Blog
Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip
5 min

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

5 min

Trippen kan een ongelooflijke, opwekkende ervaring zijn of een complete teleurstelling. Om jezelf voor te bereiden op de best mogelijke situatie, is het belangrijk dat je de verschillen begrijpt tussen "set" en "setting". Maar ook dat je weet welke voorzorgsmaatregelen je voor beide factoren moet nemen.

Wanneer je een psychedelisch middel, zoals paddo's of LSD, gebruikt, wil je dat het een positieve ervaring oplevert. Om te verzekeren dat je trip goed uitpakt, is het belangrijk goed voorbereid te zijn.

Twee essentiële variabelen met veel invloed op het verloop van je trip zijn de set en setting. Vaak worden deze termen samen genoemd. We behandelen hieronder wat ze betekenen en welke rol ze spelen bij de totstandkoming van een psychedelische ervaring. Vervolgens geven we enkele tips voor het creëren van de beste mentale en fysieke omgeving voor jouw trip!

Set en setting: Wat betekent het?

Wat Betekent Set En Setting?

De term "set en setting" werd bedacht door Timothy Leary in de flowerpower-tijd van de jaren '60 en beschrijft twee belangrijke factoren die een psychedelische ervaring beïnvloeden: je mindset ("set") en omgeving ("setting").

Set

De "set" draait vooral om jezelf — jouw mindset en de toestand waarin je je bevindt tijdens het gebruik van een geestverruimend middel. Je kunt je vrolijk en zorgeloos voelen of juist bezorgd en gespannen. Je gedachten, humeur en hoe je je voelt over de naderende psychedelische ervaring — zelfs je fysieke gesteldheid — vormen samen de set.

Setting

De "setting" zijn de omstandigheden, waaronder je omgeving en de mensen om je heen. De setting draait echter niet alleen om het fysieke, maar strekt zich ook uit tot hoe je je voelt in een bepaalde ruimte. Van sommige mensen kun je bijvoorbeeld goede of slechte vibes krijgen die je trip beïnvloeden. Dat geldt ook voor je omgeving. Een koude en oncomfortabele omgeving zal veel eerder leiden tot een bad trip dan een plek waar je je vertrouwd en veilig voelt.

Gerelateerd artikel

Top 5 Paddo-Growkits

Het belang van de set en setting voor een psychedelische trip

Het Belang Van De Set En Setting Voor Een Psychedelische Trip

Je weet nu dat de set en setting van invloed zijn op een psychedelische trip. Maar waarom zijn deze factoren zo belangrijk? Hoewel de effecten van andere middelen ook afhankelijk zijn van zaken als de set en setting, geldt dit met name voor psychedelica. Dit komt doordat psychedelische middelen, in tegenstelling tot partydrugs of alcohol, je huidige gevoel versterken, in plaats van veranderen.

Als je je dus ongerust of neerslachtig voelt, zal je psychedelische ervaring deze negatieve emoties nog meer naar voren brengen. Wat betreft de setting kan een plaats of persoon je een ongemakkelijk gevoel geven en zo je trip vergallen.

Nogmaals, voor een goede ervaring is jezelf voorbereiden belangrijk. Psychedelica vrolijken je niet op als je je terneergeslagen voelt en ontspannen je niet als je nerveus bent. Je psychedelische trip zal van alles naar boven brengen — goed dan wel slecht.

Hoe creëer je de beste set en setting?

Houd er rekening mee dat een trip altijd anders kan uitpakken dan gepland, zelfs met de beste voorbereiding. Het is tenslotte niet echt mogelijk om van tevoren exact te zeggen wat iemand zal ervaren. Welk geestverruimend middel je neemt, de dosis, je tolerantie en ervaring met psychedelica spelen allemaal een rol.

Met de juiste mindset (set) en een geschikte omgeving (setting), is de kans op een negatieve ervaring echter wel een stuk kleiner. Laten we eens kijken hoe je de ideale set en setting kunt creëren.

Set

De set is een kwestie van jezelf en je ervaring kennen

Wat de set betreft, is het allemaal een kwestie van jezelf en je ervaring kennen. Volg je gevoel, dan zal je trip waarschijnlijk prima uitpakken.

Weersta groepsdruk

Ga niet trippen als je dat niet wilt! Laat je beslissingen niet beïnvloeden door groepsdruk. Twijfel je of heb je er simpelweg geen zin in? Sla dan gewoon over. Een psychedelische trip ervaren is niet iets wat je doet om indruk te maken op een ander.

Neem geen psychedelica als je je zenuwachtig voelt

Gebruik geen psychedelica wanneer je je zenuwachtig, ongemakkelijk of verdrietig voelt. Hoewel de kans bestaat dat je trip desondanks prima uitpakt, is het altijd beter om met een positieve gemoedstoestand te trippen.

Ga niet trippen als je ziek bent

Als je je niet goed voelt, pijn hebt of moe bent, heeft dit waarschijnlijk een negatief effect op je trip. Sterker nog, de kans is groot dat je je nog slechter gaat voelen door de trip.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

Houd rekening met je mentale gezondheidstoestand

Pas op met het gebruik van psychedelica als je een mentale ziekte hebt, met name als je daardoor gevoelig bent voor paniek of dissociatie. Houd er rekening mee dat je familiegeschiedenis hierbij een rol kan spelen en dat sommige aandoeningen tijdelijk verergeren door psychedelische middelen.

Onderzoek de drug van tevoren

Elk psychedelisch middel is anders. Zorg dat je weet wat je van elke ervaring kunt verwachten en stem je plannen daarop af. Vraag betrouwbare vrienden naar hun ervaringen, maar weet ook dat mensen geneigd zijn te overdrijven.

Go with the flow

Probeer je trip niet tot in de puntjes te regelen. Het overdenken van de ervaring en overal een betekenis in proberen te vinden, kan zelfs een positieve doorbraak belemmeren. Accepteer dat een trip per definitie iets surreëels is en dat sommige zaken misschien niet bedoeld zijn om te intellectualiseren en volledig te doorgronden. Ontspan en geniet.

Doseer verstandig

Zelfs als je enthousiast bent en klaarstaat om te trippen, is het verstandig om behoedzaam te zijn met de dosis. Als dit de eerste keer is dat je een nieuw psychedelisch middel probeert, begin dan met een milde dosering om te wennen aan de effecten. Bij een volgende trip kun je de dosis verhogen om je sweet spot te vinden. Het innemen van een "heroïsche dosis" maakt het alleen maar lastiger om weer met beide benen op de grond te komen, mocht je trip de verkeerde kant op gaan.

Setting

Vergeet niet dat je sociale omgeving net zo belangrijk is als je fysieke omgeving

Vergeet niet dat je sociale omgeving net zo belangrijk is als je fysieke omgeving. Voorbereiding is hierbij cruciaal en kan je later een hoop ongemak besparen.

Locatie, locatie, locatie

Kies een aangename locatie voor je trip: eentje zonder afleidingen en waar je je comfortabel en veilig voelt. Ben je nog onervaren met psychedelica? Dan is een vertrouwde plek, zoals thuis, wellicht het best. Vermijd mensenmassa's en luidruchtige plaatsen. Een rockconcert kan hartstikke leuk zijn met andere middelen, maar een verschrikkelijke locatie zijn om te trippen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Plaatsen Om Te Trippen

Bereid je omgeving voor

Zet fijne trippy muziek op, creëer een comfortabel zitgedeelte met kussens en dekens, dim het licht en steek wat wierook op. Je snapt het wel. Vergeet niet dat de muziek die je kiest, sterk kan beïnvloeden hoe je psychedelische avontuur verloopt. Misschien ben je nuchter dol op techno of rock, maar voor een goede psychedelische ervaring werken rustgevende nummers en klanken beter. Wij raden aan om een lange afspeellijst samen te stellen voordat je aan je avontuur begint. Op die manier bespaar je jezelf veel moeite tijdens de trip.

Schakel elektronische apparaten uit

Zet je telefoon uit en leg hem weg. Met uitzondering van muziek of visuele effecten, kun je het gebruik van elektronische apparaten maar beter tot een minimum beperken. Geloof ons nu maar.

Gerelateerd artikel

Voorbereidingen Treffen Voor Je Paddotrip

Maak tijd vrij

Zorg ervoor dat je kunt trippen zonder ongewenste verrassingen, zoals onverwachte bezoekjes en telefoontjes. Vanzelfsprekend moet je niet gaan trippen als je schoonfamilie een uur later op visite komt of als je die dag iets anders belangrijks moet doen. Het beste kun je een volledige dag uittrekken voor je avontuur. Een trip kan makkelijk enkele uren duren, dus houd daar rekening mee.

Gerelateerd artikel

Che Cos'è Una Ricerca Della Visione E Perché Intraprenderla?

Omring jezelf met aangename mensen

Wees je bewust van de mensen waarmee je je omringt. Je wilt niet trippen tussen vreemden en al helemaal niet met mensen die je niet vertrouwt of onaardig vindt. Zorg dat de mensen met wie je bent, begrijpen en accepteren wat je doet. Anders kan dit ongewenste paniek of paranoia opleveren.

Ga niet trippen op een gevaarlijke plaats

Het spreekt voor zich dat je op veilig moet spelen als je psychedelica gebruikt. Trippen beïnvloedt je cognitieve en motorische vaardigheden. Doe dit dus niet op een gevaarlijke plek. Ga ook zeker niet autorijden terwijl je tript.

Gerelateerd artikel

De Zes Soorten Hallucinaties Die Je Kunt Ervaren

Regel een tripsitter!

Dit is een van de belangrijkste punten. Een ervaren tripsitter komt enorm van pas in het geval je trip niet volgens plan verloopt. Misschien begrijp je niet eens wat je vriend zegt, maar alleen al zijn aanwezigheid kan een nare ervaring helpen bijsturen. Het is wel belangrijk dat je tripsitter ervaren is met psychedelica en begrijpt wat je doormaakt. Hij/zij dient echter nuchter te zijn terwijl jij tript.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken