Blog
Hoe Is Het Om Te Trippen Op DMT?
3 min

Hoe Is Het Om Te Trippen Op DMT?

3 min

DMT is een psychoactief stofje waarvan we weten dat het auditieve en visuele hallucinaties genereert. Na consumptie hebben veel mensen het gevoel dat ze buiten hun lichaam of de wereld treden. Of dat ze zich in een andere dimensie bevinden. We gaan ontdekken hoe een trip op DMT er precies uitziet.

DMT (N,N-dimethyltryptamine) is minder bekend dan de psychedelica die men meestal gebruikt, zoals paddo's en LSD. Men prijst het middel daarbij vooral vanwege zijn ongelooflijke, hallucinogene effecten. Het is een chemisch stofje dat van nature voorkomt in planten en mogelijk zelfs in mensen. Als je het afzonderlijk consumeert, dan genereert DMT korte, intense auditieve en visuele hallucinaties.

DMT geldt vooral als een geheimzinnig en fascinerend stofje. Sommige mensen die het consumeren, zeggen dat het diepe ervaringen oplevert die hun visie en begrip van de realiteit helemaal veranderen. Vaak zijn deze belevingen positief, geheimzinnig en introspectief. Veel mensen spreken daarbij over een diep gevoel van verwondering en verbazing. Als je weet wat je kunt verwachten van een DMT-trip, kun je deze complexe en diepe ervaring beter begrijpen. Ook helpt dit om je comfortabeler te voelen. Lees verder en ontdek wat DMT is en hoe je het consumeert.

WAT IS DMT?

DMT is een kristallijn poeder dat mensen uit bepaalde planten halen (Psychotria viridis en Banisteriopsis caapi). Dit zijn inheemse planten in Zuid-Amerika. Men denkt dat DMT op de meeste, zo niet alle serotonine-receptoren reageert als niet selectieve agonist. Dat geldt met name voor de serotonine-receptor 5-HT2A.

Hoewel er weinig bekend is over DMT bij mensen en dieren, wordt aangenomen dat de stof in de pijnappelklier van de hersenen wordt geproduceerd. Een dierstudie uit 2013 bevestigde deze hypothese gedeeltelijk toen DMT in de pijnappelklier van levende ratten werd aangetroffen (Frontier, 2013). Er is echter veel meer onderzoek nodig om te kunnen bevestigen dat dit ook bij mensen zo is.

HOE ZIET EEN DMT-TRIP ERUIT?

HOE ZIET EEN DMT-TRIP ERUIT?

Typerend voor een DMT-trip zijn de visuele en auditieve hallucinaties. Visuele hallucinaties, zoals geometrische en caleidoscopische patronen (vaak omschreven als Azteekse, Mayaanse of Islamitische vormen), komen daarbij vaak voor. Regelmatig denken mensen dat ze zijn ‘doorgebroken’ naar volledig nieuwe dimensies, vol vreemde wezens. Velen omschrijven een gevoel van lichaamsuittreding, waarbij hun geest in andere werelden ronddwaalt. Dit zijn vaak levendige en emotionele ervaringen die ervoor zorgen dat mensen geloven dat ze in een andere realiteit zijn.

Sommigen beschrijven ook interacties met mystieke en buitenaardse wezens tijdens een trip op DMT. Soms omschrijven mensen deze schepsels als buitenaards, andere keren als ondeugende of machine-achtige eenheden. Deze wezens kunnen er vriendelijk, maar ook vijandig uitzien. Ze zien er daarbij vaak mensachtig uit. Velen spreken over interacties met deze wezens alsof ze met echte mensen hebben te maken. Sommigen geloven zelfs dat de schepsels meer zijn dan slechts een hallucinatie.

Bovendien is een veelgehoorde ervaring de ‘dood van het ik’. Dit is een gevoel dat je niet meer bent verbonden met jezelf. Dat zorgt voor gevoelens van verbondenheid, vrede en liefde. Het verandert vaak de manier waarop mensen denken over het leven en de wereld.

Gerelateerd artikel

Wat Is De Ego-Dood (Ook Bekend Als Ego-Verlies)?

Er bestaat een theorie die stelt dat de DMT die van nature in ons lichaam voorkomt een verband heeft met surrealistische momenten, zoals een bijna-doodervaring. Bij deze intense gebeurtenissen lijkt de tijd stil te staan en het bewustzijn anders dan normaal te voelen. Het brengt mensen daarbij in de veronderstelling dat ze buiten de normale realiteit treden. Ze beleven daardoor momenten van zelfreflectie.

Een stofje dat zo krachtig is als DMT moeten we met respect behandelen. Het is belangrijk om je ervaring goed te plannen en te bedenken wat je kunt verwachten. Als je DMT neemt zonder voorbereiding op het avontuur, kan dat een angstige ervaring opleveren. Zeker als je gevoelig bent voor angst.

WAT ZIJN DE MOGELIJKE RISICO’S VAN DMT?

WAT ZIJN DE MOGELIJKE RISICO’S VAN DMT?

In vergelijking met andere krachtige hallucinogenen, zoals paddo's of acid, heeft DMT relatief milde bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk, opwinding, verwijde pupillen, duizeligheid en een strak gevoel in of pijn op de borst.

Het is raadzaam om altijd iemand bij je te hebben als je DMT neemt. Omdat je gedrag onvoorspelbaar kan zijn onder invloed, is het veiliger om iemand in de buurt te hebben die nuchter is. Die persoon kan daarbij jou en anderen beschermen.

Gerelateerd artikel

The Psychedelic Trip Sitter's Guide

HOE GEBRUIK JE DMT EN HOEVEEL MOET JE ERVAN NEMEN?

HOE GEBRUIK JE DMT EN HOEVEEL MOET JE ERVAN NEMEN?

DMT rook of vape je vaak met een pijp of vaporizer. Traditioneel gebruikte men het als thee. Je kunt het ook snuiven. Weinig mensen kiezen echter voor die methode. Het is namelijk pijnlijker en mogelijk minder effectief.

Als je DMT rookt, geldt 20–30mg als een gemiddelde dosering, afhankelijk van je tolerantie en lichamelijke gesteldheid. Minder dan 20mg is een lage dosis en neem je meer dan 30mg? Dan spreken we over een sterke dosering. Het is altijd slim om rustig te beginnen en het kalm aan te doen met DMT. Onder ervaren gebruikers met een hoge tolerantiedrempel is het echter niet ongebruikelijk meer dan 100mg per keer te nemen.

DMT is geen partydrug; net als de meeste psychedelica, moet je het met respect en de nodige voorbereiding gebruiken. Als een van de meest enigmatische hallucinogene middelen ter wereld, laat DMT gebruikers achter met een blijvend gevoel van ontzag.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken