Blog
Wat Is Mycelium?
4 min

Wat Is Mycelium Bij De Kweek Van Paddo's?

4 min

Als je van plan bent je eigen paddo's te kweken, dan ben je de term 'mycelium' vast weleens tegengekomen in artikelen en forumdiscussies. Net als veel andere concepten omtrent shrooms, lijkt dit misschien een lastig concept. Omdat het zo belangrijk is voor de groei van paddo's, leggen we je echter graag uit wat het precies is.

Het is best makkelijk om aan paddo’s te komen, maar ze zelf kweken, is een ander verhaal. De beschikbare info erover is beperkt en de terminologie die hierbij wordt gebruikt klinkt als een toverspreuk uit Harry Potter. Deze termen verwijzen echter meestal naar essentiële aspecten van het kweekproces van paddo’s.

Voor een succesvolle kweek is het belangrijk dit proces en de verschillende mechanismen die erbij komen kijken te begrijpen. Wij helpen je daarbij graag. Een van de termen die je misschien weleens bent tegengekomen, is 'mycelium'. En dat is niet voor niets. Als je namelijk weet wat dit is en welke rol het speelt, is je kans op succes groter. Bovendien zet je daarmee al een flinke stap in de leer over paddenstoelen.

WAT IS MYCELIUM?

Wat Is Mycelium?

"Als het zo belangrijk is, leg dan uit wat het is". Natuurlijk, onze excuses. Het mycelium is het vegetatieve deel van de paddo. Het is het anatomische onderdeel dat verantwoordelijk is voor aseksuele reproductie van de schimmel. Daarnaast maakt het microfiltratie mogelijk, absorbeert het voedingsstoffen en dient het als organisch filter voor de bodem en het water in de omgeving.

Eenvoudig gezegd, kun je het mycelium vergelijken met de 'wortels' van een plant en de paddo zelf met de vrucht.

DE FUNCTIE VAN MYCELIUM

De Functie Van Mycelium

We noemden het al even, maar de functie van het mycelium is tweeledig. Allereerst gaat het op zoek naar voeding, namelijk organisch materiaal in de grond. Als het eenmaal een voedingsbron heeft gevonden, scheidt het een enzym af. Dat breekt de voedingsstoffen af tot kleinere stukjes. Daardoor kan het mycelium deze stoffen beter verteren. Naast het voeden van de schimmel, regenereert en filtert het ook de aarde. Het mycelium haalt dus de verontreinigingen eruit.

Deze eigenschap maakt dat mycelium niet alleen belangrijk is voor het voeden van een paddenstoel; het is namelijk ook nuttig voor herstel van de omgeving en bio-herstel. De biomassa die het mycelium afbreekt, verandert in compost. En dat levert belangrijke voedingsstoffen op voor planten in de omgeving. Dit kan ook praktisch zijn als je op grotere schaal composteert. Met mycelium, verandert biomassa in compost, wat je vervolgens kunt gebruiken voor het verbouwen van voedsel.

Gerelateerd artikel

Top 5 Paddo-Growkits

HOE MYCELIUM ZICH ONTWIKKELT

Hoe Mycelium Zich Ontwikkelt

Om de werking van het mycelium te begrijpen, helpt het als je meer over het groeipatroon en de ontwikkeling van de schimmel weet. Ter visualisatie: paddo’s groeien in clusters in en op aarde en andere substraten.

De schimmeldraden, de buisjes die in de voedingsbron van de schimmel groeien, verteren andere organismen om energie te vergaren. Ze zoeken daarbij naar voedsel, zoals dode bomen en lijkjes van insecten. Daardoor kunnen ze uitgroeien tot een wirwar aan netwerken. Het totale netwerk noemen we het mycelium.

Het mycelium vertakt uit een oorspronkelijke schimmelspore. Dit groeipatroon profiteert van meerdere voedingsbronnen, maar als de voedingsstoffen in het centrum zijn afgebroken, verandert de kern van de cirkel. Zo blijft het centrum leeg en groeien de paddenstoelen in een ringvormig patroon. Dit patroon noemt men ook wel een ‘heksenkring’. Volgens de legende dient deze ring als een doorgang naar buitenaardse, magische werelden.

VERSCHILLENDE SOORTEN MYCELIUM

Het klinkt nu misschien alsof er slechts één soort mycelium is, maar dat is niet het geval. We bespreken drie afzonderlijke types met hun eigen uiterlijke verschijningsvorm en manier waarop ze hun natuurlijke plicht vervullen.

STRENGVORMIG MYCELIUM, OFWEL RIZOMORF

Strengvormig Mycelium, Ofwel Rizomorf

Dit is het soort mycelium wat de meeste telers van paddo’s graag willen. Een rizomorf is daarbij makkelijk te herkennen. Het ziet eruit als een netwerk van strengen die kriskras door het substraat lopen. Het kan zich wijd en breed verspreiden en gaat in de omgeving op zoek naar optimale omstandigheden voordat het de rest van de kolonie aanzet tot verspreiding.

Telers die zweren bij rizomorf beweren dat deze snelle, gelijkmatige verspreiding zorgt voor een optimale en georganiseerde hoeveelheid pins. Ook stellen ze dat dit de manier is waarop de paddenstoelen gewoonlijk vanuit het substraat groeien. Rizomorf is historisch gezien om dezelfde reden favoriet als je agar gebruikt voor je substraat.

KATOENACHTIG EN PLUIZIG MYCELIUM, OFWEL TOMENTOSE

Katoenachtig En Pluizig Mycelium, Ofwel Tomentose

Over het algemeen lijken tomentose en rizomorf meer op elkaar dan dat ze verschillen. Toch zijn er wel belangrijke punten die niet overeenkomen. Het eerste en opmerkelijkste verschil, is de manier waarop de strengen zijn geordend. Bij de katoenen bol-achtige verschijning van tomentose, is het lastig te zien of er strengen zijn. De oorzaak hiervan is dat het zich niet hoeft te verspreiden om noodzakelijke voedingsstoffen te verkrijgen. De strengen zijn er wel, maar ze zijn veel fijner en zitten op elkaar geperst.

De meningen zijn verdeeld over het gebruik van tomentose versus rizomorf. Zo zijn er mensen die beweren dat het kweekproces bij tomentose langer duurt. Daarnaast zeggen ze dat de flushes minder opbrengen. Anderen beweren echter dat er niet echt grote verschillen zijn. Zij zeggen dat je bij beide typen mycelium goede flushes kunt behalen. Of je voor de ene of de andere variant kiest, is vooral afhankelijk van de omgeving. Bovendien kunnen culturen van de ene in de andere veranderen. In beide gevallen leidt dat vaak tot prima resultaten.

BOVENGRONDS MYCELIUM

Bovengronds Mycelium

Bij de hierboven genoemde soorten mycelium is sprake van een gezonde kweek, maar een bovengronds mycelium verschijnt alleen als de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. Je ziet daarbij dat er strengen mycelium uit de grond schieten in plaats van dat ze zich verspreiden of een bal vormen. Je kunt dit verwarren met een bacteriële infectie, maar daarbij ontstaan er juist clusters en geen strengen. Vaak zitten deze strengen de paddo's behoorlijk in de weg, waardoor die uiteindelijk minder krachtig en kleiner worden.

Een bovengronds mycelium ontstaat meestal door twee dingen: een tekort aan luchtverversing en een te vochtige omgeving. Als je zorgt voor minder nevel en genoeg verse lucht om de opbouw van CO₂ te voorkomen, moet het goed komen.

HOE ONDERSCHEID JE MYCELIUM VAN SCHIMMEL?

Hoe Onderscheid Je Mycelium Van Schimmel?

Nu weet je hoe je de soorten uit elkaar kunt houden, maar er is meer wat je moet weten. Namelijk: het verschil tussen mycelium en schimmel.

Het belangrijkste waar je op moet letten, is verkleuring. Zie je groene, zwarte, grijze of blauwe vlekjes in je vruchtkamer ontstaan, dan wijst dat op schimmel. Vooral groene, zwarte en grijze vlekken zijn duidelijke signalen; blauwe vlekjes kunnen op meerdere zaken duiden.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Een Besmette Paddo-Kit?

Kleine blauwe vlekken kunnen soms bijvoorbeeld wijzen op bruising van het mycelium. Bruising kan plaats vinden wanneer het mycelium tegen de zijkant van de kweekbak aandrukt. Als de vlekken echter groter zijn en vermengd met andere kleuren, dan heb je een probleem.

Andere aanwijzingen zijn lastiger te herkennen en vereisen een vergrootglas en/of microscoop. Als je een vergrootglas bij de hand hebt, kijk dan of er een stoffige textuur op je mycelium zit. Neem je dat waar, dan betekent dit dat je een besmette kweek hebt. Sporoforen zijn echter kleiner en lijken op haartjes met een bubbelstructuur aan de uiteinden. Deze gaan naadloos over in het mycelium. Ze zijn nauwelijks zichtbaar, totdat je ze onder een microscoop bekijkt. Schimmels zijn dan misschien sneaky, maar niet onmogelijk te bestrijden.

KANT-EN-KLAAR MYCELIUM MET PADDOKWEEKSETS

KANT-EN-KLAAR MYCELIUM MET PADDOKWEEKSETS

Ben je er klaar voor om deze kennis om te zetten in daden, maar vind je een eigen kweek nog wat spannend? Dan hebben wij iets voor je: paddokweeksets! Volledig gekoloniseerd met een hoogwaardig mycelium en met duidelijke benodigdheden en specifieke instructies. Hiermee zijn deze sets de makkelijkste manier om een indrukwekkende oogst te behalen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken