Blog
Hoe Kweek Je Magic Mushrooms Binnen?
4 min

Hoe Kweek Je Magic Mushrooms Binnen?

4 min
How To Shroomshop

Het kweken van psilocybine paddenstoelen is een lonende ervaring. Het is fascinerend te zien hoe een mycelium een substraat overneemt en er vruchten ontstaan. De echte magie gebeurt echter pas als je de oogst gaat proeven.

Misschien heb je weleens zelf eten gekweekt. Dan ken je het bevredigende gevoel van de heerlijke beloning voor je harde werk. Bedenk nu even dat je niet met een heerlijke smaak, maar met een innerlijke psychedelische reis beloond wordt. Een paddo-oogst is dan ook meer dan een oogst van fysieke vruchten. Het biedt een spirituele ervaring die de dingen blijvend kan veranderen.

Het kweken van schimmels is substantieel moeilijker dan het telen van fruit en groenten. De laatste doen het goed in onhygiënische grond met veel microben. Ze groeien daarbij onder diverse omstandigheden qua warmte, vochtigheid en weersomstandigheden. Paddo's hebben echter specifieke parameters nodig om te kunnen groeien en vruchtdragen.

Schimmels kun je binnen kweken door de exacte omstandigheden te imiteren die ze nodig hebben om te overleven. Dat bereik je door ze te telen in een vochtige omgeving die beschermd is tegen vervuiling. Methoden als PF-Tek kun je gebruiken om te zorgen voor zo'n schoon en vochtig milieu. Om het nog makkelijker te maken, kun je een kweekset aanschaffen.

Een ander ding dat schimmels onderscheidt van het plantenrijk, is hun levenscyclus en voortplantingssysteem. Voordat je thuis paddo's gaat kweken, is het goed om meer over dit proces te weten.

Top 10 Paddo'sProduct bekijken

DE LEVENSCYCLUS VAN PADDO'S: VAN SPORE TOT SPORE

Paddenstoelen beginnen hun leven als microscopische DNA-pakketjes, de zogenaamde sporen. Deze zijn te vergelijken met de zaden van planten. Onder de juiste omgevingsomstandigheden, geven ze kleine stukjes weefsel af, de zogenaamde schimmeldraden. Dit proces kun je vergelijken met ontkieming in de plantenwereld. Elke schimmeldraad bevat één celkern. Als twee compatibele schimmeldraden van verschillende sporen elkaar ontmoeten, versmelten ze. De daaruit voortkomende schimmeldraden bevatten de celkernen van beide oudercellen. Hiermee ontstaat een organisme dat in staat is tot reproductie.

Meerdere schimmeldraden vormen samen een organisch raster, het zogenaamde mycelium. Deze web-achtige structuur geeft enzymen af aan de omgeving en verteert voeding van buitenaf. Mycelium is zeer gevoelig voor externe veranderingen. Als het geen voeding meer heeft of bij blootstelling aan licht maakt het primordia aan.

Primordia, of knopjes, zijn jonge vruchtlichamen van paddenstoelen. De sterkste veranderen in volledig ontwikkelde vruchten en geven zelf weer sporen af. Vanaf dit punt begint de cyclus opnieuw.

DE LEVENSCYCLUS VAN PADDO'S: VAN SPORE TOT SPORE

STERIEL WERKEN: ONMISBAAR

STERIEL WERKEN: ONMISBAAR

Je hebt nu een idee van hoe paddenstoelen groeien en zich voortplanten. Voordat we ingaan op kweekmethoden, is het belangrijk dat je de basis leert van hoe je steriel te werk gaat.

Paddenstoelen nemen het in de natuur op tegen veel concurrenten. Ze moeten allerlei bacteriën en schimmels verslaan, om hun plek te behouden. Dat klinkt alsof ze sterk zijn, toch? In een gedomesticeerde omgeving laten ze echter zien hoe gevoelig ze eigenlijk zijn. Al een klein beetje vervuiling kan het einde betekenen van een kweek. Daarom is het belangrijk ontzettend voorzichtig te zijn tijdens elke fase van de teelt.

Hoe steriel je de werkruimte gaat maken, is volledig afhankelijk van je budget. Ervaren kwekers gebruiken volledige kamers voor hun werkzaamheden. Ze bedekken de wanden met stukken plastic en begieten elk object met isopropylalcohol. Anderen volstaan met een aanrechtblad en behalen nog steeds indrukwekkende resultaten.

Steriliteit is alleen ontzettend belangrijk als je van plan bent om je eigen substraat en sporenspuiten te maken. Kwekers die werken met een kweekset, gebruiken een gekoloniseerd medium. Dat geeft minder kans op vervuiling.

KNOPJES: DE EERSTE FASE VAN HET VRUCHTDRAGEN

KNOPJES: DE EERSTE FASE VAN HET VRUCHTDRAGEN

Het ontstaan van knopjes is een van de spannendste onderdelen van de groeicyclus. Als het mycelium het substraat eenmaal volledig heeft gekoloniseerd, stel je het bloot aan diverse omgevingsomstandigheden. Hierdoor houd je het voor de gek. Het mycelium denkt dan dat het inmiddels boven de grond is uitgekomen en dat het moet vruchtdragen. Een hygrometer is tijdens deze fase belangrijk gereedschap. Dit apparaat verschaft je informatie over de temperatuur en vochtigheid. Tijdens de fase van de knopjes hebben paddenstoelen een hoge vochtigheidsgraad nodig, veel CO₂ en licht.

Magic Mushroom Hygrometer / ThermometerBekijk product

VOOR KWEEKSETS

Als je een kweekset gebruikt, haal het deksel er dan vanaf en vul de bak met gesteriliseerd water. Doe het deksel er weer op en laat het mycelium 12 uur weken. Als die tijd voorbij is, haal je het deksel er opnieuw vanaf. Het overtollige water giet je af. Bewaar het deksel; je hebt het later opnieuw nodig.

Doe de set in de bijgeleverde zak en bevochtig de binnenkant van de zak een- of tweemaal per week totdat er knopjes ontstaan. Plaats een hygrometer in de zak en probeer een vochtigheidsgraad van 95–100% aan te houden. Vouw de bovenkant van de zak dubbel en maak het vast met paperclips. Zet de zak onder kweeklampen of in indirect zonlicht bij een temperatuur van 23°C. Binnen een aantal dagen zie je knopjes verschijnen.

VOOR PF-TEK

Om de paddenstoelen knopjes te laten vormen met PF-Tek, heb je een vruchtkamer nodig. Een grote plastic bak is daarvoor uitermate geschikt. Benevel de binnenkant met isopropylalcohol. Bedek de bodem van de vruchtkamer met vochtig perliet om het vochtgehalte te behouden.

Vervolgens haal je het mycelium uit de pot. Maak hiertoe je handen schoon en keer de pot ondersteboven. De plak mycelium glijdt er, als het goed is, makkelijk uit. Geef een tik op de onderkant als het er niet meteen uitkomt.

Doe de plakken mycelium in de vruchtkamer met 5cm tussenruimte. Plaats het deksel erop, zodat je het CO₂-gehalte behoudt. Bevochtig de wanden 1–2 keer per dag om een relatieve luchtvochtigheid van 95–100% te handhaven. Open de vruchtkamer eenmaal per dag om de lucht te verversen. Binnen 1-2 weken zouden er knopjes moeten verschijnen.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Paddo's Met Een PF-TEK

VRUCHTDRAGEN: ER VERSCHIJNEN HOEDJES EN STEELTJES

VRUCHTDRAGEN: ER VERSCHIJNEN HOEDJES EN STEELTJES

Tijdens het vruchtdragen exploderen de primordia qua omvang. Kleine knopjes veranderen in grote vruchtlichamen met grote hoeden en lange stelen. Het is ongelooflijk hoe snel paddenstoelen in deze fase groeien. Soms verdubbelen ze zelfs binnen 24 uur in omvang. In deze fase hebben ze meer zuurstof nodig en mag de vochtgraad iets minder zijn.

VOOR KWEEKSETS

Nadat de knopjes zijn verschenen, voer je het zuurstofgehalte op. Open daarvoor de zak driemaal daags om de lucht te verversen. De paddenstoelen hebben ook minder vocht nodig. Bevochtig de binnenkant van de zak eenmaal per dag om een vochtgehalte van 80–90% te behouden.

VOOR PF-TEK

Nu is het tijd om je schimmels te laten ademen. Kwekers kiezen er vaak voor om hun vruchtkamer te laten automatiseren met computergestuurde ventilatoren en pompen. Om het echter eenvoudig te houden, open je het deksel driemaal daags. Zorg daarbij voor frisse lucht met een stukje karton. Bevochtig de wanden eenmaal per dag om een vochtgehalte van 80–90% te behouden.

OOGSTTIJD

OOGSTTIJD

Binnen 2–5 dagen zijn je paddenstoelen, als het goed is, helemaal gevormd. Je zult zien dat ze typische kenmerken gaan vertonen. Eén kenmerk is het ontstaan van een lamel-achtige structuur onder de hoeden. Dit heet de sluier. Deze beschermt de sporen totdat ze klaar zijn voor reproductie. Probeer je paddenstoelen te oogsten voordat de sluier scheurt.

Gerelateerd artikel

Hoe Oogst Je Paddo's?

Draai elke paddenstoel voorzichtig aan de onderkant van de steel, terwijl je hem voorzichtig optilt. Als je alle grote paddenstoelen hebt geoogst, ontdek je dat er kleine paddenstoeltjes op het substraat zijn achtergebleven. Deze langzaam groeiende exemplaren zijn door de andere weggeconcurreerd. Verwijder deze uit het substraat om plaats te maken voor een nieuwe lichting.

TIJD VOOR DE VOLGENDE FLUSH

DE PRET IS NOG NIET VOORBIJ, MAAK JE OPNIEUW KLAAR

Paddenstoelen zijn een geschenk dat blijft geven. Als je ze geeft wat ze nodig hebben, leveren ze flush na flush. Ze doen dat om hun kansen op reproductie te optimaliseren.

VOOR KWEEKSETS

Kweeksets leveren gewoonlijk ten minste drie flushes op. Maak het substraat weer vochtig zoals aan het begin en herhaal het proces.

VOOR PF-TEK

Haal de kleine paddenstoeltjes weg en doe elke plak mycelium in schoon water. Leg ze terug in de vruchtkamer en herhaal de stappen vanaf de knopjes om een tweede flush op gang te brengen. Het blootstellen van het substraat aan de omgeving, maakt het echter kwetsbaar voor vervuiling. Zie je groene schimmel ontstaan? Haal de aangetaste plakken dan weg en maak de vruchtkamer schoon.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken