Blog
Paddo’s
3 min

Magic Mushrooms Zijn De Veiligste Drugs

3 min

Trippen op psilocybine is vaak leuk en verrijkt je geest. Maar hoe veilig is het gebruik van paddo's nu eigenlijk? In dit artikel duiken we in de magische wereld van paddo's en ontdek je hoe veilig ze werkelijk zijn.

Psilocybine — het hoofdbestanddeel van paddo’s — heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen. Na jaren waarin het verboden was, beginnen stadsbesturen in Amerika de wetgeving rond deze geestverruimende molecule steeds meer te versoepelen. Deze recente blijk van acceptatie vloeit voort uit vroege menselijke proeven. Die suggereren dat psilocybine in specifieke settings verlichting kan bieden. 

PSILOCYBINE - HOE HET WERKT

Paddo's bevatten psilocybine, een natuurlijke psychedelische alkaloïde. Eenmaal ingenomen, zet je lichaam psilocybine om in psilocine, wat de serotonine-signalering op twee manieren beïnvloedt. Ten eerste blokkeert het de heropname van serotonine (wat een hogere serotonine-spiegel in de hersenen veroorzaakt). Ten tweede bindt het zich direct aan bepaalde serotonine-receptoren. Deze toename van serotonine en serotonine-signalering veroorzaakt de typerende hallucinaties van een paddo-trip.

Magic Mushroombekijk TOP 10 PADDO'S

HOE VEILIG IS PSILOCYBINE?

Hoe Veilig Is Psilocybine?

Als we het over de veiligheid van een middel hebben, gaat het in feite over twee hoofdzaken: Is het verslavend en hoe giftig is het voor ons lichaam? Gebaseerd op deze twee zaken, behoren paddo's tot de veiligste recreatieve middelen die er bestaan.

In 2011 viel in _Regulatory Toxicology and Pharmacology_ te lezen dat de kans op lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid miniem is, plus dat de acute toxiciteit matig en de chronische toxiciteit laag zijn. Bovendien zijn de gevolgen voor de volksgezondheid en criminele aspecten verwaarloosbaar.

Volgens de Global Drug Survey van 2017, zijn paddo's de veiligste van alle recreatieve middelen vanwege de beperkte giftigheid en minieme kans op verslaving. Toch kunnen mensen wel een afhankelijkheid ontwikkelen. Dat is echter een geestelijke verslaving, want paddo's veroorzaken geen lichamelijke afhankelijkheid.

global comparison of emergency medical treatment seeking

Ander onderzoek, ditmaal uitgevoerd door professor David Nutt, voormalig hoofd van de Britse adviesdienst voor drugs, rangschikte een reeks drugs op de mogelijke schade die ze kunnen veroorzaken bij mensen, alsmede de samenleving. Paddo's stonden op de laatste plaats; er bestond weinig gevaar voor gebruikers of anderen. De schadelijkste drug voor zowel gebruikers als de samenleving was alcohol.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

Het grootste risico dat je loopt als je paddo's consumeert, is de zogenaamde "bad trip". Je moet je realiseren dat het experimenteren met psychedelica nogal subjectief is; derhalve is de manier waarop een bad trip zich manifesteert soms compleet verschillend per persoon. Daarbij kunnen de effecten van zo'n trip intens zijn.

Helaas weet je nooit hoe paddo's je zullen beïnvloeden, met name wanneer je ze voor 't eerst gebruikt. Er zijn echter veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je paddo-ervaring aangenaam is.

DE VOORDELEN VAN PADDO'S

De Voordelen Van Paddo's

We hebben de mogelijke negatieve effecten van paddo's nu uitvoerig besproken. Er zijn echter ook voordelen als je ze gebruikt. Dat zijn onder meer:

  • GENOT

Als je paddo's verantwoordelijk gebruikt, kunnen ze bijzonder aangename effecten hebben, vooral als je de juiste dosering weet te bepalen. Een microdosering psilocybine kan bijvoorbeeld piekergedrag subtiel reduceren en je stemming verbeteren. Hoge doseringen kunnen je geest echter naar euforische dimensies lanceren, waarbij je het hele universum "begrijpt" en je in huilen wilt uitbarsten vanwege je ontdekte verlichting.

https://www.zamnesia.nl/34-smartshop/458-microdosingbekijk MICRODOSING

  • SPIRITUELE VERLICHTING

Het gebruik van paddo's als spiritueel middel dateert al van duizenden jaren geleden. Net als andere psychedelica kunnen ze een doorbraakervaring katalyseren, waardoor mensen dichter bij zichzelf en de wereld om zich heen komen. Je kunt ook een ego-dood ervaren. Daarbij smeed je een spirituele connectie met de wereld, die voor altijd de manier waarop je leeft, verandert. 

  • DE POTENTIE VAN PSILOCYBINE

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de potentie van psilocybine. Enkele van deze studies hebben de effecten van psilocybine op de stemming onderzocht. Een van de meest vooraanstaande instellingen op dit gebied, het Imperial College London, leidde hierbij verschillende onderzoeken, waarbij psilocybine toegediend werd aan mensen met stemmingsgerelateerde klachten.

Een paper uit 2020, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, beschrijft een studie die op deze universiteit werd verricht. De auteurs stellen dat psilocybine veelbelovend lijkt voor een slecht humeur. Het mechanisme hierachter moet echter nog vastgesteld worden. In een poging om hersenveranderingen aan te tonen na het gebruik van psilocybine, stelden de onderzoekers de deelnemers bloot aan verschillende emotionele prikkels en beoordeelden ze hun reactie met behulp van functionele kernspintomografie. Hierbij ontdekte men dat psilocybine de connectiviteit in de amygdala en prefrontale cortex veranderde, resulterend in vernieuwde emotionele responsiviteit. De auteurs stellen dat deze resultaten mogelijk aantonen waarom psilocybine effectief lijkt. Toch zijn meer placebogecontroleerde studies vereist om dit vast te kunnen stellen.

Andere studies toonden aan dat psilocybine mogelijk een rol speelt bij de remming van compulsief gebruik van andere middelen. Onderzoekers aan de Johns Hopkins University stelden vast dat 80% van de rokers zes maanden na deelname aan het onderzoek met psilocybine nog steeds was gestopt met roken. Ook suggereren ze dat psilocybine mogelijk veranderingen in de hersenplasticiteit kan veroorzaken. Deze zorgen op hun beurt wellicht weer voor een verandering in de stemming, het gedrag en houdingen.

We weten nog lang niet alles over de mogelijkheden van psilocybine en paddo's. De wetenschap heeft ons echter laten zien dat ze bepaalde neuropatronen in onze hersenen verstoren. Daardoor ontstaat een verbinding tussen delen van het brein die normaal gesproken niet met elkaar communiceren. Dat kan weer leiden tot unieke gedachten en oplossingsgericht denken.

WAT BETEKENT DIT ALLES VOOR JOU?

Wat Betekent Dit Alles Voor Jou?

Als je van plan bent paddo's te gebruiken, kun je ervan uitgaan dat je, volgens de Global Drug Survey, het minst verslavende en minst toxische recreatieve middel probeert. Dat betekent echter niet dat je als een bezetene op paddo's moet gaan kauwen. Net als met andere middelen is het belangrijk dat je ze verantwoordelijk gebruikt en op de doseerhoeveelheid, alsmede de set en setting let. Pas dan haal je het maximale uit deze beresterke fungi.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken