Hoe Geef Je Wietplanten Voedingsstoffen

Hoe Geef Je Wietplanten Voedingsstoffen

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Een gezonde wietplant vereist een behoorlijk streng dieet. Beschouw haar als een topsporter, en jezelf als de voedingsdeskundige. De sleutel tot de beste resultaten is het optimaliseren van de voeding. We bespreken hieronder alles wat je over het voeden van cannabisplanten moet weten.

We gaan op van alles in, van waarom planten voedingsstoffen nodig hebben, tot welke ze precies vereisen en welke belangrijke termen je daarbij moet kennen. Binnenkort zul je je vast minder zorgen maken over het voeden van je wiet!

Waarom hebben cannabisplanten voedingsstoffen nodig?

Waarom hebben cannabisplanten voedingsstoffen nodig?

Simpel bekeken, hebben wietplanten voedingsstoffen nodig om te groeien en overleven. Als mens krijgen we voedingsstoffen voornamelijk via onze mond binnen, meestal in de vorm van eten en drinken. Planten nemen ze echter meestal via hun wortels in de grond op. Net zoals wij, functioneren cannabisplanten het best als ze zo goed mogelijke verhoudingen en concentraties voedingsstoffen krijgen. Wietplanten kunnen zelfs behoorlijk kieskeurig zijn als het om eten gaat, en als dit verkeerd loopt, kunnen ze zelfs doodgaan.

Voedingsstoffen in combinatie met water, licht, zuurstof en CO₂, voorzien de cannabisplant van alles wat ze nodig heeft om te groeien, en grote opbrengsten bestaande uit krachtige, smaakvolle toppen te produceren.

Voedingsvereisten van autoflowering planten

Autoflowering planten die cannabis ruderalis-genetica bevatten, kunnen met minder voedingsstoffen overleven in vergelijking met hun fotoperiodieke tegenhangers. Over het algemeen heeft een autoflower slechts de helft tot een derde nodig van wat fotoperiodieke planten vereisen.

Welke voedingsstoffen hebben cannabisplanten nodig?

Welke voedingsstoffen hebben cannabisplanten nodig?

Cannabis (en de meeste andere plantensoorten) heeft diverse voedingsstoffen nodig om te groeien. Sommige hiervan zijn noodzakelijk. De plant zal zonder deze voedingsstoffen sterven. Andere zijn minder noodzakelijk, maar dragen wel bij aan de groei, vruchtvorming, voortplanting en een algemene goede gezondheid.

Alhoewel het mogelijk is om als mens alleen op brood te overleven, zou dit niet prettig zijn. Bekijk het dan ook zo: hoe meer variatie je je planten kunt bieden, hoe gezonder ze zullen zijn.

Macronutriënten

Wietplanten hebben grote hoeveelheden macronutriënten nodig. Deze voedingsstoffen zijn echt noodzakelijk voor hun overleving. Als je planten deze niet krijgen, kun je niet veel van je kweek verwachten. De drie primaire macronutriënten zijn:

Samen staan deze drie bekend als 'NPK'. Dit is een belangrijke term in de cannabisteelt en de bredere glastuinbouw. Pas als je goed weet wat het inhoudt, kun je je planten op de juiste manier voeden. De meeste commerciële plantenmeststoffen tonen als eerste de N-P-K verhouding. Daarmee is dit misschien wel het belangrijkste onderdeel van het voeden van je planten.

Secundaire macronutriënten

NPK is op zichzelf echter niet genoeg. Cannabisplanten hebben ook secundaire macronutriënten nodig. Dit zijn:

Deze voedingsstoffen vervullen verschillende functies tijdens de levenscyclus van de plant. Voeding voor cannabis bevat als het goed is al gebalanceerde secundaire macronutriënten, maar het is altijd de moeite waard om dit te controleren. Is dit niet het geval, dan kun je ze ook apart toedienen. Calcium kan bijvoorbeeld als bladspray worden toegepast.

Gerelateerd artikel

Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd

Micronutriënten

Tenslotte hebben planten ook micronutriënten nodig om te groeien. Deze nutriënten worden 'micro' genoemd, omdat ze in kleinere hoeveelheden nodig zijn in vergelijking met macronutriënten. Toch zijn ze niet minder belangrijk!

Dit zijn:

  • Boor
  • Chloor
  • Koper
  • IJzer
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Zink
  • Nikkel

Het goede nieuws is dat vruchtbare grond al voldoende micronutriënten bevat. Dus als hierop geweekt wordt, hoef je je hier verder geen zorgen over te maken. Maar als je een inert medium gebruikt, zoals in een hydrocultuur, dan moet je ze zelf nog toevoegen.

Andere voordelige elementen

De bovenvermelde voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei en overleving van cannabisplanten. De volgende nutriënten kunnen ook nuttig zijn als ze goed gebruikt worden, maar als ze niet toegevoegd worden, heeft dit geen negatieve gevolgen. Enkele andere voordelige elementen zijn:

Wanneer gebruik je welke voedingsstof?

De ontwikkelingsfase waarin een cannabisplant zich bevindt, bepaalt grotendeels de hoeveelheid en verhouding van de voedingsstoffen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende verhoudingen die in elke fase nodig zijn.

Kweekfase N P K
Kiemfase 0 0 0
Vroege vegetatieve fase (zaailingfase) 2 1 2
Midden van de vegetatieve fase 10 5 7
Late vegetatieve fase 7 7 7
Vroege bloeifase 5 7 10
Midden van de bloeifase 6 10 15
Midden van de bloeifase tot late bloei 4 7 10
Late bloeifase 0 0 0

Zoals afgebeeld, hebben planten aan het begin en einde van hun leven geen externe voedingsstoffen nodig. Kieming kan in water of een groeimedium plaatsvinden, maar vocht is daarbij het enige noodzakelijke. In de laatste fase kiezen veel telers ervoor om het medium door te spoelen. Zo worden de resterende voedingsstoffen met zuiver water weggespoeld. Aangenomen wordt dat dit de planten dwingt om hun reserves te gebruiken, wat een beter smakend eindproduct oplevert.

NPK Behoeften Voor Cannabis Per Kweekfase

Daarnaast hebben planten hun hele leven verschillende concentraties en verhoudingen NPK nodig. Het is niet nodig om het in zoveel fasen zoals in de afgebeelde tabel op te splitsen, maar dat zal wel de beste resultaten opleveren. Als beginner kun je gewoon voeding voor de vegetatieve fase in het gelijknamige stadium en bloeivoeding in de bloeifase gebruiken.

Als je met aarde kweekt, bevat dit al de nodige voedingsstoffen voor de zaailingfase. Je hoeft in dat geval in dit stadium dus geen voeding toe te voegen. Maar als je in een inert medium kweekt, zul je dat wel moeten doen.

Hoe zit het met micronutriënten?

De eenvoudigste methode om de juiste balans van micronutriënten te krijgen, is door met aarde te telen. Bijna alle grondsoorten, vooral die speciaal voor cannabis, bevatten voldoende microvoedingsstoffen om je plant gedurende de hele levenscyclus te voorzien. Je hebt er in dat geval dus bijna geen omkijken naar.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Aarde

Als je voor een inert medium kiest, moet je zelf micronutriënten toevoegen. Het is meestal voldoende om de instructies van de fabrikant te volgen. In tegenstelling tot de NPK hoef je je niet heel precies aan de aanbevolen verhouding micronutriënten te houden. Maar gezien het water in een hydro-opstelling toch regelmatig vervangen moet worden, kun je er gerust voor kiezen dit wel te doen.

Omgevingsinvloeden en voedingsschema's

De omgeving waarin de planten groeien, heeft ook invloed op hoe ze gevoed moeten worden. Dit is vooral iets voor ervaren kwekers om rekening mee te houden, dus beginners: geen paniek. Voor diegenen die hun vaardigheden echter willen aanscherpen en de groei willen optimaliseren, is het zeker de moeite waard om met het volgende rekening te houden:

  • Als planten in warme omstandigheden groeien, wordt 10-20% minder stikstof aanbevolen.
  • Als ze in koude omstandigheden groeien, wordt 10-20% meer stikstof aanbevolen.
  • Als je onder fel licht kweekt, gebruik dan meer stikstof.
  • Als je bij weinig licht kweekt, gebruik dan minder stikstof.

Hoe kunnen voedingsstoffen effectiever gebruikt worden?

Hoe kunnen voedingsstoffen effectiever gebruikt worden?

Om het meeste uit voedingsstoffen te halen, is het verstandig om één merk of één voedingsschema aan te houden. De reden hiervoor is dat voeding naast macronutriënten ook veel andere ingrediënten en toevoegingen bevat. Merken hebben vaak verschillende voedingsproducten die op elkaar aansluiten. Dit betekent dat er bij diverse producten rekening wordt gehouden met de verhoudingen secundaire macro- en micronutriënten. Daarom levert het gebruiken van één merk vaak de beste resultaten op. Je kunt echter ook je eigen voeding maken of precies uitzoeken wat er in elke fles zit als je merken wilt combineren.

Voedingstabellen aflezen

De meeste commerciële voeding wordt met een voedingstabel geleverd. Deze tabellen geven de nodige verhoudingen aan voor elke groeifase en vertellen je hoeveel voedingsstoffen je per liter water moet toevoegen.

Voedingstabel Cannabis

De tabel hierboven is een standaard tabel en moet alleen als voorbeeld worden beschouwd. Voedingstabellen weerspiegelen meestal een levenscyclus van twaalf of dertien weken, ongeveer het gemiddelde van een fotoperiodieke plant. Het kan echter zijn dat je een grote sativa hebt die langer moet bloeien, of juist een snelle autoflower die maar acht weken nodig heeft. Wees dus een beetje flexibel als je zo'n tabel gebruikt.

Hoewel dit niet altijd zo is, geven sommige tabellen ook de optimale pH- en EC-waarde aan.

Waarom het belangrijk is om overvoeding te voorkomen

Waarom het belangrijk is om overvoeding te voorkomen

Overvoeding is een van de meest voorkomende fouten die beginnende kwekers maken. Vaak wordt aangenomen dat meer voedsel een betere groei betekent en dat planten wat ze niet kunnen eten gewoon in de grond achterlaten. Maar niets is minder waar. Overvoeding is veel gevaarlijker dan ondervoeding en ook moeilijker om weer te herstellen.

Als je planten overvoedt, kunnen ze last krijgen van een zogenaamde 'voedingsblokkade'. Dit is wanneer de concentratie voedingsstoffen in de aarde te hoog wordt en de planten ze niet meer goed kunnen opnemen. In dat geval moet de aarde of het medium volledig worden doorgespoeld, waarna je de nutriënten geleidelijk opnieuw moet toevoegen.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Je kunt dus beter op veilig spelen en je planten beter te weinig dan te veel voeden. Als je tekenen van ondervoeding opmerkt, kun je gewoon wat meer toevoegen of een extra bladspray gebruiken, hoewel dit niet met immobiele voedingsstoffen werkt.

Het is ook verstandig om een EC-meter te gebruiken om de ppm van de voeding te meten, en een pH-meter om te zorgen dat het water en medium de juiste zuurgraad hebben. Pas dan kunnen de planten de voeding optimaal opnemen. Je kunt nog zo goed je wietplanten voeden, maar als de pH te hoog of te laag is, kunnen de wortels de voedingsstoffen niet goed opnemen, wat tot ondervoeding leidt. En als je dan meer voeding gaat geven, veroorzaakt dit een voedingsblokkade. Voor gelukkige en gezonde planten is het dus belangrijk om deze waarden in de gaten te houden.

Slow-release vs. quick-release meststoffen

Bij twijfel kun je ook zogeheten 'slow-release' meststoffen gebruiken die, zoals de naam al doet vermoeden, voedingsstoffen geleidelijk afgeven. Deze speciaal ontworpen voeding vermindert het risico op overvoeding, waardoor het perfect is voor beginners, hobbyisten en guerrillakwekers. Het enige nadeel is dat je de verhoudingen niet kunt aanpassen aan de behoeften van een bepaalde strain. Dus als je als gevorderde teler totale controle wilt, dan zijn meststoffen met langzame afgifte misschien wat beperkend. Maar voor beginners zijn het zeker nuttige producten!

Je kunt er ook voor kiezen om biologische ‘superaarde’ te maken of te gebruiken. Dit bevat alles wat een plant nodig heeft gedurende haar leven, wat betekent dat je alleen schoon water hoeft te geven en de pH-waarde in de gaten hoeft te houden.

Hoe maak je een voedingsoplossing voor cannabis?

Hoe maak je een voedingsoplossing voor cannabis?

Het maken van een voedingsoplossing is best eenvoudig en vereist maar een paar stappen. Het is echter wel belangrijk om dit nauwkeurig te doen, omdat een fout in de verhouding veel schade kan veroorzaken. En het kan veel moeite kosten om die weer te herstellen – soms is het zelfs helemaal niet mogelijk. Dit zijn de stappen die je moet volgen om je eigen voedingsoplossing te maken:

  1. Zorg voor water. Gefilterd of osmose water heeft de voorkeur.

  2. Voeg de voedingsstoffen volgens de instructies op de productverpakking toe. Gebruik een EC- of ppm-meter om exacte metingen te krijgen.

  3. Pas, afhankelijk van je water, de pH van je oplossing met een pH-up-/pH-down-supplement aan.

  4. Nu ben je klaar om je plant te voeden. Voeg de oplossing toe. Nadat een deel van het water uit de bodem van de pot is gelopen, meet je de pH-waarde en ppm hiervan om vast te stellen wat de aarde heeft opgenomen. Als het allemaal goed lijkt, ben je klaar! Zo niet, dan moet je de oplossing misschien een beetje aanpassen.

Hoe zit het met de pH, ppm, EC en watertemperatuur?

We hebben het al even over deze termen gehad, maar laten we het belang ervan eens verduidelijken:

  • pH: dit staat voor 'waterstofpotentieel'. De pH-waarde laat je weten hoe zuur of alkalisch iets is. Een pH van 7 is neutraal, en dat is de pH-waarde van zuiver water. 1 is zuur en 14 is alkalisch. Meestal houdt cannabis in aarde van een pH tussen de 6 en 6,5, dus zorg dat je voeding binnen dit bereik valt.

  • ppm: dit staat voor 'parts per million'. Het laat je de concentratie van verschillende voedingsstoffen in een bepaalde oplossing weten.

  • EC: dit staat voor 'elektrogeleiding'. Een EC-waarde kan worden omgezet om de ppm van een oplossing te achterhalen door te meten hoe elektriciteit door de oplossing wordt geleid.

  • Watertemperatuur: deze is wat simpeler. Wortels hebben bepaalde temperaturen nodig om voedingsstoffen te kunnen opnemen. In het geval van cannabis is dit ongeveer 19-21°C. Alhoewel het nuttig kan zijn om hiervoor te zorgen, is het niet essentieel. In de natuur is immers ook geen sprake van een constante temperatuur en planten kunnen bij verschillende temperaturen prima functioneren.

Door al deze factoren in gedachten te houden, ben je in staat nauwkeurig voeding toe te dienen en daardoor het beste uit je planten te halen.

Hoe herken je voedingsproblemen?

Hoe herken je voedingsproblemen?

Zoals eerder vermeld, kan te veel of te weinig van bepaalde voedingsstoffen problemen veroorzaken. Hieronder een overzicht van enkele problemen die je zou kunnen tegenkomen:

  • Stikstoftekort: bladeren beginnen helemaal geel te worden, beginnend met de oudste blaadjes, en eindigend met de nieuwere.

  • Fosfortekort: oudere bladeren worden bruin of paars, met daarbij afstervende uiteinden.

  • Kaliumgebrek: de randen van oudere bladeren worden heldergeel en beginnen er verschroeid uit te zien. De blaadjes worden door bruine spikkels bedekt.

  • Nutrient burn (overvoeding): dit wordt veroorzaakt door overvoeding en leidt tot gele, bruine en 'verbrande' uiteinden van fan leaves. Dit kan ook tot uitsluiting van voedingsstoffen (een voedingsblokkade) leiden.

  • Voedingsblokkade: dit is een ander gevolg van overvoeding, of van een verkeerde pH-waarde. Het ontstaat wanneer planten de aanwezige voedingsstoffen in de bodem niet kunnen opnemen, wat tot tekenen van ondervoeding leidt.

Wiet voeding geven: best lastig, maar zeker te doen!

Als je dacht dat wietplanten voeden alleen een kwestie van soms wat meststoffen toevoegen is, dan ben je misschien een beetje geschrokken van al het bovenstaande. Wiet vereist, zoals je hebt kunnen lezen, specifieke voedingsschema's. Vooral als je grote opbrengsten van hoge kwaliteit wilt.

Wanneer je een beginnende kweker bent, hoeft het echter helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zolang je je planten de juiste voeding geeft en ze niet te veel voedt, zullen ze zich prima ontwikkelen. Bij iedere kweek word je er steeds beter in, en krijg je het vanzelf onder de knie!

Je bezoekt onze Nederlandse website.