Salvia: Alles Wat Je Weten Moet

Salvia: Alles Wat Je Weten Moet

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Wat Is Salvia divinorum?

Salvia divinorum is een unieke psychoactieve drug. Deze effectieve psychedelische plant is inheems voor de vochtrijke regenbossen van Mexico en behoort tot de salie-familie. In feite laat "Salvia divinorum" zich vertalen met "Goddelijke Salie" wat tevens de spirituele kenmerken en gewichtigheid benadrukt die het heeft voor de inheemse gemeenschappen van Mexico. Van de vele soorten salie die er zijn bevat alleen de Salvia divinorum het actieve bestanddeel Salvorin A, wat verantwoordelijk is voor het opwekken van psychologische effecten.

Wat Salvia zo fascinerend maakt in vergelijking tot andere psychoactieve middelen is dat het anders werkt dan bijvoorbeeld paddo's of LSD. Veel psychoactieve bestanddelen worden geclassificeerd als alkaloïden, Salvorin A is een zuiver chemisch product dat een intens, soms angstaanjagend effect veroorzaakt, zelfs met een minimale dosis. Salvorin A heeft impact op verschillende opioïde-receptoren dan andere psychedelica, en daarom is het zo uniek. Met andere woorden: Salvia is bijzonder krachtig en moet daarom gerespecteerd worden.

Sjamaanse en culturele geschiedenis van Salvia divinorum

Sjamaanse en culturele geschiedenis van Salvia divinorum

Salvia divinorum is te vinden in de afgelegen regionen van de Sierra Mazateca bergen in Zuid-Amerika. De Indianen die in die regio leven, beschouwen Salvia divinorum als een heilige plant en ze wordt ook als zodanig gebruikt in sjamaanse rituelen.

Maria Sabina, de meest beroemde Mazateekse curandera of sjamaan, heeft haar hele leven gewijd aan helend werk met psilocybine paddestoelen en Salvia divinorum. Ze heeft eens de beroemde uitspraak gedaan dat zij Salvia gebruikte, als paddestoelen niet voorradig waren. Ze merkte op dat Salvia niet zo krachtig is als de paddestoelen, maar dat dat ook te maken kon hebben met het feit dat ze een aftreksel maakte met de bladeren. Hoewel een Salvia thee psychoactieve effecten produceert, is het niet zo sterk als bijvoorbeeld de quid methode.

Gerelateerd artikel

Top 7 Psychedelische Theeën Die Je Thuis Kunt Maken

Hoewel er wordt aangenomen dat Salvia al eeuwen wordt gebruikt, is het door de westerse wereld niet eerder ontdekt, tot de beroemde etno-botanist, R. Gordon Wasson, de psychoactieve aard van de plant onderzocht. R. Gordon Wasson is met name de botanist die psilocybine bevattende paddestoelen introduceerde in het westen.

Maar ook onder de inheemse Mazateken was de ontdekking van Salvia wellicht een vrij recente gebeurtenis. De Mazateken hadden namelijk niet echt een inheemse naam voor de plant en noemen het "hojas de María Pastora", wat weer vertaalt naar "bladeren van Mary de herderin". Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoever terug het gebruik van Salvia onder de inheemse stammen gaat. Omdat de plant slechts in een kleine regio van Mexico voorkomt, kan het zomaar door vele Indianen onontdekt zijn gebleven. En degenen die in het gebied woonden, hebben wellicht de kennis erover verloren tijdens de turbulente tijden van de Spaanse invasie. Het blijft een mysterie of de plant uitsluitend voor die generatie, die Wasson ontmoette, naamloos was, of dat de psychoactieve krachten van de plant ook werkelijk onbekend waren voor de generaties ervoor.

Als gevolg hiervan, suggereerde Wasson dat Salvia mogelijk kon zijn wat de Azteken "Pipiltzintzintli" noemden, wat "de puurste kleine prins" betekent. Hiernaar wordt verwezen in een 17de eeuws geschrift en helpt uit de mogelijke oorsprong van de plant uit te leggen. Velen geloven echter dat deze oude referentie cannabis betreft en niet Salvia.

