Blog
Hallucinogenen, Dissociatieven En Delirianten
3 min

Hoe Hallucinogenen, Dissociatieven En Delirianten Van Elkaar Verschillen

3 min

Wanneer mensen aan tripmiddelen denken, denken ze vaak aan LSD en paddo's. Deze drugscategorie is echter veelomvattend en bevat verschillende drugs die in drie subgroepen onderverdeeld kunnen worden: hallucinogenen, dissociatieven en delirianten.

Hallucinogenen, bekender onder de naam "psychedelica", zijn geclassificeerd als drugs die visuele, auditieve, en zintuiglijke hallucinaties kunnen veroorzaken. Ze komen voor in de natuur, zoals in peyote of verschillende paddenstoelen. De actieve ingrediënten kunnen uit planten, schimmels en wortels geëxtraheerd worden, of ze zijn door mensen gemaakt. Dissociatieve middelen, waaronder PCP en Ketamine, beïnvloeden de N-methyl-D-aspartaat (NMDA) receptoren in de hersenen.

Het verschil tussen dissociatieve en klassieke hallucinogenen is het opmerkelijke gevoel van depersonalisatie, het gevoel alsof je buiten je lichaam treedt. De laatste op de lijst zijn delirianten als Benadryl en benzodiazepinen, die behoren tot een ietwat impopulaire klasse recreatieve drugs. Delirianten zijn berucht omdat ze bij overmatig gebruik levendige en onaangename hallucinaties veroorzaken. Daarom zijn ze minder populair dan bijvoorbeeld paddo's, LSD en zelfs Ketamine.

VEELGEBRUIKTE HALLUCINOGENEN

Psychedelica die in de jaren '60 en '70 opkwamen, zijn de meest gebruikte hallucinogenen en dat is volkomen terecht. De high is niet alleen zuiverder en opwekkender dan die van de andere soorten drugs op deze lijst; de middelen zijn ook de veiligste. Ze leiden zelden tot verslaving en in de praktijk hebben ze geen negatieve lange termijn effecten op de gezondheid. Sommige mensen zeggen zelfs een gevoel te hebben alsof ze een verbeterde versie van zichzelf zijn na een goede trip met LSD of paddo's.

LSD

LSD, ook wel bekend als "acid" of "papertrip", is een van de sterkste hallucinogene middelen die je kunt vinden. Het is een transparante, reukloze, in water oplosbare verbinding die wordt geëxtraheerd uit een graanschimmel, genaamd "moederkoren".

PADDO'S

Magic Mushrooms Of Paddo's

De termen "magic mushrooms"/"paddo's"/"psilocybine" verwijzen naar bepaalde soorten paddenstoelen die voorkomen in Mexico, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Paddo's kennen een lange geschiedenis die duizenden jaren bestrijkt. Van oudsher werden ze gebruikt tijdens religieuze en spirituele ceremonies in inheemse culturen. Tegenwoordig worden paddo's voornamelijk recreatief gebruikt of men microdoseert ze voor de gezondheidsvoordelen.

Paddo's kunnen rauw gegeten worden, verwerkt worden in voedsel of er kan thee van worden getrokken. De eenvoudigste manier om er smaakvolle thee van te zetten, is door ze (bij voorkeur verpulverd) in een pan met heet water (niet heter dan 50°C, anders breken de tripopwekkende stoffen af) te doen. Laat ze 15 tot 20 minuten pruttelen. Daarna zeef je de paddo's uit het brouwsel, hang je er een theezakje (smaak naar keuze) in, en laat je het nog even doorpruttelen.

PEYOTE

Peyote Cactus

Ook peyote is een zeer geliefd psychedelicum. Denk maar aan Jim Morrison die in de Sonorawoestijn loopt te trippen.

De peyote, men gebruikt ook wel het woord "mescaline", is een kleine cactus die voorkomt in Zuid-Arizona, het zuiden van New-Mexico, en in de rest van de Sonorawoestijn. Het bovenste deel van de cactus heeft kleine, ronde knopjes die men er uitsnijdt en droogt. Vervolgens kauwt men ze, weekt men ze in water, of brouwt men er thee van.

ALGEMENE DISSOCIATIEVEN EN DELIRIANTEN

Tabletten, Capsules, En Poeder

PCP (fencyclidine) werd in de jaren '50 ontwikkeld als algemeen verdovingsmiddel voor tijdens operaties, maar werd uiteindelijk verboden. Tegenwoordig wordt het uitsluitend nog recreatief gebruikt. Het komt in verschillende vormen voor, zoals in tabletten, capsules, oplossingen en poeder. Hierdoor kan het op vele manieren gebruikt worden. Zo kun je het snuiven, injecteren, roken of oraal innemen.

Een andere drug die aan populariteit wint, is Ketamine, waaraan men slim de bijnaam "Special K" heeft toegekend. Wat begon als een narcosemiddel voor mensen en dieren, wordt tegenwoordig vaak uit de apotheek ontvreemd en door straatdealers doorverkocht.

Een lijst met tripmiddelen is incompleet zonder de vermelding van hoestsiroop, ook wel "DXM" of "Robo" genoemd. Dit is een van de meest misbruikte hallucinogene middelen onder tieners en jongvolwassenen.

Drugs die een delirium veroorzaken, zijn niet bepaald populair vanwege de onaangename gevoelens en hallucinaties die ze opwekken. Voorbeelden hiervan zijn atropine, scopolamine (hyoscine), difenylhydramine (Benadryl) en benzo's (benzodiazepine).

WELKE EFFECTEN VEROORZAKEN ZE?

Bad Trip

De korte termijn effecten van hallucinogenen zijn onder andere, "surprise-surprise", hallucinaties die tot 12 uur lang kunnen aanhouden. Maar wat het trippen betreft, kan de ervaring twee richtingen op gaan. Het kan een goede trip zijn die doorgaans geestelijk stimulerend, plezierig en inspirerend is. Het kan echter ook uitdraaien op een zogenaamde "bad trip".

Een bad trip kan een absolute nachtmerrie zijn, met gevoelens van angst, ongerustheid en wanhoop. Normaliter hangt de high af van de hoeveelheid die je inneemt, je karakter, je stemming, je stofwisseling en wat er in de directe omgeving zo allemaal gebeurt. Hieronder volgt een opsomming van andere korte termijn effecten die de specifieke substanties kunnen veroorzaken.

LSD

LSD

 • Verhoogde bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur
 • Duizeligheid en slapeloosheid
 • Vermindering van de eetlust, droge mond en transpireren
 • Gevoelloosheid, zwakte en tremoren
 • Impulsiviteit 
 • Snelle stemmingswisselingen

Psilocybine

 • Gevoelens van ontspanning (gelijkend op de effecten na het roken van cannabis)
 • Nervositeit, paranoia en paniekreacties
 • Introspectieve/spirituele ervaringen
 • Vergiftigingsverschijnselen wanneer de paddo verkeerd geïdentificeerd is en je een giftige in hebt genomen

Peyote

 • Verhoogde lichaamstemperatuur en hartslag
 • Ongecoördineerde bewegingen (ataxie)
 • Overmatig transpireren
 • Warm gevoel

Dissociatieve drugs (Ketamine, PCP, hoestsiroop, enzovoort) veroorzaken tevens visuele en auditieve hallucinaties, maar die gaan gepaard met totaal verlies van de realiteitszin. Andere korte termijn effecten zijn angst, geheugenverlies, aangetaste motoriek, krampen of stuiptrekkingen. Ook kunnen mensen agressief en gewelddadig worden.

Drugs die een delirium veroorzaken, kunnen eveneens gepaard gaan met nogal onaangename symptomen. Behalve dat ze een ellendige high opwekken, kunnen ze tachycardie, hyperthermie en zelfs hartfalen veroorzaken. Er is weinig onderzoek uitgevoerd naar de lange termijn effecten van dit soort drugs.

WELKE IS NU HET VEILIGST?

ICSD

Volgens een recentelijk afgerond onderzoek zijn paddo's de meest veilige recreatieve drug. De studie, uitgevoerd door de Global Drug Survey, betrof een enquête onder 120.000 mensen. Het doel was te achterhalen wat het aantal noodzakelijke bezoeken aan de Eerste Hulp was na het gebruik van verschillende drugs. De statistieken van behandelingen op de Eerste Hulp veroorzaakt door paddo's lagen vijfmaal lager dan in het geval van andere substanties.

Daarnaast testte een onderzoeksteam, genaamd het "Independent Scientific Committee on Drugs" (ICSD) onder leiding van David Nutt, Doctor of Medicine aan het Imperial College London, twintig verschillende soorten drugs op een schaal die de mogelijke gevaren voor de samenleving weergeeft. Wederom kwam psilocybine als winnaar uit de bus als meest veilige drug ter wereld voor gebruikers en de samenleving.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken