Hoe Droog Je Paddo's?

Eenmaal geoogst, blijven paddo's niet lang vers. Om ze langer te bewaren, moeten ze eerst worden gedroogd. Om ze kurkdroog te krijgen, heb je een desiccant nodig. Die middelen zijn echter duur, moeilijk te verkrijgen en vaak giftig. Gelukkig is er een eenvoudig alternatief.

Hoe Droog En Bewaar Je Paddo's?

Maar Eerst: Wat Is Een Desiccant?

Simpel! Een middel dat water uit de atmosfeer absorbeert. Silica gel is bijvoorbeeld een desiccant die we vaak tegenkomen. Dit zit meestal in industriële verpakkingen, maar ook in voedingsmiddelen die droog moeten blijven.

De meest kosten-efficiënte en milieuvriendelijke manier om je paddo's te drogen, is door zelf een desiccant te maken. Dit is veel makkelijker dan het klinkt; je bakt eigenlijk gewoon wat epsomzout van de lokale drogist.

De chemie hierachter: epsomzout is magnesiumsulfaat, met de chemische formule MgSO4·7H2O. Onthoud dat water H2O is, zie je de 7H2O in de formule van magnesiumsulfaat? Dit betekent dat er zeven watermoleculen aan zijn bevestigd, wat het magnesiumsulfaat-heptahydraat maakt.

Als je het heptahydraat bakt, zullen de zeven watermoleculen verdampen en houd je MgSO4 over: vochtvrij magnesiumsulfaat. Omdat MgSO4 deze zeven watermoleculen terug wil hebben, zal het water absorberen uit de atmosfeer totdat het verzadigd is. Als we dus paddenstoelen bij de MgSO4 stoppen, zal het al het water uit de paddenstoelen halen.

Je Paddo's Voordrogen

Je paddo's voordrogen

Om te beginnen, is het een goed idee om je verse paddenstoelen ‘voor te drogen’. Dit zal veel overmatig vocht verwijderen en schimmel voorkomen. Om dit te doen, leg je je paddo's op een bord en laat je een ventilator erover blazen totdat ze er een beetje verschrompeld uitzien en droog aanvoelen.

In deze toestand kun je je paddo's een paar weken bewaren. Als je ze langer wilt bewaren, moet je een stapje verder gaan.

Gerelateerd artikel

5 Verrassende Voordelen Van Paddo's

Paddo's Drogen Met Desiccant

Nu het overtollige vocht uit de paddenstoelen is verwijderd, wil je ze in een fase krijgen die we kennen als ‘kurkdroog’ om ze voor langere tijd te kunnen bewaren. We hebben ontdekt dat je dit het beste met epsomzout kunt bewerkstelligen, dat we veranderen in een zelfgemaakte desiccant.

Om dit te doen heb je het volgende nodig:

Een Desiccant Maken Uit Epsomzout

Een desiccant maken uit Epsomzouten

Instructies:

 1. Bedek de bakplaat met ongeveer 1 cm epsomzout.

 2. Verwarm je oven voor op ongeveer 200-250 graden Celsius. Hoe dichter je bij de 250 graden komt, hoe beter.

 3. Zet het epsomzout ongeveer 2 uur in de oven. Hierdoor wordt al het aanwezige vocht verwijderd.

 4. Het epsomzout zal direct vocht absorberen uit de lucht zodra je het uit de oven haalt, dus je moet snel handelen en niet wachten tot het afgekoeld is. Het zout zal een dikke, solide plak hebben gevormd; pak de hamer en mep het in stukjes. Doe het zout zo snel mogelijk in een luchtdicht bakje, terwijl het nog steeds heet is. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het epsomzout in de tussentijd weer helemaal vochtig wordt, maar hoe sneller, hoe beter. Je hebt nu zelf een desiccant gemaakt.

De Laatste Stap

Het Droogproces Ingaan Met Je Paddo's

Nu je je zelfgemaakte desiccant hebt, kun je het laatste droogproces met je paddo's uitvoeren.

Om dit te doen, heb je nodig:

 • Je zelfgemaakte epsom desiccant
 • Een plastic bakje met luchtdicht deksel, groot genoeg om je desiccant en paddestoelen in te doen
 • Keukenrol
 • Metalen gaas
 • Voorgedroogde paddo's

Het proces:

 1. Plaats je desiccant in je plastic bakje als een onderste laag.

 2. Bedek je desiccant met een laag keukenrol.

 3. Bevestig het metalen gaas aan de zijkanten van het bakje door het te buigen, zodat het een platform creëert boven de keukenrol. Dit moet je doen, omdat je geen risico wilt lopen dat de paddo's in direct contact komen met de desiccant.

 4. Leg je paddo's bovenop het gaas.

 5. Doe het luchtdichte deksel op het bakje.

 6. 6. De desiccant zal nu al het vocht uit de paddenstoelen opnemen. Het is belangrijk dat je bakje luchtdicht is, zodat het zout uitsluitend vocht uit de paddo’s haalt. 

Gerelateerd artikel

5 Simpele En Eenvoudige Manieren Om Paddo's En Magic Truffles Te Consumeren

Controleer elke paar dagen hoe droog de paddenstoelen zijn. Ze zijn klaar als ze echt kurkdroog zijn: ze moeten breken als je ze probeert te buigen.

Als je toevallig een vacuümmachine hebt, dan kun je je paddenstoelen nog beter tegen vocht beschermen door ze vacuüm te trekken. Zip lock zakjes zijn een alternatief, maar deze zijn niet zo luchtdicht als een vacuümzak.

Dat is alles, je paddo's zijn nu klaar om lange tijd bewaard te worden op een koele, donkere en droge plaats!

wellicht ook interessant