Blog
Hoe Voorkom Je Side Pins Bij Paddo's?
4 min

Hoe Voorkom Je Side Pins Bij Paddo's?

4 min

Wanneer je je eigen paddo's thuis in een bak kweekt, zijn side pins een de meest voorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen. Maar wat zijn side pins? En hoe kom je er weer vanaf en voorkom je dat ze bij je paddo's groeien? Dit is simpeler dan je denkt. Om ze te voorkomen, zijn slechts een paar basisvoorzorgsmaatregelen nodig.

Wanneer je thuis paddo’s kweekt, kan er op een gegeven moment iets vreemds gebeuren. In plaats van dat er vruchtvorming aan de bovenkant plaatsvindt, kunnen er vruchten uit de zijkanten van het substraat tevoorschijn komen. Deze groeisels die bekend staan als ‘side pins’ kunnen voor nogal wat problemen zorgen.

Het is belangrijk dat je hier vanaf komt, maar nog beter is het om ze te voorkomen. Hieronder bespreken we wat side pins zijn, hoe je er vanaf komt en hoe je er in de eerste plaats voor kunt zorgen dat ze niet tevoorschijn komen.

WAT ZIJN SIDE PINS?

WAT ZIJN SIDE PINS?

Op basis van de naam zou je misschien verwachten dat side pins vreemde en schadelijke groeisels zijn. Dit is echter niet het geval. Side pins zien er net als andere paddo’s uit. Ze groeien alleen aan de zijkant van het substraat. Voor degenen die niet weten wat substraat betekent: dit is een soort cake van natuurlijk materiaal waaruit paddo's groeien. Als je goed kijkt, kun je zien dat er een kleine ruimte zit tussen het substraat en de bak waarin je kweekt. Hier kunnen onder bepaalde omstandigheden side pins tevoorschijn komen.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Weten Moet Over Substraten Voor Paddo's

WAAROM GROEIEN PADDO’S AAN DE ZIJKANT?

WAAROM GROEIEN PADDO’S AAN DE ZIJKANT?

Waarom paddo's daar überhaupt tevoorschijn komen? Dit heeft te maken met de specifieke plek waar ze opkomen. Als het substraat tijdens het groeiproces krimpt, ontstaat er een kleine ruimte tussen het substraat en de bak. Blijkbaar vormt deze holte het perfecte microklimaat voor de groei van paddo’s. Ondanks dat de ruimte veel kleiner is, groeien de paddo’s van nature in deze richting.

Je zult je misschien afvragen waarom dit een probleem is. Theoretisch gezien, zijn side pins inderdaad gelijk aan elke andere paddo. Wat echter het probleem vormt, is de plek waar ze groeien. Dit gebied is namelijk erg vochtig en omdat de ruimte klein is, zullen de paddo's waarschijnlijk tegen de bak aan gaan drukken. De combinatie van veel vocht en weinig ruimte vormt een ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels. Het spreekt voor zich dat je deze liever niet in de buurt van je kostbare paddo’s wilt hebben.

WAT KUN JE DOEN TEGEN SIDE PINS?

Als de ruimte tussen de bak en het substraat het perfecte microklimaat voor side pins is, wat kun je dan doen om ze tegen te houden? Er bestaan gelukkig goede methoden om dit te doen.

ZORG VOOR EEN JUIST VOCHTGEHALTE

ZORG VOOR EEN JUIST VOCHTGEHALTE

Een van de eerste manieren om side pins te voorkomen, is door het vochtgehalte van het substraat op peil te houden. Dit doe je heel makkelijk door het substraat te benevelen als het erg droog is.

Voorkomen dat het substraat uitdroogt, is de beste manier om ervoor te zorgen dat er geen groeisels aan de zijkanten ontstaan. Ook zal dit de paddo's stimuleren om omhoog te groeien. Met een optimaal microklimaat aan de bovenkant zorg je ervoor dat er minder snel groeisels aan de zijkanten ontstaan.

In het wilde weg gaan spuiten met een benevelaar is echter niet de oplossing. Beter is het om iets boven het substraat te sprayen, zo hoog dat alle nevel op het substraat valt. Let daarbij ook op de vochtdruppels op het oppervlak. Deze druppels moeten zich na het vernevelen vanzelf gaan vormen. Wees royaal met het benevelen, maar voorkom dat er plasjes water ontstaan op het oppervlak.

Mocht je echter een kweekset gebruiken, dan adviseren we om van tijd tot tijd de binnenwanden van de kweekzak te benevelen. Dit is veiliger dan de boven genoemde methode.

Het vochtgehalte is ook op peil te houden door de luchtcirculatie in je kweekruimte in de gaten te houden. Als de circulatie bijvoorbeeld nogal sterk is, dan heb je kans dat het substraat uitdroogt. Verminder de luchtcirculatie in dat geval totdat je merkt dat er weer druppels op het oppervlak ontstaan.

GEBRUIK EEN LINER

GEBRUIK EEN LINER

Hoewel dit niet van toepassing is op degenen die paddo's kweken met een kweekkit, is dit wel een optie voor mensen die hun eigen substraten maken. Met een liner worden de zijkanten en de onderkant bedekt. Hiermee neemt de kans op side pins vaak enorm af. Het maken van een liner is ook erg simpel. Zo kun je simpelweg een zwarte vuilniszak gebruiken. Als het substraat krimpt, dan krimpt de liner mee, als het substraat al krimpt. Daarbij blijven alle uiteinden bedekt behalve de bovenkant en kunnen de paddo’s alleen nog maar naar boven groeien.

Mocht je geen zwarte vuilniszak in huis hebben liggen, maak je dan geen zorgen. Ook een gewone plastic zak zou geschikt moeten zijn om de zijkanten te blokkeren en het ontstaan van het perfecte microklimaat voor side pins te belemmeren. Zolang de zak maar groot genoeg is.

BLOKKEER HET LICHT AAN DE ZIJKANTEN

BLOKKEER HET LICHT AAN DE ZIJKANTEN

Een dergelijke liner dient ook nog een ander handig doel. Naast het feit dat de zak de potentiële ruimte voor side pins beperkt, blokkeert het namelijk ook het licht dat normaal gesproken de zijkanten van het substraat zou bereiken. Lichtblokkade is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat side pins geen kans krijgen om te gaan groeien.

De liner heeft echter niet veel impact op de blootstelling aan licht. Sommigen suggereren zelfs dat het hier helemaal geen invloed op heeft. Het kan echter geen kwaad om te controleren waar het licht het substraat raakt en vervolgens iets tegen het licht te doen of de positie van de bak te veranderen. Toch is lichtblootstelling slechts een secundaire trigger voor de groei van paddo's. Licht heeft wel invloed, maar het monitoren van het vochtgehalte en het op zijn plaats houden van de liner zijn veel effectiever.

Werk je met een kweekset? Dan kun je de originele kartonnen doos gebruiken om het licht aan de zijkanten te blokkeren.

WAT ALS ER AL SIDE PINS ZIJN ONTSTAAN?

WAT ALS ER AL SIDE PINS ZIJN ONTSTAAN?

Maar wat als je al last hebt van side pins? Vochtregulering, een liner of het blokkeren van licht zijn geen preventieopties meer, dus wat nu? Het beste wat je dan kunt doen, is ze gewoon te oogsten net als de rest van je paddo's. Je laat ze dus meegroeien met de andere paddenstoelen. Als ze allemaal klaar zijn, kun je ze tegelijkertijd oogsten.

Als het zover is, giet je water in de bak, zodat je het substraat er langzaam uit kunt halen. Wanneer dit is gelukt, oogst je alles wat eruit groeit. Als je dat hebt gedaan, laat je het water uit de bak weglopen en leg je het substraat weer terug in de bak. Zo simpel is het! Wees wel erg voorzichtig en werk steriel om elke mogelijke besmetting te voorkomen.

Zullen ze er net zo aantrekkelijk uitzien als de paddo's die naar boven zijn gegroeid? Helaas niet, en zoals we al eerder hebben aangestipt, zullen ze behoorlijk vochtig zijn. Ze hebben echter wel dezelfde eigenschappen als de andere paddo's en zijn dus net zo veilig om te consumeren. Zolang ze maar geen tekenen van schimmelvorming vertonen. Tja, het is niet de beste manier om paddo's te verkrijgen, maar welke liefhebber heeft ooit nee gezegd tegen welke paddo dan ook?

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken