Blog
Hoe Kweek Je Lage En Compacte Cannabisplanten?
4 min

Hoe Kweek Je Lage En Compacte Cannabisplanten?

4 min

Binnenkwekers kunnen doorgaans geen boomhoge cannabisplanten kweken. Daar is de ruimte te klein voor. Toch kun je wel degelijk succesvol kweken in kleinere ruimtes als je de hoogte van je cannabisplanten beperkt. In dit artikel bekijken we de meest effectieve methodes waarmee je kleinere, compactere planten kweekt.

WAT IS HET VOORDEEL VAN KLEINE CANNABISPLANTEN?

De meeste thuiskwekers gebruiken een logeerkamer, kweektent, keukenkastje of kledingkast als kweekruimte. Als je optimaal wilt profiteren van je binnenkweek bieden kleinere cannabisplanten veel voordelen. Je moet de beperkingen van je kweekruimte inzien en alles in het werk stellen om elke vierkante centimeter te benutten. Hieronder een overzicht van tips en handigheidjes zodat ook jij compacte cannabisplanten kunt kweken.

CANNABIS GENETICA

CANNABIS GENETICA
Sativa, Indica, Ruderalis & Hybriden

De strains die je uitpikt om te kweken, zijn de belangrijkste factor als je cannabis wilt gaan kweken. Het loont dus om je zaden zorgvuldig uit te kiezen. Je kunt het best met feminized zaadjes beginnen. Niemand heeft in feite ruimte voor mannelijke planten. Houd het dus bij feminized zaden, tenzij je zelf je eigen strain wilt veredelen.

Je kunt binnen succesvol boomhoge sativa's, grote kruisingen en langgerekte indica's kweken. Het heeft echter heel wat voeten in aarde als je ze laag wilt houden. Hedendaagse autoflowering kruisingen en indica-dominante strains passen makkelijker. Deze variëteiten worden zelden hoger dan 1m. Kleine groene opdondertjes, zoals deze 10 compacte cannabisplanten, zijn voor kleine binnenruimtes ideaal.

SeedfinderKlik hier

OPTIMALE LICHTAFSTAND TOT DE CANNABISPLANTEN

OPTIMALE LICHTAFSTAND TOT DE CANNABISPLANTEN

De optimale lichtafstand kan verschillen. Het hangt ervan af of je CFL, HID of LED lampen gebruikt. Wat de perfecte afstand tussen je kweeklamp en bladerdak ook is, zorg ervoor dat je die stabiel houdt. Wanneer je lichtbron te hoog boven je planten hangt, strekken ze omhoog naar de lampen.

Binnenkwekers moeten regelmatig de kweeklampen bijstellen. Meet de afstand met een liniaal of rolmaat. Zorg ervoor dat het vanaf het begin goed is. Zelfs zaailingen gaan strekken als de lichtbron te hoog hangt. Evenzo moet je ervoor zorgen dat je lampen niet te laag op de planten hangen. Dat veroorzaakt warmtestress en je toppen kunnen verschroeien.

Gerelateerd artikel

Hoe Voorkom Je Strekkende Wietplanten?

VERKORT DE GROEIPERIODE VAN DE PLANT

VERKORT DE GROEIPERIODE VAN DE PLANT

Een kortere groeiperiode is een uitvoerbare optie als je fotoperiode strains kweekt. Autoflowers gaan na een bepaalde tijd vanzelf over naar de bloeiperiode, dus dit werkt niet met dit soort variëteiten. De meeste autoflowering soorten gaan echter na 30 dagen vanzelf over tot de bloei, dus dat moet geen probleem zijn.

Kweek je echter fotoperiode planten, dan zorgt een kortere groeiperiode ervoor dat ze niet te hoog worden voordat ze tot de bloei overgaan. De meeste fotoperiodieke cannabis strains worden twee of drie keer zo groot tijdens de bloeiperiode. Dus als je verticale ruimte beperkt is, kan het voordelig zijn om al vroeg op 12/12 over te schakelen. Het nadeel is dat ze niet veel zijtakken krijgen en niet zo productief zijn als planten die een langere groeiperiode is gegund. Dit hebben SOG kwekers echter vaak liever; daar komen we later nog op terug.

GEBRUIK KLEINERE POTTEN VOOR JE CANNABISPLANTEN

GEBRUIK KLEINERE POTTEN VOOR JE CANNABISPLANTEN

Dit klinkt logisch; kleine potten zijn voor kleine planten en grote potten zijn voor grote planten. Autoflowering en indica variëteiten hebben niet zoveel ruimte nodig voor het wortelstelsel als de meeste forse kruisingen en sativa-dominante strains. De wortels raken dan ook niet in elkaar verstrikt als je ze in kleinere potten kweekt.

Wanneer je een indica in een enorme container huisvest, kan het een enorme cannabisplant worden. Dat gebeurt echter alleen als je haar een lange groeiperiode gunt. Als je ervoor kiest een indica in een kleinere pot te kweken, kun je de vegetatieve periode dan ook het best kort houden en zo snel mogelijk overschakelen naar een 12/12 lichtregime. Een langere groeiperiode verhoogt het risico op verstrikte wortels. Als je te lang wacht, kan het bovendien noodzakelijk zijn de plant naar een grotere pot te verhuizen. 6l potten zijn doorgaans groot genoeg voor de meeste autoflowers en kleine indica's.

LST EN HST (OFTEWEL SUPERCROPPEN)

LST EN HST (OFTEWEL SUPERCROPPEN)

Low Stress Training (LST) is een fantastische manier om de structuur van je cannabisplanten te manipuleren. Voor het verbuigen en het gebruiken van stokjes en binddraad heb je wel wat vingeroefening nodig, maar het is best goed te doen. LST is de uitgelezen manier om je planten een voller gestalte te geven en je hoeft er geen takken voor te snoeien. Je hebt bovendien na een korte herstelperiode (meestal een dag of twee) een gezonde struik die er weer goed uitziet.

Supercroppen (HST) is echter een high stress techniek waar veel tijd in gaat zitten. Als je de zijtakken tussen je vingers knijpt en verbuigt, of ze zelfs knakt, veroorzaakt dat stress bij je plant. Bovendien doet ze er wel een week of langer over om te herstellen. Net als met LST worden je planten struikachtiger, maar ze hebben wel een langere groeiperiode nodig. Als ze in bloei staan, moet je nooit supercroppen of LST toepassen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je plant te hoog wordt voor de ruimte waarin je kweekt. Alleen in die noodsituatie kun je als laatste toevlucht LST tijdens de bloei toepassen. De zijtakken worden doorgaans, kort nadat je planten gaan bloeien, een stuk minder buigzaam. Je loopt dus het risico dat je ze helemaal afbreekt als je ze probeert te verbuigen.

ZORG VOOR DE JUISTE TEMPERATUUR IN JE KWEEKRUIMTE

ZORG VOOR DE JUISTE TEMPERATUUR IN JE KWEEKRUIMTE

Cannabisplanten die binnen gekweekt worden, groeien het best als de temperatuur tussen de 20-28°C ligt. Dat krijgen de meeste kwekers wel voor elkaar. Buitensporig hoge temperaturen veroorzaken warmtestress, waardoor je planten ongelijk gaan groeien. De bovenste cola's kunnen daarbij doorschieten. Overkomt het je tijdens de bloeiperiode, dan worden de toppen te luchtig en kun je last van vossenstaarten krijgen. Zet, als je die hebt, de airconditioning aan of gebruik zwakkere lampen om de temperatuur onder controle te houden.

Zodra de kweekverlichting uitgaat, komen veel kwekers in de problemen. Wanneer de temperatuur tot onder de 15°C daalt, vertraagt de stofwisseling van de plant. Daardoor stagneert de groei. Je wilt gezonde, compacte planten en geen sukkelende, traag groeiende planten. Zet je CV aan of plaats een klein kacheltje in je kweekruimte en zorg ervoor dat de temperatuur niet te veel daalt. Onder de 10°C komen je planten in de gevarenzone en kunnen ze zelfs het loodje leggen.

ZORG VOOR GOEDE LUCHTCIRCULATIE/VENTILATIE

ZORG VOOR GOEDE LUCHTCIRCULATIE/VENTILATIE

Cannabisplanten hebben frisse lucht nodig. Voer van buitenaf verse lucht aan met je aanzuigende ventilator en voer de warme, muffe lucht af met je uitgaande ventilator. Zet in ieder geval een raam open. Vergis je niet, slechte ventilatie heeft een negatieve invloed op je cannabisplanten. Ze hebben ook een licht briesje nodig. Daar kun je voor zorgen met zwenkventilatoren. Zo blijft de lucht in beweging.

Gebruik je geen ventilatoren, dan is dat bijzonder uitnodigend voor ongedierte en ziekteverwekkers. Ziekelijke of besmette planten produceren geen levensvatbare toppen. Dit probleem staat in nauw verband met de temperatuur en omgevingsfactoren. Je bent zelf verantwoordelijk voor goede ventilatie. Pas dan kun je gezonde, compacte planten kweken.

TOPPEN EN FIMMEN

TOPPEN EN FIMMEN

Toppen en fimmen zijn snoeitechnieken om de apicale dominantie van de hoofdsteel te doorbreken en de groeihormonen naar secundaire zijtakken te sturen. Toppen doe je door het topje van de steel met een schaartje weg te knippen zodat er een stompje overblijft. Fimmen doe je het best door 75% van de steel met je vingers te verwijderen.

Hoe dan ook, je planten dijen meer uit en ontwikkelen meerdere hoofdcola's in plaats van eentje. Wanneer je deze snoeitechnieken tijdens de groeiperiode uitvoert, wordt je opbrengst er gegarandeerd hoger door. Je planten hebben dan wel 3-7 dagen nodig om te herstellen. Toppen of fimmen kan ook gecombineerd worden met LST of supercroppen. Tenminste, als je het geduld voor een langere groeiperiode kunt opbrengen.

DE KWEEKTECHNIEKEN SOG EN SCROG

DE KWEEKTECHNIEKEN SOG EN SCROG

Met een SOG (sea of green) wordt gebruikgemaakt van veel planten. Door kleine potten te gebruiken en die dicht opeen te plaatsen, hoeven de planten bijna niet te groeien en kun je toch een flinke opbrengst realiseren.

Met een ScrOG (screen of green) wordt gebruikgemaakt van slechts een paar goed getrainde en/of gesnoeide cannabisplanten. Ze moeten dan wel een stuk langer in de groeiperiode gehouden worden. Bij deze techniek plaats je een net over de planten tijdens de vegetatieve fase en buig je er zoveel mogelijk scheuten doorheen. Je kunt dit tot de derde week van de bloeiperiode doen. De opbrengsten zijn vergelijkbaar met die van een SOG als je het goed doet en niet te overhaast te werk gaat.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken