Blog
Nootropics
4 min

Top 7 Noötropica Die Je Mentale Prestaties Verbeteren

4 min

Noötropica zijn substanties die je mentale prestaties verbeteren. Hoewel er dankzij de speelfilm Limitless veel nieuwsgierigheid bij de mainstream gewekt is, is het concept niet helemaal nieuw. Van cafeïne en nicotine tot commerciële noötropische stacks, deze top 7 noötropica geven je hersenprestaties een boost.

WAT ZIJN NOÖTROPICA?

Noötropica, ook wel smart drugs genoemd, zijn natuurlijke of synthetische substanties die onze cognitie verbeteren. Ze kunnen onze geheugenfunctie, alertheid en focus een boost geven en veel andere functies van de hersenen stimuleren. Noötropica kunnen ook onze stemming bevorderen, ons helpen ontspannen en ons beter laten functioneren.

Noötropica zijn met name populair bij mensen die hun productiviteit willen opschroeven. Ze worden vaak gebruikt door studenten en professionals in verschillende vakgebieden. Nog niet zo lang geleden heeft de film Limitless het concept van het gebruik van noötropica ter verbetering van de hersenfuncties aan de grote massa geïntroduceerd. De populariteit van de speelfilm heeft geleid tot exponentiële belangstelling onder het algemene publiek. Hier volgt een opsomming van de 7 meest gebruikte noötropica/smart drugs voor het stimuleren van je mentale prestaties.

1. CAFEÏNE

Cafeïne

Cafeïne is waarschijnlijk de meest bekende prestatieverbeterende substantie. We hebben het hier inderdaad over de stof in je koffie die je elke ochtend nodig hebt om op gang te komen. Je zou kunnen zeggen dat cafeïne de "originele" smart drug van de natuur is. Mensen maken al sinds de oudheid gebruik van de stimulerende effecten ervan.

Cafeïne werkt in op de adenosine-receptoren in de hersenen. Deze receptoren bevorderen doorgaans de nachtrust en ontspanning. Als je een bakje koffie of kopje sterke thee drinkt, wordt deze receptor geremd, waardoor we wakkerder en alerter worden. Cafeïne verhoogt tevens de dopaminespiegel en de hoeveelheid adrenaline in ons lichaam waardoor je blije en energieke effecten ervaart.

Niet iedereen is verzot op koffie en misschien ben je wel geen echte theeleut. Als je in die categorie valt, kun je toch aan je shotje cafeïne komen met een substantie als Brain-E. Hiervan krijg je een cafeïnestoot, net als van een lekker bakkie sterke koffie. Maar behalve cafeïne bevat dit supplement ook andere prestatieverbeterende ingrediënten, zoals choline, extract van de schietwilg en aminozuren. Daarmee wordt je hersenactiviteit maximaal opgeschroefd.

2. GINKGO BILOBA

Ginkgo Biloba

Ook Ginkgo biloba is een door de natuur geschonken verbeteraar van je cognitie. Extracten ervan spelen al lange tijd een belanrijke rol dankzij de voordelen die ze bieden. Het kruid is voornamelijk bekend vanwege zijn positieve effecten op de hersenen, waarvan aangenomen wordt dat ze je geheugen en cognitie verbeteren. 

Ginkgo Biloba helpt ook je spanningsniveau te reduceren als je het gebruikt voordat je stressvolle taken moet verrichten. Met andere woorden, als je Ginkgo biloba gebruikt, blijf je rustig en kun je beter presteren onder druk. Van de versnipperde bladeren maak je in een handomdraai een prestatieverbeterend kopje thee. Als je dagelijks 2 kopjes Ginkgo biloba drinkt, ervaar je dat je meer energie hebt en dat je je alerter en actiever voelt.

3. NICOTINE

NICOTINE

Nicotine is naast het belangrijkste bestanddeel van tabak ook een natuurlijke nootropic. Het behoort zelfs tot een van de krachtigste die er te vinden zijn. Daarom adviseren we om deze stof alleen in kleine hoeveelheden te gebruiken. Als je op zoek bent naar een veiligere manier om dit stofje in te nemen, dan zijn nicotinepleisters ook een goed alternatief.

Nicotine heeft als eigenschap dat het direct invloed heeft op de mitochondriale energie. Dit is de energie die de cellen in ons lichaam en hersenen aandrijft. Inheemse stammen in Midden- en Zuid-Amerika weten al eeuwen dat nicotine een stimulerende werking heeft. Zij verbouwen een bijzonder sterke soort tabak, Azteekse tabak (ook wel Nicotiana rustica of Mapacho) voor spirituele en holistische doeleinden.

Gerelateerd artikel

Top 10 Alternatieven Voor Tabak In Joints

4. L-TYROSINE

L-TYROSINE

Het aminozuur L-tyrosine is een voorloper van een aantal belangrijke neurotransmitters, zoals dopamine, adrenaline en noradrenaline. Wanneer je het gevoel hebt dat het leven te zwaar of te hevig is, dan kan L-tyrosine je concentratie en helderheid een merkbare boost geven.

Wat L-tyrosine uniek maakt, is dat het een positief effect heeft op je mentale gezondheid, maar dat je tegelijkertijd ook ontspannen blijft. Dit maakt het een middel dat uitermate geschikt is bij taken die geestelijk veel van je vragen. Vanwege de motivatieverhogende en focusversterkende eigenschappen ervan wordt het ook wel als een smartdrug beschouwd. In combinatie met een ontspannend en balancerend effect is gebleken dat L-tyrosine ook bevorderend kan werken voor een goede nachtrust.

5. ZADEN VAN DE CELASTRUS PANICULATUS

ZADEN VAN DE CELASTRUS PANICULATUS

Celastrus paniculatus is een houtachtige, zaad producerende klimplant. Ze staat ook bekend als de zwarte olieplant, de stafklimboom en de boom van het intellect. De zaden ervan worden al eeuwenlang gebruikt in Zuid-Azië ter verbetering van de mentale focus.

Het consumeren van de zaden kan je alertheid verhogen terwijl het spanningen vermindert. Sommige mensen vinden dat de zaadjes een nog effectiever supplement zijn dan Ginkgo biloba. Een leuk bijkomstig effect is dat de zaden lucide dromen kunnen opwekken.

Een gemiddelde dosis zaden bestaat uit ongeveer 10 stuks. Afhankelijk van de gewenste effecten kun je stapsgewijs je dosering opschroeven tot 15-20 zaadjes.

6. L-THEANINE

L-THEANINE

L-theanine is een van de waardevolle verbindingen in groene thee. De stimulerende effecten van groene theesoorten zijn al eeuwenlang bekend. Maar pas sinds kort is L-theanine in het vizier gekomen van mensen die een noötropisch supplement willen gebruiken om hun cognitie te verbeteren. Theanine verbetert niet alleen de mentale prestaties en concentratie; het stimuleert tevens ontspanning door zich aan de glutamaat receptoren in de hersenen te binden. Door glutamaat te blokkeren, wat een exciterende neurotransmitter is, doet L-theanine ons ontspannen voelen.

L-theanine is ook weer zo'n smart drug die met name geschikt is voor schrijvers en andere mensen die mentaal zware taken uitvoeren. Onderzoek heeft aangetoond dat het de alfagolven stimuleert, de hersengolven waar we door ontspannen, waarbij je toch geconcentreerd en creatief blijft. Sommige biohackers combineren L-theanine met cafeïne voor nog meer energie en motivatie. Je kunt er natuurlijk op los experimenteren, maar theanine wordt vaak in een 2:1 verhouding gebruikt met cafeïne. Zo kun je beginnen met een mengsel van 200mg L-theanine en 100mg cafeïne.

Kies je liever voor de natuurlijke manier van toediening, groene thee van uitmuntende kwaliteit zorgt voor gelijksoortige effecten. Gunpowder is bijvoorbeeld een Chinese groene theesoort uit de provincie Zhejiang, waar het al eeuwenlang gecultiveerd wordt. Ten opzichte van een supplement biedt gunpowder thee een leuke bijkomstigheid. De bladeren bevatten namelijk vluchtige oliën die je voor een mentale oppepper in je vaporizer kunt verdampen!

7. NOOTROPIC STACKS

NOOTROPIC STACKS

"Nootropic stacks" is de Engelse uitdrukking voor een melange van verschillende noötropische substanties in een supplement. Deze supplementen bestaan doorgaans uit een met zorg geselecteerde mix van noötropica die in synergie zorgen voor nog sterkere, hersenstimulerende effecten. Er bestaan twee hoofdgroepen nootropic stacks. Ten eerste de zelf samengestelde stacks; doe-het-zelf noötropische melanges die vaak samengesteld worden door zelfverklaarde biohackers. Anderzijds zijn er de commercieel verkrijgbare nootropic stacks die zijn getest op werkzaamheid en veiligheid.

CLEAR FOCUS VAN MINDSCOPIC

Clear Focus is een mix van nootropic ingrediënten die je cognitieve prestaties en focus kunnen verbeteren. Deze zorgvuldig geselecteerde vitamines, aminozuren, planten en andere stofjes die je brein activeren, helpen je om je te blijven focussen op één taak; of je nu een boek bestudeert, een examen moet leren of aan je lievelingsproject werkt. Ervaar de kracht van Bacopa monnieri, Rhodiola, cafeïne, L-theanine en andere stoffen die je helpen optimaal te presteren.

HOE NOÖTROPISCHE SUBSTANTIES WERKEN

HOE NOÖTROPISCHE SUBSTANTIES WERKEN

Er zijn verschillende manieren waarop noötropica voordeel kunnen bieden voor de hersenen en mentale prestaties:

  • Ze beïnvloeden chemicaliën in de hersenen: er zijn ook noötropica die de hersenen op chemische wijze kunnen beïnvloeden. Ze kunnen de aanmaak van neurotransmitters bevorderen of een hogere receptorgevoeligheid induceren, met minder chemische afbraak in het brein ter verbetering van de mentale prestaties.

  • Hersengolven worden gestimuleerd: sommige noötropische substanties kunnen bepaalde hersengolven stimuleren. Dit kan diverse toestanden teweegbrengen. Denk aan diepe ontspanning, maar ook aan meer focus en een verbeterde alertheid.

  • Ze bieden beschermende effecten: andere noötropica hebben een beschermend effect op de hersenen. Dit kunnen bijvoorbeeld antioxidanten en andere nuttige ingrediënten zijn.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken