PF Tek: Makkelijk Thuis Magic Mushrooms Kweken

PF Tek: Makkelijk Thuis Magic Mushrooms Kweken

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

PF Tek is misschien wel de makkelijkste en meest effectieve manier om thuis magic mushrooms te kweken. Ontdek hier wat het is en hoe je zelf aan de slag kunt!

Zonder kweekset zelf thuis magic mushrooms kweken, lijkt ongelooflijk uitdagend. En in zekere zin is dat ook zo. Het is absoluut een hele toer om huis magic mushrooms te kweken. Maar als je bereid bent je handen uit de mouwen te steken, is het niet onmogelijk.

Je kunt op verschillende manieren thuis paddenstoelen kweken. Elke techniek heeft natuurlijk voor- en nadelen. De meest populaire methode staat bekend als PF Tek. Deze techniek bestaat iets langer dan 30 jaar en is talloze mycologen goed van pas gekomen!

Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten.

Wat is PF Tek?

Wat is PF Tek?

De Psilocybe Fanaticus Techniek (PF Tek) werd in 1991 door Robert "Billy" McPherson ontwikkeld. Het is een methode om thuis Psilocybe cubensis paddo's te kweken, zonder dat je er geavanceerde apparatuur voor nodig hebt. Het was echt een doorbraak voor thuiskwekers. Veel mensen beschouwen het nog altijd als de beste methode om thuis paddenstoelen te kweken. Dat wil niet zeggen dat een PF Tek vanzelf gaat; het is eerder een toegankelijke techniek, voor zowel beginners als veteranen.

Psilocybe Fanaticus was de bijnaam van Robert McPherson. Deze naam werd ook gegeven aan de Psilocybe cubensis soort die hij kweekte. Deze soort staat inmiddels ook wel bekend als de PF Classic.

Hoe werkt PF Tek?

De PF Tek gebruikt volkoren rijstmeel (van zilvervliesrijst) en vermiculiet als medium. Omdat zilvervliesrijst geen endosporen bevat, kan het mycelium het vrij gemakkelijk koloniseren. De mix van rijstmeel en vermiculiet wordt gesteriliseerd en vervolgens met sporen van cubensis geënt. Als dit proces goed verloopt, worden de cakes geleidelijk gekoloniseerd. Zodra ze eenmaal volledig (of bijna volledig) gekoloniseerd zijn, kun je ze openen. Op dit moment kan de vruchtvorming beginnen, zodat magic mushrooms kunnen groeien.

PF Tek — belangrijke aandachtspunten

Voordat je met het enten en kweken begint, moet je wat basisinformatie hebben. Hieronder volgen wat aandachtspunten:

Bakjes/potjes

PF Tek Bakjes/potjes

Totdat de cakes volledig zijn gekoloniseerd, zullen ze het grootste deel van hun leven in een bakje of potje doorbrengen. De cakes en het bakje of potje worden voorafgaand aan het enten gesteriliseerd. Dit betekent dat de sporen en het resulterende mycelium de enige levende organismen in je kweek zijn. Dit vergroot hun overlevingskans. Als andere schimmels of bacteriën hun weg naar binnen vinden, kunnen ze het cubensis-mycelium verdringen. Het resultaat is dan een bak vol onbruikbare schimmel.

De bakjes waarin de cakes worden bewaard, moeten bestand zijn tegen autoclaveren (koken onder druk). Ook moeten ze volledig afgesloten zijn. Daarnaast moet er wel nog wat luchtcirculatie mogelijk zijn. In het verleden werden er nog wel eens potten met metalen deksels gebruikt. Deze sluiten goed af en bovendien kun je er eenvoudig wat gaatjes in prikken die je vervolgens met micropore tape kunt afdekken. Door deze afdekking kunnen sporen en bacteriën niet binnendringen, terwijl lucht wel kan circuleren.

Glazen potten zijn zeker een degelijke optie. Maar we raden aan om filterboxen van polypropyleen (PP) te gebruiken. Dit zijn plastic bakjes met filters aan de bovenkant voor luchtcirculatie. Je kunt ze volledig afsluiten en ze zijn bestand tegen autoclaveren.

De vorm van je bakje is ook belangrijk. Het moet aan de onderkant iets smaller zijn dan aan de bovenkant. Wanneer de cake volledig is gekoloniseerd en het moment van vruchtvorming aanbreekt, kun je de cake gemakkelijker verwijderen zonder schade aan te richten. Bovendien is kolonisatie efficiënter als je redelijk kleine containers gebruikt (250-500ml). Bij grotere containers kan de kolonisatie te lang duren, of zelfs volledig tot stilstand komen.

Autoclaveren (koken onder druk)

Deze methode maakt gebruik van een autoclaaf. We benoemden eerder al dat PF Tek zo populair is omdat je geen dure apparatuur nodig hebt. Een snelkookpan is niet per se nodig, maar als je er een kunt bemachtigen, vergroot je je slagingskans.

Niet elke snelkookpan is gelijk, maar ze functioneren ongeveer op dezelfde manier. Volg dus onderstaande instructies, maar let ook op de specifieke functies of vereisten van je pan.

Sporenspuiten of liquid culture

PF Tek Sporenspuiten of liquid culture

Wanneer je aan het PF Tek proces begint, moet je sporenspuit of liquid culture klaar zijn voor gebruik. Als je ze kant-en-klaar koopt, kun je meteen aan de slag. Als je je eigen sporenspuit of liquid culture maakt, zorg er dan voor dat dit proces volledig is voltooid voordat je begint.

Hygiëne

We kunnen het niet genoeg benadrukken: een schone kweekomgeving is essentieel voor het kweken van magic mushrooms. Was altijd je handen wanneer je met je cakes werkt! Zorg ook voor een brandschone ruimte. Loop de kantjes er niet vanaf, want daar zul je later spijt van krijgen.

Andere schimmels en bacteriën kunnen veel agressiever groeien dan mycelium. Hierdoor gaan ze als het ware de concurrentie aan. Je paddenstoelen kunnen alleen goed groeien in steriele omgeving.

PF Tek: aan de slag

PF Tek: aan de slag

Hieronder bespreken we wat je voor elke fase van het PF Tek proces nodig hebt. We gaan hier uit van 8 cakes. Pas de verhoudingen aan als je meer of minder wilt kweken.

We nemen ook aan dat je filterboxen gebruikt. Als je potten gebruikt, zijn deze instructies ook van toepassing.

Benodigdheden

 • 8 x 280ml filterboxen
 • 1200ml (8 x 150ml) vermiculiet + wat extra om tot de rand te vullen
 • 340ml (8 x 42,5ml) volkoren rijstmeel
 • Water
 • Kom van minimaal 3 liter om vermiculiet met volkoren rijstmeel te mengen
 • Sporenspuit of liquid culture spuit (een liquid culture is sneller)
 • Aluminiumfolie in vierkanten (12,5×12,5 cm), één per cake
 • Spijker om gaten in de deksels van de dozen te maken
 • Gasbrander of torch met vergrendeling
 • Latex of nitril handschoenen
 • Mondmasker
 • Desinfectiegel of alcohol
 • Watervaste stift om de datum en de soort te noteren
 • Micropore tape
 • Elastiekjes

Sterilisatie

 • Snelkookpan

Dunken en pinning

 • Container voor dunken
 • (Gesteriliseerd) vermiculiet
 • Bakplaat
 • Latex of nitril handschoenen
 • Desinfectiegel
 • Plantenspuit met water
 • (Optioneel) gewicht om cakes onder water te houden gedurende onderdompeling (hierover later meer)
 • (Optioneel) bakplaat voor het steriliseren van vermiculiet

Vruchtvorming

 • Shotgun fruiting chamber (een grote plastic bak met deksel en gaatjes in de zijkant)
 • Perliet (genoeg voor een laag van 10-12cm)
 • Plantenspuit
 • Aluminiumfolie (vierkant of rond) of ander materiaal om de cake en perliet te scheiden

Magic mushrooms kweken met de PF Tek methode: stap voor stap

Zodra je alle relevante benodigdheden hebt, kun je eindelijk aan je avontuur beginnen!

Voorbereiding

1. Strooi het vermiculiet voor alle filterboxen in een kom.

2. Giet water over het vermiculiet. Pas op dat je niet te veel water gebruikt, want dit kan funest zijn voor de latere groei. Je weet dat je voldoende hebt wanneer er maar een heel klein beetje uit loopt als je de kom op zijn kant houdt.

PF Tek Giet water over het vermiculiet

3. Voeg het volkoren rijstmeel toe en meng het goed door elkaar met een lepel. Zorg ervoor dat alle vermiculiet goed bedekt is met het rijstmeel.

PF Tek Voeg het volkoren rijstmeel toe

4. Vul de filterboxen tot 1cm onder de rand. Het is belangrijk om het medium niet aan te drukken zodat het luchtig blijft. Dit zal het mycelium helpen groeien. Zorg ervoor dat er geen resten aan de rand zitten; dit kan in een later stadium tot besmetting leiden.

5. Vul de bovenste 1cm met droog vermiculiet. Dit werkt als een soort filter en voorkomt dat andere micro-organismen op het substraat terechtkomen en het besmetten. Droog vermiculiet zonder rijstmeel is inert. Dit betekent dat andere schimmels of bacteriën er niet graag groeien.

PF Tek Vul de bovenste 1cm met droog vermiculiet

6. Plaats het deksel op de filterbox en prik er met de spijker aan de rand van het deksel op vier verschillende plaatsen gaatjes in. Bij het enten, gaat hier de naald van de injectiespuit in. Plak wat micropore tape op deze gaten. In een snelkookpan kun je de inhoud van deze filterboxen nog steeds steriliseren, zelfs met micropore tape.

PF Tek Plaats het deksel op de filterbox

7. Neem een vierkantje aluminiumfolie (ca. 12,5×12,5 cm) en vouw dit over het deksel. Gebruik een elastiekje om het stevig te bevestigen. Deze toplaag dient als een beschermlaagje nadat je de filterboxen uit de snelkookpan haalt.

PF Tek Neem Een Vierkantje Aluminiumfolie En Vouw Dit Over Het Deksel

Sterilisatie

8. Voeg een klein laagje water toe aan de snelkookpan. Gebruik zo min mogelijk om te voorkomen dat het water in de bakjes komt en het watergehalte verandert. De minimale hoeveelheid water kan per model verschillen, maar meestal is een paar centimeter voldoende. Gebruik indien mogelijk een rekje om de bakjes van de bodem van de snelkookpan te tillen. Filterboxen of potten die in direct contact met de bodem komen, kunnen vervormen of zelfs breken.

PF Tek Sterilisatie

9. Plaats het deksel en zet de snelkookpan op het fornuis. Verwarm de snelkookpan langzaam, vooral als je geen rekje gebruikt. Wacht nog even met de afsluiter. Je kunt de pan beter ongeveer 10 minuten ontluchten. Zo zorg je ervoor dat de stoom alle lucht eruit duwt. Alleen wanneer alle lucht uit de snelkookpan verdwenen is, kun je uitgaan van optimale sterilisatie.

10. Plaats de afsluiter na 10 minuten op de ontluchter. Bescherm je handen tegen de hitte. Bouw de druk langzaam op tot 15 PSI.

11. Wanneer je op 15 PSI zit, kook de bakjes dan 45 minuten. Zorg ervoor dat de druk nooit onder 15 PSI daalt.

12. Zet de hittebron na 45 minuten uit en laat de snelkookpan minimaal 5 uur afkoelen. Het is praktischer om dit gedurende de nacht te doen.

Enten

13. Zodra de snelkookpan is afgekoeld, kun je voorzichtig de bakjes eruit halen. Leg ze op een schoon oppervlak. Zorg dat je een gasbrander of torch met vergrendeling en een sporenspuit of liquid culture spuit bij de hand hebt. Schud de spuit om de sporen of het mycelium goed los te maken. Om te kunnen schudden, moet er een klein beetje steriele lucht in de spuit zitten. Hiervoor kun je de spuit voorzichtig in een vlam houden en wat hete lucht opzuigen.

Let op: Voor het enten, moeten sporen moeten minimaal 24 uur in het water hebben gelegen, anders zijn ze mogelijk niet actief.

PF Tek voorzichtig de bakjes eruit halen

14. Maak de bovenste laag aluminiumfolie los, zodat je deze bij het enten gemakkelijk kunt verwijderen.

PF Tek Maak de bovenste laag aluminiumfolie los

15. Verwijder het beschermdopje van de injectiespuit en steriliseer de naald met een vlam totdat deze roodgloeiend is. Laat het een paar seconden afkoelen.

PF Tek steriliseer de naald met een vlam totdat deze roodgloeiend is

16. Verwijder de bovenste laag aluminiumfolie van de pot en leg deze weg (ondersteboven).

17. Steek de naald ongeveer 2,5 cm door de gaatjes (en door de micropore tape als je die hebt gebruikt). Spuit wat vloeistof in de zijkant van het bakje. Ent elke doos via alle vier de gaatjes. Gebruik ongeveer 1ml sporen/liquid culture per bakje.

PF Tek Steek de naald ongeveer 2,5 cm door de gaatjes

18. Dek nu eventueel de gaten af met de micropore tape. Plaats het vierkant van aluminiumfolie weer terug.

19. Schrijf de datum van de enting en informatie over de soort met een stift op de doos.

20. Herhaal dit proces voor elk bakje. Steriliseer de naald na elke enting opnieuw om kruisbesmetting te voorkomen. Zorg er ook voor dat je de naald opnieuw steriliseert als je iets anders dan de filterbox of het medium aanraakt.

Incubatie

21. Laat de geënte bakjes bij een temperatuur tussen de 21 en 27°C incuberen. Dit kan thuis op een warme plek, of door middel van een incubator. Zorg voor een constante temperatuur om condensatie en bacteriegroei in de dozen te voorkomen.

PF Tek Incubatie

Dunken en pinning

22. Als de cakes volledig zijn gekoloniseerd, kunnen ze pinnen. Dit betekent dat je ze uit hun bakje kunt halen en in een fruiting chamber kunt zetten.

23. Vul het water aan, dit zorgt voor een betere oogst. Dit kun je makkelijk doen door de cakes 12 tot 24 uur in koud water onder te dompelen. Dit heet dunken. Vul een bak met vers water en gebruik indien nodig wat gewichten om de cakes naar beneden te duwen, aangezien ze gaan drijven. Twijfel je over de kwaliteit van het kraanwater, kun je het water eerst koken en voor gebruik laten afkoelen. Om te verzekeren dat het water koel blijft, kun je de bak met de cakes in de koelkast zetten. Zorg er wel voor dat de koelkast goed schoon is om besmetting te voorkomen.

PF Tek dunken

24. Spoel de cakes opnieuw af onder de kraan en rol ze in vermiculiet. Als je niet zeker weet of je vermiculiet steriel is, kun je het 1 uur steriliseren in de oven op 180°C. Zo sluit je verontreinigingen uit. Door de cakes met vermiculiet te bedekken, houden ze het water beter vast.

PF Tek rol ze in vermiculiet

25. Zet de cakes in je fruiting chamber, bovenop de stukjes aluminiumfolie. Besproei de cakes na een uur zorgvuldig met water om te verzekeren dat je vermiculiet nat is.

PF Tek Zet de cakes in je fruiting chamber

Vruchtvorming

26. Laat de cakes in de fruiting chamber ontwikkelen en spray ze enkele keren per dag. Je kunt met het deksel waaieren om nieuwe lucht aan te voeren en oude lucht te verwijderen. Dit stimuleert het groeiproces van je magic mushrooms. Zodra de paddenstoelen beginnen te groeien, probeer dan niet rechtstreeks op de cakes en paddenstoelen te spuiten.

Oogsten

PF Tek Oogsten

Je moet je magic mushrooms oogsten net voordat hun sluiers breken. De sluiers zijn de vliezen die aan de onderkant van de hoeden groeien. Wanneer deze scheuren, laten de paddenstoelen hun sporen los. Als er sporen vrijkomen en op de cakes vallen, stopt het mycelium met de productie van paddenstoelen, omdat hun voortplantingswerk erop zit.

Het is mogelijk om te bepalen wanneer de sluiers breken. We hebben een speciaal artikel geschreven waarin je dit kunt leren.

Gerelateerd artikel

Hoe Oogst Je Paddo's?

In de herhaling

Myceliumcakes kunnen meerdere flushes produceren (een flush is een enkele partij met paddenstoelen). Zodra je je eerste flush hebt geoogst, kun je het proces van dunken en pinning herhalen (zie stap 22 t/m 25). De eerste oogst is meestal niet de grootste, dus als je dit proces goed uitvoert, behaal je grotere opbrengsten.

Hoewel je in dit stadium minder kans op besmetting hebt, kan het alsnog voorkomen. Zorg dus dat je alles goed schoon houdt!

PF Tek: kweek de ultieme magic mushrooms

PF Tek: kweek de ultieme magic mushrooms

Je moet er wel wat voor over hebben om magic mushrooms te kweken met de PF Tek methode. Toch is het de gemakkelijkste techniek als je je paddo's vanaf sporen wilt kweken. Het proces is soms uitdagend, maar met een goede voorbereiding moet het je lukken. Wees voorzichtig en secuur en dan komt het vast goed.

Voordat je in het diepe duikt, is het zinvol jezelf bekend te maken met het proces. Het is makkelijker om alle stappen goed uit te voeren als je begrijpt waarom je ze doet en wat de functie van iedere stap is. En onthoud: werk zo schoon mogelijk! Besmetting kan echt op elk moment roet in het eten gooien. Verpest niet al je harde werk door iets aan te raken zonder eerst je handen te wassen, want dat zou zonde zijn! Succes!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Je bezoekt onze Nederlandse website.