Blog
Wat Betekenen Blauwe Vlekken Op Paddo's?
3 min

Wat Betekenen Blauwe Vlekken Op Paddo's?

3 min

Veel paddo's krijgen na verloop van tijd blauwe vlekken / plekken. Er zijn mensen die beweren dat blauwe paddenstoelen minder krachtig zijn. De plekken zijn echter ook een aanwijzing dat de paddo's chemische stofjes bevatten die nodig zijn voor psychedelische effecten.

Kweek of gebruik je paddo's? Dan is het je vast weleens opgevallen dat sommige exemplaren na verloop van tijd blauwe vlekken / plekken krijgen. Deze wijzen vaak op de kracht van een paddo. Niemand weet precies waardoor deze blauwe vlekken ontstaan (al zijn er meerdere theorieën). Ze komen zowel voor op de vruchtlichamen (de paddenstoelen zelf) als op het mycelium. Lees verder en ontdek meer over blauwe vlekken op paddo’s en waardoor ze ontstaan.

WAT ZIJN DE BLAUWE VLEKKEN OP PADDO'S?

WAT ZIJN DE BLAUWE VLEKKEN OP PADDO'S?

Het ontstaan van blauwe vlekken is een natuurlijk proces dat voorkomt bij psilocybine paddenstoelen. Ondanks dat dit verschijnsel zich vaak voor doet en uitgebreid is besproken, is het onduidelijk wat precies de oorzaak is.

In het algemeen wordt er aangenomen dat de blauwe vlekken ontstaan doordat enzymen psilocine afbreken in de cellen van de paddenstoel. Dit proces wordt getriggerd door oxidatie. Je zou dus kunnen stellen dat de blauwe vlekken ontstaan doordat een deel van de psychoactieve stofjes wordt afgebroken.

Het blauw kleuren van een paddenstoel bevestigt dan ook dat er psilocine en/of psilocybine in zit of in ieder geval een tijdlang aanwezig was. Bovendien denkt men dat krachtigere paddenstoelen eerder blauwe vlekken krijgen dan minder krachtige paddo’s.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Een Besmette Paddo-Kit?

Diverse non-psychoactieve paddenstoelsoorten staan er ook om bekend blauwe vlekken te ontwikkelen. Men denkt echter dat deze vlekken een andere oorzaak hebben. Daarnaast krijgen de paddenstoelen ook iets andere tinten blauw. De reden hiervoor is dat de reactie en de reagerende stofjes net iets anders zijn.

Bovendien is bevestigd dat sommige soorten psilocybine paddenstoelen helemaal geen blauwe vlekken krijgen. Niet alle paddo's worden dus blauw. Als jouw paddenstoelen geen blauwe vlekken hebben, is dat dus niet per se een teken dat ze niet effectief zijn.

Blauwe vlekken moet je niet verwarren met zwarte vlekken, hoewel ze er soms zwart uit kunnen zien. Als paddenstoelen zwarte vlekken krijgen die onprettig ruiken, dan wijst dat op schimmel/rot. Dit betekent dat je paddo's niet meer veilig zijn voor consumptie.

WANNEER ONTSTAAN BLAUWE VLEKKEN?

WANNEER ONTSTAAN BLAUWE VLEKKEN?

Men denkt dat paddenstoelen blauwe vlekken krijgen na blootstelling aan zuurstof en wanneer ze worden aangeraakt. Deze schade aan de structuur en de daaropvolgende oxidatie zou leiden tot afbraak van psilocybine. In onderzoek uit 1967 ontdekte men echter dat blauwe vlekken niet per definitie het gevolg zijn van blootstelling aan zuurstof.

Daardoor is de heersende gedachte dat ook de aanwezigheid van een metaalachtig stofje (waarschijnlijk op koperbasis) in de paddenstoelen verantwoordelijk is voor de reactie. Deze stof ontstaat waarschijnlijk uit een enzym dat in sommige, maar niet in alle, psilocybine paddenstoelen zit. Dat verklaart waarom de aanwezigheid van psilocybine noodzakelijk is voor het ontstaan van blauwe vlekken, hoewel niet alle paddo's blauw worden. Het is dus goed mogelijk dat alleen de paddenstoelen met dit stofje op koperbasis blauwe vlekken krijgen. En dat verklaart ook waarom sommige non-psychoactieve exemplaren blauw worden.

KAN HET MYCELIUM OOK BLAUWE VLEKKEN KRIJGEN?

KAN HET MYCELIUM OOK BLAUWE VLEKKEN KRIJGEN?

Ja, het mycelium kan ook blauwe vlekken ontwikkelen. Substraten kunnen blauw worden na blootstelling aan zuurstof of na onvoorzichtigheid.

Sommige onervaren kwekers denken dat hun substraat verontreinigd is als ze blauwe vlekken ontdekken. Je kunt een wattenstaafje gebruiken om te bepalen of je mycelium alleen blauw kleurt of echt besmet is. Wrijf met een schoon wattenstaafje over het aangetaste gedeelte. Als de blauwe kleur afgeeft, is het substraat waarschijnlijk vervuild. Zo niet, dan heb je gewoon te maken met blauwe vlekken.

HEBBEN BLAUWE VLEKKEN INVLOED OP DE KRACHT?

HEBBEN BLAUWE VLEKKEN INVLOED OP DE KRACHT?

Ja, men gelooft dat blauwe vlekken invloed hebben op de kracht van psilocybine paddenstoelen. Dit omdat psilocine af moet breken voordat de blauwe kleur kan ontstaan. Dus hoe meer blauwe vlekken er op je paddo’s zitten, hoe meer psilocine is afgebroken en hoe minder actieve psilocine er over is om psychedelische effecten op te wekken.

Daarom adviseren we bij het oogsten van psilocybine paddenstoelen zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan. Daarmee kun je het blauw worden van de paddenstoelen zo veel mogelijk voorkomen. Een aantal vlekken hier en daar is niet het einde van de wereld, maar je wilt niet je hele oogst beschadigen.

HEBBEN ALLE PADDO'S LAST VAN BLAUWE VLEKKEN?

HEBBEN ALLE PADDO'S LAST VAN BLAUWE VLEKKEN?

Sommige soorten paddo's staan bekend om het ontwikkelen van blauwe vlekken. Van andere soorten weten we echter dat dit nooit het geval is. Zoals we al aangaven, is psilocine en/of psilocybine (of het genoemde element op koperbasis) vereist voor het ontstaan van blauwe vlekken. Dat wil echter niet zeggen dat alle paddo's die deze stofjes bevatten blauw worden.

De meeste soorten paddo's krijgen wel blauwe vlekken. Psilocybe cubensis bijvoorbeeld, staat erom bekend allerlei tinten blauw of blauwgroen te ontwikkelen. Er zijn ook paddenstoelen die veel psilocybine/psilocine bevatten en bovengemiddeld snel blauwe vlekken krijgen. Psilocybe azurescens bevat bijvoorbeeld tot wel 1,78% psilocybine en 0,38% psilocine en wordt ontzettend snel blauw.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • LEVINE, & WALTER G. (1967, September). Formation of Blue Oxidation Product from Psilocybin | Nature - https://www.nature.com
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken