Blog
Sporen Prints
2 min

Hoe Maak Je Sporenprints Van Paddo's?

2 min

Het maken van sporenprints is een belangrijke stap om soorten te bewaren, hun levensvatbaarheid te behouden en door te geven. Als je leert hoe je dit zelf kunt doen, kan je eenvoudig je kweek verbeteren en je soorten een lange tijd in leven houden.

Het langdurig opslaan van paddo's om de genetica van de soort veilig te stellen is onpraktisch en heeft als extra nadeel dat de vitaliteit van de paddo's afneemt naarmate naarmate de tijd verstrijkt. Het maken van sporenprints is een betere manier om genen te preserveren. Naast het feit dat hiermee de basis van elke serieuze paddoproject gelegd wordt, kunnen sporenprints eenvoudig worden gebruikt om sporenspuiten te maken. Hiermee kan eenvoudiger worden gewerkt en de kans op besmetting tijdens het enten worden verminderd. 

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Een Paddo-Sporenspuit?

Het maken van de sporenprint

Als je zover bent dat je het maken van een sporenprint overweegt, weet je hoogstwaarschijnlijk ook al meer over de hygiënische voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om de shrooms te kweken. Zo niet, herhalen we hier graag nog een keer dat uiterste voorzichtigheid geboden en een schone werkomgeving moet worden verzekerd. Een enkel spoor schimmel of gist ZAL zeker weten je onderneming verknallen. 

Wat Heb Je Nodig Om Paddosporenprints Te Maken?

Wat heb je nodig?

 • Paddo's
 • Stevig aluminiumfolie
 • Schaar
 • Desinfecterende spray
 • Alcoholgel
 • Vlak dienblad
 • Glazen pot
 • Drinkglas (1 per print)
 • Pincet
 • Scalpel
 • Liniaal (of iets anders met een rechte rand dat makkelijk te steriliseren is)
 • Gripzakjes (1 per print)

Instructies:

1. Kies een kleine ruimte in huis uit die je makkelijk kunt schoonmaken en afsluiten, bijvoorbeeld de badkamer. Reinig deze kamer grondig en steriliseer je werkplek met de desinfecterende spray. Zorg ook dat je zelf schoon bent: gedoucht, met de haren naar achteren en schone kleding aan. Vergeet daarnaast niet om je handen goed te wassen met alcoholgel. Beschik je over de luxe van een glovebox of flow hood? Maak hier dan zeker gebruik van.

2. Knip vierkanten van 10x10cm uit de folie, twee voor elke print. Plaats deze in de glazen pot, dek de pot af met folie en zet deze ongeveer een uur in de oven op 250°C om te laten steriliseren. Laat het geheel daarna afkoelen.

3. Ontsmet vervolgens je materiaal. Gebruik desinfecterende spray voor alle oppervlakken, het dienblad, de glazen en pincet. Steriliseer het scalpel boven een gasbrander of met alcoholgel.

4. Leg met de pincet een van de vierkantjes folie op het dienblad met de glimmende kant boven. Plaats een glas over het vierkant en sluit de pot weer met folie zodra je dit gedaan hebt.

5. Met het scalpel scheid je de hoed van de steel. Snijd zo dicht bij de lamellen als mogelijk, maar pas op dat je ze daarbij niet beschadigt. Haal het glas van het vierkant en leg de hoed van de paddo erop, met de lamellen naar beneden. Zet het glas terug om het af te dekken.

Leg De Hoed Van De Paddo Op De Folie, Met De Lamellen Naar Beneden

6. Indien nodig, kun je het dienblad voorzichtig op een veilige plek zetten. Laat het daar 36 uur onaangeroerd staan. In die tijd vallen de sporen van de lamellen op de folie.

7. Wanneer je weer aan de slag gaat, is het belangrijk dat je hygiënisch werkt met schone handen, instrumenten en werkoppervlakken. Prik met de pincet in de hoed. Pas hierbij op dat je deze absoluut niet verplaatst of in de folie eronder steekt. Til de hoed op, leg hem aan de kant en plaats het glas terug over de print. Let wel; de hoed is nog prima te gebruiken!

8. Zet het dienblad op een veilige plek, waar het geheel nog 24 uur kan drogen.

9. Zorg er wederom voor dat alles ontsmet is, voordat je verdergaat. Vergeet niet om de pincet, het scalpel, de liniaal en alle oppervlakken (opnieuw) te steriliseren. Haal met de pincet het tweede vierkantje uit de pot en leg deze op het werkblad, met de glimmende kant naar boven. Maak met de liniaal een rechte lijn en vouw één kant naar boven.

10. Verwijder de overtollige folie rond de print en leg deze op het gevouwen stuk folie, zo dicht mogelijk tegen de vouw aan. Vouw de lijn nog eens goed, zodat de print op zijn plaats blijft. Verwijder vervolgens de resterende zijkanten van de afdekfolie en vouw deze ook dubbel. Nu zit je print veilig opgeborgen. Doe het geheel in een gripzakje, sluit deze en markeer de zak met een stift. Op een koele en donkere plaats bewaren.

paddosporenprints

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken