Wat Is Cannabis Ruderalis?

Diepgaande Beschouwing Over Cannabis Ruderalis En Autoflowers

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Waarschijnlijk ken je de twee belangrijkste typen cannabis wel, indica en sativa. Maar weet je dat er ook een derde type cannabis bestaat? Dat is Cannabis ruderalis. Deze soort heeft interessante eigenschappen, waarmee de strain zich onderscheidt van reguliere 'fotoperiodieke' wiet. Hieronder lees je alles wat je weten moet over ruderalis. Zo bespreken we hoe je dit subtype kweekt en wat de top 5 van ruderalis strains (autoflowers) is om zelf te kweken!

Laten we van start gaan!

Wat is Cannabis ruderalis?

Wat is Cannabis ruderalis?

Ruderalis is een wilde cannabissoort en komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en Centraal-Azië. Vanwege de bijzondere eigenschappen ervan behelst het meestal een eigen klasse of wordt het gezien als een aparte subsoort van Cannabis sativa L.

De opvallendste eigenschap van Cannabis ruderalis is haar autoflowering vermogen. Dit betekent dat de plant na een vastgestelde tijd gaat bloeien. Ze is dus niet afhankelijk van een verandering in de lichtcyclus, wat met fotoperiodieke cannabis wel het geval is. Ruderalis ontwikkelde dit vermogen vanwege de korte dagen en het gebrek aan zonlicht in haar oorspronkelijke omgeving.

Gerelateerd artikel

Autoflowering Versus Fotoperiode Cannabis

Voor gebruikers van cannabis is zuivere ruderalis niet zo interessant. Het THC-percentage hiervan is namelijk laag en de plant bevat nauwelijks terpenen. Daarnaast zijn de planten klein en niet productief. Toch bracht ruderalis een ware revolutie teweeg voor wat betreft het kweken van cannabis. Breeders ontdekten namelijk dat ze fotoperiodieke soorten automatisch konden laten bloeien door ze met ruderalis te kruisen. Dit leidde tot de nieuwste autoflowering cannabis van tegenwoordig. Hierdoor zijn veel klassieke en gewilde strains toegankelijk geworden voor onervaren kwekers, zonder dat dit aanzienlijk ten koste is gegaan van de smaak of de kracht.

Oorsprong van Cannabis ruderalis

Oorsprong van Cannabis ruderalis

In 1942 merkte de beroemde Russische botanist Janischewski de aanwezigheid van een nieuw type cannabis op tijdens zijn werk met planten in de regio rond De Wolga in Rusland. Samen met andere botanisten concludeerde hij dat deze nieuwe plant een derde cannabissoort moest zijn (naast Cannabis sativa en Cannabis indica). Ze zag er namelijk onbekend uit en ontwikkelde zich anders. Ook was de plant kleiner en hadden de bladeren een unieke vorm.

Deze plant werd 'Cannabis ruderalis' gedoopt, afkomstig van het Latijnse woord 'rudus', voor 'puin'. De naam indiceert een wilde, onkruidachtige plant die 'op puin groeit', wat een best accurate omschrijving is.

Wat zijn de verschillen tussen ruderalis en indica/sativa?

Wat zijn de verschillen tussen ruderalis en indica/sativa?

Fotoperiode indica's en sativa's zijn afhankelijk van een afname in het aantal lichturen om te bloeien (dit gebeurt tijdens de natuurlijke overgang van de seizoenen). Ruderalis heeft zich echter zo aangepast dat ze automatisch gaat bloeien, op basis van de leeftijd. Daarmee is de levenscyclus van ruderalis korter dan die van fotoperiodieke cannabis. Meestal bloeit ze 3-4 weken en bedraagt de totale levenscyclus ongeveer zeventig dagen, van zaad tot oogst. Ruderalis-planten zijn echter wel klein en leveren minder toppen op.

Cannabis ruderalis bevat ook niet veel THC. Bij het roken, ervaar je dus geen 'high'. Het is echter wel redelijk rijk aan CBD, een belangrijke niet-psychoactieve cannabinoïde. Daarnaast is Cannabis ruderalis succesvol te kruisen met fotoperiodieke indica's en sativa's. De resulterende strain bloeit vervolgens automatisch en bevat meer cannabinoïden.

Voor meer informatie over deze verschillen, kun je ons artikel over sativa, indica en ruderalis lezen.

Het kweken van Cannabis ruderalis

Autoflowering strains bloeien onafhankelijk van de lichtcyclus. Dit maakt ze bijzonder taai en veerkrachtig. Ze groeien niet alleen sneller, maar het kweken ervan is ook vaak gemakkelijker dan het telen van fotoperiodieke cannabis. Dat gezegd hebbende, moet je wel rekening houden met een aantal zaken als je autoflowers wilt telen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Redenen Om Autoflowering Wietplanten Te Kweken

Wanneer plant je ruderalis strains (autoflowers)?

Wanneer plant je ruderalis strains (autoflowers)?

Autoflowers kun je het hele jaar planten, zolang het niet vriest. Toch is de lente de beste tijd om te beginnen met buiten kweken. De planten profiteren dan namelijk het meest van de zon en de bodemcondities om superieure resultaten op te leveren.

Woon je in een regio met koudere temperaturen of veel stormen? Dan is het beter om je planten binnen te kweken. Zo maak je de beste kans op een goede opbrengst. Kwekers in warme regio's, zonder risico op vorst, hebben meer geluk. Zij kunnen ruderalis namelijk het hele jaar door buiten kweken. Met een rijpingstijd van zeventig dagen, kun je hier gemakkelijk meerdere malen in één kweekseizoen oogsten.

Kies een geschikte locatie

Kies een geschikte locatie

Ruderalis is behoorlijk veerkrachtig. Daarmee is deze plant een goede optie voor bijvoorbeeld een clandestien guerrillaproject. Dat gezegd hebbende, moet je nog altijd zorgen voor een optimale omgeving voor de beste kwaliteit en kwantiteit.

Bescherm je planten buiten tegen de elementen met ondersteuning, zoals hekwerk. Je kunt je wietplanten ook tegen een schutting of iets dergelijks plaatsen. Zorg er tevens voor dat je planten voldoende zonlicht ontvangen. Heb je een kas? Doe dan hier je voordeel mee. Gezelschapsplanten zijn een andere optie om je planten te beschermen. Bovendien kunnen deze de biodiversiteit van de bodem verbeteren.

Hoe het met guerrillakweek zit? Plant je wietplanten bij voorkeur dicht bij een waterbron, zoals een meer of beekje. Dit biedt een natuurlijke bron van hydratatie, waarbij de plantenwortels diep doordringen in de bodem. Zo hoef je niet al te vaak te bewateren en dit is voordelig als je kweekt op een afgelegen locatie.

Voor wat betreft de bodem, moet je weten dat gezonde, rijke aarde een donkere of bijna zwarte kleur heeft. Plant niet in lichtgekleurde, zandrijke grond. Deze bevat namelijk niet genoeg voedingsstoffen voor cannabisplanten en biedt ook niet de juiste ondersteuning.

Kies voor lichte voeding

Kies voor lichte voeding

Sommige fotoperiodieke planten bereiken met gemak 2m of meer, maar autoflowers blijven veel kleiner. Een plant van 50cm eet en drinkt ook minder in vergelijking met grotere, fotoperiodieke exemplaren. Als je dus commerciële voeding gebruikt voor je ruderalis, begin dan met ½ of zelfs ¼ van de aanbevolen dosering.

Gerelateerd artikel

Hebben Autoflowers Voedingsstoffen Nodig?

Volg daarnaast een regelmatig voedingsschema, dat is aangepast aan de levensfase. Gebruik daarbij vegetatieve voedingsstoffen tot de planten de bloei bereiken. Dit gebeurt rond week 4. In sommige gevallen kun je ook toe met uitsluitend bloeivoeding. Dit is van toepassing als je kweekt in voorbemeste aarde. De planten krijgen dan al genoeg vegetatieve voedingsstoffen tot zich uit het medium.

Conclusie: wees voorzichtig met voeding en verhoog de dosering uitsluitend als je planten tekenen vertonen van een tekort.

Kies voor hoogwaardige zaden

Kies voor hoogwaardige zaden

Zaden van onbetrouwbare bronnen zijn vaker wel dan niet van matige kwaliteit. Hetzelfde geldt voor zaadjes uit een zakje wiet. Het gevolg hiervan is een slechte kiemkracht, ondermaatse groei en matige oogsten. Waarom zou je daaraan tijd verspillen?

Koop je wietzaden bij een betrouwbare producent. In de Zamnesia webshop vind je bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment autoflowering zaadjes. Profiteer van een geweldige kiemkracht en gezonde, hoogproductieve planten. 

SeedfinderKlik hier

Eigenschappen van Cannabis ruderalis

Eigenschappen van Cannabis ruderalis

Zoals vermeld, blijven zuivere ruderalis-planten veel kleiner dan indica's en sativa's. De gemiddelde hoogte bedraagt 30-70cm. Zelfs gekruist met fotoperiodieke planten bereiken autoflowers een hoogte van slechts zo'n 100cm. Bovendien ontwikkelen ze minder takken.

Indica's en sativa's ontwikkelen bladeren met vijf of meer 'vingers', maar ruderalis heeft blaadjes met drie bladvingers. Indicasoorten hebben daarbij brede bladeren en sativasoorten lange en slanke, terwijl de bladvorm van ruderalis meer conisch is. Daarnaast zijn de toppen van ruderalis kleiner en minder krachtig ('popcorntoppen').

Gezien het kleine formaat en het beperkte aantal takken, ziet ruderalis er dus meer uit als onkruid ('weed'), in vergelijking met zorgvuldig ontwikkelde fotoperiodieke soorten. Laten we met deze informatie in het achterhoofd eens kijken naar de voor- en nadelen ervan.

Voordelen van Cannabis ruderalis

  • Autoflowering vermogen
  • Taaie genen (kweek is bijna overal mogelijk)
  • Snelle groei en korte levenscyclus
  • Mogelijkheid voor meerdere oogsten buiten (per seizoen of jaar)
  • Betere weerstand tegen plagen, ziekten en schommelingen
  • Geschikt voor beginners
  • Moderne autoflowering soorten zijn krachtig, smakelijk en produceren meer

Nadelen van Cannabis ruderalis

  • Pure ruderalis bevat heel weinig THC (indica of sativa is nodig om de kracht te verbeteren)
  • Een kleinere plant betekent een lager oogstgewicht
  • Verpotten of high-stress training is niet mogelijk vanwege de korte levenscyclus

We moeten wel vermelden dat je moderne autoflowers niet kunt vergelijken met zuivere ruderalis. De opbrengst en kracht zijn soms misschien minder, maar de kloof tussen ruderalis en fotoperiode cannabis wordt steeds kleiner.

Effecten van Cannabis ruderalis

Effecten van Cannabis ruderalis

Voor wat betreft het effect, biedt zuivere ruderalis nauwelijks een 'high'. Dit komt door het lage THC-percentage. Dat gezegd hebbende, bevatten moderne autoflowers gemiddeld 15% THC en soms zelfs 25%! Deze strains bestaan uit een combinatie van ruderalis en indica/sativa. Hetzelfde geldt voor het CBD-percentage, waarbij sommige autoflowers wel 20% CBD bevatten. Daarom is het effect van een krachtige autoflower soms gewoon vergelijkbaar met een gemiddeld sterke fotoperiodieke indica/sativa.

De hoeveelheid ruderalis-, indica- en sativa-genen verschilt per autoflower. Sommige autoflowers bevatten veel ruderalis, terwijl er in andere slechts 5% zit. De effecten van een bepaalde soort, of deze nu worden aangedreven door THC, CBD of terpenen, worden grotendeels bepaald door de gebruikte genetica. Dit stelt breeders in staat het effect van specifieke soorten te behouden, terwijl ze wel de autoflowering eigenschap bewerkstelligen. Op deze manier kun je met een autoflower net zo goed genieten van een diepe Kush stone of opwekkende Haze high als met een fotoperiode soort.

Je bezoekt onze Nederlandse website.