Blog
De jacht op magische paddestoelen: Een veldgids
4 min

De jacht op magische paddestoelen: Een veldgids

4 min
How To Shroomshop
Denk je erover om zelf je eigen magische paddestoelen te zoeken? Wij hebben een basisgids samengesteld over het jagen op paddestoelen, waarmee wordt verzekerd dat je de basisvaardigheden bezit.

Het platteland is een waar wonderland voor de paddenstoelen jager. Magische paddestoelen groeien overal in het wild en wachten erop gevonden te worden door kritische ogen. Het herkennen van magische paddestoelen tussen anderen, die mogelijk gevaarlijk zijn, is echter niet makkelijk.

Voor de meeste mensen ziet de ene paddestoel er precies zo uit als de andere, dus je kan je wellicht indenken dat het risico op het onjuist identificeren van een bepaalde paddestoelen mensen afkeert van het jagen op hun eigen voorraad. Om succesvol te zijn, is correcte planning, kennis en uiteindelijk geduld nodig. De volgende gids zal hopelijk bijdragen om aan deze eisen te voldoen.

EEN ADVIES VOORAF

Zoals reeds vermeld, kan het jagen op paddestoelen gevaarlijk zijn. Sommige paddestoelen soorten bevatten stoffen die enorm gevaarlijk zijn voor je gezondheid en kunnen leiden tot orgaanfalen en zelfs de dood. Daarom moet de volgende gids uitsluitend worden gebruikt als theoretische fundering voor mensen die interesse hebben in het verzamelen van paddestoelen. Als je heel serieus bent, raden we je aan een cursus te volgen of lid te worden van een groep, waarbij je natuurlijk niet vertelt dat je jaagt op de magische variant. Hierdoor zal je contacten opbouwen binnen de gemeenschap, maar je doet ook praktische ervaring op, zodat je weet welke varianten veilig zijn. Hierdoor verbreed je je kennis die uiteindelijk kan worden gebruikt om magische paddestoelen te verzamelen.

De wetten over het verzamelen van paddestoelen kunnen ook per land verschillen, zeker als het gaat om verse paddestoelen die psilocybine bevatten. Dus zorg ervoor dat je jezelf informeert over de juridische situatie in jouw gebied en houd je aan de regels.

Zamnesia is niet verantwoordelijk voor de gevolgen die mogelijk ontstaan uit het misbruik van deze theoretische gids.

HET JAGEN OP MAGISCHE PADDESTOELEN: DE BASIS

Na deze wijze lessen, kunnen we met de kennis van start. Allereerst kan het identificeren van een bepaalde soort paddestoel een enorme uitdaging zijn, zelfs voor de doorgewinterde expert. Daarom zullen de meeste beginners de nadruk leggen op een bepaalde genus. Dit is een groep soorten die allemaal dezelfde eigenschappen delen, zoals bijvoorbeeld het magische paddestoelen genus Psilocybe. Door in staat te zijn het genus te herkennen, zal een beginner een goede kans maken om te vinden wat hij zoekt, zonder zichzelf te vergiftigen. Vanaf dit punt kan de kennis worden uitgebreid.

Het identificeren van het genus van een paddestoel bestaat uit twee voornaamste taken. Allereerst worden de fysieke eigenschappen geïdentificeerd, gevolgd door een analyse van de sporenprint eigenschappen. Een boek over wilde paddestoelen kan handig zijn, zowel tijdens het jagen als het nemen van prints.

Wanneer te beginnen met zoeken

De beste tijd om magische paddestoelen te zoeken, is tijdens het vochtige, koele seizoen in de herfst, in tegenstelling tot de lente. Dit omdat de hetere, drogere aard van de zomer het mycelium in de versnelling zet, waardoor ze hun ondergrondse netwerken verspreiden. Wanneer de vochtigere periode in de herfst aanbreekt, zal het mycelium in magische paddestoelen in staat zijn explosief te fruiten, waardoor ze meer overvloedig zijn en dus gemakkelijker te vinden. Je kan paddestoelen vinden als de omstandigheden voortdurend vochtig zijn, maar de periode na de zomer is het ware paddestoelen seizoen.

Lokatie, lokatie, lokatie

Het heeft niet zoveel zin je lokale bos in te duiken in de hoop magische paddestoelen te vinden. Waarschijnlijk eindig je uitgeput en teleurgesteld. Om succesvol magische paddestoelen te vinden, moet je weten in welke omgeving ze groeien. Bepaalde soorten van het psilocyibine genus geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een vochtig veld, zoals velden met veel koeienmest, terwijl anderen uit hetzelfde genus liever groeien op rottende boomstammen. Door een paar specifieke paddestoelen te selecteren, en je te verdiepen in hun favoriete locaties, kan je meer gericht jagen. Het is veel beter dan simpelweg door het bos dwalen en maar afwachten wat je tegenkomt.

Observaties van dichtbij

Zodra je denkt dat je wellicht die magische paddestoel, waar je naar op zoek was, hebt gevonden, wordt het tijd om de fysieke kenmerken te beoordelen. Groeien de paddestoelen in groepjes, met een gezamenlijke basis of individueel? Hoe groot zijn ze, wat is hun textuur? Zijn ze slijmerig of droog? Breekbaar of stevig? Kan je lamellen zien onder hun hoedjes? Staan ze dicht op elkaar of verder weg? Hoe zien de steel en het hoedje eruit? Welke kleur krijgt een kneuzing na beschadiging? Dit zijn allemaal belangrijke vragen als je probeert een paddestoel te identificeren en het zijn ook vragen waar zelfs veteranen moeite mee hebben om ze vol vertrouwen te beantwoorden. Dit is waarom de volgende stap, het nemen van een sporenprint, zo belangrijk is. Neem nooit aan dat het identificeren van paddestoelen op het uiterlijk goed genoeg is.

Dit gezegd hebbende, als je worstelt met de basis van fysieke identificatie, kan het nemen van een foto enorm handig zijn. Zorg ervoor dat je foto's neemt van de paddestoel, groeiend in haar natuurlijke omgeving, maar ook close-ups van de kenmerken. Deze kan je vervolgens uploaden naar een online forum over paddestoelen, waar veteranen hun mening kunnen geven. Dit betekent natuurlijk niet dat je het nemen van sporenprints kan overslaan, maar het kan je een algemeen idee geven over de mogelijkheden als je het niet zeker weet. Hoewel het internet een geweldig hulpmiddel is, moet je het advies van vreemden natuurlijk niet klakkeloos aannemen. De mensen online zijn jou niets verschuldigd en ze zullen zelf ook variërende kennis bezitten.

Het controleren van de sporenprint

De volgende fase is het identificeren van de sporenprint van de door jou gevonden paddestoel. Dit is met afstand de meest belangrijke stap, maar moet nooit worden gedaan zonder eerst de fysieke kenmerken van de paddestoel te analyseren.

Om een sporenprint te maken, neem je een paddestoel en je snijdt met een scherp mes het hoedje van de steel. Plaats het hoedje met de lamellen naar beneden op een stuk papier. Als bekend is dat de paddestoel een witte of lichte print heeft, gebruik je zwart papier.

Laat het hoedje ongeveer 30-60 minuten met rust. Na deze periode haal je voorzichtig het hoedje weg. Nu moet je een zichtbare print hebben. De eigenschappen van een sporenprint zijn meestal genoeg om een genus met het blote oog te herkennen, zeker gecombineerd met een analyse van de fysieke kenmerken van de paddestoel. Om een specifieke soort te identificeren, heb je waarschijnlijk een microscoop nodig en een gedegen kennis.

Sporenprints kunnen ook worden gemaakt in een steriele omgeving, voor langdurige opslag. Dit kan handig zijn als je de print aan een ander wil laten zien voor een second opinion. Het kan ook nuttig zijn voor toekomstige referentie en analyse, als je bijvoorbeeld zelf de paddestoel wil kweken, omdat sporenspuiten van steriele prints kunnen worden gemaakt.

We hebben een handige gids gemaakt over het maken van steriele sporenprints en ook een gids over het maken van sporenspuiten om je eigen voorraad te kweken.

GEVAARLIJKE PADDESTOELEN

Er zijn letterlijk duizenden verschillende types paddestoelen en van een paar honderd wordt gedacht dat ze giftig zijn, waarvan tientallen dodelijk. Daarom moet elke paddestoelen jager, of je nou op magische of gewone jaagt, voorzichtig te werk gaan. Hoewel de hoeveelheid giftige paddestoelen relatief klein is, zijn ze wel aanwezig en sommigen komen veel voor. Een vergiftiging door paddestoelen is geen pretje en kan een afkeer opwekken voor wat anders een leuke, belonende en actieve hobby is!

Onthoud dat deze basisgids voor het jagen op paddestoelen bedoeld is als theoretische fundering om te gebruiken als een academische interesse of onderdeel van het lid worden van een ervaren en professionele groep die in staat zal zijn jou correct te leiden en kennis te bieden. Het belangrijkste is je te informeren over de eigenschappen van een genus. Vandaar kan je alleen maar omhoog. Het jagen op paddestoelen zonder hulp van een veteraan is riskant en dit doe je dus op eigen risico. Goede (mogelijke) jacht! Mag je oogst rijkelijk zijn en, nog belangrijker, krachtig!


Read more about
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken