Blog
Hoe Kweek Je Binnen Paddo's?
5 min

Hoe Kweek Je Binnen Paddo's? (3 Methodes)

5 min

Thuis paddo's kweken hoeft niet moeilijk te zijn. Hier bekijken we 3 verschillende kweekmethodes, variërend van beginnersvriendelijk tot geavanceerd. Grote, gezonde flushes paddo's liggen in het verschiet, welke methode je ook kiest.

Paddo's kunnen lastig te verkrijgen zijn. Ze groeien in Europa van nature namelijk alleen tijdens de herfst en winter. En afhankelijk van waar je woont, kunnen ze in overvloed voorkomen of juist helemaal niet. Is het laatste op jou van toepassing en wil je toch over een voorraad paddo's beschikken? Dan moet je ze zelf gaan kweken.

Thuis paddo's kweken klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Toch is het in principe erg makkelijk en prima te doen. En als je er echt voor wilt gaan, bestaan er ook geavanceerde methodes waarmee je enorme oogsten kunt behalen. Hieronder laten we je drie manieren zien om paddo's te kweken, van makkelijk tot geavanceerd.

Allereerst: een steriele werkplaats

Allereerst: een steriele werkplaats

Welke methode je ook kiest om paddo's te kweken, het is essentieel dat je in een steriele omgeving werkt. Ondanks dat ze heel robuust lijken, zijn shrooms eigenlijk heel gevoelige levensvormen. De omgeving waarin ze groeien is niet alleen voor Psilocybe mycelium gastvrij, maar ook voor allerlei andere schimmels en bacteriën.

De substraten waarin ze groeien, zijn erg vatbaar voor besmetting. En er bestaan allerlei agressieve organismen die maar al te graag de paddosporen verdringen. Om je paddo's de beste kans te geven, is het dus verstandig om de boel schoon te houden!

Hoe steriel je de omgeving maakt, hangt af van je ruimte, budget en hoeveel moeite je wilt doen. Je moet op zijn minst alle oppervlaktes en tools desinfecteren met isopropylalcohol en bakken in een snelkookpan of soeppan steriliseren.

Gerelateerd artikel

Steriele Techniek Voor Je Paddokweek

Als je het risico op besmetting echt wilt verlagen, kun je ook een kamer vrijmaken en met plastic folie bekleden. Daarnaast kun je een laminar flow hood gebruiken. Deze apparaten filteren lucht, zodat je in een omgeving met een continue aanvoer van schone lucht kunt inoculeren (sporen in een medium injecteren).

Het is echter ook mogelijk om een succesvolle oogst te verkrijgen zonder zo extreem hygiënisch te werk te gaan. Meestal kom je met de basis al een heel eind.

Methode 1: grow kits

Methode 1: grow kits

Paddo-grow kits bieden een snelle en simpele manier om thuis grote hoeveelheden paddo's te kweken. Hoewel je er nog steeds voorzichtig mee moet zijn, is dit de methode die de minste moeilijkheden oplevert.

Wat heb je nodig?

Grow kits bevatten doorgaans:

 • Een volledig gekoloniseerd substraat
 • Filterzak/geschikte kweekbak
 • Instructies

Soms bevatten kweeksets meer dan dit, maar niet altijd. In elk geval heb je een aantal dingen nodig om een goede oogst te behalen:

Overzicht van de methode

Paddo-grow kits besparen je het moeilijkste en meest riskante onderdeel van paddo's kweken. Ze worden namelijk geleverd met een al volledig gekoloniseerd substraat. Dit betekent dat zo'n kweekset direct klaar is voor de vruchtvorming van paddenstoelen en het grootste gevaar op besmetting al achter je ligt.

Hoewel elke kweekset iets anders werkt, moet je dezelfde basisstappen volgen. Door het mycelium bloot te stellen aan wat lucht en water begint de vruchtvorming. In de daarop volgende weken, moet je het mycelium in een vochtige omgeving houden en eenmaal per dag de lucht verversen. Voor de specifieke instructies van elk merk heeft Zamnesia diverse handleidingen beschikbaar.

Waarom zou je deze methode kiezen?

Wil je in een relatief korte tijd met relatief weinig moeite een grote flush paddo's oogsten? Dan is deze methode ideaal. Voor de prijs kunnen de oogsten verrassend groot zijn en genoeg memorabele trips opleveren!

Er zitten niet echt nadelen aan deze optie. De enige reden om een andere methode te kiezen, is als je van inoculatie tot oogst liever alles zelf uitvoert. Als je eenmaal een ingewikkeldere manier onder de knie hebt, kun je eigenlijk altijd voor je eigen voorraad paddo's zorgen. Voor veel mensen zijn kweeksets echter de perfecte uitkomst.

Methode 2: PF tek

Methode 2: PF tek

De PF tek methode is misschien wel de eenvoudigste manier om echt paddo's te kweken. Het vereist geen bijzonder technische skills, maar stelt je toch in staat om grote oogsten te behalen en tegelijk veel controle over het proces te houden.

Wat heb je nodig?

Voor PF tek heb je aanzienlijk meer materiaal nodig. Gelukkig is het meeste daarvan te verkrijgen bij niet-gespecialiseerde zaken (met uitzondering van paddosporen) en hoeft het niet veel te kosten. Bekijk onze gedetailleerde gids over het voorbereiden van een PF tek voor een complete lijst. In elk geval moet je het volgende in huis hebben:

 • Paddosporen: koop een sporenspuit, sporenprint of haal ze elders vandaan.
 • Snelkookpan: niet noodzakelijk, maar een goede manier om de kans op besmetting aanzienlijk te verlagen.
 • Potten: hier doe je je medium in dat het mycelium gaat koloniseren.
 • Bruine rijstmeel: dit is het medium waarop het mycelium groeit.
 • Vermiculiet: dit organische materiaal zorgt dat het substraat van bruine rijstmeel de juiste vochtigheidsgraad en beluchting behoudt.
 • Grote plastic bak met deksel: dit is de fruiting chamber voor de laatste fases.

Overzicht van de methode

 1. Stel het medium samen: mix de vermiculiet en bruine rijstmeel en doe het in de potten.

 2. Steriliseer: verhit je potten met het medium in een snelkookpan of soeppan om ze volledig te steriliseren.

 3. Inoculeren: injecteer de sporen in je potten.

 4. Koloniseren: zet de potten nu op een geschikte plaats, laat de sporen ontkiemen en het substraat koloniseren.

 5. Vorming van 'pins': blootstelling van je gekoloniseerde potten aan licht en koelere temperaturen zorgt dat het mycelium zogeheten 'pins' gaat aanmaken. Dit zijn beginnende paddenstoelen.

 6. Vruchtvorming: haal de myceliumcakes uit de potten, plaats ze in de vruchtkamer en zorg voor de juiste omstandigheden. De pins groeien uit tot paddo's.

Waarom zou je deze methode kiezen?

Als je paddo's helemaal vanaf het begin wilt kweken, is dit misschien wel de makkelijkste en betrouwbaarste methode. Het levert goede resultaten op en is een beginnersvriendelijke en bevredigende introductie tot het proces.

Het duurt echter wel lang, vereist geduld en kan ook misgaan. Als je serieus wilt leren kweken, is het de moeite waard, maar als je gewoon een snelle flush hoogwaardige paddo's wilt, ben je met grow kits waarschijnlijk beter af.

Methode 3: broed enten op bulk-substraat

Methode 3: broed enten op bulk-substraat

Streef je naar een enorme oogst paddo's? Dan zit je met deze methode goed! Het is niet veel moeilijker dan PF tek, en stelt je in staat om superveel paddo's te produceren.

Wat heb je nodig?

Voor een bulkkweek heb je een broed nodig. Broed is een algemene term voor een massa mycelium die gebruikt wordt om het bulk-substraat te koloniseren. In plaats van één grote hoeveelheid substraat te inoculeren, kun je beter eerst een kleinere hoeveelheid substraat inoculeren en dit mycelium vervolgens aan een groter substraat toevoegen.

Je kunt hierbij een afgebroken stuk mycelium cake van een PF tek, een agarmengsel of een liquid culture gebruiken. De keuze is aan jou.

Als je eenmaal over broed beschikt, heb je nog een paar essentiële dingen nodig:

 • Grote bak, vergelijkbaar met de fruiting chamber van hierboven
 • Half blok kokosvezel
 • 5l grof vermiculiet
 • 3,75l koeienmest
 • 1,75–2l water
 • Gebluste kalk

Er is echter een veel langere lijst met benodigd materiaal. Die kun je in onze speciale gids over het kweken van paddo's in bulk vinden.

Overzicht van de methode

Het proces is erg simpel. Of in elk geval zijn de extra stappen erg simpel. Nadat je je broed hebt gemaakt, hoef je dit eigenlijk alleen nog maar aan het medium van je bulkkweek toe te voegen. Houd daarbij de omstandigheden op peil tot het volledig gekoloniseerd is en wacht tot er vruchten beginnen te vormen.

Voor het koloniseren moet je de bak in een ondoorschijnende vuilniszak plaatsen. Na het koloniseren kun je hem er weer uit halen en beginnen met besproeien. Op die manier stimuleer je de vruchtvorming. Vervolgens is het gewoon een kwestie van goed verzorgen en aanschouwen hoe er ongelooflijk grote flushes paddo's verschijnen.

Gerelateerd artikel

Kweek Paddo's In Bulk Met Monotub Tek

Waarom zou je deze methode kiezen?

Eigenlijk is er maar één goede reden om deze methode te kiezen: de oogst. Zoals de naam 'bulk' al suggereert, is deze methode speciaal ontwikkeld om enorme hoeveelheden paddo's op te leveren.

Als je genoeg geduld, ruimte en middelen hebt om deze methode toe te passen, kun je jezelf voorzien van een bijna eindeloze voorraad paddo's!

Paddo's kweken: voor iedereen is er wel een geschikte methode

Paddo's kweken: voor iedereen is er wel een geschikte methode

Zoals je ziet, is er ongeacht je mate van toewijding en mogelijkheden altijd wel een manier om thuis paddo's te kweken!

Met een kweekset kun je met weinig moeite snel een fatsoenlijke flush paddo's oogsten. De PF tek is echter perfect voor beginnende telers die zonder grow kits zelf shrooms willen kweken. Als dit lukt, geeft dit erg goede resultaten. Bovendien is het een uitstekende manier om paddo's vanaf nul te kweken. Bulkkweek is het geschiktst voor mensen die al vaker gekweekt hebben, en al een idee hebben van wat ze doen en echt indrukwekkende resultaten willen behalen.

Welke methode je ook kiest, je krijgt er sowieso iets voor terug. Niet in de laatste plaats de paddo's zelf natuurlijk. En de volgende keer kun je altijd weer een stap verdergaan!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken