Wat Je Moet Doen Als Je Een Bad Trip Meemaakt


Laatst bewerkt :
Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogConsumptie CannabisDrugsonderwijsPsychedelica

Bad Trip


Statistisch gezien zijn psychedelica buitengewoon veilig. Weten hoe je een bad trip voorkomt en wat je moet doen als het uit de hand loopt, zou op de harde schijf van iedere psychonaut moeten staan. Hier volgen enkele tips die je in je achterhoofd moet houden, zodat alles veilig verloopt.

Op de cover van de beroemde gids voor transgalactische lifters staat in grote vriendelijke letters: "Geen Paniek!". En vaak wordt gezegd: "Er is niets om bang voor te zijn, behalve voor de angst zelf". Beide uitspraken zijn waar, maar zijn nogal onbeduidend als je gekozen psychedelicum met je aan de haal gaat. Angst en gevoelens van algeheel onbehagen kunnen de kop opsteken. Je psyche lijkt daarbij te balanceren op de rand van een afgrond en het kan lijken alsof je ergste nachtmerrie uitkomt.

Psychedelica kunnen een bad trip veroorzaken. Weet wat je moet doen als het je overkomt!

Bad trips zijn geen sprookje. De geest en het voorstellingsvermogen zijn al krachtige zaken als ze niet beïnvloed worden. Aangejaagd door psychedelica kunnen ze echter voor angstaanjagende beelden zorgen. Ook kunnen psychotische episoden voorkomen.

Dus, wat is nu een bad trip?

Timothy Leary LSD

Om te beginnen, kunnen we stellen dat bad trips zich voordoen. Ze komen echter lang niet zo vaak voor als de hysterische anti-drugsmedia je willen doen geloven. Dr. Timothy Leary beweerde zelfs dat door LSD veroorzaakte bad trips zo zelden voorkomen dat ze als onbelangrijk beschouwd dienen te worden. Zoals ook het geval is met cannabis en paddo's, zijn meldingen van bad trips zeldzaam. Als ze al voorkomen, heeft dat vaak meer te maken met anti-drugshysterie dan met objectiviteit.

Klinisch gezien is een bad trip een door drugs veroorzaakte tijdelijke psychose of psychedelische crisis. Deze gesteldheid kan door verschillende verbindingen veroorzaakt worden. In dit artikel kijken we uitsluitend naar psychedelica of hallucinogenen die een bad trip kunnen veroorzaken: cannabis, paddo's (psilocybine) en LSD.

Als je verantwoordelijk tript, heb je ervoor gezorgd dat er iemand aanwezig is die niet onder invloed is. Je hebt goed nagedacht over je gemoedstoestand en de omgeving. Je bevindt je op een veilige plek. Onervarenheid met de specifieke verbinding is vaak een oorzaak van een slechte ervaring, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Iedereen die geestverruimende middelen gebruikt, is er vatbaar voor, ongeacht hoe ervaren men ook is.

Er is geen scheikundige veroorzaker van een bad trip. Het betreft puur psychologische uitingen, net als in het geval van een goede trip. Psychedelica zijn emotionele versterkers en kunnen verwarring veroorzaken. De gedachten die je voor en tijdens de ervaring hebt, spelen een grote rol in hoe je de veranderde geestestoestand beleeft.

"Bad trip" is een uitdrukking die veel verschijnselen kan omvatten. Er kan lichte angst of paranoia optreden, maar ook behoorlijk heftige angstaanjagende hallucinaties. Dissociatie van de werkelijkheid kan tot gevolg hebben dat je het gevoel krijgt dat je gek wordt of totale verschrikking ervaart. De reacties daarop verschillen van persoon tot persoon en van drug tot drug.

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR WIET

Bad Trip Veroorzaakt Door Wiet

Wat is het: psychoactieve hallucinogenen, paddo's en LSD zijn een stuk krachtiger dan cannabis. De effecten per dosis houden ook langer aan dan in het geval van cannabis. Wiet kan echter toch bij sommige mensen psychische angst veroorzaken. Dat gebeurt voornamelijk met hedendaagse soorten die een hoog THC-gehalte kunnen hebben, soms tot wel 30%.

Een bad trip van wiet kan bestaan uit versterkte negatieve gevoelens of angst, paranoia of paniekaanvallen. De symptomen kunnen bestaan uit hartkloppingen, opvliegers, een tintelende huid of communicatieproblemen. In sommige gevallen kan een intense high het gevoel geven dat je niet meer met de wereld bent verbonden. De meeste mensen vinden dit gevoel fijn, maar anderen kunnen er door in paniek raken. Ze krijgen het gevoel dat ze de controle verliezen en weten niet wat ze moeten doen.

Hoe voorkom je het: de set en de setting spelen een belangrijke rol. Dat geldt ook voor cannabis. Een prettige omgeving met aardige mensen zal niet snel leiden tot een bad trip. Beginnende gebruikers zouden het met de hedendaagse cannabis rustig aan moeten doen. Neem om te beginnen kleine trekjes om te kijken wat het met je doet. Zelfs doorgewinterde rokers zeggen dat ze bijwerkingen, zoals angst, krijgen van krachtige hedendaagse wiet. Zorg ervoor dat je gezond bent. Slaap voldoende, eet goed en drink genoeg water. Als je dat niet doet, kan dat voor een negatieve reactie zorgen. Met name een gebrek aan slaap en honger zijn boosdoeners.

Wat doe je ertegen: blijf kalm. Drink water en blijf vooral rustig doorademen. Zorg ervoor dat je niet te diep inademt, want hyperventilatie kan leiden tot meer angst, net als dat angst hyperventilatie kan veroorzaken. Als je in het gezelschap van vrienden bent, zou je in veilige handen moeten zijn. Deel met hen wat je voelt. Je kunt er baat bij hebben als je je gedachten eruit gooit en daardoor switchen van negatief naar positief. Geruststellende woorden van bekenden kunnen ervoor zorgen dat je je veilig voelt. Muziek of films zijn ook een houvast. Beluister of bekijk je favorieten als kalmerende herinnering aan het alledaagse.

Er is echter ook goed nieuws, mocht een cannabissessie uit de hand lopen. Vanwege de natuurlijke eigenschappen van de verbindingen zal het niet langer dan twee tot vier uur duren voordat het allemaal voorbij is. Nadien zul je ongetwijfeld als een blok in slaap vallen.

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR PADDO'S (PSILOCYBINE)

Bad Trip Veroorzaakt Door Paddo's

Wat is het: bad trips veroorzaakt door paddo's komen zo weinig voor dat het moeilijk is een definitie te geven van een dergelijke bad trip. De aard van de ervaring is op zich zo intrinsiek eschatologisch bevredigend dat zelfs beginnende gebruikers melding maken van een diep gevoel van rustgevende verbondenheid.

De set, setting en je geestestoestand zijn eveneens belangrijke factoren als je psilocybine gebruikt. Depressieve gevoelens of een negatieve gedachtegang kunnen versterkt worden door psilocybine en dat veroorzaakt angst. Een sterker effect dan verwacht kan leiden tot ongemak, maar de aard van de verbindingen leidt niet perse tot paniek of angst. Er kunnen zich echter intense en angstaanjagende hallucinaties voordoen, met name als je tript wanneer je al depressief of angstig bent. Net als met andere psychedelica bestaat er altijd een kans dat latente psychische stoornissen aan het licht komen. Deze komen bovendrijven door de intensiteit van het hallucineren.

De vervelendste trip is een enkeltje naar het ziekenhuis met acute vergiftigingsverschijnselen. Het eten van een verkeerde paddenstoel kan meer mensen in het ziekenhuis doen belanden dan een bad trip. Er komen in de natuur veel giftige paddenstoelen voor die sterk lijken op paddo's. Tenzij je heel goed weet wat je doet; pluk geen wilde paddenstoelen. Er zijn bovendien eenvoudig te gebruiken kweeksets met paddo's van goede kwaliteit verkrijgbaar.

Pluk Geen Wilde Paddenstoelen

Hoe voorkom je het: wees er altijd 100% van dat wat je eet niet giftig is. Het eten van een verkeerde paddenstoel kan ertoe leiden dat je op de Eerste Hulp terecht komt. Vertrouw op je bron betreffende de potentie en dosering. Je kunt ook beginnen met een halve dosis en vervolgens de andere halve dosis een uurtje later innemen, nadat je hebt ervaren hoe sterk ze zijn. Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je je veilig en zelfverzekerd voelt op de plek waar je bent. Je gezond voelen kan veel ellende voorkomen. Eten, water drinken en genoeg slaap zorgen ervoor dat je geest en lichaam normaal blijven functioneren.

Wat doe je ertegen: geteste en bewezen methoden die meestal gebruikt worden om angstige mensen te kalmeren, werken goed. Praat zacht en rustig. Tijdens een staat van opgewonden hallucineren kunnen woorden in het niets oplossen, maar de rustgevende toon zal mensen snel kalmeren. Help ze met gelijkmatig ademhalen en het verlagen van de hartslag. Blijf kalm en rustig; je sussende woorden en zachte stem zullen de stemming positief doen omslaan.

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR LSD

Bad Trip Veroorzaakt Door LSD

Wat is het: statistisch gezien is LSD gelijk aan psilocybine als het om bad trips gaat. Minder dan 1 op de 1000 trips zou je als een bad trip kunnen beschouwen. Wederom - set, setting en geestesgesteldheid - spelen een belangrijke rol bij de psychedelische LSD-ervaring. Emoties worden aanzienlijk versterkt en mensen die snel angstig zijn of leiden aan een depressie zouden geen LSD moeten gebruiken. Een uitzondering hierop is als dit onder klinisch toezicht gebeurt. Gevoelens van wanhoop, hopeloosheid en andere negatieve emoties worden door LSD versterkt en kunnen de aanleiding zijn voor een bad trip. Paranoia of het gevoel dat je dood gaat, kunnen het resultaat zijn van de paniek die veroorzaakt wordt door de intensiteit van de ervaring.

De kracht van LSD staat nooit vast en je weet ook nooit helemaal zeker of het echt wel LSD is wat je gekocht hebt. Het gevaar bestaat dat je een onbekende ratjetoe van drugs inneemt die gemaakt zijn om LSD na te bootsen; dat kan verschrikkelijk gevaarlijke negatieve gevolgen hebben. Verkeerde inlichtingen over de sterkte kunnen er tevens toe leiden dat je onbedoeld te veel inneemt en je helemaal de controle verliest. Er zou irrationele zelfoverschatting kunnen optreden. Ook zou iemand in de veronderstelling kunnen raken dat zelfbeschadiging de oplossing is voor een denkbeeldig probleem.

Set & Setting

Hoe voorkom je het: controleer en wees overtuigd van je bron. Wees er zeker van dat de LSD die je in handen hebt ook daadwerkelijk LSD is en niet iets wat erop lijkt. Controleer ook of de geclaimde sterkte klopt. Sinds men onderzoek doet naar LSD blijken set en setting een belangrijke rol te spelen bij de aard van de ervaring. De uitvinder van LSD, dr. Albert Hofmann, stelde dat set en setting van primair belang zijn als je LSD wilt gebruiken. Zorg er dus voor dat je omgeving tiptop in orde is voordat je opstijgt.

Wat doe je ertegen: zoals we bij psilocybine hebben besproken; praat kalm en blijf rustig. Moedig aan tot rustig ademhalen. Als iemand ongewild te veel heeft gebruikt en heftig aan het hallucineren is, kan dat betekenen dat die persoon jou of de omgeving niet meer geestelijk kan verwerken. Het kan voorkomen dat je iemand letterlijk fysiek in bedwang moet houden om te voorkomen dat hij/zij zichzelf of anderen schade berokkent. Mocht de persoon niet kalmeren of het negatieve gedrag escaleren, dan is het de hoogste tijd om medische hulp in te schakelen. Deskundige medici kunnen passende en effectieve zorg bieden.

VERLOSSING IS MOGELIJK NABIJ

Je zou de uitdrukking "bad trip" als slecht gekozen kunnen beschouwen. Volgens sommige zorgdeskundigen zijn bad trips gerelateerd aan belangrijke fundamentele psychische zaken. De angstbevorderende informatie die in de geest naar boven komt borrelen, zou wijzen op persoonlijke problemen. Deze innerlijke conflicten geven aan welke behandeling zou moeten worden toegepast. In dat geval is het onderdrukken of vermijden van een bad trip een gemiste kans voor persoonlijke genezing en groei.

Wellicht is de beste reactie op een bad trip wel het slachtoffer zo snel mogelijk naar de eerstelijns psychiatrische hulp brengen. Ook kun je hem/haar uitleveren aan een sjamaan die de psychotische geestesgesteldheid laat omslaan in een reinigende ervaring. Onder toezicht van een therapeut of sjamaan zou de ervaring diepzinnige psychologische en eschatologische voordelen kunnen opleveren.

Sjamaan

Guest Writer

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

Ontdek onze schrijvers

Gerelateerde Producten