Blog
Hoeveel Licht Hebben Paddo's Nodig Om Te Groeien
3 min

Hoeveel Licht Hebben Paddo's Nodig Om Te Groeien?

3 min

Mycelium heeft een bepaalde mate van licht nodig om vruchtlichamen te ontwikkelen. Er zijn daarbij kwekers die kiezen voor led- of CFL-verlichting met een schema van 12 uur. Anderen vertrouwen echter op indirect zonlicht.

Sommige soorten paddenstoelen hebben helemaal geen licht nodig om te groeien. Andere, zoals de Psilocybe cubensis, hebben juist veel verlichting nodig om gezonde, volwassen vruchtlichamen aan te maken. De meningen verschillen echter over hoeveel licht paddo's echt vereisen. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over de verlichting van je volgende paddokweek!

HOE GROEIEN PADDO'S?

Hoe Groeien Paddo's?

Als je thuis paddo's gaat kweken, dan doorloop je grofweg zeven stappen: voorbereiding, inoculatie, kolonisatie, voorbereiding van de groeikamer, het vruchtdragen, oogsten en drogen. Deze kweekmethode is in 1991 ontwikkeld door Robert McPherson. We kennen deze methode ook wel als de PF Tek-methode.

Voor het kweken van vruchtlichamen moet je beginnen met het mycelium. Daartoe vul je eerst een bak met substraatmengsel. Daarna kiezen de meeste kwekers ervoor het substraat te saneren en te stomen. Dit ter bescherming tegen verontreinigingen. Daarna injecteer je paddosporen in het substraat. Dat zet je 7–14 dagen op een plek buiten bereik van direct zonlicht. Na enkele dagen begint er een pluizig wit mycelium te groeien.

Gerelateerd artikel

PF Tek: Makkelijk Thuis Magic Mushrooms Kweken

Als de bak helemaal is gekoloniseerd met mycelium, is het tijd voor het 'pinningproces'. Pinnen zijn klompjes mycelium die uiteindelijk uitgroeien tot vruchtlichamen. De bak moet op kamertemperatuur staan en je moet deze blootstellen aan een regelmatige lichtcyclus. Dat zorgt ervoor dat het proces goed verloopt. Het pinningproces duurt tussen de 5 en 30 dagen.

Hierna kun je de ontstane myceliumcake overzetten in een transparante container, waardoor er wat licht bij kan (zoals een terrarium). Maak een laagje van 1,5cm perliet of kleikorrels op de bodem en leg de cake erop. De vruchtlichamen moeten binnen de volgende 7–14 dagen gaan groeien.

Als alternatief kun je dit hele proces vereenvoudigen door een paddo-kweekset van Zamnesia aan te schaffen. Hierin zit een volledig gekoloniseerd substraat, perliet, vermiculiet en een kweekzak. Je hoeft dan niet zoveel handelingen uit te voeren.

WELK TYPE VERLICHTING WERKT HET BEST VOOR PADDO'S?

Welke Verlichting Werkt Het Best Voor Paddo's?

De meningen verschillen over welke soort verlichting het beste werkt voor paddo's. Sommige kwekers hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor specifieke led-lampen. Anderen zweren bij natuurlijk daglicht. Het mycelium heeft dan misschien wel geen licht nodig om te groeien, maar je kunt er niet van uitgaan dat de vruchtlichamen ook zonder kunnen. Of je nu kiest voor natuurlijke of kunstmatige verlichting, er is in ieder geval wat licht nodig om het vruchtdragen te voltooien. Het zorgt er daarnaast voor dat de vruchtlichamen in de goede richting gaan groeien.

Sommige kwekers hebben een voorkeur voor fluorescerende (CFL) verlichting. Door kunstmatig licht te gebruiken, weet je zeker dat het mycelium krijgt wat het vereist, ook bij gebrek aan natuurlijk zonlicht.

Als je een kweeklamp zoekt voor je paddo’s, moet je vooral letten op de intensiteit en hitteproductie. Vooral hetere lampen die het blauwe eind van het lichtspectrum benaderen, zijn ideaal. Denk bijvoorbeeld aan ‘daglicht’-fluorescerende buizen met een lichtsterkte van 6000–7000 Kelvin. Bovendien geldt als algemeen advies dat je geen energieverslindende gloeilampen moet gebruiken voor paddo's. Deze geven namelijk ‘rood’ licht af met een lage intensiteit van 3000–3500 Kelvin.

Gerelateerd artikel

Hoe Oogst Je Paddo's?

Hoe dan ook, veel kwekers melden tevens dat ze gezonde, volwassen paddo's kunnen kweken met alleen maar natuurlijk of omgevingslicht. Het blijkt dat mycelium slechts een klein beetje licht vereist om te groeien en vrucht te dragen. Je terrarium of kweekset op een plek zetten met een gezonde hoeveelheid indirect zonlicht of kamerverlichting zou dus voldoende moeten zijn. Veel kwekers geloven dat het indirecte zonlicht bij een vensterraam de best lichtbron is.

Al met al hebben je vruchtlichamen in ieder geval wat licht nodig. Ga er niet van uit dat je paddo’s in het donker gaan groeien!

HOEVEEL LICHT HEBBEN PADDO'S NODIG?

Hoeveel Licht Hebben Paddo's Nodig?

Ook over dit onderwerp verschillen de meningen. Waar sommige kwekers vertrouwen op een vast schema van 12/12-verlichting, kiezen andere ervoor hun paddo's minder licht te geven. Met een 12/12-schema weet je zeker dat de paddenstoelen genoeg verlichting krijgen om te groeien. Zoveel licht is echter waarschijnlijk niet nodig. Je kunt het vruchtdragen vaak ook wel voltooien met minder.

Afhankelijk van de lichtintensiteit, kan het zelfs schadelijk zijn je paddo's 12 uur of meer kunstmatig licht te geven. Lampen die minder dan 7000 Kelvin afgeven, zijn vaak prima en kun je gerust langer aan laten. Ben je echter bang dat het licht te intens is of je substraat verbrandt? Beperk de hoeveelheid dan gerust tot 3–4 uur per dag.

AFSTAND VAN DE LAMPEN TOT HET SUBSTRAAT

Afstand Van De Lampen Tot Het Paddo Substraat

Je moet altijd overmatige hitte voorkomen. Als je de lampen te dicht bij het terrarium of mycelium plaatst, kan dat tot oververhitting of verbranding leiden. Dat beschadigt je paddo’s of zorgt ervoor dat de vruchtlichamen helemaal niet verschijnen. Vergeet dus nooit om wat afstand te bewaren en een oogje in het zeil te houden. Daarmee voorkom je schade door verbranding, zeker als je intense lampen gebruikt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken