Wat Zijn Autoflowering Wietzaadjes?

AUTOFLOWERING WIETZADEN

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Autoflowering wietzaadjes zijn pas sinds kort bekend bij het grote publiek, maar inmiddels wel razend populair. Lees verder en ontdek alles over autoflowers.

Bijna elke zadenbank voor cannabis verkoopt tegenwoordig wel autoflowering wietzaadjes, naast hun fotoperiodieke tegenhangers. Deze zaden zijn echter ook weer niet gloednieuw. Zo kun je echt talloze soorten vinden die geliefd zijn bij kwekers over de hele wereld. Maar wat zijn autoflowers? Wat is het verschil tussen deze wietzaden en andere types cannabis? En waarom zijn ze zo populair? Laten we dat eens uitvinden!

Gerelateerd artikel

Cannabis Seedfinder: Vind De Beste Wietzaadjes

Wat is autoflowering wiet?

Wat is autoflowering wiet?

Autoflowering wiet onderscheidt zich van andere soorten doordat deze planten automatisch gaan bloeien, onafhankelijk van de lichtcyclus. Met andere woorden, deze wietplanten volgen niet de natuurlijke verandering van de seizoenen, maar gaan vanzelf bloeien als ze ouder worden. Fotoperiodieke cannabisplanten vereisen echter een overschakeling naar een lichtcyclus van 12/12 (uur) om toppen te produceren. Autoflowers zijn handig voor kwekers, omdat je hiermee het lichtschema nooit hoeft aan te passen tot aan de oogst.

Een ander uniek kenmerk van autoflowers is het compacte formaat. Ze overschrijden zelden een hoogte van 50-100cm, wat ze ideaal maakt voor kweek in een kleine ruimte. Bovendien groeien ze snel en oogst je ze vaak al binnen zeventig dagen na de ontkieming.

Geschiedenis van autoflowering cannabis

Geschiedenis van autoflowering cannabis

Waar we autoflowers aan te danken hebben? Dat is Cannabis ruderalis! Dit is een wilde (sub)soort, die voornamelijk voorkomt in Siberië en andere koude regio's. Je bent vast wel bekend met indica en sativa, maar dit derde familielid is obscuurder vanwege zijn kleine postuur en lage opbrengst. Deze subsoort bevat echter wel bijzondere genetica waardoor ze zich snel ontwikkelt, onafhankelijk van het aantal lichturen. Zelfs in arctische regio's zonder zonlicht kan ze floreren.

Kwekers wilden deze eigenschappen ook wel bewerkstelligen bij fotoperiodieke strains en dus startten ze in de jaren '70 met het experimenteren met ruderalis-genen. Ze konden hun geluk niet op toen ze ontdekten dat ze standaard soorten konden kruisen met ruderalis, waarbij de strains de meeste THC en productiviteit behielden, maar toch sneller groeiden en vanzelf gingen bloeien.

Het perfectioneren van de genetische formule heeft wel wat tijd gekost, maar de autoflower van tegenwoordig kan gemakkelijk wedijveren met fotoperiodieke soorten. In sommige gevallen zijn autoflowers zelfs sterker en smakelijker. Bovendien schieten ze razendsnel uit de grond, wat meerdere oogsten per jaar mogelijk maakt. Het is dan ook niet verrassend dat deze cannabiszaden razend populair zijn geworden over de hele wereld.

Hoe ontstaan autoflowering wietzaadjes?

Hoe ontstaan autoflowering wietzaadjes?

Nu je dit weet, vraag je jezelf wellicht af hoe je zelf autoflowering zaden kunt verkrijgen. Nou, je hebt twee opties.

Methode 1: Veredelen met autoflowering wiet

Je kunt autoflowering wietzaadjes verkrijgen van elke autoflowering (ruderalis) cannabis strain. Het is belangrijk dat je hiervoor regular (non-feminized) zaden gebruikt. Hiermee verzeker je namelijk een gelijke hoeveelheid mannelijke en vrouwelijke cannabisplanten. Waarom je die balans nodig hebt? Nou, in tegenstelling tot 'normale' kweekprojecten, waarbij je uitsluitend toppen oogst, zijn mannelijke planten vereist om de vrouwtjes te bestuiven, om zo autoflowering zaden te verkrijgen. Laat ze naast elkaar groeien en je hebt zaadjes genoeg als het oogstmoment is aangebroken!

Methode 2: Fotoperiodieke strains kruisen met ruderalis

Het creëren van je eigen strain vraagt wat meer moeite en geduld, maar is zeer lonend! Het gaat hier om het creëren van autoflowering versies van fotoperiodieke strains middels kruisen. Het eerste nageslacht van zo'n kruising resulteert waarschijnlijk niet direct in een autoflower. Maar als de generaties zich voortzetten, komt het autoflowering gen vanzelf voor, wat vervolgens wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Gezien er een kans van 50% is op het doorgeven van het gen en zowel de mannelijke als de vrouwelijke plant het moeten bezitten, is de kans op een autoflower bij de volgende generatie 25%.

Je strain perfectioneren: Selectief veredelen en terugkruisen

Wil je echt speciale zaadjes ontwikkelen? Probeer dan selectieve veredeling. Hierbij selecteer je alleen de beste exemplaren, gebaseerd op bepaalde criteria. Denk bijvoorbeeld aan de smaak, kracht en opbrengst. Scheid je gekozen planten van de rest en bestuif ze in een gecontroleerde omgeving, zoals een tent of kweekruimte. Soms duurt het enkele generaties om goede resultaten te behalen, maar het is een gegarandeerde manier om een prachtige strain te creëren.

In deze context bedoelen we met terugkruisen dat je de beste resultaten van de eerder genoemde kruising terugkruist met je originele fotoperiodieke strain. Bij elke generatie zie je meer gewenste eigenschappen bij het nageslacht terugkomen. Blijf terugkruisen tot aan de derde generatie. Dan heb je meestal een kans van 100% op autoflowers.

Voor- en nadelen van autoflowering zaadjes

Voor- en nadelen van autoflowering zaadjes

Aan alle plantentypes kleven voor- en nadelen, dus ook aan autoflowers. Wat voor jou het beste is, hangt af van diverse factoren, zoals je kweekomgeving, persoonlijke verwachtingen en voorkeuren. Laten we hieronder eens kijken naar de voor- en nadelen van autoflowering wietzaden.

Voordelen:

 • Prima voor kweek in minder ideale omstandigheden. Vaak bestand tegen kou en temperatuurschommelingen. Goede weerstand tegen schimmels, wat autoflowers geweldig maakt voor buitenkweek in koude, vochtige klimaten.

 • De timing is erg betrouwbaar. Autoflowers groeien 3-4 weken voordat ze automatisch gaan bloeien. Dit vergemakkelijkt je planning, want je weet precies wanneer je moet planten en oogsten.

 • De levenscyclus is korter dan die van fotoperiodieke planten, dus je kunt vroeger oogsten. Dit betekent ook dat autoflowers meerdere oogsten in één kweekseizoen kunnen opleveren, wanneer je ze enkele weken na elkaar plant.

 • De kleine planten passen in beperkte ruimtes (tent, op een balkon of terras, etc.) en zijn perfect voor microkweek. Ze zijn ook ideaal voor discrete buitenprojecten.

 • Ze vragen niet zoveel voedingsstoffen als grote, feminized fotoperiodieke planten, wat geld bespaart.

 • Je hoeft het lichtschema niet te veranderen, waardoor autoflowers geschikt zijn voor beginners.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Cannabis In Een Kast?

Nadelen:

 • Het oogstgewicht is meestal lager dan bij fotoperiodieke strains.

 • Autoflowers produceren meestal minder THC dan hun fotoperiodieke tegenhangers.

 • Het trainen van autoflowers is lastig, want je hebt maar twee weken om dit te doen. Ze zijn daarmee niet geschikt voor high stress training (toppen, knippen, fimmen, etc.). Low stress training is wel oké, mits je voorzichtig bent.

 • Je kunt autoflowers niet klonen.

 • Autoflowers vragen meer lichturen om optimaal te presteren. Dit resulteert mogelijk in een hogere stroomrekening.

Belangrijke overwegingen als je autoflowering wietzaadjes kweekt

Belangrijke overwegingen als je autoflowering wietzaadjes kweekt

Vanwege hun bijzondere eigenschappen verschillen de eisen van autoflowers vergeleken met die van feminized, fotoperiodieke cannabisplanten. Hier zijn wat tips om je slagingskansen te verbeteren:

 • Kies een strain met een vegetatieve fase en bloeiperiode die overeenkomen met je gewenste planning. Autoflowers bloeien tenslotte vanzelf en je hebt geen controle over het vegetatieve stadium. Kortom: Zodra je een zaadje hebt geplant, kun je qua timing niets meer veranderen en is de plant na een vastgestelde periode oogstrijp (meestal zeventig dagen). Houd daar rekening mee bij het opstarten van je kweekproject.

 • Wees zuinig met voedingsstoffen! Autoflowers vereisen veel minder voeding dan grote, feminized, fotoperiodieke wietplanten. Je hoeft dus de aanwijzingen op de verpakking niet op te volgen. Geef ze 50% of zelfs 25% van de aanbevolen hoeveelheid.

 • Verpot je autoflowers niet. Verplanten leidt tot stress en vertraagt of stopt de groei. Autoflowers hebben geen tijd om hiervan te herstellen, dus zet ze meteen in de grootste pot. We raden aan om stoffen potten te gebruiken, zoals de Kweekpot Geotextiel van Zamnesia met een inhoud van 11 liter. Deze potten helpen de wortels gezond te houden, om een optimale groei te verzekeren. Bovendien is overbewatering hiermee bijna onmogelijk.

 • Zorg dat je kweekruimte geschikt is voor het uiteindelijke formaat van je planten. Je kunt de takken namelijk niet trainen. Lees soortbeschrijvingen om achter de uiteindelijke hoogte te komen.

 • Je kunt een autoflower blootstellen aan bijna elk gewenst lichtschema. Sommige kwekers prefereren een schema van 24/0, maar 20/4 (twintig uur licht aan, vier uur uit) is het populairst. Zo haal je de beste oogst binnen en bespaar je geld op je elektriciteitsrekening tijdens de vier uur duisternis.

De opbrengst van je autoflowers verbeteren

De opbrengst van je autoflowers verbeteren

Is de opbrengst van je autoflowering strain niet zo goed als verwacht? Lees hieronder wat je kunt doen om de productie van de toppen te stimuleren:

 • Overbemest niet! In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, vertaalt meer voeding zich niet in grotere toppen of een betere opbrengst. De wortels van autoflowers zijn kleiner en raken gemakkelijk overweldigd. Als je te veel voedingsstoffen toedient, zullen je planten hieronder lijden en uiteindelijk ziek worden.

 • Houd de pH en het voedingsschema op een optimaal niveau. Als je op aarde kweekt, geef dan water/voedingsstoffen met een pH-waarde van 6-7. Doe aanpassingen als dat nodig is.

 • Verzeker 19-20 lichturen per dag. Verklein de afstand tussen je kweeklampen en je planten om de lichtintensiteit te verbeteren. Je kunt ook een krachtigere lamp ophangen in je kweekruimte.

 • Vermijd stress te allen tijde bij autoflowers! Dit betekent niet verpotten, niet (te veel) trainen, niet knippen, niet snoeien! Als trainen echt noodzakelijk is, kies dan voor methodes die geen schade aanrichten, zoals LST (low stress training).

 • Gebruik een luchtig medium. Autoflowers prefereren een lichter en luchtiger medium dan feminized, fotoperiodieke planten. Als het groeimedium te compact is, kunnen de wortels zich niet goed ontwikkelen. Vocht door een slechte drainage kan ook leiden tot problemen. Verrijk je medium indien nodig met perliet (10-15%) om de omstandigheden te verbeteren.

 • Kweek in een Sea Of Green (SOG) om je kweekruimte maximaal te benutten. Vanwege hun kleine formaat zijn autoflowers hier ideaal voor. Dit betekent simpelweg dat je veel kleine planten in één ruimte kweekt om het oogstgewicht te maximaliseren. Gebruik vierkante potten om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Met deze methode compenseer je de lagere opbrengst van individuele planten.

Je bezoekt onze Nederlandse website.