Alles Over Cannabis In Kokos Kweken

Cannabis In Kokos Kweken

Luke Sholl
Luke Sholl

Kokosvezel is een bijzonder geschikt kweekmedium voor cannabis. Het wordt gebruikt in zowel grond als grondloze teelt omdat het uitstekende waterafvoer en beluchting voor wietplanten biedt. Blijf lezen voor nuttige tips over het gebruik van kokosvezel bij binnen- en buitenteelt van cannabis. In een mum van tijd ben je een pro in het kweken in kokos!

DE GESCHIEDENIS VAN KOKOSVEZEL

Kokosvezel, soms kortweg kokos of vezel genoemd, is een natuurlijke vezel die afkomstig is van de bast van kokosnoten. (Dat had je niet gedacht, hè?) Het is een zeer geschikt kweekmedium voor allerlei soorten planten (dus ook cannabis). Het wordt daarnaast verwerkt in deurmatten, borstels en matrassen. Het kweken in kokosvezel lijkt misschien iets van de laatste tijd te zijn. Toch wordt kokos al duizenden jaren door mensen gebruikt. Zo laten historische geschriften zien dat Indiase en Arabische zeelui kokosvezel gebruikten om touwen van te maken. Dit deden ze voor hun schepen.

Tegen de 19de eeuw hadden de Engelsen al een draaiende kokosindustrie. Het materiaal werd vooral gebruikt als grondstof voor tapijten en andere vloerbedekking. In de jaren '80 deed het officieel zijn intrede in de tuinbouwsector. Dit, nadat het in Nederland commercieel gebruikt werd voor het kweken van rozen en lelies. Tegenwoordig kom je van alles tegen wat van kokosvezel gemaakt is. Denk aan potten, manden, vloerkleden en nog veel meer. Een van 's werelds grootste producenten van kokosvezel is India. En je vindt het natuurlijk in elk tuincentrum als kweekmedium.

CANNABIS KWEKEN IN KOKOSVEZEL

Kokosvezel is een fantastisch kweekmedium voor heel veel planten, waaronder cannabis. Het heeft een natuurlijke pH-waarde van ruwweg 6,5-7. Dat betekent dat het ongeveer hetzelfde is als niet bemeste aarde. Vezel kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en veel kwekers verwerken het met gewone grond. Hiermee verbeteren ze de drainage en de beluchting van het hele kweekmedium. Je kunt kokosvezel echter ook op zich gebruiken als een hydroponisch kweeksubstraat.

SOORTEN KOKOSVEZEL

Soorten Kokosvezel

In je plaatselijke growshop zijn verschillende soorten kokosvezel te koop. Hier zijn de meest algemene kokosproducten die je tegenkomt:

Kokosblokken: kokosblokken zijn in verschillende formaten te koop. Ze moeten geweekt, gespoeld en gedroogd worden voor gebruik. Tenzij je een speciaal blok uit de winkel hebt dat al voorbewerkt en gedroogd is. Nadat het eenmaal gedroogd is, kun je het eenvoudig mengen met je aarde (of perliet als je helemaal voor hydro kiest). Denk eraan dat je altijd blokken van goede kwaliteit koopt. Slecht geproduceerde blokken kunnen veel zout bevatten. Dat is niet goed voor je planten. Ook kunnen ze moeilijk te verkruimelen en te vermengen zijn als je je kweekmedium voorbereidt.

Kant-en-klare kokosmix: kant-en-klare kokosmix kun je net als gewone aarde in een tuincentrum kopen. Over het algemeen bestaat het uit een mix van kokos en ofwel perliet, kleikorrels, of beide. Dit is een geweldige optie als je geen tijd of ruimte hebt om blokken te kopen en ze thuis te weken, spoelen en drogen. Kies altijd een mix van topkwaliteit. Je planten zijn je daar uiteindelijk dankbaar voor.

Jiffy pellets: jiffy pellets zijn kleine schijfjes kokosvezel. Ze zijn erg populair bij het kweken van zaailingen. Ze helpen deze namelijk om snel een sterk wortelstelsel te ontwikkelen. Bovendien kunnen de zaailingen hierbij, als ze er klaar voor zijn en goed geworteld, verpot worden naar ieder ander groeimedium.

HOE GEBRUIK JE KOKOSVEZEL ALS GROEIMEDIUM IN POTTEN?

Hoe Gebruik Je Kokosvezel Als Groeimedium In Potten?

Kokosvezel is een goed groeimedium om in potten te gebruiken en kan zo gebruikt worden, of vermengd met substraten. Denk aan gewone aarde en perliet. Kokosvezel is met name populair bij binnenkwekers die het prettig vinden dat het genoeg vocht kan vasthouden, maar toch goed draineert en zuurstof doorlaat. Als je van plan bent een kokosmix te gebruiken, heb je twee mogelijkheden. Je kunt een kant-en-klare mix van het tuincentrum in huis halen, of zelf een mengsel maken.

Als je ervoor kiest het zelf te maken, zorg dan in ieder geval dat je kokosblokken van goede kwaliteit koopt. Bij voorkeur blokken waarop vermeld staat dat ze weinig zout bevatten. Als je ze eenmaal in huis hebt, week en droog ze dan (zoals we hierboven beschreven hebben). Wanneer de blokken klaar zijn, kun je ze verbrokkelen en aan je aarde toevoegen. De hoeveelheid kokosvezel mag je zelf bepalen, maar de meeste kwekers gebruiken doorgaans 10-20% kokos. Ben je klaar met mixen? Dan kun je er nog wat compost of mest aan toevoegen zodat het groeimedium wat meer voedingsstoffen bevat.

Gerelateerd artikel

Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen

Er zijn ook kwekers die graag kokos met perliet en aarde mixen. Nogmaals, iedereen heeft zijn eigen verhoudingen, maar een goede vuistregel is ongeveer 10-20% kokos, 30% perliet en 50-60% grond.

Daarnaast kun je uitsluitend kokosvezel (of een kokos-perliet mix) gebruiken als groeimedium zonder aarde. Vergeet niet dat als je hiervoor kiest je planten niet de voedingsstoffen uit grond kunnen halen. Je bent dus aangewezen op vloeibare nutriënten.

HOE GEBRUIK JE KOKOSVEZEL BIJ HYDROPONISCH KWEKEN?

Hoe Gebruik Je Kokosvezel Bij Hydroponisch Kweken?

Kokos voor een hydro-kweek gebruiken lijkt veel op het gebruik ervan als groeimedium in gewone potten. Het wordt echter aangeraden kokosvezel te gebruiken die speciaal bedoeld is voor hydroponisch gebruik. Deze vezel is vaak anders behandeld en verwerkt en levert betere resultaten. Verkrijgbaar bij de betere tuincentra.

Zoals altijd moet je de vezel weken en spoelen om het overtollige zout te verwijderen. Kokosvezel heeft de neiging om samen te klonten als je het spoelt. Breek het dus weer in stukken en let erop dat het luchtig genoeg is. Vervolgens pot je je planten zoals je normaal doet. Gebruik je kokos voor een hydro-kweek? Dan moet je de voedingsstoffen die je gebruikt goed in de gaten houden. Vergeet niet dat planten bij een hydro-kweek alle nutriënten uit het water halen. Kokosvezel houdt daarbij water anders vast en distribueert het ook anders dan gewone aarde.

Over het algemeen bevelen we een voedingsstoffenmix aan die speciaal is ontworpen voor het kweken in kokos. Test ook regelmatig het water in het reservoir. Zo kun je controleren of je de juiste voedingsbalans aan je planten geeft. Besteed tot slot extra aandacht aan je planten en kijk goed uit naar tekenen van tekorten aan voedingsstoffen. Zelfs als je met een perfecte voedingsstoffenbalans werkt, zie je soms dat kokosvezel nutriënten anders aflevert dan gewone aarde.

KOKOSVEZEL HERGEBRUIKEN

Het grootste voordeel van kokosvezel is dat je het kunt hergebruiken! Zorg er wel voor dat je het goed uitspoelt om eerder gebruikte en opgehoopte voedingsstoffen eruit te krijgen. Kokos kun je hergebruiken als pot/hydro medium. Je kunt het ook verdelen over andere planten om de aarde los te maken en de afwatering en beluchting te verbeteren. Gebruikte kokosvezel is daarnaast goede muls om de verspreiding van onkruid in je tuin te voorkomen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.