Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Psilocybe Cubensis
7 min

Alles Wat Je Moet Weten Over Psilocybe Cubensis

7 min

Magic mushrooms zijn enorm populair en de moderne wetenschap laat ons zien dat ze niet alleen veilig zijn, maar zelfs een hele reeks voordelen kunnen bieden. Blijf lezen en ontdek alles wat je moet weten.

Paddo's zijn zowel beroemd als berucht, afhankelijk van wie je het vraagt. Onder deze zogeheten ‘magic mushrooms’ verstaan we echter wel honderden verschillende soorten paddenstoelen die psilocybine bevatten. Als je ooit wel eens paddo's hebt gekweekt of gekocht, is de kans groot dat het Psilocybe cubensis paddenstoelen waren. Ze zijn zeer wijdverspreid en makkelijk te kweken, waardoor het de meest gebruikte soorten paddo's ter wereld zijn.

Wat zijn Psilocybe cubensis paddenstoelen?

Wat Zijn Psilocybe Cubensis Paddenstoelen?

Psilocybe cubensis is de meest voorkomende paddo soort ter wereld. Deze paddenstoel komt voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Azië en Australië. Het groeit van nature op koeienmest en is een indrukwekkend diverse soort.

In de wereld van de hobbykwekers is er inmiddels een enorme diversiteit, met keuze uit tientallen selectief gekweekte soorten. Iedere soort varieert in grootte, kleur, en vorm. Daarnaast produceren de verschillende soorten allemaal weer net even iets andere effecten. Kortom, voor ieder wat wils!

Het actieve ingrediënt in Psilocybe cubensis is psilocybine. In principe vallen alle soorten magic mushrooms in het geslacht Psilocybe. We classificeren deze paddenstoelen op basis van hun psychoactieve kracht. Psilocybine heeft 4-PO-HO-DMT als chemische structuur. Dat laatste gedeelte, de dimethyltryptamine (DMT), zorgt ervoor dat de actieve stof in contact komt met de serotoninereceptoren in je hersenen. Dit veroorzaakt de zogenaamde 'trip'. Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als bij veel ander hallucinogenen die voornamelijk de serotonineproductie beïnvloeden.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Soorten Paddo's Zijn Er?

Hoe ziet Psilocybe cubensis eruit?

Omdat er zoveel soorten Psilocybe cubensis paddenstoelen zijn, kunnen ze qua uiterlijk nogal variëren. Ondanks dat zijn er ook genoeg overeenkomsten. Wanneer je deze eenmaal herkent, kun je cubensis er direct uitpikken. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende delen van de anatomie van deze schimmels om beter te begrijpen hoe ze eruitzien.

Hoeden

Hoeden

De hoeden van Psilocybe cubensis hebben in eerste instantie een kegelachtige vorm en worden platter naarmate ze ouder worden. Ze variëren tussen de 1,5 tot 8cm en kunnen een aanzienlijke variatie in grootte vertonen. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals genetica en de omgeving. Zelfs paddo's van dezelfde soort kunnen behoorlijk in grootte verschillen.

Elke soort heeft echter ook overeenkomsten. Sommige Psilocybe cubensis paddenstoelen hebben grotere hoeden en kleinere stelen, waardoor ze er kort en dik uitzien. Anderen worden juist wat langer en ontwikkelen kleinere hoedjes.

Wat de kleur betreft, beginnen de hoeden met een roodachtige tint en worden ze doorgaans lichter van kleur. Naarmate ze ouder worden, krijgen ze een goudachtige kleur. Zoals de meeste delen van een Psilocybe-paddenstoel kan de hoed kneuzen en een soort 'blauwe plek' ontwikkelen (hierover later meer).

Lamellen

Lamellen

De lamellen zijn het deel van een paddenstoel waaruit de 'sporen' vrijkomen. Deze sporen worden voor bevruchting gebruikt. Je kunt het vergelijken met de zaden van een reguliere plant. Interessant detail is dat er geen mannelijke of vrouwelijke paddenstoelen zijn. Wanneer de omstandigheden goed zijn, beginnen er hyfen uit de grond te groeien, die beginnen te paren en uiteindelijk een nieuwe paddenstoel laten groeien.

Lamellen beginnen hun leven met een bleke kleur en worden donkerder zodra ze sporen vrijgeven. Voordat de sporen vrijkomen, komt de zogeheten sluier van de hoed vrij. Dit vlies bedekt de lamellen gedurende de eerste levensfase. Zodra de paddenstoel rijp is, komt de sluier los van de hoed. Vervolgens komen de sporen vrij en worden de lamellen donkerder.

Bij onvolgroeide paddo's kun je de lamellen niet zo goed zien, omdat de sluier ze bedekt. Naarmate de stelen groeien en de hoeden uitzetten, strekt dit membraan zich naar beneden uit. Op een gegeven moment scheurt de sluier, en kun je de lamellen zien.

Steel

Steel

Volwassen stelen zijn meestal rond de 4 tot 15cm lang en 0,5 tot 1,5cm dik. Ze zijn vaak wit en kunnen een lichtgele kleur krijgen. Ze zijn echter een van de eerste lichaamsdelen die blauwe plekken beginnen te vertonen. Bij de thuisteelt kan mycelium (de witte ondergrondse schimmel waaruit paddenstoelen groeien) zich ontwikkelen als een fijn, wit, katoenachtig pluisje aan de basis van de steel. Als de sluier eenmaal is gevallen, blijft deze op ongeveer ¾ van de hoogte aan de steel hangen.

Verschillende soorten

Verschillende Soorten

Zoals vermeld, zijn er veel verschillende cubensis soorten, die allemaal andere kenmerken hebben. Neem bijvoorbeeld de Albino A+. Deze is precies wat je zou verwachten: albino. Zonder pigment lijkt deze paddenstoel spookachtig wit. En Penis Envy, een van de sterkste soorten cubensis, heeft echt een fallische vorm. Deze soort is ook een stuk lastiger te kweken dan andere soorten. Ben je van plan om paddo's of sporen te kopen, dan is Penis Envy echter een uitstekende keuze. Deze staat namelijk bekend om een sterk, trippy effect.

Hoe kweek je Psilocybe cubensis?

Hoe Kweek Je Psilocybe Cubensis?

Zoals we al aanstipten, zijn Psilocybe cubensis paddenstoelen bekend om hun kweekgemak. Als je paddo's koopt, zijn deze vrijwel zeker van een soort cubensis. Over de hele wereld zijn ze te vinden in warme, vochtige omgevingen waar hun hyfen in voedselrijke mest kunnen groeien.

Als je ze binnen kweekt, zijn ze robuust en veerkrachtig. Ze groeien prima in veel verschillende omgevingen, waardoor ze makkelijk te kweken zijn. Hoewel mest hun natuurlijke substraat is, groeien ze ook moeiteloos in graan, stro, karton en kokos. Je kunt zelfs Psilocybe cubensis mycelium in water laten groeien, een proces dat bekendstaat als 'liquid culture'.

Psilocybe cubensis is niet alleen makkelijk te kweken, maar ook goed te transporteren. Als je geen zin hebt om ruimte te besteden aan het kweken van magic mushrooms, kun je vooraf gekoloniseerde kweeksets bestellen die onmiddellijk vruchtlichamen beginnen te ontwikkelen. Deze kweeksets zijn de makkelijkste en meest betrouwbare manier om thuis paddo's te kweken, en toegankelijk voor iedereen.

Ga je liever de uitdaging aan en wil je je paddo's vanaf het begin opkweken, dan moet je dat vooral doen. Maar voor wie het zichzelf wat makkelijker wil maken, zijn deze populaire kits ideaal. Ze leveren binnen enkele weken een enorme flush op.

Waarom worden paddo's blauw?

Paddo's worden blauw door een cascadereactie, te beginnen met psilocybine. Deze felle, donkerblauwe kleur is het resultaat van psilocybine-oxidatie. Om dit fenomeen in zijn volle glorie te zien, kun je de Lemon Tek-methode proberen. Met deze techniek dompel je de mushrooms onder en laat je ze een tijdje in de open lucht staan. Na verloop van tijd krijgt de oplossing een intense, blauwe kleur. Zorg ervoor dat je het snel opdrinkt, want blauw betekent dat de psilocybine wordt afgebroken!

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Lemon Tek Voor Een Snellere Paddo/Truffle Trip?

Is Psilocybe cubensis sterk?

Is Psilocybe Cubensis Sterk?

Het hangt ervan af. Binnen gekweekte soorten zijn altijd redelijk krachtig. In dit geval heb je tussen de 1 en 2 gram al genoeg om een redelijk sterke trip te produceren. Er zijn echter een paar uitschieters, zoals Penis Envy en McKennai. Deze twee soorten zijn aanzienlijk sterker dan bijvoorbeeld pakweg Golden Teacher. Het substraat en de groeiomstandigheden hebben ook invloed op de sterkte, dus het is niet alleen de soort die ertoe doet.

In het wild kan de sterkte van Psilocybe cubensis zeer variëren. Gekweekte paddo's lijken doorgaans meer op elkaar. De sterkte van paddo's wordt meestal gemeten aan de hand van de concentratie van twee stoffen: psilocine en psilocybine. Na inname zet het menselijk lichaam psilocybine om in psilocine.

Bij wilde paddo's zijn factoren als ultraviolette straling en het voedingsgehalte van de mest enkele van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor de sterkte. Dit verklaart mede waarom zelfgekweekte magic mushrooms doorgaans minder variatie vertonen en over het algemeen sterker zijn. De UV-blootstelling is daarbij waarschijnlijk minimaal en het substraat is rijk aan voedingsstoffen.

Daarnaast hebben de kleinste paddenstoelen uit een kolonie gram voor gram doorgaans een hogere concentratie psilocybine dan grotere exemplaren. Tien gram kleine paddo's is dus sterker dan tien gram grotere paddo's.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Sterkste Soorten Paddo's?

Psilocybe cubensis gebruiken

Psilocybe Cubensis Gebruiken

Paddo's kunnen je echt een geweldige tijd bezorgen. De psychedelische ervaring is voor velen echter veel betekenisvoller dan alleen maar lachen-gieren-brullen. Zelfs mensen die paddo's voor puur recreatieve doeleinden gebruiken, hebben meestal het gevoel dat er iets heel intens heeft plaatsgevonden. Het is dus geen wonder dat paddo's al duizenden jaren, in veel verschillende culturen, voor religieuze en ceremoniële doeleinden worden gebruikt.

Tegenwoordig wordt Psilocybe cubensis wetenschappelijk onderzocht op haar medische en therapeutische potentie. Psilocybe cubensis paddenstoelen worden meestal gedroogd ingenomen, maar je kunt ze ook vers eten. Daarnaast kun je Lemon-Tek of 'Paddothee' zetten, waardoor de effecten sneller optreden en de kans op maagproblemen en misselijkheid kleiner wordt.

Gerelateerd artikel

De Beste Manieren Om Paddo's Te Gebruiken

Wat zijn de effecten van het gebruik van Psilocybe cubensis?

Wat Zijn De Effecten Van Het Gebruik Van Psilocybe Cubensis?

Gezien het scala aan mogelijke toepassingen kunnen de effecten van Psilocybe cubensis zeer krachtig en intens zijn. Bij lage doses veroorzaken ze een verdraaiing van de werkelijkheid die alle zintuigen beïnvloedt. Naarmate de dosis toeneemt, kan dit uitmonden in een regelrechte psychedelische trip.

Hoewel volledige hallucinaties en onthechting van de werkelijkheid bij cubensis zelden voorkomen (net zoals bij de meeste psychedelica), zijn ze nog steeds in staat krachtige ervaringen op te wekken die je relatie met de werkelijkheid veranderen.

Effecten zijn onder meer:

 • Visueel: verdraaiing van de werkelijkheid, objecten lijken te ademen, verzadiging van kleuren, tracers, patronen, visuele helderheid.
 • Auditief: geluiden worden versterkt, maar het kan lastig zijn om te zeggen waar geluiden vandaan komen, en het volgen van geluiden (zoals spraak) kan moeilijk zijn.
 • Mentaal: diepe gedachten tijdens het eerste deel van de trip en bij hogere doses, emotionele helderheid en inzicht.

Vanwege hun kracht is het heel belangrijk dat je magic mushrooms met respect behandelt. Hoewel ze over het algemeen een van de meest prettige psychedelica zijn, in de zin dat de high vaak plezierig is, is er altijd een kans op een 'bad trip'. Dit heeft alles te maken met de set & setting (hierover later meer). Begin altijd nederig en respectvol aan je paddotrip. Dat gezegd hebbende, zijn bad trips van magic mushrooms vaak veel milder en korter dan bij andere psychedelica, zoals LSD.

Als je een psychedelisch middel gebruikt, doe dat dan altijd in een geschikte omgeving en ga er met een gezonde mindset in. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat je positief en kalm bent (set), en dat je omgeving (setting) comfortabel en vertrouwd is. Anders wordt het gewoon een strijd tussen jou en de paddo's (die eeuwig lijkt te duren), en van paddo's win je niet...

Gerelateerd artikel

Voorbereidingen Treffen Voor Je Paddotrip

Zijn ze veilig?

Magic mushrooms worden als veilig beschouwd, ondanks dat ze in de meeste landen nog steeds verboden zijn. Bovendien lijken ze niet het vermogen te hebben om verslaving of afhankelijkheid te veroorzaken.

Hoewel er niet wordt aangenomen dat paddo's nadelige fysieke effecten hebben, kunnen ze wel een negatieve invloed op de geest hebben. Het is niet bekend of ze bepaalde psychische aandoeningen kunnen veroorzaken, maar een bad trip kan nog steeds traumatisch zijn (hoewel ze zeer zelden voorkomen). En hoewel de meeste gebruikers tijdens het trippen verantwoorde beslissingen nemen, is het mogelijk dat je onder invloed van dit middel ontremd raakt. Blijf daarom altijd in een veilige omgeving.

Paddo's kunnen ook een aantal bijwerkingen hebben, waaronder:

 • Misselijkheid
 • Verhoogde hartslag
 • Zweterige handpalmen
 • Angst
 • Paniek
 • Opgejaagd gevoel
 • Verwarring

De juridische status van Psilocybe cubensis

De Juridische Status Van Psilocybe Cubensis

De juridische status van paddo's is in ieder land weer anders. Magic mushrooms worden meestal onderverdeeld in de volgende onderdelen:

 • Paddenstoel (vruchtlichaam)
 • Mycelium
 • Sporen

In sommige landen maakt de wet onderscheid tussen de verschillende onderdelen. Sporen en mycelium (en truffels) kunnen bijvoorbeeld legaal zijn – en daarom is het prima om paddo-kweeksets te verkopen – maar de vruchtlichamen van de mushrooms zelf kunnen dan weer verboden zijn. Controleer dus voordat je iets bestelt, kweekt of plukt altijd eerst de wettelijke status in het land waar je woont!

Psilocybe cubensis: een geschenk van de natuur

Psilocybe Cubensis: Een Geschenk Van De Natuur

Psilocybe cubensis paddenstoelen zijn ongelooflijk fascinerende organismen. De angst voor psychedelica die de afgelopen decennia in de moderne wereld is ontstaan, is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Magic mushrooms worden al millennialang door een groot deel van de mensheid gebruikt. En nu is er steeds meer draagvlak dankzij wetenschappelijke ontdekkingen en initiatieven die naadloos aansluiten op de eeuwenoude verering van deze paddenstoelen.

We benadrukken nogmaals dat als je dit krachtige middel wilt gebruiken, het altijd voorzichtig en respectvol moet aanpakken. Als je niet oppast, kun je een levenslange angst voor paddo's ontwikkelen. Wees voorzichtig en misschien heb je de rest van je leven een liefdevolle metgezel.

Gerelateerd artikel

5 Verrassende Voordelen Van Paddo's

Psilocybe cubensis: FAQ

Psilocybe Cubensis: FAQ

Hier volgen enkele veelgestelde vragen over paddo's:

V: Wat zijn Psilocybe cubensis paddenstoelen?

A: Psilocybe cubensis paddenstoelen zijn soorten paddo's die de psychedelische stoffen psilocybine en psilocine bevatten. Er zijn veel verschillende types binnen deze soort.

V: Hoe ziet Psilocybe cubensis eruit?

A: Psilocybe cubensis paddenstoelen hebben meestal een steel van tussen de 4 en 20cm, met brede, goudkleurige hoeden (zodra ze rijp zijn). Het uiterlijk van de paddo's verschilt per soort.

V: Hoe gebruik je Psilocybe cubensis paddenstoelen?

A: Je kunt gedroogde of verse paddo's eten. Je kunt ook psilocybine-thee zetten of de psilocybine in psilocine omzetten door citroen te gebruiken. Deze methode staat ook wel bekend als Lemon Tek.

V: Wat zijn de effecten van Psilocybe cubensis?

A: Ze hebben psychedelische eigenschappen die de wereld om je heen veranderen en versterken, en denkpatronen veranderen. Ze veroorzaken zelden echte hallucinaties.

V: Is Psilocybe cubensis veilig?

A: Ja. Over het algemeen zijn ze veilig en zijn ze niet in staat om verslaving of afhankelijkheid te veroorzaken.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken