Cannabis Fimmen: Alles Wat Je Weten Moet

Cannabis Fimmen: Alles Wat Je Weten Moet

Adam Parsons
Adam Parsons

FIM of F*ck I Missed - ja dat is echt waar dit cannabis acroniem voor staat - is een snoeimethode om te oogsten. Net als bij toppen, houdt deze techniek in dat een deel van de hoofdstam verwijderd wordt. Zoals de legende gaat, werd de hele methode per ongeluk uitgevonden toen een teler het snoeiwerk slecht uitvoerde.

Het doel is om meerdere hoofdcola’s te bevorderen en de planten struikachtiger te maken. Fimmen is misschien niet heel netjes als snoeimethode, maar het blijkt effectief te zijn. Aan het einde van deze kweekgids zul je in staat zijn om zelf met de FIM-methode te experimenteren. We raden aan om tenminste een aantal planten te toppen en te fimmen.

WANNEER FIMMEN

WANNEER FIMMEN

Zoals het geval is bij vrijwel alle snoeimethoden voor een hoge opbrengst, is het het beste om te FIMMEN tijdens de vegetatieve groei. Wanneer je delen van de cannabisplanten afknipt, worden ze gestrest en zullen tijd nodig hebben om te herstellen van het snoeien. Dit is de voornaamste reden om te snoeien vóór het begin van de bloei.

In de VS is het gebruikelijk om de toppen van jonge cannabisplanten te knijpen nauwelijks uit de zaailingsfase. Hoewel dit ervoor zorgt dat planten zullen groeien als struiken, moet dit worden gevolgd door LST en/of een ScrOG. Als je veel ervaring hebt met alle bovengenoemde technieken, ga er voor. Maar voor de beginnende teler of telers zonder de tijd voor een lange vegetatieve cyclus, is dit niet ideaal.

Gerelateerd artikel

ScrOG Vs. SOG: Welke Is Juist Voor Jou?

Europese cannabis telers prefereren om te wachten tot de planten ongeveer 30 cm lang zijn voordat ze het snoeien voor opbrengstmethoden toepassen. Door planten 3-4 weken te laten groeien in de vegetatieve groei om een fatsoenlijke grootte te krijgen en te ontwikkelen, zullen ze sneller herstellen. Fimmen kan op elk moment in de vegetatieve fase worden toegepast. Het is niet nodig om te haasten. Geduldig zijn gedurende de vroege levenscyclus van de plant kan je later tijd besparen.

HOE WERKT DAT FIMMEN

HOE WERKT DAT FIMMEN

Het toepassen van de FIM-methode kan niet makkelijker zijn. Je hebt de keuze tussen knijpen en snippen. Het komt allemaal neer op wat de meest comfortabele stijl voor de teler is. Als je de voorkeur geeft aan snoeien met een schaar, blijf dit dan vooral doen.

Het is het beste om in gedachten te houden dat Fimmen afkomstig is van het onjuist toppen van planten. Fimmen is het proces van het verwijderen van ongeveer 75% van de tip van de hoofdscheut. Het afknijpen van het gebied tussen de vingerpunten, geeft meer ruimte voor fouten en resulteert vaker in een succesvollere FIM.

Zorg gewoon dat je FIMt tijdens de vegetatieve groei. Precies wanneer je FIMt kan de teler zelf kiezen. Let wel op dat planten ongeveer 1 week nodig hebben om te herstellen en om de nieuwe groei te ontwikkelen. Verwacht een lelijk zicht in de nasleep. Een reeks gescheurde bladeren als je knijpt en een medusahoofd van cola's is gebruikelijk.

Het toppen van een cannabisplant, netjes met een schaar door de top volledig van het hoofdschot te verwijderen, leidt tot twee nieuwe hoofdcola's. Fimmen geeft meestal 4 nieuwe hoofdcola's. Deze getallen kunnen licht afwijken, afhankelijk van de soort en hoeveel van de hoofdstam verwijderd is. Bovendien stimuleert de FIM de plant ook om uit te groeien en laterale kweekruimte te vullen.

VOORDELEN VAN FIMMEN

VOORDELEN VAN FIMMEN

Fimmen kan zelfs effectiever zijn dan toppen om de opbrengst van cannabisplanten te verhogen. Uiteraard zijn 4 hoofdschoten meer dan 2. Daarnaast lijkt fimmen effect te hebben op de auxinverdeling in marihuana, zelfs meer dan bij toppen. Planten die gefimd zijn ontwikkelen niet alleen een groter aantal toppen maar ook meer zijtakken.

Fimmen is een zeer flexibele snoeimethode en kan worden gemengd in een mix van andere trainings- en snoeitechnieken voor maximale opbrengst. Een FIM-gewas van een handvol cannabisplanten gecombineerd met een ScrOG kan net zo productief zijn als een SOG met 2-3 keer het aantal planten.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kniptechnieken En Tips

Een vroeg toegepaste FIM, zoals door de Amerikaanse kwekers de voorkeur geniet, is enorm effectief bij het transformeren van planten van elke soort in takkige struiken. Bovendien kan de FIM-methode meerdere keren worden toegepast totdat de teler tevreden is met de dichtheid van de wietstruik.

Het grootste voordeel van de FIM-methode is dat het vergevensgezind is. Nauwkeurigheid is niet de primaire doelstelling. Een slordige topping kan vaak een fantastische multi-cola FIM zijn.

NADELEN VAN FIMMEN

NADELEN VAN FIMMEN

Fimmen is een techniek die zich niet leent aan autoflowering cannabis strains. De stress van het snoeien van de hoofdstam en de bijbehorende hersteltijd zal de groei van Auto’s stuiten. Gemiddeld houden de telers met behulp van de FIM-methode de planten in de vegetatieve groei gedurende 4-6 weken. Dat is te lang voor een auto-kweker om te wachten.

Later in de bloeifase in de afwezigheid van een ScrOG, kan het moeilijk zijn om de kweekruimte ordelijk te houden. Als je besluit om te fimmen als een zelfstandige methode met hoge opbrengst, is het waarschijnlijk het beste om je planten ondersteuning te geven. Al die zware cola's kunnen marihuana struiken zwaar maken met de toppen, maar dit is een goed soort probleem.

Je bezoekt onze Nederlandse website.