Vliegjes kunnen een plaag vormen die in staat is om je paddo's aan te vallen en schade aan te richten. Ze leven van mycelium en compost. Ze kunnen van nature wel tegen een stootje, maar er zijn een paar opties die paddo-kwekers wat gemoedsrust kunnen brengen. Methodes zoals pasteurisatie en verschillende andere oplossingen kunnen ingezet worden om de dreiging van vliegjes te voorkomen en te stoppen.
Deze kleine, donkergekleurde wezentjes – de zogenaamde paddenstoelenmuggen - hebben een hele korte levensduur. Ze zijn tussen de 2-8 millimeter lang en hebben soms de rol van bestuiver voor plantenpollen en paddenstoelsporen. Ze kunnen niet goed vliegen en lopen vaak over planten of de bodem. Deze vliegjes komen uit verschillende families, waaronder Sciaridae, Diadocidiidae, Ditomyiidae, Keroplatidae, Bolitophilidae en Mycetophilidae.
De vliegjes zijn weerbarstige wezentjes die koude temperaturen kunnen overleven. De vrouwtjes kunnen in compost ongeveer 50 tot wel 300 eitjes leggen. Deze eitjes kunnen vervolgens larven worden, die zich ontwikkelen tot poppen en uiteindelijk het volwassen stadium bereiken.
Als je paddokweek getroffen is door een vliegjesplaag, dan kunnen zich verschillende problemen voordoen. De vliegjes en hun larven zullen smikkelen van de compost die je paddenstoelen voedt, en de myceliumnetwerken die daaronder liggen. Daardoor kunnen ze een optimale oogsten beperken.
Als je de pech hebt gehad om te merken dat je paddokweek aangevallen wordt door vliegjes, dan kun je uit verschillende methoden kiezen om ervoor te zorgen dat je ze succesvol elimineert en schade aan je kweek kunt voorkomen. Het is een optie om chemicaliën te gebruiken om de vliegjes af te weren en te verslaan, maar er bestaan ook veel natuurlijkere en organischere opties.
Als je er de ruimte en de mogelijkheid voor hebt, dan zou je ervoor kunnen kiezen om wat nieuwe huisdieren aan je huis te introduceren als natuurlijke roofdieren. Misschien zijn venusvliegenvangers wel een goede optie voor je. Ze zullen zich comfortabel voelen in het vochtige klimaat van de kweekruimte en een goede hoeveelheid van de aanvallende dierensoort opeten.
Ook de koninklijke en statige bidsprinkhaan kan in de kweekruimte geplaatst worden, zodat ze op hun zeer accurate en stiekeme manier de dreiging kunnen verminderen. Deze insecten kunnen vrij groot en onpraktisch worden, maar de baby’s zijn geweldige bodyguards voor je paddo-kweek zijn.
Op dezelfde manier kunnen roofmijten gebruikt worden om larven te beperken. Ook rondwormen kunnen als roofdieren ingezet worden om insecten in hun larvenstadium aanvallen.
En tot slot kunnen ook sluipwespen gebruikt worden om een vliegjesplaag te verslaan.
Ideaal gezien nemen kwekers voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat een plaag begint. Middelen zoals koffiedik en tabak kunnen in de kweekruimte gebruikt worden om deze plagen af te houden.
Het pasteuriseren van je substraat is misschien we de effectiefste manier om vliegjes te voorkomen. Als je deze stap neemt, dan zal al het ongedierte dat al in je substraat aanwezig was, geëlimineerd worden voordat je begint met cultiveren. Dit doe je door je oven voor te verwarmen op 93 graden Celsius. Plaats een beetje van je compost op een bakplaat en gebruik een thermometer om de temperatuur van het midden van de bodem bij te houden. Heeft het midden van het materiaal de 71 graden Celsius bereikt? Laat het dan 30 minuten bakken.
Gerelateerde producten
wellicht ook interessant