombineerd zou damiana extract met pinocembrin en acacetin in staat zijn de aromatase-activiteit aanzienlijk te onderdrukken. Aromataseremmers stoppen de productie van oestrogeen, wat nuttig zou zijn voor borstkankerpatiënten met tumoren met oestrogeenreceptoren.

4. EEN VEELZIJDIGE ANTIOXIDANT

Tenslotte is het krachtige antioxidante effect een ander belangrijk voordeel van damiana. Dit is ontdekt bij tests op ratten met diabetes en nieraandoeningen. Aan het eind van de vijfweekse studie hebben de onderzoekers geconcludeerd dat het mogelijk schade door oxidatieve stress in de nieren voorkomt.

Naarmate het onderzoek toeneemt, lijkt de veelzijdigheid van damiana evenzeer te groeien. Het heeft er alle schijn van dat al die oude culturen het juiste idee hebben gehad. Nu hoeven we alleen nog de moderne geneeskunde toe te staan om te bevestigen wat zij al wisten.

Wat Zijn De Effecten Van Damiana?

Wat Zijn De Effecten Van Damiana

Damiana wordt al eeuwen gebruikt, met name als een afrodisiacum en seksuele tonic. Het is aangetoond dat Damiana het libido aanzienlijk verhoogt bij beide seksen en om die reden wordt het kruid veel gebruikt in Mexico om een stimulerend Damiana margarita drankje te maken.

Het kruid kan de stemming licht verbeteren en werken als een antidepressiva, net als Sint-Janskruid, maar met mildere effecten. De milde opbeurende effecten kunnen te danken zijn aan de algehele ontspanning die het kruid opwekt, zoals lichamelijk als mentaal.

Een van de manieren waarop Damiana mogelijk de seksuele potentie verbetert is door het verhogen van de zuurstof in het bloed. Een betere zuurstoftoevoer is nuttig voor het hele lichaam en verbetert al snel de stemming en seksuele potenties. Onderzoeken op ratten hebben zeer positieve resultaten laten zien, waarbij de seksuele prestaties dramatisch verbeterden. Onderzoek op mensen is nog niet uitgevoerd, zoals wel vaker het geval is met kruiden.

Related Story

Top 20 Afrodisiaca Over De Hele Wereld

Bij de inheemse stammen, maar ook in moderne fytotherapie, wordt Damiana toegepast als kalmerend middel, die nervositeit, zwakte en uitputting verlicht. Het wordt beschouwd als een plant die de klier- en hormonale systemen balanceert en afzwakt, met affiniteit voor de voortplantingsorganen.

Het Gebruik Van Damiana

Het Gebruik Van Damiana

Damiana kan op een aantal verschillende manieren worden geconsumeerd, namelijk via thee, vaporiseren, roken of via alcohol.

Hoewel Damiana een aantal directe effecten heeft, zullen deze opbouwen en toenemen na een aantal weken. Zoals met vele kruiden, zal het regelmatig consumeren van kleinere hoeveelheden leiden tot langer aanhoudende voordelen, terwijl tijdige, hogere doseringen een korter, maar sterker effect leveren. Na een periode regelmatig consumeren van elk kruid, wordt altijd een pauze van een aantal weken aangeraden voor weer begonnen wordt.

  • Damiana Thee

De meest gebruikte methode is het verwerken van Damiana tot een thee. Thee wordt vaak beschouwd als de meest effectieve methode en kan het best een paar weken worden gebruikt, met regelmatige intervallen, om de voordelen het best te benutten.

Voor regelmatige consumptie, gebruik je ongeveer 1 tot 2 theelepels per kopje en laat dit gedurende 10-15 minuten trekken in heet water. Om een sterke, eenmalige dosering te verkrijgen, gebruik je 10-15 gram gedroogde Damiana en laat dit trekken in 1 liter heet water. Je kan de hoeveelheid water verminderen door dit door te koken, of splits de dosering in meerdere kopjes. Voeg een beetje honing toe om je drankje wat te zoeten!

