Blog
Oogst Meerdere Flushes Met Een Paddo-Kweekset
2 min

Hoe Oogst Je Meerdere Flushes Met Een Paddo-Kweekset?

2 min

Als je voor de eerste keer paddo's wilt kweken, dan zie je traditionele kweekmethodes misschien niet zitten. Met een kweekset hoef je echter geen groene vingers te hebben om eersteklas paddenstoelen te telen. Als je de juiste stappen zet, kun je zelfs meerdere flushes uit één set halen! Volg onze eenvoudige handleiding en ontdek het zelf.

Als je van paddo's houdt, dan heb je vast weleens overwogen om ze zelf te gaan kweken. Misschien heb je echter gedacht: “Dat is niet voor mij weggelegd. Ik ben geen mycoloog en zou alleen maar geld verspillen als het niet lukt.”

Gelukkig is de kennis over het kweken van paddenstoelen de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn nu zelfs speciale kweeksets. Daarmee heb je de perfecte setup om zelf paddo's te kweken. Lees verder en ontdek hoe handig deze sets zijn en hoe je hiermee meerdere flushes realiseert!

PADDO'S KWEKEN MET EEN KWEEKSET

PADDO'S KWEKEN MET EEN KWEEKSET

Je hebt de term kweekset hier vast weleens voorbij zien komen, zeker als je deze site regelmatig bezoekt. Misschien weet je echter niet precies wat we ermee bedoelen. Deze sets bevatten vaak een kweekbak, een zak en andere spullen die de kweek eenvoudig maken.

De kweekbak bevat een levend myceliumsubstraat. Dat is de basis voor het kweken van deze paddenstoelen. De sets verschillen soms wel per merk en per land van herkomst. De werkwijze is echter bij allemaal vrijwel gelijk.

Het werken met deze sets heeft de nodige voordelen, zeker als je een beginner bent. Allereerst is het mogelijk al snel aan de slag te gaan, omdat ze zo ongecompliceerd zijn. Bovendien heb je er minder werk van dan bij de traditionele methode. Tot slot heb je minder tools nodig.

Het allerleukste is misschien wel dat je met een bepaalde aanpak meer dan één flush kunt oogsten.

WAT IS EEN PADDO FLUSH? EN WANNEER MOET IK OOGSTEN?

WAT IS EEN PADDO FLUSH? EN WANNEER MOET IK OOGSTEN?

"Wacht even, wat bedoelen jullie in deze context met een ‘flush’?" We gingen misschien even te snel, maar het concept is eenvoudig.

Simpel gesteld, gebruiken we de term ‘flush’ als verwijzing naar een oogst paddenstoelen. Net als bij elk ander gewas, vergt het kweken de nodige tijd. Je kunt paddenstoelen echter ook niet te lang laten doorgroeien.

Maar hoe weet je dan wanneer het tijd is om te oogsten? Naarmate je voor je paddo's zorgt, zul je merken dat de vliesjes onder de hoedjes dunner worden.

Sommige kwekers stellen hierbij dat je moet wachten tot dat vliesje breekt. Volgens ons moet je echter net daarvoor oogsten. Maak je echter geen zorgen; je paddo’s zijn niet verpest als je iets te lang wacht.

Wel is het zo dat wanneer het vliesje breekt de paddenstoel sporen loslaat. Dat stimuleert een hormoon in het mycelium, waardoor het mycelium overgaat van vruchtdragend naar koloniserend. Dit zorgt er soms voor dat er geen nieuwe flushes meer mogelijk zijn.

HET SUBSTRAAT LATEN WEKEN VOOR MEERDERE FLUSHES

Het Substraat Laten Weken Voor Meerdere Flushes

Gewoonlijk zijn kweeksets bedoeld voor één flush. Zoals dat gaat met gepassioneerde mensen, hebben kwekers echter een manier gevonden om optimaal te profiteren. De methode klinkt te simpel om waar te zijn, maar ‘weken’ of ‘onderdompelen’ is echt net zo eenvoudig als het klinkt (bijna dan).

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt aanpakken. Bij de eerste methode dompel je het substraat 12 uur onder in water. Daarna laat je het overtollige water weglopen en de paddenstoelen weer groeien.

Gerelateerd artikel

Hoe Droog Je Paddo's?

De tweede methode werkt ook. In plaats van de substraatbak onder te dompelen of te laten weken, zet je deze onder een stromende kraan en laat je het water overstromen. Laat de kweekbak zo’n 2, maximaal 3 uur onder de kraan staan.

Deze methode kost minder tijd, maar het substraat is ook hierbij helemaal doorweekt. Als je weet hoe rivieren en meren werken, dan weet je dat er in stromend water minder snel bacteriën ontstaan.

Dit geldt ook voor het kweken van paddenstoelen. Bovendien hebben paddo's geen speciale vereisten wat betreft de pH of zuiverheid van het water. Kraanwater is dus prima.

HET AANTAL FLUSHES EN DE DUUR VAN DE KWEEK

Het Aantal Flushes En De Duur Van De Kweek

Maar hoeveel flushes kun je dan precies behalen? Net zoals bij elk ander natuurlijk organisme, gaan de dingen niet in alle gevallen hetzelfde. Kwekers die hun paddo's echter nauwkeurig in de gaten houden, kunnen gewoonlijk 3 goede flushes halen uit één kweekset.

Daarnaast is er de kwestie van tijd. De tweede groeicyclus is vergelijkbaar met de eerste. Je kunt er dus van uitgaan dat elke flush 2–3 weken nodig heeft.

Misschien heb je al wat ervaring met het kweken van cannabis. Dan ben je vast blij te lezen dat het telen van paddo’s zo snel gaat. Binnen 9 weken kun je 3 volledige oogsten binnenhalen! Daarmee houd je jezelf en je vrienden wel een tijdje zoet.

Hopelijk heb je nu zin gekregen om paddo's te gaan kweken. Kies daarbij een van onze top kweeksets! Bekijk ook onze kweekinstructies en handleiding voor het oogsten van paddo's. Daarmee kun je vol vertrouwen aan de slag!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken