Blog
Hoe Oogst Je Paddo's?
5 min

Hoe Oogst Je Paddo's?

5 min

De laatste loodjes: tijd om je welverdiende paddo's te oogsten! Dit is vrij eenvoudig, maar het is wel cruciaal om het goed te doen, als je de vruchten van al je harde werk wilt plukken. Ontdek in onze gids alles wat je moet weten.

Als je vanaf nul paddo's kweekt, kun je op het moment van oogsten wel een gat in de lucht springen. Het lastigste deel is eindelijk voorbij. Maar dat wil niet zeggen dat het er al op zit. Er zijn nog een paar essentiële stappen die je moet zetten!

Paddo's oogsten is vrij eenvoudig, maar het is wel essentieel dat je het op de juiste manier doet. Doe je dit niet, dan kun je alsnog je hele kweek om zeep helpen en je oogst verliezen. Ontdek hieronder hoe je bepaalt wanneer je je paddo's moet oogsten en hoe je ze kunt drogen en bewaren.

Het belang van tijdig oogsten

Paddo's: Het belang van tijdig oogsten

De juiste planning voor het oogsten van paddo's aanhouden, is cruciaal. Op die manier kun je in de toekomst namelijk nog meer flushes kweken en het meeste uit je project halen. Het juiste moment van de oogst bepalen, komt allemaal op observatie neer: houd de sluier van de paddo goed in de gaten. Dit is het dunne membraan aan de onderkant van de hoed, waarin de sporen zich bevinden. Wanneer een paddo volwassen is, scheurt deze sluier en komen de sporen vrij. Uit deze sporen komen de volgende generaties paddenstoelen voort.

Kweek je binnenshuis paddo’s, dan wil je het vrij komen van sporen koste wat kost voorkomen. Het maakt daarbij niet uit of je het kweek project vanaf nul begint of een kweekset gebruikt. Als de sporen namelijk op de mycelium cake terechtkomen, zal deze bij de volgende flushes minder of helemaal geen paddo’s produceren. Dus om veel shrooms te kunnen blijven kweken, is het essentieel om de cake sporenvrij te houden.

Dat is in feite de belangrijkste reden waarom het essentieel is om op tijd te oogsten.

De tweede reden is minder belangrijk, maar niet iets om te vergeten. Wanneer de sluier van een paddo valt, kan de paddenstoel in omvang blijven groeien, maar ontwikkelt hij geen psilocybine of psilocine meer. Dus hoewel hij zijn kracht niet verliest, zal hij per gewicht wel minder sterk zijn. Dit houdt in dat je meer 'paddovolume' overhoudt. Op tijd oogsten betekent dus ook dat je maag minder hoeft te verteren om high te worden.

Wanneer moet je magic mushrooms oogsten?

Wanneer moet je magic mushrooms oogsten?

Maar hoe herken je dit cruciale moment dan, waarop je je paddo’s moet oogsten? Houd sowieso de sluier van elke paddo goed in de gaten. Over het algemeen geldt dat te vroeg beter is dan te laat. Je haalt dan misschien niet het maximale uit een paddo, maar je loopt niet het risico de hele kweek te verpesten. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere!

Wat is het juiste moment om te oogsten?

Het juiste moment om te oogsten is net voordat de sluier scheurt. Maar zoals gezegd: speel altijd op veilig.

De sluier bevindt zich aan de onderkant van de hoed en bedekt de kieuwen. Op een jonge paddo zijn de sluiers vlezig en hebben ze een lichte, grijswitte kleur. Tegen de tijd dat ze beginnen te scheuren, worden ze echter vaak donkerder en beginnen ze door te zakken. Wacht niet te lang wanneer je deze signalen ziet, begin dan gewoon met oogsten!

Het is lastig om op andere indicatoren af te gaan. Zelfs in één kolonie kunnen er tussen individuele paddo’s enorme verschillen zitten. Dus ook al zitten er een paar joekels tussen, ga er niet van uit dat alle shrooms even groot worden. Behandel elke paddo als een individu.

Voor de beginnende teler geldt altijd: oogst je paddo’s terwijl de sluiers nog licht gekleurd zijn. Zodra je ziet dat ze donker worden, is het tijd om te oogsten!

Paddo's: Wat is het juiste moment om te oogsten?

Paddo's: Wat is het juiste moment om te oogsten?

Paddo's: Wat is het juiste moment om te oogsten?

Paddo's: Wat is het juiste moment om te oogsten?

Wanneer is het te laat?

Je moet ook weten wanneer de optimale tijd is verstreken. Want ondanks dat je de paddo's op dit moment nog wel kunt oogsten, kun je die fout beter niet nog een keer maken.

Als de sluier scheurt, zal deze letterlijk langs de steel vallen, en van de onderkant van de hoed loskomen. Dit onthult een lege holte en kieuwen. Soms scheurt er eerst maar één kant af, maar de rest van de sluier volgt snel. De sluier zal zwart worden, evenals de hoed, en vervolgens de hele paddo.

Hierna zal de paddo snel beginnen af te sterven, omdat hij zijn doel heeft bereikt. Hij wordt donkerder, 'verwelkt' en breekt uiteindelijk. Naarmate de nieuw vrijgekomen sporen zich over de witte cake verspreiden, raakt deze met donkere paddosporenvlekjes bedekt. Dit is precies wat je wilt vermijden, omdat het de opbrengst van verdere flushes vermindert of zelfs de groei van nieuwe paddo’s volledig tegenhoudt!

Paddo's: Wanneer is het te laat?

Paddo's: Wanneer is het te laat?

Paddo's: Wanneer is het te laat?

Paddo's: Wanneer is het te laat?

Hoe oogst je paddo's?

Hoe moet je paddo's oogsten? Voorzichtig!

Er zijn verschillende methoden die allemaal min of meer even goed werken. Zolang je maar een paar basisstappen volgt, kan het eigenlijk niet fout gaan.

Hoe je ze ook oogst, je wilt het mycelium zo min mogelijk beschadigen. Lukraak je paddo’s losrukken, gaat dus niet werken. Je kunt ze er beter aan de basis van de stengel voorzichtig afdraaien. Soms knapt de stengel, soms trek je wat mycelium weg.

Het nut van steriel werken

Behalve dat je voorzichtig moet zijn, moet je ook steriel te werk gaan. Dus was je handen, draag handschoenen, en eventueel een gezichtsmasker. Bacteriën of agressieve schimmels kunnen de cake ook in dit late stadium nog besmetten, wat een toekomstige flush kan beïnvloeden.

Hoe minder schade je aanricht, hoe minder kans op besmetting. Als het mycelium zich eenmaal in het broed heeft gevestigd, is het vrij zeldzaam dat iets anders zich er vestigt. Het verwijderen van een paddo kan echter niet-gekoloniseerde granen blootleggen, wat een perfecte voedingsbodem voor infecties is. We herhalen het dus nog maar eens: oogst je paddo's voorzichtig en op een schone manier, en je vergroot de kans op succesvolle flushes.

Gerelateerd artikel

Steriele Techniek Voor Je Paddokweek

Wat komt er na de oogst?

Als je eenmaal je paddo’s hebt geoogst, ben je er bijna. Je kunt ze echter ook direct opeten en meteen de vruchten van je harde werk plukken. Verse paddo’s zijn anders dan gedroogde, dus probeer er gerust eens eentje.

De kans is echter groot dat je meerdere paddo's hebt. In dat geval moet je ze goed drogen en bewaren, zodat ze voor onbepaalde tijd meegaan.

Drogen

Paddo's: Drogen

Paddo's drogen is vrij eenvoudig en er zijn veel methoden voor.

Eerst moet je ze voordrogen. Leg ze hiervoor op een stuk karton of een handdoek en laat ze een paar uur drogen. Hierdoor wordt overtollig vocht verwijderd. Zorg ervoor dat ze in een goed geventileerde ruimte en/of voor een ventilator liggen. Het is ook belangrijk om ze uit direct zonlicht te houden.

Na een paar uur voordrogen kan het échte droogwerk beginnen. Kies hiervoor een van de volgende methoden:

  • Lucht drogen
  • Voedseldroger
  • Droogmiddel

Bepaal je methode op basis van wat je beschikbaar hebt, hoeveel paddo’s je hebt en hoeveel moeite je erin wilt stoppen. Wat je ook kiest, het is cruciaal dat je paddo's kurkdroog zijn voordat je ze bewaart. Als ze niet knapperig zijn, zijn ze niet droog genoeg!

Eventueel achtergebleven vocht zorgt ervoor dat je paddo’s bederven, dat ze hun sterkte verliezen en gaan rotten. Dus hoe verleidelijk het ook is om ze maar gewoon op te bergen, doe het niet! Na maanden van zorgvuldig telen wil je niet dat je bij de laatste stap de mist ingaat en je hele oogst verliest.

Gerelateerd artikel

Hoe Droog Je Paddo's?

Bewaren

Paddo's: Bewaren

Bewaar je paddo’s op zo’n manier dat ze kurkdroog blijven.

Het beste bewaar je ze in een luchtdichte pot, denk aan een Kilner weckpot. Stop er silica gel zakjes bij om eventueel resterend vocht op te nemen. Om helemaal het zekere voor het onzekere te nemen, bewaar je je weckpot op een droge plek.

Tot slot kan direct zonlicht ervoor zorgen dat zelfs gedroogde paddo’s hun kracht verliezen, dus bewaar ze ook op een donkere plek.

Paddo's oogsten: de laatste loodjes!

Welke teeltmethode je ook gebruikt hebt, je hebt weken, misschien wel maandenlang bloed, zweet en tranen in je paddo-project gestopt. Petje af!

Het is vervolgens essentieel om je paddo’s goed te oogsten, drogen en te bewaren. Voorkom dat je op het laatste moment de mist ingaat. Dat ze er groot en sterk uitzien, wil nog niet zeggen dat je er niet meer voor hoeft te zorgen. Maar in tegenstelling tot sommige eerdere stadia van je paddokweek zijn de laatste loodjes wel een stuk makkelijker. Wees gewoon voorzichtig, volg ons advies en geniet van je eigen, succesvolle paddo-oogst.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken