Blog
Hoe Maak Je Een Sporenprint?
3 min

Hoe Maak Je Een Sporenprint?

3 min
Products Shroomshop

Het maken van sporenprints is een belangrijke stap om soorten te bewaren, hun levensvatbaarheid te behouden en door te geven. Als je leert hoe je dit zelf kunt doen, kan je eenvoudig je kweek verbeteren en je soorten een lange tijd in leven houden.

Het langdurig opslaan van paddo's om de genetica van de soort veilig te stellen is onpraktisch en heeft als extra nadeel dat de vitaliteit van de paddo's afneemt naarmate naarmate de tijd verstrijkt. Het maken van sporenprints is een betere manier om genen te preserveren. Naast het feit dat hiermee de basis van elke serieuze paddoproject gelegd wordt, kunnen sporenprints eenvoudig worden gebruikt om sporenspuiten te maken. Hiermee kan eenvoudiger worden gewerkt en de kans op besmetting tijdens het enten worden verminderd. 

Gerelateerd verhaal

Hoe Maak Je Een Paddo Sporenspuit?

Het maken van de sporenprint

Als je zover bent dat je het maken van een sporenprint overweegt, weet je hoogstwaarschijnlijk ook al meer over de hygiënische voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om de shrooms te kweken. Zo niet, herhalen we hier graag nog een keer dat uiterste voorzichtigheid geboden en een schone werkomgeving moet worden verzekerd. Een enkel spoor schimmel of gist ZAL zeker weten je onderneming verknallen. 

Voor dit proces heb je het volgende nodig:

 • Aluminiumfolie
 • Schaar
 • Spray met ontsmettingsmiddel
 • Glazen pot
 • Draagbaar oppervlak (zoals een CD hoes)
 • Geschikte afdekking (petri schaaltje)
 • Steriele kast met doorsteekhandschoenen of airflowkast
 • Keukenrol
 • Alcoholdoekjes / gel
 • Scalpel
 • Handschoenen
 • Paperclip
 • Liniaal
 • Ziplock zakjes

 1. Eerst het voorbereidende werk: Steriliseer je werkomgeving met het ontsmettingsmiddel.

 2. Je hebt wat hoogwaardige, zware aluminiumfolie nodig om de prints op te maken. Snijd twee vierkanten folie, voor elke print die je van plan bent te maken. Elk vierkant moet ongeveer 10 cm breed zijn.

 3. Plaats de folie vierkanten in een glazen pot en bedek ze met een deksel, gemaakt van folie.

 4. Verwarm je oven voor op 250 graden Celsius en plaats de pot met de folie erin, ongeveer een uur. Dit doe je om het te steriliseren. Wacht tot het zodanig is afgekoeld dat je het comfortabel kan aanraken.

 5. Nu bereid je de items voor die je gaat gebruiken voor de prints. Je hebt een klein, draagbaar, hard oppervlak nodig waar elke print op kan rusten en ook iets om de paddestoelhoed mee te bedekken. Een goed voorbeeld zijn CD hoesjes als oppervlak en petri-schaaltjes om af te dekken. Je hebt ook keukenrol nodig, alcoholdoekjes/gel en een scalpel om de paddestoel te snijden.

 6. De laatste voorbereidende stap is het desinfecteren van al het materiaal. Trek handschoenen aan en wikkel de CD hoezen in keukenrol. Plaats alle items in je airflowkast en spray je ontsmettingsmiddel in de kast. Plaats het deksel erop en wacht een paar minuten, zodat het ontsmettingsmiddel alles kan doden, wat eventueel aanwezig is.

 7. Nu desinfecteer je de handschoenen met de alcohol. Haal het folie deksel van je glazen pot en haal de folie er stuk voor stuk uit, waarna je ze op je, met keukenrol bedekte, CD hoezen plaatst met de glanzende kant naar boven. Plaats een petrischaaltje over elke stuk folie. Omdat het petrischaaltje klein is, kan je werken in een kleine ruimte. Wanneer je klaar bent, plaats je het folie deksel opnieuw op je pot.

 8. We zijn nu aangekomen bij de paddestoelen zelf. Desinfecteer je scalpel met de alcohol en snijd de paddestoelen bovenaan de steel af, waarbij je het hoedje van de steel scheidt. Zorg ervoor dat je de hoedjes niet beschadigt tijdens dit proces. Houd elk hoedje aan de rand vast en breng ze naar je kast. Plaats ze in je kast via de handschoen opening, verwijder het petrischaaltje en plaats het paddestoelhoedje met de open kant naar beneden op de folie. Bedek het hoedje met het petrischaaltje. Herhaal dit proces, totdat je al je hoedjes hebt geplaatst.

 9. Nu dit alles gedaan is, kan je je kast openen en de lading hoedjes eruit halen. Plaats ze op een veilige plaats en laat ze 36 uur hun wonderen verrichten. Tijdens deze periode, zullen de sporen van de hoedjes op de folie vallen.

 10. Na 36 uur, plaats je alles wat je nodig hebt weer in je kast, inclusief een paperclip en je prints. Spray je ontsmettingsmiddel in de doos en sluit het deksel voor een paar minuten, zodat alle ongewenste bacteriën worden gedood.

 11. Met handschoenen aan, desinfecteer je de paperclip en buig het om, zodat je een puntig uiteinde hebt. Prik voorzichtig in het hoedje, verschuif het niet en prik ook niet in de folie. Til het hoedje recht omhoog, heel voorzichtig, zodat je de print niet verschuift. Plaats het petrischaaltje terug over de print en ga door naar de volgende. Herhaal dit proces totdat je ze allemaal gedaan hebt.

  Opmerking: Je kunt de hoedjes nog steeds gebruiken.

 12. Zodra dit alles is gedaan, neem je de prints (die nog steeds geduldig wachten onder hun petrischaaltjes) uit de kast. Plaats ze gedurende 24 uur op een veilige plek om te drogen.

 13. Nu moet je je prints voorbereiden om te kunnen bewaren. Om dit te doen, plaats je de prints, de pot met folie vierkantjes, liniaal, marker pen, schaar, alcoholdoekjes en wat ziplockzakjes terug in je kast. Je sprayt nu weer met je ontsmettingsmiddel, plaatst het deksel op de kast en wacht weer een paar minuten.

 14. Trek je handschoenen aan en desinfecteer deze.

 15. Neem een voor een je prints en verwijder overtollige folie. Verwijder het folie deksel van je pot, pak een folie vierkantje en, met de glimmende kant naar boven, vouw je een kant omhoog met je liniaal.

 16. Plaats je print op het gevouwen folie vierkantje, grenzend tegen de vouw.

 17. Deuk de vouw lichtjes in, zodat de print op zijn plek gehouden wordt. Vouw je vierkantje om de print heen.

 18. Nu moet je een goed ingepakte print hebben. Plaats deze in een ziplock zakje, sluit het zakje af en label het zakje met je marker.

 19. Herhaal dit proces voor elke print.

  Dat is alles! Je hebt nu sporenprints gemaakt die veilig bewaard kunnen worden.

  Zoals je hebt kunnen lezen, is het maken van je eigen prints een tijdrovend klusje, maar het is de basis voor het behoud van je favoriete soorten en de ontwikkeling van nieuwe. Veel plezier met printen!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken