Alles Wat Je Moet Weten Over Paddo's (Magic Mushrooms)

Alles Wat Je Moet Weten Over Paddo's (Magic Mushrooms)

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Paddo's zijn geliefd vanwege hun sterke psychoactieve eigenschappen, die kunnen leiden tot heftige hallucinaties, euforie, veranderd denkproces en een uitgesproken helderheid, in tegenstelling tot andere stoffen. Hieronder vertellen we alles over de paddo; de diverse toepassingen, hoe je ze kweekt en nog veel meer.

In het vruchtvlees van paddo's zitten ongekende geheimen over ons bewustzijn die staan te springen om ontdekt te worden. De mens is al eeuwenlang gefascineerd door de psychoactieve bestanddelen van deze levensvormen. Gelukkig kun je ze tegenwoordig gemakkelijk thuis kweken. Ontdek wat deze shrooms hun magie geeft en kom alles te weten over het gebruik en het kweken van paddo's.

Wat zijn paddo's?

Wat Zijn Paddo's?

Over het algemeen zijn paddo's, ook bekend als magic mushrooms, de paddenstoelen die vallen onder het geslacht Psilocybe. Hiervan zijn er meer dan 100 bekende soorten. Er bestaan ook andere geslachten, zoals Gymnopilus en Panaeolus. De 'magic' in magic mushrooms vinden we in feit dat ze deze paddenstoelen psilocybine bevatten, een psychoactieve alkaloïde.

Paddo's kunnen uitgesproken psychedelische ervaringen veroorzaken. Ze worden al duizenden jaren door verschillende culturen over de hele wereld gebruikt. Bewijs van hun traditionele gebruik vinden we van India tot Zuid-Amerika en alles daartussenin.

Paddo's zijn zeer controversiële schimmels, om diverse redenen. Sommige mensen zijn er zelfs bang voor. Dit blijkt wel uit hun illegale status in het grootste deel van de wereld.

Maar gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Het onderzoek naar de mogelijke voordelen groeit explosief. Hierdoor worden oude mythen over deze mysterieuze levensvormen ontkracht en ontstaan geheel nieuwe standpunten.

Is dat de reden dat je dit artikel leest? Ben je op zoek naar een eenvoudige, informatieve samenvatting van de feiten over paddo's (shrooms)? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Hoe zien paddo's eruit?

Hoe Zien Paddo's Eruit?

Vanwege het grote aantal bekende paddo's en de verschillende soorten is er geen simpel antwoord op deze vraag. De beroemde Psilocybe semilanceata, ook bekend als ‘liberty cap’, heeft het klassieke taps toelopende hoedje met een tepel erop. Dit is waarschijnlijk de meest herkenbare paddo, maar is geen indicatie van het algemene uiterlijk van shrooms.

Toch is er een overeenkomst in alle paddo's. Ze krijgen namelijk blauwe vlekken bij het oogsten. Dit komt door de vorming van pigmenten als gevolg van de oxidatie van psilocybine.

Sommige paddo's zijn dik en kort, anderen zijn lang en slank. Sommige soorten groeien in mest, anderen in rottend hout en weer anderen nestelen zich tussen het gras. Als je op zoek gaat, zorg er dan voor dat je absoluut zeker weet wat je plukt. Als je de verkeerde soort plukt, kan dit fataal zijn.

Controleer ook of jouw gewenste soort lokaal groeit. Het is opvallend hoe vaak mensen op zoek gaan naar shrooms die alleen op een ander continent groeien!

Gerelateerd artikel

Hoe Je Verschillende Soorten Magic Mushrooms Identificeert

Welke paddo's zijn het sterkst?

Welke Paddo's Zijn Het Sterkst?

Aangenomen wordt dat Psilocybe azurescens de sterkste soort is. Deze paddo komt van nature alleen voor in Californië en Oregon, aan de zuidwestkust van de VS.

Gemiddeld bevat deze soort 1,78% psilocybine en 0,38% psilocine. De meest gebruikte paddo is Psilocybe cubensis, die respectievelijk 0,63% en 0,6% bevat. Met bijna drie keer zoveel psilocybine is het duidelijk hoe krachtig azurescens is.

De hoeveelheid psilocybine en psilocine zijn niet de enige factoren die bijdragen aan de kracht van magic mushrooms. Natuurlijk spelen deze twee alkaloïden de hoofdrol. Toch hebben andere alkaloïden, die in bepaalde paddo's voorkomen, een duidelijk effect op de kwaliteit en het karakter van de trip.

Hoewel Psilocybe azurescens ongelooflijk sterk is, staat deze soort ook bekend om de uitzonderlijk 'zuivere' high. Andere, minder krachtige soorten, zoals Psilocybine semilanceata, wekken soms meer uitgesproken visuele effecten op. Dit draagt bij aan de sensatie van een meer intense trip.

Gerelateerd artikel

Wat Is Psilocybe Azurescens En Hoe Kweek Je Deze Paddo's?

Wat zijn de effecten van paddo's?

Wat Zijn De Effecten Van Paddo's?

Na de consumptie van paddo's, zet het lichaam psilocybine om in psilocine. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de trip. Psilocine werkt voornamelijk samen met serotoninereceptoren.

Het vermindert ook de controle van het defaultnetwerk, ook bekend als default-mode network (DMN), over de bewuste ervaring. Men denkt dat dit deel van de hersenen 'toezicht houdt' op andere hersenfuncties als een soort filter werkt. Onder invloed van paddo's omzeilen deze delen van de hersenen het DMN en communiceren ze rechtstreeks met elkaar. Het idee is dat deze actie, samen met verhoogde serotoninespiegels, de 'trip' veroorzaakt.

Voorlopig onderzoek suggereert zelfs dat paddo's een 'verhoogde' staat van bewustzijn produceren.

Hoelang duurt het voordat je de effecten van paddo's voelt?

Dit hangt af van hoe je ze inneemt. Als je ze kauwt en doorslikt, komen de effecten op na 30-60 minuten. Als je er thee van zet, begint de trip iets sneller.

Bij de Lemon Tek-methode neem je een shot citroensap vermengd met paddo's. Zo wordt het grootste deel van de psilocybine buiten het lichaam omgezet in psilocine waardoor opname veel sneller is. In dit geval is het mogelijk na slechts 10 minuten al effect te ervaren.

Welke consumptiemethode je ook kiest, ze moeten eerst worden verteerd. Als je net hebt gegeten, kan het veel langer duren voordat je de effecten voelt. Waarschijnlijk zijn ze ook aanzienlijk minder krachtig. Het is de moeite waard om enkele uren voor de consumptie van paddo's niet te eten om een teleurstellende ervaring te voorkomen.

Hoelang duurt een paddotrip?

Hoelang Duurt Een Paddotrip?

Een paddotrip duurt meestal 3-4 uur. De 'piek' van de effecten vindt plaats na 1,5-2 uur. Je kunt er van uitgaan dat de trip na zo'n 8 uur volledig voorbij is. In de meeste gevallen ben je echter binnen 6 uur weer redelijk nuchter, hoewel je je merkbaar anders voelt.

Met Lemon Tek zal de high korter aanhouden. De psilocybine is namelijk al omgezet, waardoor je lichaam de stof sneller verwerkt.

Het mooie aan magic mushrooms is dat er geen ruwe comedown is, in tegenstelling tot veel andere drugs. Als de effecten afnemen, ben je misschien wat moe, maar wel 'clean'. Vreugde is hopelijk het enige blijvende gevoel van paddo's, zonder vervelende naweeën.

Hoelang blijven paddo's in je systeem?

Paddo's blijven vrij kort in je lichaam. Na 24 uur zijn ze in principe niet meer op te sporen in bloed of urine. Het is wel mogelijk sporen aan te treffen in je haar, tot wel 6 maanden na gebruik. We moeten vermelden dat de meest gangbare drugstests niet ontworpen zijn om psilocybine/psilocine te detecteren.

Zijn paddo's verslavend?

Nee. In feite zijn shrooms de minst verslavende recreatieve drug ter wereld.

Dat gezegd hebbende, moet je toch voorzichtig zijn en ze met respect behandelen. Alle geestverruimende stoffen hebben effecten op de lange termijn bij roekeloos gebruik.

Wat te doen tijdens een paddo trip?

Wat Te Doen Tijdens Een Paddo Trip?

De effecten van paddo's variëren van verrassend mild tot overweldigend. Dit is afhankelijk van de dosering en andere factoren. Toch kun je een groot aantal dingen doen onder de invloed van shrooms. Verzeker wel dat geen van deze dingen veel aandacht vereist!

Onthoud dat paddo's sterk op je zintuigen inwerken. Daarom zijn activiteiten die je zintuigen stimuleren het beste (of het ergste, als je snel overweldigd raakt). Ieder mens is uniek, maar voldoende bewegingsruimte is vaak positief om te trippen. Buiten zijn, is daarnaast ook vaak bevorderlijk voor een goede trip.

Hieronder staan een aantal aanbevolen activiteiten voor tijdens het trippen:

  • Ga de natuur in: een ontspannen boswandeling is het beste wat je kunt doen tijdens een trip. Open ruimtes en de rust van de natuur passen perfect bij de beleving.
  • Intiem zijn: dit voelt ongelooflijk aan op paddo's, of dit nu in romantische zin is of met vrienden.
  • Creatief zijn: schilder, zing, schrijf en dans met volle overgave.
  • Mediteren/yoga: deze oefeningen brengen je naar een plek van absolute sereniteit.
  • Praten/denken: geef je geest de volledige vrijheid om tijdens het trippen ideeën te ontwikkelen.
  • Muziek luisteren: muziek klinkt ongelooflijk goed als je aan het trippen bent, dus geniet ervan.

Gerelateerd artikel

Top 10 Plaatsen Om Te Trippen

Hoe gebruik je paddo's?

Hoe Gebruik Je Paddo's?

Er zijn veel manieren om magic mushrooms te consumeren, elk met eigen voor- en nadelen. Als het echter je eerste keer is, probeer ze dan gewoon te eten. Deze methode is krachtig en je kunt niets fout doen.

Onbewerkt: vers of gedroogd

Je kunt paddo's vers of gedroogd eten. Als je van plan bent ze vers te eten, moet je ze na het oogsten snel consumeren. Ze bederven verbazingwekkend snel. Als je ze gedroogd eet, houd dan een drankje bij de hand!

De effecten van verse paddo's komen iets sneller op en verdwijnen ook iets sneller. Sommige mensen beweren dat de effecten intenser zijn vergeleken met gedroogde shrooms, net als bij Lemon Tek. Dit is echter anekdotisch. De gedachte hierachter is dat verse paddo's meer psilocine bevatten dan hun gedroogde tegenhangers. Dit resulteert in een meer heftige, snellere aanvang van de effecten.

Lemon Tek met gedroogde paddo's

Bij Lemon Tek worden gedroogde paddo's vermalen en in citroensap (of een ander zuur) geweekt. De zuurgraad zet de psilocybine om in psilocine. Dit proces wordt anders uitgevoerd door maagzuur. Het gevolg is dat het lichaam de psilocine gemakkelijker opneemt. Dit leidt tot een snelle, krachtige aanvang van de effecten.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Lemon Tek Voor Een Snellere Paddo/Truffle Trip?

Lemon Tek is niet aangeraden voor beginners. De effecten van het eten van shrooms zijn op zichzelf al sterk genoeg. Bovendien is Lemon Tek soms ook onbetrouwbaar met gevarieerde resultaten. Als je het te lang laat staan, kan de psilocine zelfs weer worden afgebroken.

Omdat de effecten minder lang aanhouden, is het een goede methode voor ongelooflijk intense, maar korte trips. De meeste recreatieve gebruikers prefereren een iets mildere, maar langere trip.

Paddo-thee

Paddo-thee

Paddo-thee valt ergens tussen Lemon Tek en het eten van shrooms. Voor degenen die last hebben van misselijkheid tijdens het eten paddo's, kan thee een oplossing zijn. Omdat het de psilocybine extraheert, kun je het drinken zonder het vruchtvlees van de paddo op te eten. Misselijkheid na het eten van paddo's wordt vaak veroorzaakt door chitine in de celwanden.

Een ander voordeel van paddo-thee is dat je het langzaam kunt drinken over een bepaalde periode. Dit maakt een geleidelijke opname door het lichaam mogelijk.

Als je het sterker wilt maken, kun je citroen toevoegen aan het brouwsel om de psilocybine vooraf om te zetten. Zo kun je genieten van een smakelijke, verdunde Lemon Tek.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Thee Van Paddo's / Truffels?

Paddo's met voedsel of dranken

Je kunt shrooms combineren met voedsel of dranken. Blauwe honey is een goed voorbeeld. Hierbij worden vermalen paddo's enkele weken geweekt in honing. Tijdens dit proces wordt de psilocybine opgenomen en het resultaat is een psychedelische honing.

Ook kun je gemalen magic mushrooms mengen met koffie om paddokoffie te maken. Niet iedereen vindt dit lekker. Toch is het voor koffieliefhebbers misschien wel de beste manier om paddo's in te nemen. Als je van koffie mentaal erg actief wordt, is een combinatie van de twee minder verstandig.

Sommige mensen raden aan om paddo's te verwerken in risotto of op een pizza. Maar eigenlijk verspil je ze dan gewoon. Door ze te consumeren met voedsel, verminder je de kracht van paddo's enorm, hoewel het misschien een leuke nieuwigheid is.

Kun je shrooms roken?

Nee. Psilocybine breekt af boven een bepaalde temperatuur (lager dan de verbrandingstemperatuur). Het roken van paddo's leidt dus niet tot een high. Bovendien is het geen goed idee om paddenstoel sporen te inhaleren.

Hoe doseer je paddo's?

Hoe doseer je paddo's?

Dit is geen exacte wetenschap en hangt van jouw lichaam en de gebruikte shroom af. Je gewicht, stofwisseling en ervaringsniveau hebben bijvoorbeeld allemaal invloed op de ervaring. Ook bevatten kleinere paddo's een hoger percentage psilocybine per gewicht. De kracht verschilt dus tussen 1 gram kleine paddo's en 1 gram grote paddo's.

Bovendien varieert de kracht niet alleen sterk tussen individuele paddo's, maar ook tussen verschillende soorten, zoals eerder is vermeld.

Gezien al deze variabelen, is het bepalen van de exacte dosering ongelooflijk lastig. Je kunt echter een schatting maken door een gemiddeld sterke cubensis als maatstaf te nemen.

Hoeveel paddo's moet je gebruiken?

Als je onbekend bent met het gebruik van magic mushrooms, is 1-2 gram vast voldoende. De meeste mensen genieten van een comfortabele high na 1 gram. Met 2 gram ervaar je een lekkere trip. Met minder dan 1 gram voel je zeker iets, maar geen 'trip'. Bij meer dan 2 gram zul je waarschijnlijk nog steeds een geweldige tijd hebben, maar houd rekening met een mogelijk sterke ervaring.

Paddo's microdoseren

Wil je microdoseren? Het algemene advies is elke 2-3 dagen ongeveer 0,3 tot 0,5 gram gedroogde paddo's in te nemen. Aangezien het proces relatief nieuw is, zullen veel mensen experimenteren om hun eigen 'sweet spot' te vinden. Houd er rekening mee trippen moeilijke wordt als je microdoseert. De hersenen ontwikkelen namelijk snel een tolerantie voor psilocybine.

Wil je een op maat gemaakt advies over je microdosering, gebaseerd op je gewicht en soort paddo (vers of gedroogd)? Gebruik dan onze Paddo Doseringscalculator! Hiermee bereken je de ideale microdosis. Je kunt dit hulpmiddel ook gebruiken om een lage, normale of hoge dosis shrooms te berekenen.

Hoe kweek je paddo's?

Hoe kweek je paddo's?

Je kunt thuis je eigen paddo's kweken en het proces kan vrij simpel zijn.

De gemakkelijkste manier om dit te doen, is met behulp van een paddo kweekset. Deze zijn ontworpen voor beginners en je hoeft slechts water te geven. Binnen een enkele weken heb je tot wel 50 gram (gedroogde) magic mushrooms.

Als je jezelf een beginnende mycoloog vindt, kun je als alternatief je eigen paddo's kweken. Dit is een hele uitdaging, maar kan buitengewoon lonend zijn met ongelooflijk grote opbrengsten.

Er zijn een paar methoden waaruit je kunt kiezen. De eenvoudigste is PF-Tek. Dit omvat het kweken van paddo's op cakes van substraat, zoals bruine rijstmeel. Simpel gezegd, voeg je sporen toe aan potten met substraat, waarna je wacht tot ze groeien (het is echter veel complexer dan dit). Dit is de eenvoudigste methode, kost bijna niets en kan in de kleinste ruimte worden gedaan.

Gerelateerd artikel

PF Tek: Makkelijk Thuis Magic Mushrooms Kweken

Variaties op deze methode kunnen zich uitbreiden tot enorme kweekoperaties. Je kunt de cakes gebruiken om enorme substraten te koloniseren. Hieruit kun je letterlijk duizenden grammen oogsten.

Het grootste probleem bij het kweken van je eigen paddo's is besmetting. De omgeving waarin magic mushrooms graag groeien, is ook populair bij andere schimmels en bacteriën. Als het hele proces dus niet op een georganiseerde en steriele manier wordt uitgevoerd, ligt mislukking op de loer.

Hoelang kun je paddo's bewaren?

Om ervoor te zorgen dat je paddo's lang goed blijven, moeten je ze grondig drogen. Ze moeten echt gortdroog zijn. Dit bereik je door ze gewoon te laten luchten in een geschikte omgeving, zoals een droogkast. Voedseldrogers zijn ook perfect voor het drogen van paddo's.

Om ze te bewaren, sluit je ze af in een volledig luchtdichte verpakking, anders vindt vocht alsnog een weg naar binnen. Indien mogelijk is het ook raadzaam om ze te bewaren met zakjes silicagel, wat omgevingsvocht absorbeert.

Als je ze op de juiste manier bewaart, zijn paddo's jarenlang houdbaar, waarbij ze hun kracht behouden.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Bronnen
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant