Blog
De 5 Niveau's Van Psychedelische Ervaringen Volgens Timothy Leary
2 min

De 5 Niveau's Van Psychedelische Ervaringen Volgens Timothy Leary

2 min
Celebrities News

De aard van een psychedelische ervaring maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, te omschrijven. We kunnen proberen het karakter te omschrijven, zoals verhelderend, verdraaid of heilig, maar wat we eigenlijk doormaken gaat ons vermogen het te omschrijven

De aard van een psychedelische ervaring maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, te omschrijven. We kunnen proberen het karakter te omschrijven, zoals verhelderend, verdraaid of heilig, maar wat we eigenlijk doormaken gaat ons vermogen het te omschrijven te boven.

Het is niet alleen dat onze woorden ontoereikend zijn, maar ook omdat woorden per definitie ongeschikt zijn om zaken van het bewustzijn te omschrijven. Zoals de enkele lichtbundel van een zaklamp slechts een plek in een donkere kamer verlicht, kunnen woorden slechts een ding tegelijk beschrijven. Je geest onder de invloed is meer als een schijnwerper die de hele ruimte in totaliteit waarneemt.

Bewustzijns-onderzoeker en psychedelisch liefhebber Tim Leary probeert al jaren de psychedelische ruimte in kaart te brengen en heeft een schaal ontwikkeld om de intensiteit van een trip te beoordelen. Gebaseerd op het Tibetan Book of the Dead, een oude religieuze tekst die de aard van de realiteit en de geest behandelt, vertaalt Leary de Tibetaanse bardo staten in 5 niveaus van Psychedelische Ervaring. Hier zijn ze:


Niveau Een:

Spiritual BodyCannabis, een van de mildste psychedelische stoffen, wekt dit niveau op bij een gematigde dosering. Een milde high wordt opgewekt, waar een verbeterde stemming en sensualiteit wordt ervaren. De communicatie tussen de linker- en rechterhelft van de hersenen ondergaat subtiele veranderingen en wekt mogelijk een milde synesthesie op, een vermenging van zintuiglijke waarneming. Muziek wordt meer levendig ervaren en mengt met beeldvorming en directe emotionele beleving.

Niveau Twee:

Dit level wordt bereikt met een hoge dosis cannabis of een lage dosis psilocybine. De gebruiker ervaart milde visuele effecten en, achter gesloten oogleden, zullen patronen ontstaan. Normale gedachten-filters van de hersenen worden omzeild en dit leidt tot een toename in ongeremde, abstracte en creatieve denkpatronen. Onbewuste emoties en gedachten komen bovendrijven. Lichte doses Peyote en gemiddelde doses MDMA wekken ook deze toestand op.

Niveau Drie:

Dit niveau wordt bereikt met een standaard dosering van psilocybine of LSD. Figuren nemen het visuele veld over, vervormende patronen en caleidoscopische beelden worden waargenomen op oppervlakken of met gesloten ogen. Gevoeligheid voor subtiele lichaamsenergie neemt toe, diepgaand inzicht in het leven kan worden waargenomen, of een extatische trance kan voorkomen. Vermenging van zintuigen kan meer uitgesproken zijn, waardoor allerlei dissociatieve ervaringen worden veroorzaakt.

Niveau Vier:

Sterke doses LSD, psilocybine, Peyote en andere entheogenen wekken niveau vier ervaringen op. Sterke visuele patronen, intense visioenen, directe ervaringen met astrale bollen en ontbinding van tijd. Met geopende ogen, kunnen lichamelijke objecten zich uiten als gecondenseerde energievormen. Ervaringen van buiten het lichaam treden, sterke spirituele visioenen en directe opvattingen van wijsheid worden over het algemeen geassocieerd met dit niveau.

Niveau Vijf:

Dit is het epicentrum van de psychedelische toestand en wordt gewoonlijk verkregen met DMT of aanzienlijk hoge doses psylocibine. Hoewel dit niveau wordt gekenmerkt door een volledige en absolute onderdompeling in visioenen, is deze toestand duidelijk verschillend in kwaliteit en ervaring; het kan een verlichting worden genoemd of een vereniging met een grote levenskracht. In het oog van de storm is dit nirvana, of volledige transcendentie. Ander-dimensionale wezens kunnen worden aangetroffen, of het pure, de ongemanifesteerde energie buiten het bedrieglijke circus van het leven kan worden gevoeld. De meest voorkomende ervaringen zijn als volgt:

1. Geduwd worden in een uitgestrekte leegte of alternatieve dimensie gevuld met wezens en ingewikkelde, gedetailleerde werelden van bizarre en onzichtbare kwaliteiten.

2. Gelanceerd worden in de ruimte met een extreme snelheid. Kosmische ervaringen, zoals het getuige zijn van de creatie van een nieuw sterrenstelsel, zijn ook gemeld.

3. Het reizen op grote snelheid, terwijl je veranderende patronen ervaart, die vaak in elkaar overvloeien en van binnenuit openen in meer gecompliceerde patronen.

4. Het ontmoeten van intelligente entiteiten terwijl je de genoemde punten uit 1, 2 of 3 ervaart. Van robot elfjes tot ruimte-cowboys; intelligente entiteiten variëren van karakters uit fantasie romans, tot gigantische insecten, visueel onduidelijke entiteiten en zwevende ballen van licht.

Terence McKenna5. Intelligente entiteiten proberen te communiceren met de gebruiker via visuele patronen en aanwijzingen. Soms nemen de entiteiten de gebruiker mee naar speciale plaatsen om te proberen een boodschap over te brengen, zoals een aanmoediging om houdingen te proberen of ze leren liedjes die objecten openbaren of energie bevatten.

Deze extreme toestanden worden soms vergezeld door geluiden, variërend van diep gerommel tot doordringend dreunen. Hoewel DMT gebruikers compleet zijn ondergedompeld in de ervaring, blijven de meeste bewust gedurende de ervaring, in staat om helder te denken, logisch te redeneren en hun zelfbewustzijn te behouden.

Terence McKenna, nog een liefhebber van de hoogste orde, merkte eens op dat het leven als een grote mandala is; elke stof drijft je naar verschillende coördinaten binnen de mandala en elke plaats is gevuld met verschillende openbaringen en aspecten van de geweldige show van het leven.

Doe voorzichtig en geniet van de ervaring!


Read more about
Celebrities News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken