Een Stap-Voor-Stap Gids Voor Paddokweek Met Pf-Tek 

Stap-Voor-Stap Gids Voor Paddokweek Met PF-Tek

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

De PF-Tek methode is een goedkope en eenvoudige manier om paddo's te kweken. Hierbij maak je gebruik van bruine rijstebloem als substraat met wat vermiculiet. Hier volgt onze eenvoudig te volgen PF-Tek stappenplan.

Als je thuis paddo's wilt kweken, moet je eerst de sporen of een kant-en-klare sporenspuit aanschaffen. Zodra je daarin bent geslaagd, moet je nog een geschikte manier vinden om je kostbare schatjes te telen! PF-Tek is de allereerste methode die daarvoor ontwikkeld werd. Het voorbereiden ervan is iets wat je op je gemak in je eigen keuken kunt doen.

De PF-Tek methode is een goedkope en eenvoudige manier om paddo's te kweken. Hierbij maak je gebruik van bruine rijstebloem als substraat met wat vermiculiet voor de vochtigheid en om het substraat luchtig te houden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor het mycelium om te groeien. Het substraat wordt in een glazen pot gedaan. Vervolgens wordt het gesteriliseerd in een snelkookpan en later met paddosporen geïnjecteerd.

Het fijnste van PF-Tek is dat volledige sterilisatie niet geheel noodzakelijk is. Je zou eventueel je toevlucht kunnen nemen tot een gewone pan om een soort pasteurisatie te bereiken. Het is echter altijd het beste om te steriliseren en daarvoor dus de snelkookpan te gebruiken. Hier volgt onze eenvoudig te volgen PF-Tek stappenplan. Zo behaal je gegarandeerd het allerbeste resultaat met je aankoop.

Je hebt nodig:

 • Glazen potten
 • Vermiculiet
 • Bruine rijstebloem
 • Mengkom
 • Lepel
 • Snelkookpan of grote pan
 • Rond metalen rek (dat op de bodem van de snelkookpan past)
 • Steriliserende vlam (een aansteker, alcohollamp, butaanvlam; iets waarbij je beide handen kunt gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over brand)
 • Schoon water
 • Zeef
 • Aluminiumfolie
 • Sporenspuit
 • Permanente stift
 • Paddo plantenspuit

Vermiculiet is verkrijgbaar in handige, kleine zakken bij het tuincentrum of in de dierenwinkel als kattenbakvulling.

Biologisch ingestelde mensen maken zich misschien zorgen over de textuur van vermiculiet. Het voelt namelijk aan als rubber of vreemd plastic, maar maak je geen zorgen. Het betreft een van nature voorkomend mineraal. Het is alleen blootgesteld aan extreme hitte. Dit resulteert in vermiculiet dat voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt.

Rijstebloem is verkrijgbaar bij de lokale supermarkt.

Voor we beginnen willen we nogmaals benadrukken dat het extreem belangrijk is om schoon te werken!

Het Bereiden Van Het Substraat

Het Bereiden Van Het Substraat

Voor 1 Pot Substraat Heb Je Nodig:

 • 1x250ml glazen pot. Kleine Mason potten zijn heel geschikt omdat ze breed en gedrongen zijn. Ze zijn bovendien gemaakt van stevig glas. 250ml Staat gelijk aan één metrische cup.
 • 150ml vermiculiet
 • 50ml bruine rijstebloem
 • extra vermiculiet om de pot te vullen
 • schoon water

De Methode:

 1. Doe de gekozen hoeveelheid vermiculiet in de mengkom.

 2. Voeg langzaam water toe terwijl je roert met de lepel. De vermiculiet moet goed kunnen weken, zonder dat overtollig water zich in de kom verzamelt. Roer goed.

 3. Als de vermiculiet gelijkmatig nat is geworden, houd je de kom even schuin. Als er water in de bodem van de kom zit, heb je te veel toegevoegd. Als dit gebeurt, giet je de mix in een vergiet en laat je het staan tot het water is verdwenen. Nu zit je goed.

 4. Zodra de vermiculiet nat is, voeg je de benodigde hoeveelheid rijstebloem toe. Mix het geheel goed door. Het is de bedoeling dat de vermiculiet wordt voorzien van een laagje rijstebloem. Dit garandeert overal een vruchtbaar plekje, ongeacht waar de spore besluit zich te settelen.

 5. Schep het mengsel voorzichtig in de Mason potten, zonder het te veel aan te drukken. Het substraat moet luchtig blijven zodat het mycelium zich goed kan ontwikkelen. Vul de pot tot 10mm vanaf de rand. Net onder de draaisluiting van de Mason pot is perfect.

 6. Zorg ervoor dat er geen resten aan het randje van de pot blijven zitten. Resten die geen onderdeel zijn van het substraat, kunnen vervelende, besmettende stoffen bevatten die het proces hinderen. Maak alles schoon met een schone, vochtige doek. Neem dit serieus.

 7. Gebruik vervolgens de overgebleven vermiculiet om de pot tot de rand te vullen. Deze droge laag voorkomt luchtverontreiniging tijdens de enting en incubatie.

Voorbereiden Op Sterilisatie

Vouw een stukje aluminiumfolie doormidden. Maak het op maat zodat de pot wordt bedekt en de zijkanten overlappen. Plaats de folie over de pot en vouw de randen in, om het geheel te verzegelen. Het is de bedoeling dat je een goed passend deksel maakt. Als je metalen deksels hebt, kun je vier gaatjes maken, goed verdeeld over het oppervlak van de pot.

Neem nu een tweede stuk folie waarmee je de pot goed kunt afdekken. Plaats dit over de folie of het metalen deksel. Maak het goed passend, maar onthoud dat het los genoeg moet zitten om later op te kunnen tillen voor het enten.

Steriliseren

Steriliseren

Snelkookpan Methode:

 1. Giet water in de snelkookpan, totdat je een laagje hebt van zo'n 2,5cm. Niet te veel, want het water moet niet opborrelen in de potten en de balans verstoren.

 2. Plaats de potten in de pan en zorg ervoor dat je de aluminiumfolie niet scheurt.

 3. Doe het deksel op de snelkookpan.

 4. Breng de snelkookpan naar 15psi in een periode van 15 minuten. Als je te snel verwarmt, loop je het risico het glas te breken.

 5. Zodra de drukklep stoom vrijlaat, verminder je de hitte tot er slechts af en toe een kleine hoeveelheid stoom ontsnapt.

 6. Laat het geheel 45 minuten steriliseren.

 7. Zet de hittebron uit en laat alles ten minste vijf uur of een hele nacht afkoelen.

Grote Pan Methode:

 1. Plaats een rond rek in de bodem van de pan.

 2. Giet een laagje van 2,5cm water in de pan.

 3. Zet de potten op het rek en zorg ervoor dat je de folie niet scheurt.

 4. Plaats het deksel op de pan en breng het water langzaam aan de kook op middelhoog vuur.

 5. Verlaag de hittebron tot het water rustig kookt.

 6. Laat de potten ongeveer anderhalf uur steriliseren.

 7. Zonder de zware afdichting van een snelkookpan, zal het waterpeil mettertijd afnemen. Controleer dit dus elke twintig minuten en vul het water aan als dat nodig is. Vul uitsluitend aan met voorgekookt water uit een fluitketel of waterkoker om te voorkomen dat het glas breekt vanwege sterke temperatuurverschillen.

 8. Zet de hittebron uit en laat het geheel vijf uur of een hele nacht afkoelen.

Enten Met Paddo-Sporen

Enten Met Paddo-sporen

 1. Was je handen goed en maak je werkruimte schoon.

 2. Zodra je pan of snelkookpan koel aanvoelt, haal je de potten eruit en plaats je deze op het schone oppervlak. Houd je sporenspuit en vlam bij de hand.

 3. Schud de spuit om de klompjes met sporen op te breken. Als er in de cilinder geen ruimte is, plaats je de naald in de vlam en trek je een klein beetje door de hitte gesteriliseerde lucht in de cilinder. Plaats het dopje van de fabrikant weer terug en schud goed om de sporen te verdelen.

  Let op: De sporen in de vloeistof zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog, omdat een enkele spore een microscopisch formaat heeft. Onze sporenspuiten bevatten gegarandeerd genoeg gebruiksklare sporen om tot 10 potten van 250ml met substraat te enten.

 4. Maak het buitenste deksel van aluminiumfolie los, zodat deze snel kan worden verwijderd als het moment van enten gekomen is.

 5. Verwijder de dop van de spuit en verwarm de naald in de vlam tot deze oranje gloeit. Laat het nu afkoelen.

 6. Verwijder het buitenste aluminiumfolie deksel van elke pot omdat je nu klaar bent om te enten.

 7. Prik door de dubbele folielaag van het goed op maat gemaakte deksel, precies aan het randje van de pot, of prik met de spuit in de reeds gemaakte gaatjes van het metalen deksel. Je moet door de droge laag vermiculiet heen prikken. Richt de spuit richting de glazen wand van de pot en injecteer 0,25ml suspensie. Je zult zien dat de emulsie een druppel vormt en dan langs het glas druipt. Herhaal dit op vier gelijkmatig verdeelde punten aan de rand van de pot (noord, zuid, oost en west). Je gebruikt ongeveer 1,0-1,5ml per pot, dus met een spuit van 10ml kun je zes tot tien potten enten.

 8. Plaats het buitenste deksel weer terug.

 9. Steriliseer de naald opnieuw om kruisbesmetting te voorkomen.

 10. Herhaal dit proces totdat de door jou gekozen hoeveelheid potten geënt is.

 11. Knijp alle buitenste foliedeksels even aan om een goede verzegeling te maken die niet verschuift als je met de potten bezig bent.

 12. Schrijf de soort en datum op het deksel met een markeerstift.

Als je verder niets meer doet, was je je handen en steriliseer je de naald opnieuw.

Incubatie

Incubatie

De potten moeten worden bewaard op een donkere plaats bij een temperatuur van 21-27°C. Een constante temperatuur van 27°C is ideaal. Koelere temperaturen betekenen een meer trage incubatie en langzame groei in elke fase. Houd de boel dus warm.

Wanneer een ideale temperatuur wordt aangehouden, zou je binnen drie tot vijf dagen nieuw leven moeten zien. De eerste tekenen zijn helderwitte stippen op de vermiculiet. Ze moeten uitsluitend wit van kleur zijn. Als je roze, zwart of groen ziet, dan heb je zeker een of andere infectie te pakken en moet je de pot direct weggooien.

Til de foliedeksels niet op, maar doe het geheel (pot, substraat, alles) in een plastic zak en gooi het onmiddellijk weg. Probeer de pot niet te redden, want je riskeert de verspreiding van ongewenste sporen. Ga na of je schoon hebt gewerkt en goed hebt gesteriliseerd.

Onder ideale omstandigheden heeft het mycelium 14-28 dagen nodig om de hele pot te koloniseren. De timing hangt af van de soort en de temperaturen.

Pinning

Pinning

Zodra de pot gekoloniseerd is, is het tijd om te beginnen met het pinning proces. Bewaar de potten op kamertemperatuur; ongeveer 21°C. Stel de potten bloot aan een regelmatige lichtcyclus. 4-12 Uur per dag is prima. Dit kan een zacht, wit fluorescerend licht zijn of indirect zonlicht, zoals met de meeste kamers het geval is.

Afhankelijk van de soort, kunnen binnen vijf tot tien dagen pins worden gezien, maar wees niet verrast als dit oploopt naar dertig dagen. Pins zijn concentraties in het mycelium die de paddenstoelen vormen, zoals een zenuwknoop in een neuraal netwerk.

De komende paar dagen zal duidelijk te zien zijn dat de bruine hoedjes van de jonge paddenstoelen zich ontwikkelen. Zodra de kleine paddenstoelen zichtbaar zijn, is het tijd om de vruchtvorming van start te laten gaan.

Sommige soorten pinnen niet zo snel. Als dit bij jou het geval is, doe je de pot in een plastic zak en plaats je deze een nacht in de koelkast. De schok van de kou is meestal genoeg om het pinning proces op te wekken. Ga de volgende dag door met de vruchtvorming, ook als er geen pins zichtbaar zijn.

Vruchtvorming

Vruchtvorming

De vruchtvorming van de mycelium cake kan in elke container met een heldere of doorzichtige bovenkant worden gedaan. Een emmer met een plastic zak eroverheen, een terrarium, een piepschuim doos met een glazen plaat erbovenop of een aangeschafte, transparante opbergbox kunnen worden gebruikt. Zolang je er maar eenvoudig bij kunt en er genoeg licht bij komt.

 1. Giet een laag van 1,5cm perliet of geëxpandeerde kleikorrels op de bodem van de vruchtlichamen kamer. Een aantal lagen keukenrol werkt ook goed.

 2. Bevochtig de laag met een plantenspuit, gevuld met schoon water.

 3. Verwijder de foliedeksels van de potten.

 4. Plaats de mycelium cakes op de vochtige laag door de potten ondersteboven te houden en de inhoud eruit te laten glijden.

 5. Als de inhoud vast zit, plaats je de folie er weer op. Houd de pot ondersteboven in je hand en tik de achterkant van deze hand tegen je andere hand. De inhoud zou nu moeten loslaten. Zo niet, tik dan harder totdat de cake loskomt. Probeer de jonge paddo's niet te beschadigen.

 6. Als je meer dan één cake in de kamer voor vruchtlichamen stopt, zorg dan voor een afstand van ten minste 2,5cm. Je hebt ruimte nodig.

 7. Zodra je dit hebt voltooid, plaats je het deksel op de container.

 8. Eenmaal per dag verwijder je het deksel en verfris je de lucht door met een stuk schoon karton of iets soortgelijks over de container te waaieren.

 9. Controleer de onderste laag regelmatig. Deze moet vochtig blijven omdat de paddo's hier hun water vandaan halen. Mocht de bodem uitdrogen, haal dan de plantenspuit weer tevoorschijn. Probeer de cakes of de ontluikende paddo's niet nat te maken.

 10. Het draait allemaal om de komende 7-14 dagen. Kleine paddenstoelen zullen verschijnen en gedurende twee tot vijf dagen gestaag groeien. Wanneer de hoedjes zich openen, is het oogstmoment gekomen.

Oogst

Oogst de grote, rijpe paddenstoelen door ze met schone handen uit de cake te draaien.

Er zullen wat kleinere, onontwikkelde paddo's achterblijven, met zwartachtige hoedjes. Deze paddenstoelen zijn "prematuur" en moeten ook worden geoogst en gebruikt. Als ze verrot zijn, kun je ze verwijderen en weggooien.

Flushes

Je hebt zojuist je eerste flush zelfgekweekte paddo's geoogst. Dit is de grootste oogst uit de cake, maar er komen er nog meer. De cake moet je vier fatsoenlijke flushes kunnen geven; misschien nog wel meer.

Houd de basislaag vochtig en herhaal de instructies voor het vormen van de vruchtlichamen. Binnen een week zullen meer pins en kleine paddo's verschijnen en rijpen. Ga hiermee door totdat de cakes niet meer te gebruiken zijn.

Je kunt de gebruikte cakes buiten in een voorbewerkt stukje grond plaatsen voor toekomstige flushes in de buitenlucht.

Onderdompelen En Weken

Onderdompelen En Weken

Mocht je je na je eerste flush zelfverzekerd voelen, dan kun je proberen te weken. Hiermee kun je de opbrengst van de volgende flushes aanzienlijk verbeteren. Bij het weken dompel je de cake onder in water voor een periode van 12-24 uur. Dit klinkt misschien niet logisch, maar het werkt wel.

 1. Haal een recent geoogste mycelium cake uit de vruchtkamer met zeer schone handen.

 2. Plaats de cake in een container met deksel die groot genoeg is om de hele cake met water te bedekken.

 3. Vul de container met schoon, vers water; kraanwater is prima als er geen chloor in zit, maar je kunt ook helder bronwater gebruiken. Doe het deksel er weer op.

 4. Doe de container met de cake ten minste 12 uur in de koelkast. Vergeet niet de cake weer uit de koelkast te halen! De cake kan 24 uur nog wel behappen, maar na 48 uur is het mycelium absoluut verdronken.

 5. Na het weken, laat je het overtollige water weglopen en maak je de cake droog met schone keukenrol.

 6. Plaats de cake terug in de vruchtkamer.

 7. Laat nu de vruchtlichamen ontwikkelen zoals je gewend bent.

 8. Herhaal bij elke flush.

Thuis paddo's kweken, is een vaardigheid die elke psychonaut zou moeten beheersen. Door alles goed schoon te houden, niets te overhaasten en geduldig te zijn (gluur niet te vaak, om ze niet te verstoren!), kweek je de beste paddenstoelen ter wereld. Op verzoek. Altijd.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.