Blog
Tripsitter
6 min

De Psychedelische Gids Voor Trip-Sitters

6 min

Of je nu ervaring hebt met psychedelica of totaal niet, een trip-sitter is onmisbaar. Hij of zij geeft je trip geen richting, maar zorgt ervoor dat je psychedelische uitstapje veilig verloopt. Lees alles over het fenomeen trip-sitten en welke rol je als trip-sitter hebt.

Als een tripsitter op je let terwijl jij high wordt, kan dat een geruststellende ervaring zijn. De tripsitter helpt je de trip naar nieuwe, onderkende hoogtes te brengen, omdat je weet dat er iemand in de buurt is om je op te vangen. De kunst van het tripsitten is niet zo simpel dat je een vriend kan vragen rond te hangen terwijl jij hallucinogenen gebruikt, dus we hebben een kleine gids samengesteld, waarin we uitleggen wat een goede tripsitter doet.

Voordat we dieper ingaan op wat een tripsitter is, en hoe je dit goed doet, is het belangrijk op te merken dat een tripsitter niet noodzakelijk is, ook niet voor beginners. Als je geen tripsitter hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je een foute trip krijgt. Maak je dus geen zorgen als je niet van plan was een tripsitter te gebruiken. Tripsitters bieden personen die het willen, gewoon wat extra geruststelling en informatie.

WAT IS EEN TRIP-SITTER?

De "trip-sitter" is een gewoon fenomeen aan het worden. Het betreft hier echter niet alleen personen die in huiselijke kring steun bieden tijdens een trip. Ze duiken tegenwoordig ook bij festivals en andere evenementen op. Het basisprincipe is vrij eenvoudig; trip-sitters verzekeren je van een veilige psychedelische reis. Ze bieden daarbij hulp als je trip een negatieve wending neemt.

Trip-sitters zijn geen sjamanistische begeleiders tijdens je spirituele uitstapje. Bovendien zouden ze zich, tenzij noodzakelijk, niet direct met je trip mogen bemoeien. Doorgaans betreft het iemand die het vertrouwen heeft van de tripper in kwestie en die zorgt voor rust. Het is de taak van de trip-sitter het gebeuren van een afstandje in de gaten te houden. Mocht het nodig zijn, dan zorgt hij of zij ervoor dat de tripper genoeg water drinkt. Bovendien is hij of zij verantwoordelijk voor de triplocatie, zodat de persoon die tript zich comfortabel blijft voelen. De trip-sitter is in principe een soort airbag, voor het geval je trip uit de bocht lijkt te vliegen. Vaak is zijn of haar aanwezigheid al voldoende om je spirituele ruimtereis in goede banen te leiden.

Gerelateerd artikel

Wat Je Moet Doen Als Je Een Bad Trip Meemaakt

DE TAAKOMSCHRIJVING VAN DE TRIP-SITTER

DE TAAKOMSCHRIJVING VAN DE TRIP-SITTER

Een trip-sitter is geen actieve reisleider tijdens de psychedelische ervaring. Toch zou hij of zij met een aantal belangrijke zaken rekening moeten houden voorafgaand, tijdens en na de trip.

 • Voorafgaand

Het is van wezenlijk belang dat je de persoon waar je trip-sitter voor bent ook kent. Dat is vaak een vriend, waarbij je in staat bent goed in te schatten wat zijn of haar ervaring en tolerantie is. Als je de persoon die je als trip-sitter begeleidt niet kent, leer elkaar dan eerst wat kennen. Probeer inzicht te krijgen in de positieve herinneringen of ervaringen die de tripper achter de rug heeft. Dat komt soms van pas bij het geruststellen als het even de verkeerde kant opgaat. Mensen die hun gevoel voor ruimte en tijd helemaal kwijt zijn, voelen zich geruster als er een bekende aanwezig is.

 • Tijdens

Tijdens de trip zelf, is je rol als trip-sitter niet altijd even interessant. Soms wordt echter wel meer van je gevraagd, afhankelijk van hoe de trip verloopt. Normaal gesproken, zit je uren te wachten terwijl de trippende persoon er even tussenuit is. Zorg ervoor dat je iets te lezen bij je hebt of een ander tijdverdrijf dat je vriend niet stoort. Ga geen luidruchtige videospelletjes spelen; daar raakt de tripper vaak van in de war.

Zorg ervoor dat de tripper genoeg water bij de hand heeft. En iets te knabbelen, mocht dat nodig zijn. Tijdens de trip zou je de ruimte moeten verlaten. Zo verstoor je de psychedelische ervaring niet. Maar het is wel verstandig af en toe even te kijken of alles goed verloopt. Een trip neemt soms bliksemsnel een negatieve wending. Beneden zitten met keiharde muziek op is dan ook geen goed plan.

Als een trip omslaat in iets negatiefs, dan komt je opgedane achtergrondonderzoek en het inzicht in de tripper goed van pas. Het is aan jou om de persoon in kwestie gerust te stellen. Maar dring jezelf niet teveel op. Stel eenvoudige vragen, heb het over vrolijke herinneringen en haal alles weg wat als verontrustend kan overkomen. Als de situatie het toelaat, sla dan ook een dekentje om de tripper heen. Dat geeft een gevoel van geborgenheid.

Trip Stopperbekijk Trip Stopper 3000

Wordt je vriend gewelddadig, brengt hij of zij zelfmoord te berde of ervaart hij of zij vreemde verschijnselen, schakel dan direct medische hulp in. Zodra die er is, vertel je de tripper helder en duidelijk wat er zich afspeelt en welke drug hij of zij heeft genomen. Psychedelische substanties noemen we niet voor niets geestverruimende middelen. Vaak zijn mensen met deze geestestoestand niet voor rede vatbaar. Als je je zorgen maakt over zijn of haar, maar ook je eigen veiligheid, blijf dan op afstand. Praat rustig op de tripper in en bel medische hulp.

 • Na

Veel mensen denken dat de ervaring ten einde is als de trip voorbij is. Maar dat is, voor zowel de tripper als de trip-sitter, niet het geval. Het duurt even voordat de hersenen de heftigheid van de innerlijke beschouwingen en hallucinaties tijdens de trip verwerkt hebben. Het is belangrijk om na de trip de geestelijke balans op te maken van de op aarde teruggekeerde psychonaut. Bespreek bijvoorbeeld wat de tripper allemaal heeft gezien, gevoeld en meegemaakt. Dit verrijkt niet alleen de ervaring, maar zo merk je ook of er nog sprake is van na-effecten.

Stel dat je vriend tijdens de psychedelische reis gecrasht is. Bespreek dan wat de eventuele trigger is geweest, zodat het tijdens toekomstige ruimtereisjes te voorkomen is. Mocht de tripper nog niet helemaal met beide benen op de grond staan, adviseer hem of haar dan even te gaan liggen. Slapen helpt bijna altijd om weer "nuchter" te worden.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Weer Nuchter Wordt Na Een Paddotrip

DE VOORBEREIDINGEN VOOR DE TRIP-SITTER

DE VOORBEREIDINGEN VOOR DE TRIP-SITTER

Als trip-sitter dien je het hele gebeuren goed voor te bereiden. Je bent zomaar meer tijd kwijt aan de voorbereidingen dan de duur van de trip op zich. Maar dat hangt een beetje van je persoonlijke ervaring met psychedelica af. Hoewel het niet altijd veel uitmaakt, is het wel handig als je wat basiskennis hebt van eerstehulpverlening, mocht de boel uit de klauwen lopen.

Om te beginnen, zou je als trip-sitter op de hoogte moeten zijn van het verloop van een trip. Het komt dus goed uit als je zelf ervaring met de betreffende substantie hebt. Zo niet, investeer dan wat tijd in onderzoek. Omdat er veel verschillende soorten psychedelische substanties zijn, zijn ook de effecten verschillend. Het is van levensbelang dat je weet wat normaal gedrag is en wat niet. Bij het nuttigen van paddo's of truffels houden de effecten slechts een aantal uren aan. De uitwerking van MDMA of LSD blijft echter aanzienlijk langer merkbaar.

Magic mushroomsBekijk PAddo's

Vervolgens is het belangrijk te weten dat elke psychedelische substantie verschillende neveneffecten en eigenschappen heeft. Daarvan zou je op de hoogte moeten zijn, zodat je weet of de trip uitpakt zoals bedoeld. Het gebruik van paddo's of mescaline-cactussen veroorzaakt vaak hallucinaties en een euforische gemoedstoestand. Maar dat is niet altijd het geval met synthetische drugs als PCP en ketamine.

Tot slot behoort het tot je taken als trip-sitter voor een veilige tripruimte te zorgen. Idealiter heeft de trippende medemens iets om comfortabel op te liggen of zitten. Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke voorwerpen onder handbereik zijn. Houd daarbij in de gaten waar de basisuitrusting is. Denk aan een mobieltje, drinkwater, een hapje te eten en een dekentje. Naast een open haard met vlammen trippen, klinkt misschien als een fantastische ervaring, maar levert mogelijk ook gevaar op!

TOPTIPS VOOR TRIP-SITTERS

TOPTIPS VOOR TRIP-SITTERS

We hebben inmiddels alle zaken wel zo'n beetje besproken. Met de bovenstaande informatie kom je een heel eind en leg je een goede basis voor een aangename en leerzame ervaring. Maar we spelen liever op veilig, dus hebben we nog wat adviezen voor als je ingeschakeld wordt als trip-sitter.

 • Combinatiegebruik van psychedelische substanties veroorzaakt geheid een bad-trip - of zelfs erger. Zorg ervoor dat de tripper tijdens de trip niet zomaar aan verleidelijke psychedelica kan komen.

 • Laat je niet van slag brengen als je trip-sitter bent. Het overgrote deel van de nare ervaringen tijdens een trip is te wijten aan onvoldoende voorbereiding en kennis van psychedelische middelen. De ervaring van paddo's is in een relaxte ruimte bijvoorbeeld een stuk aangenamer dan wanneer je ze voor het eerst op een feest of muziekfestival gebruikt.

 • Het is als trip-sitter ook van belang dat je weet wanneer je afzijdig zou moeten blijven of iemand gerust moet stellen. Sommige mensen raken verschrikkelijk paranoïde. In dat geval maak je de situatie soms alleen maar erger als je de hand van de tripper beetpakt voor geruststelling. Vergeet nooit dat je rol bestaat uit het waarborgen van de veiligheid. Het is niet de bedoeling dat je de sjamaan gaat uithangen. Soms zou een bad-trip gewoon wat moeten uitwerken, terwijl je op gepaste afstand de boel evalueert.

 • Deze tip klinkt een beetje maf. Toch is het een goede manier om iemand die een bad-trip ervaart bij te staan. Vraag de tripper zijn of haar schoenen en sokken uit te trekken en blootsvoets op de grond te gaan staan (zolang het veilig is).

 • Ademhalingsoefeningen zijn ook een goede manier om iemand die in nood verkeert een steuntje in de rug te bieden. Zorg ervoor dat de tripper zich op de ademhaling concentreert. Laat hem of haar door de neus inademen en door de mond weer uitademen. Ga hiermee door tot de tripper weer tot bedaren is gekomen.

 • Verplaats je in de schoenen van de tripper. De ervaring draait namelijk niet om jou. Wat de tripper denkt en voelt, komt op de eerste plaats. Praat niet over werk of familieaangelegenheden. Vraag wat de tripper ziet of hoort als je het gevoel hebt dat hij of zij overstuur raakt.

 • Een psychedelische reis is geen reis van punt A naar punt B. Doorgaans verandert de intensiteit van een trip van minuut tot minuut. Voordat je ingrijpt en in paniek raakt, doe je er verstandig aan even af te wachten om te zien of de tripper vanzelf tot bedaren komt.

 • Tot slot zou je in staat moeten zijn engelengeduld op te brengen. Net als wanneer je de Bob bent, geniet je misschien niet voluit van het stappen, maar het is belangrijk dat je er bent. Bovendien, als je een keertje trip-sitter voor je vrienden bent geweest, kun je de volgende keer een beroep op hen doen!

Handleiding voor Paddo en Truffel Trips

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken