Blog
Hoe Maak Je Spore Prints Van Paddo's?
4 min

Hoe Maak Je Spore Prints Van Paddo's?

4 min

Om vanaf het nulpunt paddo's te telen, heb je sporen nodig. Het zijn deze kleine dingen waar alles uit groeit! Het maken van je eigen spore print is makkelijk en kan het begin van een ongelooflijk avontuur zijn. Ontdek hoe in onze stapsgewijze gids.

Zelf iets telen, is een ongelooflijke ervaring. En het wordt nog beter als wat je teelt ook levensveranderende, psychedelische ervaringen kan opwekken!

Zelf paddo's kweken, is best een uitdaging. Tegelijkertijd is het een bijzonder bevredigend proces. Zodra je het onder de knie hebt, kun je jezelf voortdurend voorzien van een eindeloze voorraad paddo's, waarbij je enorme oogsten, of 'flushes', binnenhaalt. Maar deze grote flushes beginnen hun leven als microscopische sporen. Zonder sporen is dit alles niet mogelijk.

In dit artikel leggen we je uit wat paddo spore prints zijn en hoe je ze zelf kunt maken!

Wat is een spore print?

Wat is een spore print?

Een spore print is een methode om sporen van paddenstoelen te nemen en bewaren. Sporen kun je zien als de 'zaden' van schimmels. Ze verspreiden zich via de lucht en zweven rond. De exemplaren die een geschikte plek vinden, zullen zich verder ontwikkelen. In het geval van Psilocybe paddenstoelen, oftewel paddo's, vormen de sporen mycelium dat uiteindelijk de vruchtlichamen van paddo's produceert!

Het is ongelooflijk makkelijk om spore prints van paddo's te maken. Je moet alleen bijzonder hygiënisch te werk gaan. Zodra je er een (of meer) hebt genomen, kun je deze voor onbepaalde tijd bewaren.

Wanneer kun je het beste een spore print maken?

Een spore print kun je het beste maken zodra het vlies van een paddenstoel scheurt. Het vlies is het membraan aan de onderkant van de hoed die breekt zodra een paddenstoel rijp is en sporen in de lucht verspreidt. Wanneer het vlies barst, begint de paddenstoel af te sterven.

Hoewel je niet op hoeft te blijven om te wachten tot je de eerste barstjes ziet, krijg je wel een schonere print als je op tijd bent. Hoe langer het membraan gebroken is, des te meer kans andere schimmelsporen en bacteriën krijgen om zich te nestelen en de paddenstoel te besmetten. Dit tast uiteraard ook je spore print aan.

Hygiëne is essentieel!

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een steriele omgeving is bij het maken en bewaren van spore prints. Het is de bedoeling dat je een spore print van uitsluitend paddo's neemt en niet een print van allerlei schimmels. Als je in een open omgeving werkt, kunnen schimmelsporen uit de lucht in je prints belanden. Wanneer je de spore prints later wilt gebruiken, zullen deze ongewenste gasten allemaal strijden om een plaats in de omgeving die je inoculeert.

Als je een vervuilde spore print maakt, is je avontuur mogelijk al gedoemd te mislukken voor je begint. Het is daarom in elk stadium belangrijk om niet de kantjes eraf te lopen wat de hygiëne betreft!

Hoe maak je een spore print?

Hoe maak je een spore print?

Nu we de basiskennis hebben behandeld, is het tijd om te bekijken hoe je een spore print van een paddo maakt. Zoals wel vaker geldt, loont het de moeite om deze eerste stap in de kweek van paddo's zorgvuldig uit te voeren. De spore print bevat letterlijk de levensvormen waaruit je paddo's gaan groeien. Ga dus voor niets minder dan perfectie!

Wat heb je nodig?

Instructies

1. Kies een kleine ruimte in je huis die je makkelijk kunt schoonmaken en afsluiten, bijvoorbeeld de badkamer. Maak de kamer goed schoon en steriliseer je werkruimte met de desinfecterende spray. Zorg dat je zelf ook schoon bent: gedoucht, je haren naar achteren en schone kleren aan. Vergeet ook niet om je handen goed te ontsmetten met alcoholgel. Heb je de beschikking over een glove box of flow hood? Maak daar dan gebruik van.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 1

2. Knip vierkantjes van 10 x 10cm uit aluminiumfolie, 2 stuks voor elke print die je maakt. Plaats deze in de glazen pot, bedek de pot met wat meer aluminiumfolie en plaats alles ongeveer een uur in de oven op 250°C om het te steriliseren. Laat afkoelen.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 2

3. Desinfecteer vervolgens je materiaal. Gebruik de desinfecterende spray op alle oppervlakken, het dienblad, de glazen en je pincet. Steriliseer het scalpel boven het gasfornuis of met alcoholgel.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 3

4. Met de pincet pak je de helft van de vierkante stukjes folie één voor één uit het glas. Leg ze op het dienblad, met de glanzende kant naar boven. Zet een glas op elk vierkant en sluit de pot opnieuw met folie zodra je klaar bent.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 4

5. Met het scalpel verwijder je de hoed van de steel. Snijd zo dicht mogelijk op de lamellen, maar pas op dat je deze niet beschadigt. Haal het glas van het vierkant en plaats de hoed van de paddenstoel met de lamellen naar beneden gericht op de folie. Zet nu het glas er weer overheen om het af te dekken.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 5

6. Indien nodig kun je het dienblad op een veilige plaats zetten en 36 uur laten staan. In die tijd vallen de sporen van de lamellen en komen ze op de folie terecht.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 6

7. Wanneer je weer verder gaat met je project, is het belangrijk dat je schoon bent en je handen, gereedschap en werkoppervlak ontsmet zijn. Prik met het pincet in de hoed, maar pas op dat je hem niet beweegt en de onderliggende folie niet doorboort. Til de hoed recht omhoog, leg hem opzij en plaats het glas weer over de print. En vergis je niet, deze hoedjes zijn nog prima te gebruiken!

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 7

8. Plaats het dienblad op een veilige plaats om nog eens 24 uur te drogen.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 8

9. Zorg er nogmaals voor dat alles is gesteriliseerd voordat je verder gaat. Vergeet niet het pincet, het scalpel, de liniaal en alle oppervlakken (opnieuw) te steriliseren.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 9

10. Haal met het pincet het tweede stuk folie uit de pot en plaats het folie, met de glanzende kant naar boven, op de sporenprint. Vouw het vervolgens over de randen (zonder de print te beschadigen), zodat je een veilig pakketje met de sporenprint erin krijgt. Plaats het in een hersluitbare plastic zak, maak deze dicht en label de zak met een markeerstift. Bewaar het op een koele en donkere plaats.

Hoe maak je spore prints Van Paddo's: stap 10

Hoe lang blijft een spore print goed?

Heel lang. Eigenlijk kan een spore print die je zorgvuldig bewaart voor onbepaalde tijd goed blijven. Er zijn verhalen van spore prints die pas jaren later gebruikt werden en nog steeds een gezonde kolonie paddenstoelen produceerden.

Het hangt er dus vanaf hoe je ze bewaart.

Hoe bewaar je een spore print van een paddo?

Gelukkig is het heel makkelijk om spore prints te bewaren.

Net als ander organisch materiaal kun je spore prints het beste op een koele, droge plaats bewaren. Droogte is erg belangrijk, aangezien vocht de sporen van paddenstoelen 'activeert' en hun houdbaarheid aanzienlijk verkort.

Zo is het ook belangrijk dat je voor een luchtdichte omgeving zorgt. Niet alleen blijven je spore prints zo langer houdbaar, maar het houdt ze ook steriel! Als je ze niet hermetisch afgesloten bewaart, raken ze na verloop van tijd steeds meer verontreinigd. Dit verlaagt de kans op een succesvolle flush.

Bewaar ze daarom alsof het een pak ongelooflijk waardevolle koekjes betreft.

Spore print versus sporenspuit

Een sporenspuit is de volgende stap in het leven van een spore print (als alles goed gaat). Het is mogelijk om je sporen in een oplossing in een spuit te bewaren, zodat ze direct klaar zijn voor gebruik wanneer de tijd daar is.

Maar dit mag niet te lang duren. De houdbaarheid van sporenspuiten is namelijk maximaal een jaar; vaak nog minder. Aangezien sporen in het water geactiveerd worden, blijven ze niet eindeloos lang levensvatbaar, wat bij spore prints wel het geval is. Je moet spuiten ook in de koelkast bewaren, anders bederven ze snel.

Als je weet dat je ze op korte termijn wilt gebruiken, is een sporenspuit absoluut een geschikte manier om sporen te bewaren. Maar voor echt maximale houdbaarheid is een spore print een veel betere optie.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Een Paddo-Sporenspuit?

Paddo spore prints kopen

Paddo spore prints kopen

Spore prints van paddo's maken, is heel makkelijk. Als je al je eigen paddo's kweekt, moet je het zeker eens proberen.

Maar wat als je nog geen voorraad paddo's hebt om spore prints van te maken? Daar hebben we aan gedacht! In de Zamnesia Paddoshop kun je paddo spore prints kopen en gewoon thuis afgeleverd krijgen! Zodra je ze binnen hebt, vind je op de Zamnesia website alle informatie die je nodig hebt voor een succesvolle paddokweek. Veel kweekplezier!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken