Blog
Tripsitter
3 min

Hoe Je Een Goede Tripsitter Bent

3 min
Blog How-To's Psychedelica

Hoewel het niet noodzakelijk is, kan een tripsitter een hele nieuwe dimensie toevoegen aan een ervaring met hallucinogenen. Dus laten we eens kijken wat het is en hoe je er goed in wordt.

Als een tripsitter op je let terwijl jij high wordt, kan dat een geruststellende ervaring zijn. De tripsitter helpt je de trip naar nieuwe, onderkende hoogtes te brengen, omdat je weet dat er iemand in de buurt is om je op te vangen. De kunst van het tripsitten is niet zo simpel dat je een vriend kan vragen rond te hangen terwijl jij hallucinogenen gebruikt, dus we hebben een kleine gids samengesteld, waarin we uitleggen wat een goede tripsitter doet.

Voordat we dieper ingaan op wat een tripsitter is, en hoe je dit goed doet, is het belangrijk op te merken dat een tripsitter niet noodzakelijk is, ook niet voor beginners. Als je geen tripsitter hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je een foute trip krijgt. Maak je dus geen zorgen als je niet van plan was een tripsitter te gebruiken. Tripsitters bieden personen die het willen, gewoon wat extra geruststelling en informatie.

WAT IS EEN TRIPSITTER?

Een tripsitter is in feite een nuchter persoon, die ervaring heeft met trippen en in de buurt blijft terwijl een of meer personen hallucinogenen gebruiken, zoals magische paddestoelen of LSD. Het is de taak van de tripsitter om zorg, steun en kennis te bieden, waardoor de trippende personen weten dat ze veilig zijn en in staat zijn zich volledig over te geven aan hun trip. Om deze reden moet de tripsitter een persoon zijn die je kan vertrouwen.

Tripsitten is een passieve taak, want de tripsitter blijft onopvallend. Hij doet alleen iets als het nodig is en zal niet actief mensen lastig vallen om te vragen hoe het gaat.

Timothy Leary, een beroemde psychonaut en filosoof, beschreef de rol van de tripsitter perfect in de volgende analogie:

"Hij (de tripsitter) is de grondcontrole in de toren van de luchthaven. Hij is er altijd om berichten en vragen te ontvangen van een hoogvliegend vliegtuig. Altijd klaar om de koers te helpen navigeren, zodat de bestemming kan worden bereikt. Het is ongehoord dat een luchthaven-toren-operator zijn eigen persoonlijkheid oplegt, of zijn eigen spel speelt. De piloten hebben hun eigen vluchtplan en hun eigen doelen en de grondcontrole is er gewoon, wachtend om van dienst te zijn.

De piloot is gerustgesteld, wetend dat er een expert beschikbaar is die duizenden vluchten heeft begeleid. Maar stel dat de vlieger reden heeft te vermoeden dat de grondcontrole zijn eigen motieven herbergt en wellicht het vliegtuig manipuleert om egoïstische doelen te bereiken… De band van veiligheid en vertrouwen zal afbrokkelen."

HOE BEN JE EEN GOEDE TRIPSITTER?

Hoe Je Een Goede Tripsitter Bent

Zoals hierboven al aangestipt, is de tripsitter simpelweg een nuchtere, geruststellende aanwezigheid, die verzekert dat de omgeving veilig is. Om die reden moet je je opmaken voor een rol op de achtergrond, omdat de kans groot is dat je niet echt wat hoeft te doen, behalve misschien een glas water voor iemand halen. Daarom is het ook een goed idee om een boek mee te nemen, of iets anders om bezig te blijven, terwijl je de trippers niet afleidt.

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat je er bent om te helpen en om vragen te beantwoorden als dat nodig is. Vraag niet aan mensen hoe hun trip gaat en probeer ook niet betrokken te raken. Het is niet zo dat er direct negatieve consequenties zijn als je dat wel doet, maar je bent er niet om jezelf op te dringen in de trip.

Voor het trippen start, maak je heel duidelijk dat je er zal zijn om water of tussendoortjes te halen als dat nodig is, of om iemand te naar een andere kamer of ander uitzicht te helpen. Vraag ook aan de trippers wat ze van jou verwachten, zodat je een idee krijgt van je betrokkenheid als dat nodig is.

Als iemand uiteindelijk een slechte trip heeft en angstig wordt, kan een voorzichtige aanraking en/of een ander uitzicht vaak helpen. Zorg ervoor dat je toestemming krijgt van de tripper om hem aan te raken, of neem hem eerst mee naar een andere plek. Vraag niet wat hij ervaart, omdat dat de trip meer intens kan maken en alleen maar bijdraagt aan de stress. Maak alleen duidelijk dat hij veilig is, dat jij er bent, en dat het oké is om te ervaren wat ze meemaken.

De taken van de tripsitter kunnen nog een paar dagen/weken aanblijven, maar meer in de vorm van gesprekken. Het gebruik van hallucinogenen kan een extreem uitgesproken ervaring zijn. De kans bestaat, zeker voor personen die het voor de eerste keer ervaren, dat de trippers willen weten wat er gebeurd is, vanuit een nuchtere insteek. Het is enorm belangrijk dat je beschikbaar bent om vragen te beantwoorden en je mening te delen.

Onthoud dat, hoewel een nuchtere en passieve rol niet zo leuk is als meedoen in de trip, het een enorm voorrecht is. Het laat een grote hoeveelheid vertrouwen zien aan de kant van de tripper en dit moet zorgvuldig en met respect worden behandeld. Beide partijen kunnen veel overhouden aan de ervaring, wat helpt een hechtere band op te bouwen.

VIDEO: Handleiding voor Paddo en Truffel Trips

Zamnesia schrijver

Geschreven door: Zamnesia
Zo af en toe dragen schrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Blog How-To's Psychedelica
Search in categories
or