In de westerse maatschappij, werd pas rond 1930 onderzoek gedaan naar Salvia, toen het door Jean Basset Johnson werd beschreven tijdens zijn onderzoek naar het Mexicaanse gebruik van psychedelica. Johnson beschreef dat de bladeren van de plant werden gebruikt als onderdeel van psychedelische rituelen. Dit zorgde ervoor dat Wasson in 1950 meer onderzoek verrichtte naar de plant, toen hij bevestigde dat ze inderdaad psychedelische eigenschappen bezat. In een samenwerkingsverband met Albert Hoffman (de uitvinder van LSD) en Robert G Weitlaner, werd in de vroege jaren '60 een levend monster van Salvia meegenomen naar het westen voor onderzoek en classificatie.

De farmacologische kant van de plant bleef wat nevelig tot de jaren '90, toen Daniel Siebert opnieuw onderzoek deed naar de plant. Sindsdien is Salvinorine A, het voornaamste actieve bestanddeel van Salvia, geïdentificeerd. Er is echter nog steeds veel te ontdekken over Salvia.

DE EFFECTEN VAN SALVIA DIVINORUM

DE EFFECTEN VAN SALVIA DIVINORUM

De effecten van Salvia divinorum moeten niet onderschat worden, met name voor nieuwe gebruikers. Zelfs de meest ervaren cannabisgebruikers of degenen die ervaring hebben met andere psychedelica zullen de bijzondere kracht van deze recreatieve drug erkennen.

De effecten van Salvia divinorum worden gecategoriseerd in de "Salvia Ervaring Schaal" die de ervaring verdeeld in een spectrum van het minst intens tot zeer intens, en correspondeert vervolgens met elke letter van het woord "Salvia". Ze lopen als volgt op: (S)ubtiel Effect, (A)ndere Waarneming, (L)ichte Visioenen, (V)erhevigde Visioenen, (I)mmateriële Existentie, (A)mnesia Verschijnselen. Wees gewaarschuwd, de verschillen tussen subtiel en Amnesia zijn reusachtig, en het maximale effect kan bij sommige gebruikers volledige desoriëntatie veroorzaken.

De Salvia Experiental Schaal

De Salvia Experiental Schaal

De Salvia Experiental is een schaal met zes niveaus die ontworpen is om de intensiteit van een Salviatrip mee te beoordelen. De zes letter van het acroniem S.A.L.V.I.A. komen overeen met de oplopende niveaus van intensiteit, één tot en met zes. 

Niveau 1: Subtiele effecten

Net als een zacht klopje op je schouder of een zacht geluid op de achtergrond zijn de effecten van Salvia op S-niveau nog maar net voelbaar, milder kan het niet worden. Het gevoel van een niveau 1 trip lijkt op het gevoel dat je krijgt wanneer je ontspannen en diep of heel gefocust ademhaalt.

Niveau 2: Andere waarneming

Op dit niveau zijn gedachtepatronen en zintuiglijke indrukken duidelijk anders dan normaal. Muziek kan rijker en voller klinken en de gebruiker kan op dit niveau met gemak details in kleuren en texturen onderscheiden. De ‘aura’ in de ruimte rondom de gebruiker kan er anders uitzien, misschien groter of kleiner, en het geheugen kan beïnvloed worden. De trip op dit niveau lijkt op het gevoel dat je krijgt van het roken van marihuana. 

Niveau 3: Lichte Visionaire Staat

Zoals de naam van het niveau al doet vermoeden, ervaart de gebruiker op dit niveau lichte visoenen, auraal en visueel. Deze effecten kunnen lijken op ‘minihallucinaties’ die gecreëerd worden door hypnagogische verbeelding, die iedereen ervaart vlak voor het inslapen. Veelvoorkomende visuele hallucinaties zijn: pulserende en zich herhalende geometrische figuren, fractaalpatronen, roosterpatronen en andere abstracte combinaties van kleuren en vormen. Op dit niveau hebben gebruikers nog een stevige grip op zichzelf en hun realiteit. Deze visuele hallucinaties worden ervaren als beelden die aan hen voorbijtrekken.

Niveau 4: Vitale Visionaire Staat

Een persoon op dit niveau ervaart dezelfde visuele en auditieve hallucinaties als iemand op niveau 3, maar dan wel voller, concreter en langer durend. In plaats van tweedimensionale figuren en vormen kan hij met zijn ogen dicht taferelen en driedimensionale visuele hallucinaties zien, en wanneer hij zich zonder afleiding concentreert, kunnen deze taferelen zich zo uitbreiden dat ze het bewustzijn van de gebruiker vullen. Ervaringen op niveau 4 kunnen complex en coherent genoeg worden om verhaallijnen te kunnen waarnemen en hallucinatoire landschappen te kunnen ontdekken. Het is alsof je de droom ‘binnengaat’ die je op niveau 3 hebt gezien.

Reizen naar andere dimensies, ontmoetingen met buitenaardse wezens of andere complexe levensvormen, visioenen van dieren en insecten (sommige mensen zeiden dat ze het gevoel hadden alsof ze in een of andere diersoort veranderden) en uitzinnige en kleurrijke landschappen zijn niet ongebruikelijk. Op dit niveau zou de gebruiker achterover moeten gaan zitten, ontspannen, de lichten dimmen, de ogen sluiten en de visuele hallucinaties die dan optreden toestaan om zich te vormen en hem de wereld van Salvia in te leiden.

Niveau 5: Immateriële existentie

Naarmate de gebruiker tijdens een Salviatrip de verschillende niveaus van intensiteit doorloopt, wordt zijn ‘tripomgeving’ (de wereld die hij hallucineert) sterker en meer solide naargelang de zintuiglijke omgeving en de oude realiteit wegglijden. Het punt waarop de tripomgeving zo sterk wordt dat het zowel de zintuiglijke omgeving als het bewustzijn overrompelt, is het punt waarop niveau 5 begint.

Hoewel de gebruiker op niveau 5 nog steeds voor zichzelf kan denken en zich van zichzelf bewust kan blijven, is de wereld om hem heen hem volledig uit handen genomen en veranderd in een voortdurend transformerende projectie van zijn onderbewuste gedachten en gevoelens, en bouwt hij voor zichzelf een droomwereld op waarin geen ruimte is voor de ‘echte’ wereld van buiten. Op dit niveau voeren gebruikers gesprekken met zichzelf of met goddelijke wezens, ervaren ze bewustzijnsveranderende gedachten en toestanden, en een gebrek aan controle over hun gedachten. Sommige mensen raken het bewustzijn van hun eigen lichaam en de fysieke wereld compleet kwijt.

Egoverlies, of het verlies van het zelfbewustzijn, komt nu dichterbij en zorgt ervoor dat mensen een ‘samensmelting’ en ‘eenwording’ met ander objecten of mensen in hun wereld ervaren. Als een gebruiker dit niveau bereikt, express of per ongeluk, zonder dat een tripsitter aanwezig is, zullen ze diep in de problemen komen. Een compleet gebrek aan bewustzijn in combinatie met blind rondwandelen kan vele soorten verwondingen tot gevolg hebben. Elke interactie met mensen uit de buitenwereld is absoluut onmogelijk. Dit niveau wordt, mits op de juiste manier bereikt, door Salviagebruikers als een doel gezien.

Niveau 6: Amnesische Effecten

Op het zesde, tevens laatste en hoogste niveau, heeft men het ego totaal verloren en is het niet meer mogelijk om iets van de ervaring als herinnering op te slaan. De gebruiker kan vreemde gezichtsuitdrukkingen vertonen, onverstaanbare woorden en geluiden uitstoten, rondlopen en dingen omverstoten of juist helemaal stil zitten en geen geluid maken. De gebruiker zelf is er zich helemaal niet van bewust dat hij in een Salviatrip zit en weet zelfs niet eens meer wie hij is.

Op dit niveau moet de tripsitter extra alert zijn, zeker als de gebruiker in een staat is waarin hij zichzelf pijn kan doen of verwonden, zonder in de gaten te hebben wat hij heeft gedaan en zonder enige pijn te voelen. Op dat moment kan het ook handig zijn om op een of andere wijze een verslag bij te houden van de gebeurtenissen, want meestal kan de gebruiker zich naderhand niets meer herinneren van de ervaring (als ze zich op het moment zelf al bewust waren). Aangezien de herinnering aan de trip verloren gaat en de trip niet als aangenaam wordt ervaren, proberen de meeste gebruikers, ook zware gebruikers, op niveau 5 te blijven. Dit niveau wordt immers als het meest bevredigend ervaren.

Salvia En Verlies Van Het Ego

Als een Salviagebruiker in een relaxte en kalme omgeving verkeert, kan hij/zij in een staat van ‘ego verlies’ terechtkomen, of een zogenaamde goddelijke staat van zelfloosheid. Er zijn bronnen uit welke blijkt dat deze plant al honderden jaren lang door mensen gebruikt wordt en waarschijnlijk wordt hij nog veel langer gebruikt. Hij wordt veelal toegepast bij religieuze en spirituele aangelegenheden, zoals ceremonies of verlichtende wandelingen, en speelde een belangrijke tol in de cultuur van de Mazatec, inheemse Amerikanen uit het huidige Oaxaca, Mexico. Zijn geschiedenis gaf hem zijn wetenschappelijke naam, waarvan de vertaling luidt: salie van de Profeten.

