Hoe Droog En Bewaar Je Paddo's?

Hoe Droog En Bewaar Je Paddo's?

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Na het oogsten van je paddo's, zijn ze vers te gebruiken. Bewaren is echter ook mogelijk, totdat de juiste set en setting zich aandienen. Maar met bewaren, bedoelen we niet dat je de paddo's in een bruine papieren zak stopt. Ontdek hier hoe je de vruchtlichamen correct droogt en bewaart.

Het is tijd voor de oogst! Je hebt het leven van je paddo's zien beginnen als een massa mycelium. Hierna hebben zich schattige pins gevormd, die zich hebben ontwikkeld tot volledig gevormde vruchtlichamen. Maar wat nu? Allereerst oogst je de paddo's. Vervolgens besluit je of je ze vers wilt gebruiken of dat je ze liever droogt en bewaart.

Verse psilocybine paddo's zijn ongeveer 2 weken in de koelkast te bewaren op 2–4°C. In deze omgeving is het verstandig te kiezen voor een papieren zak of geperforeerde plastic zak. Zo voorkom je dat vocht zich ophoopt. Ben je van plan ze snel te gebruiken? Dan is dit prima. De set en setting zijn echter ook belangrijk voor een positieve paddo-ervaring. Paddo's zijn daarom ook te drogen en bewaren voor wanneer de juiste gelegenheid zich aandient. Denk aan een kampeertrip in het bos.

Gerelateerd artikel

Verse Versus Gedroogde Paddo's: Wat Verdient De Voorkeur?

Je moet paddo's ook drogen als je ze wilt gebruiken voor microdoseren. Een grote flush biedt veel microdoses, dus het is in dit geval slim de shrooms te drogen en te vermalen.

Er bestaan meerdere methoden om paddo's te drogen. Al deze technieken klaren de klus, al is de ene effectiever dan de andere. Je keuze hangt af van je beschikbare bronnen en het klimaat in je omgeving.

Het Voordrogen Van Je Paddo's

Het Voordrogen Van Je Paddo's

Paddo's dien je te oogsten voor de sluier van het hoedje scheurt. Dit stukje van de paddo bedekt de sporen-dragende kieuwen. Zodra dit gebeurt, moet je onmiddellijk de shrooms plukken en drogen.

Allereerst ga je voordrogen. Je verwijdert hiermee overtollig vocht uit de oogst voordat je de paddo's volledig droogt. Aan het eind van het droogproces wil je gortdroge shrooms zien. Ze moeten daarbij knakken als je ze buigt. Enig restwater leidt mogelijk tot bederf en dan is al je harde werk voor niets geweest. Daarnaast is voordrogen heel belangrijk voor het latere afwegen van consistente doses.

Om je shrooms voor te drogen, leg je ze op een stuk karton of een handdoek. Zorg voor een gelijkmatige verdeling en laat ze elkaar niet aanraken. Verplaats je karton/handdoek naar een goed geventileerde ruimte, uit de buurt van direct zonlicht. Goede plekken zijn bovenop je koelkast of op een plank in een grote kast. Het is ook mogelijk de paddo's voor een ventilator te laten drogen.

Bij elke methode zijn je paddo's in een aantal uren voorgedroogd. Controleer ze regelmatig en observeer de verandering qua uiterlijk. Zodra ze er rimpelig uitzien en rubberachtig aanvoelen, is het voordrogen voltooid. Als je een handdoek gebruikt, vervang deze dan regelmatig, omdat stof meer vocht vasthoudt.

Paddo's Snijden Of Scheuren: Wat Doet Dit Met De Kracht?

Paddo's Snijden Of Scheuren: Wat Doet Dit Met De Kracht?

Als je gigantische paddo's hebt geoogst, is het soms verstandig ze te verkleinen voor de opslag. Met snijden of scheuren vergroot je het oppervlaktegebied. Dit vereenvoudigt het drogen, maar vermindert het ook de kracht?

De meningen zijn hierover verdeeld. Vanwege een gebrek aan wetenschappelijk bewijs, moeten we ons richten op ervaringen. Sommige kwekers beweren dat het snijden of scheuren van paddo's voor het drogen geen verschil maakt qua psychoactieve effecten. Anderen stellen dat je de celwanden van het mycelium beschadigt als je de vruchtlichamen snijdt. Dit resulteert in overmatige kneuzingen en mogelijk krachtverlies. Bij het scheuren zouden de celwanden intact blijven.

Het komt dus neer op je persoonlijke voorkeur. Wij weten in ieder geval niet zeker wat de correcte methode is. Uiteindelijk is het grondig drogen van je stash belangrijker dan een licht krachtverlies.

Gerelateerd artikel

Wat Betekenen Blauwe Vlekken Op Paddo's?

De Eenvoudigste Methoden Voor Het Drogen Van Paddo's

De Eenvoudigste Methoden Voor Het Drogen Van Paddo's

Je oogst is op meerdere manieren te drogen. We bespreken hieronder de drie gemakkelijkste methoden om je fungi te ontdoen van vocht:

Luchtdrogen

Luchtdrogen is de goedkoopste en gemakkelijkste manier om paddo's te drogen. Met deze methode eindig je echter niet altijd met gortdroge shrooms. Het is ook onbetrouwbaar in een vochtige omgeving.

Een Dehydrator Gebruiken

Een dehydrator is geweldig voor het drogen van paddo's. Deze apparaten maken gebruik van een lichte warmtebron en constante luchtstroom. Zo verwijderen ze vocht geleidelijk en gelijkmatig. Handig, maar wel prijzig.

Drogen Met Een Droogmiddel

Door een droogmiddel (ook wel desiccant genoemd) te kopen of zelf te maken, kun je heel makkelijk het resterende vocht uit je kostbare paddo's halen. Laat je paddo's eerst zo goed mogelijk voordrogen, zodat het droogmiddel optimaal werkt.

Paddo's Drogen Aan De Lucht

Paddo's Drogen Aan De Lucht

Dit is de gemakkelijkste en toegankelijkste manier om je oogst te drogen. Eigenlijk zet je effectief het proces van het voordrogen voort. Met warmte en voldoende luchtstroom verlaat hierbij uiteindelijk het meeste vocht de vruchtlichamen. Drogen aan de lucht werkt echter alleen als de relatieve luchtvochtigheid in de omgeving onder een bepaalde drempel ligt, namelijk 55%. Weet je niet zeker hoe vochtig je ruimte is? Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid.

Het nadeel van deze methode is de consistentie. In sommige gevallen zie je gortdroge paddo's, zeker als de omgeving optimaal is. Soms houden de shrooms echter vocht vast in het midden, wat ze vatbaar maakt voor besmetting.

Wat Heb Je Nodig?

 • Droog stuk karton
 • Ventilator
 • Radiator/goed geventileerde plek uit direct zonlicht

Het Droogproces

Leg het stuk karton op een tafel of aanrecht. Verdeel de paddo's gelijkmatig. Ze mogen elkaar niet aanraken, omdat ze dan mogelijk vocht vasthouden.

Zet de ventilator zo neer dat deze constant lucht blaast over de paddo's. Als je in een droge omgeving woont, is het mogelijk het stuk karton in een goed geventileerde ruimte leggen. Een ventilator is dan niet nodig. Is de omgeving echter vochtig? Plaats het stuk karton dan dicht bij de radiator en laat de ventilator je paddo's van lucht voorzien.

Controleer je paddenstoelen dagelijks. Na een aantal uren worden ze al droger en stijver. Het proces is voltooid als ze zo droog zijn dat ze breken bij het buigen.

Het Drogen Van Paddo's Met Een Dehydrator

Het Drogen Van Paddo's Met Een Dehydrator

Een dehydrator is een voedseldroger en ideaal voor het drogen van shrooms. Deze apparaten halen water uit middelen met een hittebron en luchtstroom. Zo is een middel lang te bewaren en verklein je het risico op besmetting. Het verwarmingselement verwarmt de paddo's, zodat het vocht vrijkomt. Interne ventilatoren blazen hete lucht door ventilatiegaten. Deze lucht verlaat het apparaat, zodat hitte zich niet ophoopt.

Het gebruik van een dehydrator is een dure manier om shrooms te drogen. De investering loont echter wel, zeker als je regelmatig paddo's kweekt.

Welke Dehydrator Zou Je Moeten Gebruiken?

Je moet een aantal factoren overwegen als je op zoek bent naar een droger voor je paddo's. Natuurlijk is budget de belangrijkste afweging, maar je hebt behoorlijk wat opties.

In principe kan elke voedseldroger de klus klaren. Het gebruik ervan is simpel: je doet je paddo's in de machine en zet de droger aan om het vocht te onttrekken. Veel voedseldrogers zijn uitgerust met een timer. Als je je paddo's een bepaalde tijd wilt laten drogen, kun je dat eenvoudig instellen.

Hoe Droog Je Met Een Dehydrator?

Verdeel je voorgedroogde paddo's gelijkmatig over de droogrekken. Laat ze elkaar daarbij niet aanraken. Schuif de rekken in de dehydrator. Stel het apparaat in op een lage temperatuur (ongeveer 40°C), om de psilocybine niet te beschadigen.

Het gehele proces duurt ongeveer 4-8 uur. Een en ander hangt ook af van het voordrogen. Controleer je paddo's elk uur even. Test de structuur en veerkracht. Zodra ze breken als je erin knijpt, zijn ze veilig te bewaren.

Gerelateerd artikel

Psilocybine vs. Psilocine: De Verschillen

Paddo's Drogen Met Een Droogmiddel

Paddo's Drogen Met Een Droogmiddel

Het drogen van paddo's is niet beperkt tot hitte en luchtstroom. Het is ook mogelijk een droogmiddel te gebruiken om het vocht uit je shrooms te onttrekken. Een droogmiddel is een vaste stof die water absorbeert. Je plaatst het in een bakje met je voorgedroogde paddo's om het vocht uit de vruchtlichamen te onttrekken.

Het gebruik van een droogmiddel is een goedkope manier om je shrooms te drogen. Een grondig proces van voordrogen is echter wel vereist.

Wat Is Een Droogmiddel?

Simpel uitgelegd, is een droogmiddel een stof die water uit de atmosfeer opneemt. Silicagel is een mooi voorbeeld. Je vindt dit vaak in industriële verpakkingen, maar soms ook in voedingsmiddelen die droog moeten blijven.

Zelf een droogmiddel maken, is de goedkoopste en milieuvriendelijkste manier om je paddo's te drogen. Het is ook veel gemakkelijker dan het lijkt. Je verhit in feite gewoon Epsom-zout, dat je koopt bij de plaatselijke drogist.

Het achterliggende, chemische proces is als volgt: Epsom-zout is magnesiumsulfaat. De chemische formule daarvan is MgSO₄ · 7H₂O. Water is H₂O. Zie je die 7H₂O in de formule? Er zitten zeven watermoleculen aan vast, wat het magnesiumsulfaatheptahydraat maakt.

Als je heptahydraat verhit, verdampen de zeven watermoleculen. Wat rest, is MgSO₄, watervrij magnesiumsulfaat. MgSO₄ wil deze zeven watermoleculen terugwinnen. Het neemt daarom water uit de atmosfeer op tot het punt van verzadiging. Als je paddo's combineert met MgSO₄, onttrek je zo al het vocht uit de shrooms.

Benodigdheden

 • In de winkel gekocht Epsom-zout
 • Bakplaat
 • Hamer
 • Luchtdichte, hittebestendige container
 • Oven

Het Droogmiddel Bereiden

 1. Bedek de bakplaat met een dikke laag Epsom-zout, van ongeveer 1cm dik.
 2. Verwarm de oven voor op 230-250°C. Hoe dichter je bij de 250°C komt, hoe beter.
 3. Doe het Epsom-zout in de oven, gedurende 2 uur. Zo verwijder je al het aanwezige vocht.
 4. Zodra je het watervrije magnesiumsulfaat uit de oven haalt, zal het vocht opnemen. Wees dus snel en wacht niet tot het is afgekoeld. Het zout is veranderd in een stevige plak; pak je hamer erbij en breek het in stukjes.
 5. Plaats het zo snel mogelijk in luchtdichte containers, terwijl het nog heet is. Het zout trekt niet al het vocht uit de lucht, maar hoe sneller je werkt, hoe beter het is. Je hebt nu een zelfgemaakt droogmiddel.

Nu je een droogmiddel hebt gemaakt, is het mogelijk je magic mushrooms ermee te drogen. Weet dat je het zout later opnieuw in de oven kunt doen en hergebruiken.

Wat Heb Je Nodig?

 • Je zelfgemaakte droogmiddel
 • Plastic container met luchtdicht deksel. Deze moet groot genoeg zijn voor je droogmiddel en paddo's
 • Keukenrol
 • Metalen gaas
 • Voorgedroogde paddo's

Het Proces

 1. Bedek de bodem van de plastic container met het droogmiddel.
 2. Bedek het droogmiddel met een laagje keukenrol.
 3. Buig het metalen gaas aan de zijkanten en plaats het in de container. Het gaas fungeert als tussenlaag om de paddo's te scheiden van de keukenrol.
 4. Voorkom contact van de paddo's met het droogmiddel.
 5. Leg je paddo's op het metalen gaas.
 6. Doe het deksel op de container.
 7. Het droogmiddel neemt nu al het vocht op uit de paddo's. Zorg voor een luchtdichte container, zodat uitsluitend het vocht uit de shrooms en de lucht in de bak wordt opgenomen.

Controleer elke paar dagen of je paddo's al droog zijn. Ook hier geldt: ze zijn goed gedroogd als ze breken.

Gedroogde Paddo's Bewaren

Gedroogde Paddo's Bewaren

Zodra je je paddo's hebt gedroogd, moet je ze natuurlijk correct bewaren. Met luchtdichte bakjes behoud je de versheid het best. Je voorkomt daarmee ook snelle afbraak van actieve stofjes. Het is daarbij verstandig te kiezen voor een koele, donkere plek. Laten we ons eens verdiepen in diverse opslagmethoden:

Vacuümverpakken

Vacuüm-afdichting is de beste optie om de houdbaarheid van je paddo's te verlengen. Gebruik hiervoor een vacuümmachine. Hiermee verpak je de voorraad in luchtdicht plastic. Zo bescherm je de stash tegen de afbrekende effecten van zuurstof.

Het is fijn als je al een vacuümmachine hebt; zo'n apparaat is een flinke investering. Toch is het een onmisbaar hulpmiddel als je vaak paddo's kweekt.

Vacuümmachines zuigen alle lucht uit afsluitbare zakjes. Daarbij blijven de paddo's intact en zijn ze lang te bewaren.

Mason Jars

Een gouwe ouwe Mason Jar is ook een prima optie. Met deze glazen potten houd je gemakkelijk je paddo's in de gaten. Daarnaast zijn ze luchtdicht. Om de paddo's extra droog te houden, stop je een zakje silicagel in de pot. Dit neemt resterend vocht op.

Cvault

CVault-containers zijn ook ideaal. Deze containers zijn gemaakt van voedselveilig roestvrij staal en beheersen de luchtvochtigheid op twee manieren. Ze zijn trouwens ook populair voor het bewaren en uitharden van cannabis, waarbij ze zorgen voor versterkte smaken en aroma's.

Waar Bewaar Je Paddo's?

Waar Bewaar Je Paddo's?

Overmatige blootstelling aan licht versnelt het afbraakproces. Ook vocht vergroot het risico op bederf. Bewaar je paddo's dus op een koele, donkere plaats om de houdbaarheid te verlengen. Een mooi voorbeeld is een donker keukenkastje.

Perfect Gedroogde Paddo's

Bij het kweken en oogsten van je paddo's, is het noodzakelijk dat je ze laat drogen. Er bestaan verschillende opties, dus er is vast een methode die bij je voorkeuren en omstandigheden past. Met de genoemde technieken en methodes komt het altijd goed, ongeacht of je voor het eerst paddo's kweekt en droogt of dat je al wat ervaring hebt. Uiteraard moet je wel paddenstoelen hebben om te kweken. Gelukkig is dat heel gemakkelijk. Bezoek direct de Shroomshop van Zamnesia en ontdek de wereld van psilocybine wonderen die op je wacht!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.

wellicht ook interessant