  • Damiana vaporiseren

Als je van vaporiseren houdt, is Damiana een goede kandidaat. Verdampen zorgt ervoor dat alle chemische bestanddelen efficiënt worden onttrokken en geïnhaleerd. De ideale temperatuur om Damiana te vaporiseren ligt op 190 graden Celsius.

Bekijk Top 10 Vaporizers

  • Damiana roken

Dit is de minst favoriete methode om Damiana te gebruiken. Je gebruikt Damiana in een pijp of joint, zoals je met tabak zou doen. In tegenstelling tot vaporiseren of een thee, is het roken van Damiana schadelijk voor je gezondheid. Dit komt door de verbranding van de plantenmaterie. Dit proces zorgt voor veel schadelijke, giftige stoffen, die aanwezig zijn in de rook.

  • Damiana alcohol

De Damiana alcohol is nog een veelvoorkomende en effectieve manier om de plant te consumeren. Zo ga je te werk:

  1. Mix 60g gedroogde Damiana bladeren voor elke liter wodka en laat dit tenminste 10 dagen weken.

  2. Zeef het mengsel en filter het vervolgens nogmaals door een koffiefilter.

  3. Neem de in alcohol gedrenkte bladeren en week deze een nacht in ongeveer 500ml water.

  4. Zeef en filter de bladeren uit het water, gooi het plantenmateriaal weg.

  5. Verwarm het water en voeg 200-500m honing toe. Dit los je langzaam op in het water.

  6. Mix de wodka met de honing en laat dit 2-3 maanden staan. Hierna scheid je voorzichtig de alcohol en giet dit in een karaf (decanteren).

Je kunt ook eens proberen om een heerlijke Damina Margarita te maken. Pak de nacho's en guacamole er maar bij en geniet van een fiësta met Damiana!

Related Story

Hoe Damiana Je Libido Verhoogt En Je Orgasmes Verbetert

De Geschiedenis Van Damiana

De Geschiedenis Van Damiana

Damiana wordt al eeuwenlang gebruikt. Toen de Spaanse missionarissen arriveerden in wat nu Mexico is, zagen zij de inheemse stammen al Damiana thee drinken.

Maar hoogstwaarschijnlijk dateert het gebruik al langer terug. Er zijn verslagen waarin de Maya's het gebruikten als een afrodisiacum, maar ook bij de behandeling van "draaierigheid en evenwichtsverlies". Het werd ook door de Azteken gebruikt als een tonic waarvan geloofd werd dat het de algehele gezondheid en welzijn zou verbeteren.

Rond 1870 begon Damiana zich te verspreiden als een commercieel product. Het werd geïmporteerd naar de VS, waar het werd verkocht als onderdeel van tonics, elixers en tincturen. Toen al werd het voornamelijk gebruikt als afrodisiacum die seksuele vermogens zou verbeteren, vooral bij de ouderen en zwakkeren.

In 1888 werd Damiana toegevoegd aan de eerste editie van de Amerikaanse "National Formulary" als zowel een elixer als een vloeibaar extract, maar het heeft zichzelf nooit genoeg bewezen om te worden opgenomen in de farmacopeia. Vanwege deze mislukking, werd het in 1916 van het National Formulary afgehaald, maar het vloeibare extract behield zijn plekje tot 1947.

Kennis over Damiana ebte langzaam weg, totdat het in rond 1960 opnieuw werd ontdekt door zowel etnobotanisten als hippies. Samen met andere kruiden, heeft Damiana sindsdien een plekje veroverd in het medicijnkastje van herbalisten en fytotherapeuten.

Wanneer Moet Je Damiana Niet Gebruiken?

Wanneer Moet Je Damiana Niet Gebruiken?

Hoewel Damiana over het algemeen veilig en niet-giftig is, zijn er bepaalde situaties waarin het gebruik moet worden vermeden. Damiana moet niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap, als je borstvoeding geeft, of als je lijdt aan diabetes. In bepaalde onderzoeken is aangetoond dat Damiana het bloedsuiker verlaagt en mogelijk hypoglykemie opwekt, waardoor vooral mannen met diabetes voorzichtig moeten zijn. Overmatig gebruik van Damiana is geassocieerd met mogelijke leverbeschadiging en maag-darmklachten.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

wellicht ook interessant