DE BIJWERKINGEN VAN SALVIA

DE BIJWERKINGEN VAN SALVIA

Over het algemeen heeft Salvia weinig bijwerkingen anders dan die geassocieerd worden met de high. Van Salvia krijg je geen katereffect, waardoor het een veilige drug is zolang je als gebruiker maar in het gezelschap bent van "nuchtere" vrienden, ook wel trip-sitters genoemd.

De trip-sitter is uitermate belangrijk omdat de echte gevaren waarmee Salvia in verband gebracht worden de bij de roker veroorzaakte remmingen verliest, met de daarbij behorende verwardheid. Er zijn geen gevallen van gebruik met dodelijke afloop bekend van Salvia divinorum, wel is het voorgekomen dat individuen agressief werden en zichzelf, of anderen verwondden (meestal onopzettelijk) als ze high waren.

Als ze onder invloed verkeren zouden gebruikers geen toegang moeten hebben tot geweren, messen en andere scherpe voorwerpen of machines die iemand zouden kunnen verwonden. Terwijl de meeste personen die Salvia gebruiken geen daadwerkelijke bedreiging vormen kun je toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

HOE GEBRUIK EN DOSEER JE SALVIA DIVINORUM

HOE GEBRUIK JE SALVIA DIVINORUM?

Er zijn diverse manieren voor het consumeren van salvia met verschillende werkzaamheden, inclusief tincturen, extracten en het oraal innemen. Salvia-extracten zijn bijzonder geconcentreerd en zelfs krachtiger dan de gedroogde bladeren. Het wordt aanbevolen dat gebruikers hun dosis nauwkeurig afmeten - zo sterk is het! Tincturen worden minder gebruikt, omdat ze moeilijk te verkrijgen zijn. Gebruikers kunnen ook op de Salvia-bladeren kauwen om het effect te ondergaan als ze dat willen.

SALVIA ORAAL INNEMEN - SALVIA QUID

Quids, of plukjes pruim(tabak), zijn kleine hoeveelheden opgerolde en samengeperste Salviabladeren in de vorm van balletjes of cilinders. Quids worden gekauwd - heel langzaam, iedere paar seconden een kauwbeweging – en ze sturen de actieve chemische stof door het tandvlees heen. Een half uur na het kauwen treden de effecten al in, de quid wordt dan uitgespuugd en de met Salvia doordrenkte sappen blijven op je tong en tandvlees achter. Als je op een quid kauwt, probeer dan het sap dat hele half uur in je mond te houden. Quidkauwers hebben een kom, pot of handdoek bij de hand waar ze de gekauwde quid in kunnen spugen – de sap kan hardnekkige vlekken aanbrengen op kleren en andere stoffen. Pas op dat je de kom niet omstoot!

Quids maken is erg makkelijk. Vers geoogste, natte of droge Salviabladeren kunnen worden opgerold tot quids, niet elke quid hoeft per se even groot te zijn. Droge bladeren hebben een zoetere, minder bittere smaak. Het beste zou zijn als iedere quidmaker een weegschaal had waarmee je tot op de gram nauwkeurig kunt afwegen, maar als je geen weegschaal hebt, kun je ook gewoon 8 tot 20 grote, hele bladeren (gedroogd) nemen, of 3 tot 8 gram gedroogde Salviabladeren. De bladeren moeten geweekt worden in koud water voor enige minuten. Daarna haal je ze eruit en knijp je het water eruit. Vervolgens maak je er rolletjes of balletjes van. Nu heb je een quid gemaakt.

Om het proces nog verder te vereenvoudigen, kun je ook gewoon droge Salviabladeren tot een balletje of rolletje rollen, maar dat gaat wel ten koste van de smaak en textuur. Sommige mensen brengen hun quids op smaak met suiker, honing, siroop, Steviaextract etc. Quids met een smaakje zijn veel minder bitter en aangenamer om op te kauwen.

De Mazatec Methode

De Mazatec Methode

Bij de traditionele Mazatec-rituelen werden de bladeren vermalen tot een fijne pasta die vervolgens werd vermengd met een vloeistof zodat het geconsumeerd kon worden. Deze methode zorgt ervoor dat de effecten van Salvia langer duren, en dat is wat gebruikers graag willen.

De Eerste Mazatec Methode

De Mazatec methode om Salvia in te nemen is de traditionele manier met historische wortels. Deze manier is veilig en betrouwbaar, maar verbruikt meer bladeren en rauwe Salviaplant dan bij andere methoden. Er zijn twee methoden.

Voor de eerste methode heb je een heleboel Salviabladeren nodig, die worden vervolgens vermalen en tot een pulp gemaakt waarvan weer een vloeistof kan worden gemaakt. Dit drankje zou heel erg vreemd smaken (niet in positieve zin) en door de inname gaat er per blad veel Salvinorin A verloren (de chemische stof heeft moeite om de maagwand te passeren en in de bloedbaan terecht te komen), dus mensen die niet uit de Mazatec cultuur komen, gebruiken deze methode zelden; maar de ervaring is wel volledig en zeer langdurend.

Toen de Mazatec methode voor het eerst werd toegepast, werd hij als een ritueel uitgevoerd in een zwak verlichte kamer met een ‘tripsitter’ die waakte over degenen die op het punt stonden om te gaan trippen en hun geest te verruimen.

De Tweede Mazatec Methode

De tweede methode komt er in feite op neer dat je de bladeren opeet. De gebruiker kauwt enige tijd goed op de bladeren en vermaalt zo de Salvinorin A, zodat het door de membranen van de tong en mond opgenomen kan worden, alvorens de bladeren door te slikken. Bij deze tweede methode heb je zelfs nog meer bladeren nodig dan bij het ‘pruimen’, maar daarover later meer. Salviabladeren zijn ook bitter en taai, waardoor het moeilijk is om ze door te slikken. Deze twee Mazatec methoden hebben zo hun voordelen, maar worden zeer zeker niet geprefereerd door de meeste reguliere Salviagebruikers.

Haal Meer Uit Je Salvia Quid

Haal Meer Uit Je Salvia Quid

Om het effect van je quid nog sterker te maken, kun je ervoor zorgen dat je mond het actieve bestanddeel nog beter kan opnemen. Hier heb je alledaagse voorwerpen voor nodig, zoals een tandenborstel en mondwater met alcohol of mentol erin (bijvoorbeeld Listerine Cool Mint, Crest Mint etc.).

Borstel eerst zachtjes de binnenkant van je mond met de tandenborstel, ook de moeilijk bereikbare plekken en de onderkant van je tong (daar vindt een groot deel van de absorptie plaats). Spoel en gorgel dan met het mondwater en houdt het minstens 30 seconden lang in je mond (dat moet je sowieso doen met mondwater). Zorg dat het mondwater je hele mond doorspoelt. Spuug het daarna uit, zo verwijder je alle dode huidcellen en deeltjes uit je mond.

De effecten van quid treden over het algemeen 10 tot 15 minuten nadat je bent begonnen met kauwen in. Groentjes: laat, het vertraagd intredende effect je niet verwarren; Salvia is een sterk psychoactief middel en quids werken langer dan geïnhaleerde Salvia.

Het effect van de quid is op het hoogtepunt tegen de tijd dat je het uitspuugt en blijft een vol uur op dat niveau hangen voordat het afneemt. De hele ervaring van het kauwen van quid, vanaf het kauwen tot het weer verdwijnen van het effect, is relatief kortdurend, maar kan van persoon tot persoon verschillen.

Wat Kun Je Verwachten Van Salvia?

Het gebruik van kleine hoeveelheden Salvia veroorzaakt een kalme, warme, lichtelijk psychedelische ervaring, die aan een marihuanaroes doet denken. Hoge doseringen en geconcentreerde extracten evenwel kunnen de gebruiker compleet loskoppelen van de realiteit en hem meenemen in een geheel andere hallucinatoire wereld, en kunnen zelfs tijdens de trip in de gebruiker gedachten en gevoelens creëren en uitwissen. De sterkte van de trip verschilt altijd van persoon tot persoon.

Een Salviatrip is duidelijk een ander soort trip dan die van psychedelica en de gebruikelijke recreatieve drugs. Het heeft ook nog andere onderscheidende kenmerken.

HET SENSATIONELE GEVOEL VAN EEN SALVIA TRIP

HET SENSATIONELE GEVOEL VAN EEN SALVIA TRIP

Als de Salvia gekauwd wordt, bijvoorbeeld in een quid, wordt het intreden en het belangrijkste deel van de trip verlengd. Het effect treedt in ongeveer een kwartier nadat je begonnen bent met kauwen en na ongeveer een half uur bereik je het hoogtepunt. Dit hoogtepunt duurt vervolgens een half uur tot een uur, voordat het in de loop van een half uur tot een uur afneemt.

Salviatincturen hebben meestel hetzelfde effect als gekauwde Salvia voor wat betreft het intreden en de duur van het hoogtepunt, maar aangezien tincturen vloeibaar zijn en vaak gemaakt worden met behulp van oplossingsmiddelen, wordt de stof Salvinorin A makkelijker door de mond opgenomen, en dit versnelt het proces enigszins. Het effect treedt 10 to 15 minuten na inname in en bereikt na 20 tot 30 minuten het hoogtepunt. Dit hoogtepunt duurt een half uur tot een uur en het effect heeft ongeveer evenveel tijd nodig om weer te verdwijnen.

Om de verschillende niveaus van Salvia-ervaringen goed te kunnen beoordelen en om anderen erover te kunnen informeren, hebben fanaten de SALVIA Experiential Rating Scale ontworpen. Deze schaal telt zes niveaus van oplopende intensiteit, waarbij elke niveau overeenkomt met een letter in het acroniem SALVIA: Subtiel, Anders, Licht, Vitaal, Immaterieel en Amnesisch.

Salvia divinorum & Veiligheid

Salvia is een waanzinnig krachtig psychedelicum dat een korte, maar behoorlijk intense ervaring induceert. Er zijn zelfs psychonauten die beweren dat Salvia divinorum de sterkste van alle tripmiddelen is. Nu je dat weet, mag het geen verrassing heten dat je, voordat je het gebruikt, alles grondig voorbereidt.

Gerelateerd artikel

Waarom Ga Je Van Salvia Zo Verschrikkelijk Trippen?

Wanneer is een tripsitter van belang?

Alle ervaren psychedelische gebruikers zijn het erover eens dat er een noodzaak is voor een extra persoon, die nuchter blijft en de persoon verzorgt die zwaar aan het trippen is. Het hebben van zo’n helper, die tripsitter of sitter wordt genoemd, is extreem belangrijk wanneer iemand een sterke dosis Salvia neemt of onbekend is met het gebruik van Salvia, net als elke andere krachtige psychedelica.

Het kauwen op quids zijn meestal activiteiten die niet schreeuwen om de noodzaak voor een tripsitter, vooral bij regelmatige gebruikers. Maar wanneer het gaat om grote doseringen of heftige extracten, bereikt de trip een nieuw niveau en zelfs de zwaarste Salvia gebruikers zullen een moment meemaken waarin ze blij zijn dat hun sitter in de buurt is (of woedend als er geen sitter is). Natuurlijk zijn er mensen die deze vormen van Salvia in hun eentje gebruiken. Maar een goede beoordeling van de situatie is essentieel.

Wat moet een tripsitter doen en wat moet hij weten?

De vuistregel voor tripsitting is dat de sitter het hoofd koel kan houden terwijl de persoon die tript dat niet kan. Personen die trippen kunnen in paniek raken of vreemde patronen aan emoties uiten die eng en verontrustend kunnen zijn. De taak van de sitter is het beoordelen van de situatie en de tripper veilig te houden. Met Salvia, verdwijnen trips vrij snel. Het bellen van de politie of een ambulance is waarschijnlijk niet nodig, tenzij er een echte noodsituatie is. In een veilige situatie, houdt de sitter de persoon fysiek veilig en laat de trip afzwakken. Binnen enkele minuten, bereikt de persoon weer de baseline (als je dit weet kan het je rustig en enigszins opgelucht houden tijdens intenste trips, onthouden dus!).

Ervaring, met psychedelica in het algemeen en in het bijzonder Salvia en sterke doseringen, zorgt ervoor dat de tripsitter vermoedelijk doet wat hij of zij moet doen op het juiste moment. Het is echter belangrijk om te vermelden dat een ervaren tripsitter een persoon misschien vasthoudt of aanraakt om hem te laten terug keren naar de realiteit, maar het dissociatieve effect van Salvia kan ervoor zorgen dat de tripper dit als uiterst eng ervaart en kan dit leiden tot het tegenovergestelde effect.

Welke verschillende rollen speelt de tripsitter?

Welke verschillende rollen speelt de tripsitter?

Wij willen graag de plichten van de tripsitter verdelen in verschillende rollen: Het fysiek veilig houden van de persoon (en anderen om hem heen, jezelf inbegrepen), het bieden van emotionele veiligheid en na de trip helpen om de gebeurtenis te herinneren. De eerste is het meest essentieel en dit moet altijd de prioriteit van een tripsitter te zijn. In feite is fysieke veiligheid altijd de belangrijkste prioriteit in alle psychedelische experimenten en, echt waar, elk avontuurlijk experiment in het leven.

Nog specifieker: kijk aandachtig naar de persoon en houd deze veilig. Laat de tripper niet weglopen of doelloos dwalen in objecten, probeer om hem of haar te laten zitten. Houd de tripper uit de buurt van alles wat heet, scherp of breekbaar is, alle wapens, meubels, muren en andere obstakels, openbare plaatsen, andere mensen en straten. Duw de tripper niet maar begeleid hem, met woorden en zachte, langzame beweging. In geval van nood, neem je alle gevaarlijke objecten langzaam weg van de tripper, waarbij je steeds vertelt wat je doet, terwijl je het object langzaam uit de greep los maakt.

Als alle omgevingsgevaren zijn uitgebannen, komen andere veiligheidsfactoren weer in het spel. Gebruik geen fysieke kracht om de persoon te verplaatsen of ze iets te laten doen en begeleid hem alleen als ze zelf beginnen te bewegen, zonder te forceren of het maken van plotselinge of harde bewegingen. Vermijd aanraking als je dat kunt; personen die trippen op Salvia staan erom bekend om aanrakingen en fysieke druk te ervaren als aanval of dreiging (en dat is nog een reden om wapens en andere gevaarlijke of scherpe voorwerpen ALTIJD uit de buurt van een tripomgeving te houden).

Daarnaast moet een sitter praktische hulp bieden bij de trip van een persoon, zolang ze zich niet bemoeien met de trip of de veiligheid. Als andere mensen afleidend worden of in een situatie komen waar ze hulp nodig hebben zich te gedragen of weg te komen, help ze dan. Ze zullen je er later voor bedanken.

De tweede van deze rollen is de verplichting van de tripsitter om te helpen de trip op alle mogelijke manieren de beste te maken. Eenvoudige, emotionele geruststelling kan enorm veel doen tijdens een trip die misgaat en het bieden van rustgevende, eenvoudige zinnen waar de trippende persoon zich op kan concentreren kan enorm helpen. Probeer duidelijk te maken dat de persoon hallucineert en fysiek veilig is. Vertel wie je bent, je naam en noem de persoon bij zijn naam terwijl je uitlegt dat hij gewoon door een slechte trip gaat die niet lang zal duren. Soms, als de situatie daarom vraagt, kan ook niet spreken leiden tot positieve resultaten, afhankelijk van de stemming van de persoon.

Ten derde, als de trip veilig en plezierig blijkt, is een herinnering aan de ervaring bijna net zoveel waard als de ervaring zelf. Een tripsitter zou die herinnering vast moeten leggen. Er zijn eigenlijk meerdere manieren om dit gemakkelijk en effectief te doen. Schrijf op wat de persoon doet en zegt tijdens de trip, duidelijk en met details, zodat de persoon de trip zich later opnieuw kan voorstellen.

Een manier om de daadwerkelijke ervaring van de trip te openbaren is gewoon aan de trippende persoon te vragen wat ze voelen, waar ze zijn of wat ze doen en dit op te schrijven, samen met het verslag van de trip. Dit is geweldig, zolang de persoon nog bij de tijd genoeg is om te spreken en de ondervragen niet te opdringerig zijn. Voor beiden, kan een digitale audio- of videorecorder een uitstekend hulpmiddel zijn, maar gebruik hierbij je gezond verstand. Alles wat je filmt zal beschikbaar zijn voor iedereen die er toegang tot heeft.

KUN JE VAN SALVIA EEN OVERDOSIS NEMEN?

KUN JE VAN SALVIA EEN OVERDOSIS NEMEN?

Er is niets bekend over gevallen van overdosering met Salvia en het heeft ook geen sterke verslavende eigenschappen. De effecten duren heel erg kort, wat een voordeel of een nadeel kan zijn, dat hangt af van de situatie (Salvia heeft ook weinig negatieve nawerkingen). Salvia wordt ten slotte in de VS en in de meeste landen niet gereguleerd door de wet; het is vrij verkrijgbaar bij pompstations en tabakszaken.

De trip die Salvia veroorzaakt, zou je ‘kieskeurig’ kunnen noemen. Intense geluiden of visuele waarnemingen, of wat voor afleidingen dan ook, kunnen de ervaring verstoren; het spelen van computerspelletjes of het kijken naar een sportwedstrijd zal voor de meeste gebruikers een volledige verspilling van tijd zijn. Je kunt beter in een rustige omgeving of buiten onder de sterrenhemel gaan liggen en de Salvia zijn werk laten doen.

Hoewel het officieel legaal is in de meeste landen, kan het nog steeds gezien worden als rijden onder invloed wanneer je rijdt terwijl je Salvia achter je kiezen hebt. Als vuistregel geldt dat het gebruik in het openbaar altijd een risico is. De trip kan ervoor zorgen dat je de binding met de realiteit volledig verliest, en iemand die zwaar aan het trippen is op Salvia kan zich onsamenhangend en onvoorspelbaar gedragen en dingen doen die de aandacht trekken en soms zelfs fysiek onhandelbaar worden. Iemand die wil gaan trippen, MOET een nuchter iemand erbij hebben om ervoor te zorgen dat hij veilig is en niet in de buurt van mogelijke gevaren komt.

Salvia is geen partydrug!

Salvia is geen partydrug!

Heel veel recreatieve drugsgebruikers zijn hier niet van op de hoogte wanneer ze voor het eerst Salvia divinorum gebruiken. Salvia gebruik je niet op een feestje of om te chillen en lol te hebben.

Salvia gebruik je als je je geest wilt openen, in je wilt gedachten graven en de fysieke wereld achter je wilt laten. De plant is een sterk psychedelicum die in vele culturen gebruikt wordt voor visionaire wandelingen, religieuze helingsrituelen en spirituele verlichting.

Met een normale dosis kun je gemakkelijk sterke visuele en auditieve hallucinaties ervaren, en als je het op de juiste manier gebruikt (dwz in een comfortabele omgeving met weinig licht en zo min mogelijk afleiding, in aanwezigheid van enkele mensen of een tripsitter/goede vriend, in een rustige en stressvrije gemoedstoestand, misschien met wat rustgevende muziek op de achtergrond), kan de Salvia wereld de realiteit overnemen, de gebruiker in de trip meezuigen en herinneringen, gedachten en alle vijf zintuigen bespelen.

Het gebruik van Salvia: Tips & Richtlijnen

Het gebruik van Salvia: Tips & Richtlijnen

Beginners zouden er goed aan doen onderstaande richtlijnen goed door te nemen.

  • Gebruik NOOIT Salvia op een locatie waar gevaarlijke voorwerpen in de buurt zijn, niet alleen vuurwapens en messen, maar ook scherpe voorwerpen en al het andere wat potentieel gevaar oplevert.
  • Gebruik NOOIT Salvia terwijl je nog gaat met de auto gaat deelnemen aan het verkeer.
  • Plan je Salvia trips ruim van te voren, waarbij je aandacht geeft aan de locatie en het tijdstip van de gebeurtenis. Kies een plek die veilig is en privé, vrij van gevaren (hoogten, open vuur; gebruik gezond verstand), en vrij van alles wat je zou kunnen schaden of afleiden (geen kinderen of huisdieren en houd werk en ergernissen uit de buurt).
  • Plan een passende dosering en beslis vooraf hoe je de Salvia in gaat nemen.
  • Bereid het gebied goed door voordat je begint; zorg dat je pijp, aansteker, kruid en andere apparatuur binnen handbereik ligt. Zorg dat je een plek hebt waar je kunt liggen na je hit en een plek om je pijp neer te leggen.
  • Probeer om niet aan de wandel te gaan tijdens je trip, maar probeer om te blijven liggen en je te ontspannen waardoor de visioenen het over kunnen nemen om je te begeleiden door de wereld van Salvia.
  • Sluit je ogen... ALS je op zoek bent naar sterkere effecten.
  • Dit is misschien wel het belangrijkst: gebruik met tenminste een andere persoon die in staat is jou te verzorgen tijdens je trip. (Dit is vooral van belang bij hoge doseringen en sterke methoden om Salvia in te nemen, bijvoorbeeld via een vaporizer). Let ook op anderen als ze Salvia gebruiken.
Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Je bezoekt onze Nederlandse website.