Blog
Top 10 Paddo's
3 min

Hoe Oogst Je Paddo's?

3 min

Manueel paddo's oogsten is geen raketwetenschap. Maar je kunt het goed of fout doen. Ontdek hoe je paddo's op de juiste manier oogst. Dat garandeert meerdere flushes en onbesmette exemplaren. Keer op keer.

Als je weet hoe het moet, is het plukken van je oogstrijpe paddo's een makkie. Toch zou je als paddokweker wel op tijd en met de juiste pluktechniek je oogst moeten binnenhalen. Bovendien moet je als kweker je hele instrumentarium grondig steriliseren om bacterie- en schimmelproblemen te voorkomen.

De kweek- en oogsttechnieken voor het produceren van paddo's zijn gedurende de jaren niet veel veranderd. Als je weet waar je op zou moeten letten, laten paddo's je vanzelf weten wanneer ze oogstrijp zijn. Tijdig oogsten is belangrijk voor het behoud van hun kwaliteit en uiterlijk. En zolang je steriel te werk gaat en de paddo's voorzichtig behandelt, verloopt de oogst eenvoudig en snel.

HET OOGSTMOMENT

When To Harvest

De oogst doet zich voor nadat het maken van het medium en het enten gebeurd is, waarna de paddo's in staat zijn zich te ontwikkelen.

Het medium bestaat uit een met mycelium verrijkte compost die je in een container verspreidt. Dat functioneert als bedje voor je magic mushrooms. Vervolgens breng je een laagje turf bovenop de compost aan dat dient als bedekking. De paddo-mix verzorg je zo zes dagen en bewater je steeds om de boel vochtig te houden. Binnen een dag of twee is het mycelium in staat door de turf te groeien en de eerste speldenkopjes aan te maken.

Maar consumenten die paddo's kweken met de kant-en-klare kweeksets van Zamnesia hoeven niet voor het medium te zorgen. Dankzij onze sets kost het minder moeite en bespaar je tijd. Toch mag je gegarandeerd een verse stash kerngezonde paddo's tegemoetzien.

Pinning is een proces waarbij je de weersomstandigheden van het najaar nabootst, zodat er zich kleine witte speldenknopjes ontwikkelen. Deze speldenknopjes groeien uiteindelijk uit tot kleine knopjes waaruit de paddo's tevoorschijn komen. We raden kwekers aan tijdens dit stadium voor een constante omgevingstemperatuur van 23°C te zorgen. Mocht dat lastig zijn, kies er dan voor een verwarmingsmatje onder je kweekset te plaatsen. Daarmee ben je in staat ze goed op de aanbevolen temperatuur te houden. Met de Paddo-verwarmingsmat (infrarood) van Zamnesia koloniseren en ontwikkelen de paddo's zich een stuk sneller.

VP Mushroom Heating Matbekijk Product

Als dat achter de rug is, kunnen je paddo's er tot de oogst tegenaan. Na een groeiperiode van plusminus drie weken is je eerste flush klaar om geplukt te worden. Negen of tien dagen later oogst je voor de tweede keer.

HOE JE VASTSTELT OF JE PADDO'S OOGSTRIJP ZIJN

Of je paddo's klaar zijn voor de oogst, bepaal je aan de hand van de sluiers onder hun hoedjes. Als deze sluier niet meer intact is, zou je moeten oogsten. Wij van Zamnesia bevelen echter aan dit te doen voordat de sluiers zich openen. Dat voorkomt dat de sporen vrijkomen - daarover verderop iets meer. Op dit punt van hun levenscyclus hebben de paddo's lichte, keurig afgeronde, kegelvormige hoedjes ontwikkeld. Perfect voor gebruik.

HOE JE VASTSTELT OF JE PADDO'S OOGSTRIJP ZIJN

IS HET BETER TE VROEG OF TE LAAT TE OOGSTEN?

Het is altijd beter je paddo's een beetje te vroeg, dan te laat te oogsten. Als je te laat oogst, openen de hoedjes zich en laten ze sporen los. Dat is een probleem. Het mycelium gaat namelijk hormonen vrijmaken die het produceren van paddo's onderbreken en kolonisatie aansporen. Het eindresultaat is mogelijk een kweekset die niet meer in staat is opeenvolgende flushes te produceren. En dat vermindert je opbrengst aanzienlijk.

Als de sporen vrijkomen, bedekken ze de paddenstoel met paarse en zwarte plekjes. Hoewel dit geen consequenties heeft voor de werkzaamheid van je paddo's, ziet het er niet mooi uit en winnen je paddo's geen schoonheidsprijs.

HOE KUN JE HET BESTE OOGSTEN?

How To Harvest

Zodra je paddo's oogstrijp zijn, zou je ze manueel moeten plukken. En als je daarbij voorzichtig te werk gaat, blijven ze heel.

Paddo's zijn te oogsten door ze omhoog uit het substraat te trekken, draaiend tegen de klok in. Trek er niet te hard aan, anders raakt het mycelium beschadigd. Het is altijd een goed idee om met droge handen te oogsten. Soms is het ook handig een klein pincetje te gebruiken om de paddo's met de kortere steeltjes eruit te halen die je niet te pakken krijgt. Een zacht, klein borsteltje is te gebruiken om achtergebleven substraat of vermiculiet weg te vegen.

Steriel werken is een van de belangrijkste factoren wanneer je paddo's oogst. Idealiter draag je steriele rubberhandschoenen ter voorkoming van besmetting. Echter, het regelmatig en grondig wassen van je handen voordat je met paddo's aan de slag gaat, bevelen we tevens aan. Veronachtzaming van een steriele werkwijze leidt mogelijk tot besmetting door schimmels of bacteriën. Het steriliseren van je kweekgereedschap en containers voor gebruik is tevens noodzakelijk. Kleine bakjes zijn bijvoorbeeld makkelijk schoon te maken met een proces dat bestaat uit koken en stomen.

Drogen en bewaren is een belangrijk onderdeel van het proces na de oogst. Paddo's die je binnen 10 dagen consumeert, zijn in de koelkast te bewaren. Echter, exemplaren die je voor langere tijd bewaart, zouden een droogproces moeten ondergaan. Dat proces is extreem simpel. Verspreid simpelweg je paddo's op een theedoek en laat ze drogen. Zorg er hierbij voor dat ze niet met elkaar in contact komen. Dat veroorzaakt mogelijk verrotting. Bovendien is het verstandig om geregeld de droogdoek te verversen. Ook dat voorkomt verrotting.

Gerelateerd artikel

Hoe Droog En Bewaar Je Paddo's?

Als je paddo's bij kamertemperatuur droogt, plaats ze dan niet in het directe zonlicht. Doorgaans zijn ze binnen 7-10 dagen volledig droog. Naderhand zijn ze in een luchtdichte container in de koelkast te bewaren. Of ergens anders waar het donker en droog is. Indien je paddo's deugdelijk bewaart op een droge, koele en donkere plek behouden ze 2-3 jaar hun werkingskracht.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken