Blog
Hoe Maak Je Een Deklaag Voor Je Paddenstoelenkweek?
4 min

Hoe Maak Je Een Deklaag Voor Je Paddenstoelenkweek?

4 min

Een deklaag is bijna een must voor elke paddenstoelenkweker. Al met een paar simpele huishoudelijke items en stappen kun je hiermee de prestaties van je paddenstoelen verbeteren. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Als je het meeste uit je mycelium wilt halen, lees dan vooral verder en ontdek alles wat je moet weten.

Bij het telen van paddenstoelen is het nabootsen van een zo natuurlijk mogelijke kweekomgeving van cruciaal belang. Wellicht heb je wel eens gehoord van een deklaag. Zo'n laag creëert de beste omstandigheden voor je paddenstoelen om te kunnen floreren. Hieronder leggen we uit waarom een deklaag zo belangrijk is en hoe je er een kunt maken.

Wat is een deklaag precies?

Wat Is Een Deklaag Precies?

In principe is een deklaag speciaal materiaal dat je bovenop het substraat aanbrengt. Het kan van verschillende organische of anorganische materialen gemaakt zijn, of een combinatie van beide. De belangrijkste functie ervan is het vasthouden van vocht in het substraat. Hierdoor ontstaat het best mogelijke microklimaat voor het primordium.

Wat zijn de voordelen van een deklaag?

Waarom je de moeite zou moeten nemen om een deklaag te gebruiken? Nogmaals, je kun hiermee je paddenstoelen de beste mogelijke omgeving bieden om te floreren. Al met al heeft een deklaag verschillende voordelen, waaronder:

  • Het voorkomt dat het gekoloniseerde substraat uitdroogt.
  • Het creëert het ideale microklimaat voor het primordium om zich te ontwikkelen.
  • Het houdt vocht vast en creëert een soort waterreservoir waarin paddenstoelen kunnen rijpen.
  • Het ondersteunt de groei van nuttige micro-organismen.
  • Het helpt besmetting te voorkomen (eenmaal gepasteuriseerd).

Hoewel niet alle paddenstoelen per se een deklaag nodig hebben, maken de voordelen ervan het zeker de moeite waard!

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Weten Moet Over Substraten Voor Paddo's

Een deklaag maken

Een Deklaag Maken

Maar hoe maak je eigenlijk een deklaag voor je paddenstoelen? Je hebt hiervoor slechts een paar dingen nodig. Volg onze stapsgewijze handleiding verderop in dit artikel en gun je paddenstoelen de ideale groeiomgeving.

Wat kun je als deklaag gebruiken?

Wat Kun Je Als Deklaag Gebruiken?

Zoals gezegd, kun je een deklaag maken van zowel organische als anorganische materialen, of een combinatie van beide. Veenmos is een veelgebruikt materiaal, omdat het tot wel tien keer zijn gewicht aan vocht kan vasthouden. Houd je sowieso al van tuinieren, wellicht heb je dan nog wel wat liggen!

Er zijn ook veel paddenstoelentelers die bij kokosvezel zweren. Kokosvezel wordt tevens veel gebruikt in hydro-opstellingen, omdat het vocht vasthoudt en ongedierte kan voorkomen.

Ten slotte worden kalk en vermiculiet vaak met kokosvezel of veenmos gecombineerd. Deze materialen houden de pH-waarde en potentiële verontreinigingen onder controle en kunnen de deklaag ook pasteuriseren.

Al deze materialen zijn verkrijgbaar bij elk gerenommeerd tuincentrum.

Benodigdheden

Voor ons deklaag-‘recept’ gebruiken we een mix van vermiculiet en veenmos. Je hebt hier, al met al, het volgende voor nodig:

  • grote bak of kom
  • lepel
  • snelkookpan of grote kookpan
  • thermometer/temperatuursonde
  • polypropyleen- of brouwzak
  • vermiculiet
  • veenmos

Werkwijze

Nu je al je benodigdheden hebt, is het eindelijk tijd om je eigen deklaag te maken! Het is een vrij eenvoudig proces, maar doe het wel met zorg, aandacht en geduld om de best mogelijke resultaten te behalen. Daar gaan we!

  1. Doe het veenmos en de vermiculiet in de kom. Probeer van elk evenveel toe te voegen; een gelijke verhouding is belangrijk. Mix het goed met je handen door elkaar totdat het goed gemengd is.
    Doe Het Veenmos En De Vermiculiet In De Kom
  2. Voeg vervolgens wat water toe, totdat de deklaag het juiste vochtniveau bereikt. Dit kun je testen door een handvol van het mengsel te pakken en erin te knijpen. Als er geen water uit komt, is de deklaag te droog. Wanneer er heel veel uit stroomt, is het te nat. Streef ernaar dat er maar een paar druppels uit komen als je er zo hard mogelijk in knijpt.
    Voeg Vervolgens Wat Water Toe, Totdat De Deklaag Het Juiste Vochtniveau Bereikt
  3. Zodra het mengsel het optimale vochtniveau heeft, doe je het in een zak. Je hoeft de deklaag niet helemaal te steriliseren, maar pasteurisatie is wel cruciaal. Dit om te voorkomen dat mogelijke verontreinigingen je paddenstoelen op termijn bederven. Pasteuriseren doe je door het in een snelkookpan of grote pan ongeveer 45-60 minuten te laten sudderen.
    Zodra Het Mengsel Het Optimale Vochtniveau Heeft, Doe Je Het In Een Zak
  4. Gebruik tijdens het pasteurisatieproces een thermometer of temperatuursonde om de temperatuur in de gaten te houden. Houd gedurende ongeveer een half uur een temperatuur van tussen de 65 en 80°C aan. Hierdoor wordt je mengsel gepasteuriseerd.
    Gebruik Tijdens Het Pasteurisatieproces Een Thermometer Of Temperatuursonde Om De Temperatuur In De Gaten Te Houden
  5. Voordat je je deklaag kunt gebruiken, moet je deze eerst laten afkoelen. Zodra de zak op kamertemperatuur is, kun je je deklaag gebruiken. Dit afkoelen is belangrijk, want een te warme deklaag kan je paddenstoelen schade toebrengen en zelfs fataal zijn voor je mycelium!
    Voordat Je Je Deklaag Kunt Gebruiken, Moet Je Deze Eerst Laten Afkoelen

Op welk moment moet ik de deklaag toevoegen?

Eindelijk heb je je eigen deklaag af, maar op welke moment pas je het eigenlijk toe? Gebruik het vlak voor of net nadat het mycelium het substraat volledig heeft gekoloniseerd. Het moet ten minste 95-100% van het substraat hebben bedekt. Dit is het ideale microklimaat voor je paddenstoelen.

Hoe dik moet een deklaag zijn?

Hoe Dik Moet Een Deklaag Zijn?

Het kan verleidelijk zijn om de hele zak over je met mycelium gekoloniseerde substraat te verdelen, maar zo werkt het niet. Als vuistregel kun je voor elke centimeter substraat 1,25cm deklaag aanhouden. Sommigen gebruiken ook wel tussen de 2,5 en 5cm, wat ook prima is. Het hangt er een beetje van af welke soort paddenstoel je kweekt.

Een dikkere deklaag betekent meer isolatie en vocht, maar kan ook een schadelijk effect op je mycelium hebben. Het hogere vochtgehalte kan namelijk schimmelgroei veroorzaken en bacteriën aantrekken.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Soorten Paddo's Zijn Er?

Wat als je deklaag niet koloniseert?

Soms koloniseert een deklaag niet naar behoren. Het kan dan zijn dat je teveel aan het substraat hebt toegevoegd. Het kan soms even zoeken zijn, vooral als het je eerste kweekproject is, maar je zult zien dat je het al snel onder de knie krijgt.

Er kunnen ook andere factoren meespelen. Zo moet je ervoor zorgen dat de pH-waarde in orde is. De deklaag moet een hogere pH-waarde hebben dan het substraat om schimmels en bacteriën te voorkomen. De ideale pH-waarde ligt tussen de 6,2 en 7,2. Als de pH-waarde inconsistent is, heeft dit invloed op de kolonisatie. Zorg er dus voor dat je de deklaag met de juiste apparatuur regelmatig test.

Zorg ook dat je de tijd neemt om je deklaag grondig te pasteuriseren. Als je dit niet doet, kan dat leiden tot besmetting en ondermaatse kolonisatie.

Is een deklaag nodig?

Is Een Deklaag Nodig?

Wel of geen deklaag gebruiken, hangt af van het type paddenstoel dat je wilt kweken. Je kunt prima zonder, maar een deklaag biedt het mycelium net dat beetje extra bescherming. Hoewel het wat extra voorbereidingstijd kan kosten, is het vaak de moeite waard.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Paddo's (Magic Mushrooms)

Haal alles uit je mycelium

Of je nu paddenstoelen kweekt om mee te kokkerellen, of magic mushrooms voor een psychedelische trip, het gebruik van een deklaag kan een groot verschil maken.

Wil je zelf thuis paddenstoelen kweken, dan zit je bij Zamnesia helemaal goed. Surf nu naar onze shop en bestel de beste benodigdheden en accessoires om het maximale uit je mycelium te halen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken