Blog
Trip Stopper 3000
7 min

Wat Je Moet Doen Als Je Een Bad Trip Meemaakt

7 min

Statistisch gezien zijn psychedelica buitengewoon veilig. Weten hoe je een bad trip voorkomt en wat je moet doen als het uit de hand loopt, zou op de harde schijf van iedere psychonaut moeten staan. Hier volgen enkele tips die je in je achterhoofd moet houden, zodat alles veilig verloopt.

Op de cover van de beroemde gids voor transgalactische lifters staat in grote vriendelijke letters: "Geen Paniek!". En vaak wordt gezegd: "Er is niets om bang voor te zijn, behalve voor de angst zelf". Beide uitspraken zijn waar, maar zijn nogal onbeduidend als je gekozen psychedelicum met je aan de haal gaat. Angst en gevoelens van algeheel onbehagen kunnen de kop opsteken. Je psyche lijkt daarbij te balanceren op de rand van een afgrond en het kan lijken alsof je ergste nachtmerrie uitkomt.

Bad trips zijn geen sprookje. De geest en het voorstellingsvermogen zijn al krachtige zaken als ze niet beïnvloed worden. Aangejaagd door psychedelica kunnen ze echter voor angstaanjagende beelden zorgen. Ook kunnen psychotische episoden voorkomen.

Dus, wat is nu een bad trip?

Dus, Wat Is Nu Een Bad Trip?

Om te beginnen, kunnen we stellen dat bad trips zich voordoen. Ze komen echter lang niet zo vaak voor als de hysterische anti-drugsmedia je willen doen geloven. Dr. Timothy Leary beweerde zelfs dat door LSD veroorzaakte bad trips zo zelden voorkomen dat ze als onbelangrijk beschouwd dienen te worden. Zoals ook het geval is met cannabis en paddo's, zijn meldingen van bad trips zeldzaam. Als ze al voorkomen, heeft dat vaak meer te maken met anti-drugshysterie dan met objectiviteit.

"Bad trip" is een uitdrukking die veel verschijnselen kan omvatten. Er kan lichte angst of paranoia optreden, maar ook behoorlijk heftige angstaanjagende hallucinaties. Dissociatie van de werkelijkheid kan tot gevolg hebben dat je het gevoel krijgt dat je gek wordt of totale verschrikking ervaart. De reacties daarop verschillen van persoon tot persoon en van drug tot drug.

Klinisch gezien is een bad trip een door drugs veroorzaakte tijdelijke psychose of psychedelische crisis. Deze gesteldheid kan door verschillende verbindingen veroorzaakt worden. In dit artikel kijken we uitsluitend naar psychedelica of hallucinogenen die een bad trip kunnen veroorzaken: cannabis, paddo's (psilocybine) en LSD.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereid Je Je Voor Op Een Veilige Psychedelische Trip?

WAT KAN EEN BAD TRIP VEROORZAKEN?

WAT KAN EEN BAD TRIP VEROORZAKEN?

Omdat hallucinogenen een verstoorde beleving van de werkelijkheid veroorzaken, moet je er rekening mee houden dat onaangename gevoelens in deze veranderde staat kunnen leiden tot een bad trip.

  • Tijd: De perceptie van tijd kan veranderen. De tijd kan als zeer snel gaand, of als stilstaand worden waargenomen. Dit kan onprettig zijn voor de gebruiker, die het gevoel krijgt dat er geen einde aan komt. Als iemand in een bad trip belandt, helpt het als je hem eraan herinnert dat hij een hallucinogeen middel heeft gebruikt. Benadruk dat de effecten niet eeuwig aanhouden.
  • Paranoia: Als je hallucinogene middelen gebruikt, kunnen je gevoelens razendsnel omslaan. Emoties kunnen snel veranderen van positief naar negatief en vervolgens weer naar positief. Soms kan iemand die een bad trip heeft niet op zijn gemak gesteld worden door zijn paranoïde gevoelens naar jou toe. In dat geval is het goed om de persoon naar een kalme, stille plek te brengen waar hij tot zichzelf kan komen. Zorg er wel voor dat je regelmatig even gaat kijken om het hem zo comfortabel mogelijk te maken.
  • Hallucinaties: Tijdens een trip is het heel gewoon dat je visuele en auditieve hallucinaties hebt. Normaal gesproken zijn gebruikers zich hiervan bewust voordat ze een drug gebruiken. Tijdens een vervelende trip kan het echter nuttig zijn om iemand erop te wijzen dat het normaal is wat er gebeurt en dat het bij de ervaring hoort.

HOE VOORKOM JE EEN BAD TRIP?

Zodra iemand een hallucinogeen middel heeft ingenomen, is er geen weg meer terug, wat de ervaring ook is. Het duurt net zolang totdat de effecten afnemen. Als er sprake is van een bad trip, zijn er manieren om de ervaring een andere wending te laten nemen. Doorgaans zijn de effecten van een LSD-trip één tot drie uur na inname het heftigst. De complete ervaring kan tussen de zes en tien uur duren. Men zal over het algemeen slecht kunnen slapen, dus je doet er verstandig aan alles van tevoren goed voor te bereiden. Neem de tijd om een plek te creëren waar de geest in een positieve omgeving rond kan dwalen.

Drink geen alcohol. Van alcohol is bekend dat het de hallucinaties, veroorzaakt door LSD, afzwakt. Het kan echter ook paniek in de hand werken, almede angst en agressiviteit. Vermijd situaties die deze emoties kunnen losmaken. Als iemand op het punt staat zichzelf wat aan te doen, schakel dan direct hulp in.

Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die begripvol en empathisch is, en die je begeleidt bij je trip. Deze persoon is meestal nuchter en kan een behulpzaam aanspreekpunt zijn voor iedereen die het even moeilijk heeft. Dit is een geweldige manier om de trip in veilige banen te leiden.

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en eenvoudig te bereiden hapjes klaar hebt staan. Tijdens een trip heb je wel wat anders aan je hoofd, waardoor je makkelijk vergeet dat je moet eten en drinken. Dat betekent echter niet dat je lichaam er geen behoefte aan heeft. Een knorrende maag en een droge mond kunnen vervelend zijn en je goede humeur verpesten.

Trip Stopper 3000Bekijk De Trip Stopper 3000

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR WIET

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR WIET

Psychoactieve hallucinogenen, zoals paddo's en LSD, zijn een stuk krachtiger dan cannabis. De effecten per dosis houden ook langer aan dan in het geval van cannabis. Wiet kan echter toch bij sommige mensen psychische angst veroorzaken. Dat gebeurt voornamelijk met hedendaagse soorten die een hoog THC-gehalte kunnen hebben, soms tot wel 30%.

Een bad trip van wiet kan bestaan uit versterkte negatieve gevoelens of angst, paranoia of paniekaanvallen. De symptomen kunnen bestaan uit hartkloppingen, opvliegers, een tintelende huid of communicatieproblemen. In sommige gevallen kan een intense high het gevoel geven dat je niet meer met de wereld bent verbonden. De meeste mensen vinden dit gevoel fijn, maar anderen kunnen er door in paniek raken. Ze krijgen het gevoel dat ze de controle verliezen en weten niet wat ze moeten doen.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een Bad Cannabis Trip?

Hoe voorkom je het?

De set en de setting spelen een belangrijke rol. Dat geldt ook voor cannabis. Een prettige omgeving met aardige mensen zal niet snel leiden tot een bad trip. Beginnende gebruikers zouden het met de hedendaagse cannabis rustig aan moeten doen. Neem om te beginnen kleine trekjes om te kijken wat het met je doet. Zelfs doorgewinterde rokers zeggen dat ze bijwerkingen, zoals angst, krijgen van krachtige hedendaagse wiet. Zorg ervoor dat je gezond bent. Slaap voldoende, eet goed en drink genoeg water. Als je dat niet doet, kan dat voor een negatieve reactie zorgen. Met name een gebrek aan slaap en honger zijn boosdoeners.

Wat doe je ertegen?

Blijf kalm. Drink water en blijf vooral rustig doorademen. Zorg ervoor dat je niet te diep inademt, want hyperventilatie kan leiden tot meer angst, net als dat angst hyperventilatie kan veroorzaken. Als je in het gezelschap van vrienden bent, zou je in veilige handen moeten zijn. Deel met hen wat je voelt. Je kunt er baat bij hebben als je je gedachten eruit gooit en daardoor switchen van negatief naar positief. Geruststellende woorden van bekenden kunnen ervoor zorgen dat je je veilig voelt. Muziek of films zijn ook een houvast. Beluister of bekijk je favorieten als kalmerende herinnering aan het alledaagse.

Er is echter ook goed nieuws, mocht een cannabissessie uit de hand lopen. Vanwege de natuurlijke eigenschappen van de verbindingen zal het niet langer dan twee tot vier uur duren voordat het allemaal voorbij is. Nadien zul je ongetwijfeld als een blok in slaap vallen.

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR PADDO'S (PSILOCYBINE)

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR PADDO'S (PSILOCYBINE)

Bad trips veroorzaakt door paddo's komen zo weinig voor dat het moeilijk is een definitie te geven van een dergelijke bad trip. De aard van de ervaring is op zich zo intrinsiek eschatologisch bevredigend dat zelfs beginnende gebruikers melding maken van een diep gevoel van rustgevende verbondenheid.

De set, setting en je geestestoestand zijn eveneens belangrijke factoren als je psilocybine gebruikt. Depressieve gevoelens of een negatieve gedachtegang kunnen versterkt worden door psilocybine en dat veroorzaakt angst. Een sterker effect dan verwacht kan leiden tot ongemak, maar de aard van de verbindingen leidt niet perse tot paniek of angst. Er kunnen zich echter intense en angstaanjagende hallucinaties voordoen, met name als je tript wanneer je al depressief of angstig bent. Net als met andere psychedelica bestaat er altijd een kans dat latente psychische stoornissen aan het licht komen. Deze komen bovendrijven door de intensiteit van het hallucineren.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Weer Nuchter Wordt Na Een Paddotrip

De vervelendste trip is een enkeltje naar het ziekenhuis met acute vergiftigingsverschijnselen. Het eten van een verkeerde paddenstoel kan meer mensen in het ziekenhuis doen belanden dan een bad trip. Er komen in de natuur veel giftige paddenstoelen voor die sterk lijken op paddo's. Tenzij je heel goed weet wat je doet; pluk geen wilde paddenstoelen. Er zijn bovendien eenvoudig te gebruiken kweeksets met paddo's van goede kwaliteit verkrijgbaar.

Hoe voorkom je het?

Wees er altijd 100% van dat wat je eet niet giftig is. Het eten van een verkeerde paddenstoel kan ertoe leiden dat je op de Eerste Hulp terecht komt. Vertrouw op je bron betreffende de potentie en dosering. Je kunt ook beginnen met een halve dosis en vervolgens de andere halve dosis een uurtje later innemen, nadat je hebt ervaren hoe sterk ze zijn. Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je je veilig en zelfverzekerd voelt op de plek waar je bent. Je gezond voelen kan veel ellende voorkomen. Eten, water drinken en genoeg slaap zorgen ervoor dat je geest en lichaam normaal blijven functioneren.

Wat doe je ertegen?

Geteste en bewezen methoden die meestal gebruikt worden om angstige mensen te kalmeren, werken goed. Praat zacht en rustig. Tijdens een staat van opgewonden hallucineren kunnen woorden in het niets oplossen, maar de rustgevende toon zal mensen snel kalmeren. Help ze met gelijkmatig ademhalen en het verlagen van de hartslag. Blijf kalm en rustig; je sussende woorden en zachte stem zullen de stemming positief doen omslaan.

EEN BAD TRIP VEROORZAAKT DOOR LSD

Een Bad Trip Veroorzaakt Door LSD

Statistisch gezien is LSD gelijk aan psilocybine als het om bad trips gaat. Minder dan 1 op de 1000 trips zou je als een bad trip kunnen beschouwen. Wederom - set, setting en geestesgesteldheid - spelen een belangrijke rol bij de psychedelische LSD-ervaring. Emoties worden aanzienlijk versterkt en mensen die snel angstig zijn of leiden aan een depressie zouden geen LSD moeten gebruiken. Een uitzondering hierop is als dit onder klinisch toezicht gebeurt. Gevoelens van wanhoop, hopeloosheid en andere negatieve emoties worden door LSD versterkt en kunnen de aanleiding zijn voor een bad trip. Paranoia of het gevoel dat je dood gaat, kunnen het resultaat zijn van de paniek die veroorzaakt wordt door de intensiteit van de ervaring.

De kracht van LSD staat nooit vast en je weet ook nooit helemaal zeker of het echt wel LSD is wat je gekocht hebt. Het gevaar bestaat dat je een onbekende ratjetoe van drugs inneemt die gemaakt zijn om LSD na te bootsen; dat kan verschrikkelijk gevaarlijke negatieve gevolgen hebben. Verkeerde inlichtingen over de sterkte kunnen er tevens toe leiden dat je onbedoeld te veel inneemt en je helemaal de controle verliest. Er zou irrationele zelfoverschatting kunnen optreden. Ook zou iemand in de veronderstelling kunnen raken dat zelfbeschadiging de oplossing is voor een denkbeeldig probleem.

Hoe voorkom je het?

Controleer en wees overtuigd van je bron. Wees er zeker van dat de LSD die je in handen hebt ook daadwerkelijk LSD is en niet iets wat erop lijkt. Controleer ook of de geclaimde sterkte klopt. Sinds men onderzoek doet naar LSD blijken set en setting een belangrijke rol te spelen bij de aard van de ervaring. De uitvinder van LSD, dr. Albert Hofmann, stelde dat set en setting van primair belang zijn als je LSD wilt gebruiken. Zorg er dus voor dat je omgeving tiptop in orde is voordat je opstijgt.

Wat doe je ertegen?

Zoals we bij psilocybine hebben besproken; praat kalm en blijf rustig. Moedig aan tot rustig ademhalen. Als iemand ongewild te veel heeft gebruikt en heftig aan het hallucineren is, kan dat betekenen dat die persoon jou of de omgeving niet meer geestelijk kan verwerken. Het kan voorkomen dat je iemand letterlijk fysiek in bedwang moet houden om te voorkomen dat hij/zij zichzelf of anderen schade berokkent. Mocht de persoon niet kalmeren of het negatieve gedrag escaleren, dan is het de hoogste tijd om medische hulp in te schakelen. Deskundige medici kunnen passende en effectieve zorg bieden.

Iedereen, van beginnende tot ervaren gebruikers, kan een bad trip krijgen. Dit betekent niet dat de meeste trips daarop uitdraaien, of dat de gebruiker iets verkeerd heeft gedaan. Met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen, zoals het drinken van genoeg water en zelfbewust zijn, kan een trip, ongeacht de uitkomst, zeer positief zijn.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken