Blog
Soorten Magic Mushrooms
4 min

Hoe Je Verschillende Soorten Magic Mushrooms Identificeert

4 min

Hulp nodig bij het identificeren van je paddo's? In dit artikel beschrijven we de meest voorkomende paddenstoelen die je tegen kunt komen.

Er zijn honderden soorten magic mushrooms verspreid over de hele wereld. Mocht je eens willen experimenteren met deze paddo's, dan is het belangrijk dat je precies weet waar je mee te maken hebt. In dit artikel bekijken we enkele van de meest populaire soorten paddo's. Prent deze variëteiten goed in je hoofd en consumeer nooit een paddenstoel zonder dat je 100% zeker weet dat het veilig is.

EEN WAARSCHUWING VOORAF: PAS OP VOOR VERGIFTIGING DOOR PADDENSTOELEN

Vergiftiging door paddenstoelen wordt veroorzaakt door gifstoffen in bepaalde soorten. Het treedt het vaakst op na het consumeren van wilde paddenstoelen die ten onrechte als veilig werden geïdentificeerd. De symptomen van een vergiftiging door paddenstoelen kunnen variëren, alsmede de hevigheid. Sommige gifstoffen veroorzaken minder ernstige symptomen, zoals maagklachten. Andere kunnen fataal zijn.

Om vergiftiging door paddenstoelen te voorkomen, is het van levensbelang dat je bekend bent met de verschillende soorten wilde paddenstoelen. Zo kun je zelf herkennen welke veilig zijn en welke niet. Om je te helpen, hebben we een lijst voor je samengesteld met beschrijvingen van de meest algemene soorten paddo's. Hiermee ben je keer op keer verzekerd van een veilige, betrouwbare trip.

PSILOCYBINE PADDENSTOELEN: EEN BEKNOPT OVERZICHT

Psilocybine Paddenstoelen

Psilocybine paddenstoelen zijn de meest populaire soort paddo's. Zoals de naam al verklapt, bevatten ze psilocybine. Deze natuurlijke psychoactieve verbinding is voornamelijk verantwoordelijk voor de geestverruimende effecten van paddo's. Psilocybine is in 200 soorten paddenstoelen aangetroffen. De sterkste psilocybine paddenstoelen behoren echter tot het geslacht Psilocybe. Psilocybe paddenstoelen komen overal ter wereld voor. Archeologisch bewijs suggereert dat de inheemse bevolking van Meso-Amerika ze gebruikte voor religieuze communies, waarzeggerij en genezing.

SOORTEN PADDO'S

Hulp nodig bij het identificeren van paddo’s? We geven je een overzicht van de meest algemene soorten.

PSILOCYBE SEMILANCEATA

Psilocybe Semilanceata

Van Psilocybe semilanceata, ook bekend als "liberty caps", wordt verondersteld dat het een van de meest potente soorten psilocybine paddenstoelen is. Ze worden gekenmerkt door hun grote, leerbruine hoedjes en bleke gekromde steeltjes.

De hoedjes van deze paddenstoelen hebben een diameter van zo'n 5-22mm en een lengte van ongeveer 6-22mm. Ze kunnen zowel conisch als klokvormig zijn. De kleur van de hoedjes kan van kleur variëren, afhankelijk van de hydratatie van de paddenstoel. Hoedjes die goed gehydrateerd zijn, vertonen donkere kleuren bruin (soms met een blauw of groenachtig tintje). Tevens kunnen ze groeven vertonen die corresponderen met de lamellen eronder. Aan de onderkant van het hoedje heeft de Psilocybe semilanceata tussen de 15-27 lamellen, die dicht op elkaar staan. Bij beschadiging worden deze paddo's snel blauw.

De Psilocybe semilanceata komt voor in zowel Noord-Amerika als Europa. Ze groeien graag in weides en met name in grasvelden. Ze groeien echter niet direct op mest, zoals andere soorten.

PSILOCYBE CUBENSIS

Psilocybe Cubensis

Cubensis is de meest populaire soort paddo. Ze wordt in Nederland met de naam "Golden Teacher" aangeduid. Ze komt voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten, Centraal-Amerika, noordelijke delen van Zuid-Amerika en in Zuidoost-Azië.

Golden Teacher heeft grote hoedjes met een diameter van tussen de 20-80mm. Bij jonge paddo's kunnen de hoedjes conisch zijn die afplatten naarmate ze ouder worden. Ze hebben een opvallende roodachtige, kaneelachtige kleur. Onder de hoedjes vind je de lamellen die dicht opeen zitten. Deze zijn eerst grijs en worden donkerder naarmate de paddenstoelen rijpen. De volgroeide Psilocybe cubensis vertoont bijna zwarte lamellen.

VP%20Magic%20Mushroomsbekijk categorie

Deze paddo's komen vlak voor de warmste periode van het jaar op. Ze werden voor het eerst op Cuba beschreven. Nu zijn ze overal ter wereld alom verkrijgbaar omdat ze zo makkelijk te kweken zijn.

PSILOCYBE MEXICANA

Psilocybe Mexicana

Psilocybe mexicana verwijst naar een soort paddenstoel die van nature voorkomt in Centraal- en Zuid-Amerika. Deze paddo's zijn duizenden jaren gebruikt door de inheemse bevolking.

De Psilocybe mexicana lijkt wat het uiterlijk betreft erg op de semilanceata. Ze hebben grote hoedjes (doorgaans tussen de 10-20mm) die conisch of klokvormig zijn. Er kan een lichte verhoging op zitten en ze zijn over het algemeen bruin of beige van kleur. Net als de semilanceata kunnen de paddo's blauwe of groenachtige tinten vertonen. Ook worden ze na beschadiging snel blauw van kleur.

De Psilocybe mexicana komt solitair of in groepen voor. De paddenstoel komt graag tevoorschijn tussen het mos langs de kant van wegen en paden, in vochtige weiden, of op grasvelden in bossen. Deze paddo's tref je meestal aan op hoogtes van tussen de 300-550 meter, tussen mei en oktober.

PSILOCYBE CYANESCENS

Psilocybe Cyanescens

De Psilocybe cyanescens, ook bekend onder de naam "wavy caps", heeft een verspreidingsgebied van Noord-Amerika, West-Europa, Centraal-Europa, Nieuw-Zeeland en delen van het Midden-Oosten (zoals Iran). In tegenstelling tot de semilanceata en de mexicana, hebben deze paddo's gegolfde hoedjes. Deze kunnen tussen de 15-50mm in doorsnee worden. Naarmate de paddo's rijper worden, zien de hoedjes er meer gegolfd uit.

In vochtige omstandigheden hebben deze paddo's de neiging om naar karamel- of kastanjebruin te verkleuren. Tijdens het drogen worden ze bleker. Uiteindelijk verkleuren ze naar flets zeemlederbruin tot licht geelachtig als ze volledig gedroogd zijn. Veel delen van deze paddo's, inclusief het hoedje, de lamellen en het steeltje, worden blauw na aanraking of beschadiging. De lamellen aan de onderkant van het hoedje kunnen lichtbruin tot donkerpaars van kleur zijn (afhankelijk van de rijpheid) en hebben vaak een lichter gekleurde zijkant.

Cyanescens paddo's duiken graag op tussen houtsnippers, vooral tussen- of langs randen van plantenbedden met mulch in stedelijke gebieden. Het veelvuldig gebruik van mulch om onkruid het hoofd te bieden, is zelfs de oorzaak van dat deze soort zich over de hele wereld verspreidt. Ook naar gebieden waar de paddenstoel eerder nooit voorkwam.

PSILOCYBE AZURESCENS

Psilocybe Azurescens

De Psilocybe Azurescens is een extreem potente paddo. De paddenstoel wordt ook wel de "flying saucer mushroom" genoemd. Men veronderstelt dat ze uitsluitend in een klein gebied aan de westkust in Amerika van nature voorkomt. Ze wordt echter tegenwoordig in veel landen gekweekt.

Gerelateerd artikel

Wat Is Psilocybe Azurescens En Hoe Kweek Je Deze Paddo's?

Zoals de naam suggereert, heeft de azurescens grote, schotelvormige hoedjes met een diameter van tussen de 30-100mm. Jongere paddenstoelen kunnen wat meer conische hoedjes vertonen. Die worden platter naarmate de paddo's ouder worden. Bij vochtigheid zijn deze paddo's doorgaans kastanje- of karamelbruin van kleur. Als ze volgroeid zijn, kunnen ze donkerblauwe (bijna zwartachtige) schakeringen vertonen. De randen van de hoedjes kunnen lichte groeven hebben die corresponderen met de lamellen eronder. Gekwetste delen van de paddo hebben de neiging om razendsnel donkerblauw te worden. De rijpe azurescens heeft donkere lamellen en een krijtwit steeltje.

Deze paddo's groeien gebruikelijk in groepen op houtsnippers en/of zandachtige bodems. Ze zijn verzot op kustgebieden en hebben de neiging om op te duiken rondom duingrassen tussen september en januari.

PSILOCYBE BAEOCYSTIS

Psilocybe Baeocystis

De Psilocybe baeocystis heeft veel bijnamen, zoals "bottle caps", "knobby tops", "blue bells", en "olive caps". Ze worden doorgaans aangetroffen in de Pacific Northwest van Amerika. De paddo's hebben vaak een gemiddeld groot hoedje met een diameter van tussen de 15-55mm. De hoedjes zijn kegelvormig en meestal dun. Deze onderscheiden zich vanwege de ribbels, veroorzaakt door de ondergelegen lamellen.

De paddenstoelen hebben vaak een unieke kleur. Zo vertonen ze donkere olijfbruine tinten, soms met staalblauwe kleuren. De steeltjes zijn lang, kunnen recht of gekromd zijn en hebben doorgaans een krijtwit uiterlijk.

Baeocystis paddo's kneuzen erg makkelijk, waarbij ze gewoonlijk snel blauw kleuren. Ze voelen zich opperbest op mulch van coniferen, houtsnippers en/of op lignine-rijke gazonnetjes. Soms groeien ze zelfs onder de afgevallen kegels van de Douglasspar. Ze worden ook vaak aangetroffen onder andere planten, zoals de rododendron en rozenstruik, in tuinbedden met mulch.

WEES ALTIJD VOORZICHTIG MET JE PADDO'S

Wees Altijd Voorzichtig Met Je Paddo's

Zoals we reeds opgemerkt hebben, kan een vergiftiging door paddenstoelen extreem gevaarlijk zijn. Het is dus cruciaal dat je heel voorzichtig te werk gaat als je met paddo's in aanraking komt en/of wanneer je ze plukt.

Pluk of consumeer geen paddo's tenzij je helemaal zeker bent dat ze veilig zijn. Zorg er ook voor dat je mond niet in aanraking komt met je handen nadat je paddo's hebt aangeraakt. Door dit contact kunnen er schadelijke gifstoffen in je systeem terechtkomen. Om het helemaal op veilig te spelen, zou je eens bij onze fantastische paddo kweeksets kunnen kijken. Hiermee kun je zelf de meest populaire soorten paddo's (inclusief de bovenstaande) op je gemak thuis kweken.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken