Ventilatie In Je Cannabis Kweekruimte

Ventilatie In Je Cannabis Kweekruimte

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez

Met de juiste ventilatie zorg je ervoor dat jouw indoor kweekoperatie gezond en succesvol verloopt. Een constante aanvoer van verse lucht zorgt ervoor dat je planten genoeg CO2 krijgen. Ook houd je daarmee de vochtigheid onder controle zodat je geen last krijgt van schimmels. Afhankelijk van de omvang van jouw kweekoperatie kan het al genoeg zijn als je alleen een raam opent. Bij grootschalige kweekoperaties heb je ventilators en ventilatorsystemen nodig. Ontdek hier hoe je de kweekruimte op de juiste wijze ventileert.

Waarom ventileren?

Bijna alle levende wezens zijn afhankelijk van lucht van voldoende kwaliteit. Dit betekent voor mensen dat er zuurstof in de lucht moet zitten en dat de lucht niet te vervuild moet zijn. Voor planten, en dus ook cannabis, betekent goede lucht dat er genoeg koolstofdioxide (CO₂) in zit en weinig tot geen vervuiling. Daarnaast spelen relatieve vochtigheid en temperatuur een grote rol in plantengroei.

De buitenlucht bevat ongeveer 0,03 - 0,04 % CO₂. De hoeveelheid koolstofdioxide wordt ook gemeten in delen per miljoen (parts per million = ppm); 0,03% wordt dan 300 ppm. Planten hebben verschillende CO₂-behoeften. Door het CO₂-gehalte te verhogen, kan de groei versneld worden. Maar omdat de wet van de dalende meeropbrengsten hierop van toepassing is, heeft het verhogen van het CO₂-gehalte zijn grenzen.

Het verhogen van het CO₂-gehalte tot ongeveer 1400 ppm (0,14%) geeft over het algemeen goede resultaten (een snellere groei). Boven 1400 ppm neemt het effect van CO₂ toevoegen snel af. Zelfs voor planten is een te hoge concentratie CO₂ giftig – voor de meeste planten is een CO₂-concentratie van 1800 ppm of meer fataal.

Een eenvoudige manier om het CO₂-gehalte op een veilig niveau te houden, is de ruimte te ventileren. Er moet voldoende ventilatie zijn zodat de planten altijd een verse luchttoevoer hebben. Als ze worden gekweekt in de open lucht, dan hoeven we daar ons geen zorgen over te maken, er is frisse lucht genoeg. Als we overschakelen naar de binnenteelt, moeten we deze frisse lucht verstrekken. Frisse lucht die zowel zuurstof als CO₂ bevat, zoals koolstof branders en ventilatie.

Een tweede en belangrijke reden om te ventileren is het afvoeren van hitte. Als de temperatuur te hoog wordt, wordt de groei van de planten verstoord. Dit geldt niet alleen voor de temperatuur in de kweekruimte, maar ook voor de temperatuur van de plant zelf. Als de temperatuur van de plant te hoog is (bij mensen noemen dit koorts), neemt de sapstroom in de plant af en dit leidt tot groeivertraging.

Er is geen standaardoplossing voor luchtverversing. De hoeveelheid benodigde verse lucht is voor een groot deel afhankelijk van het volume van de kweekruimte (in m³). In principe moet iedere 2-3 minuten het gehele volume van de kweekruimte ververst worden.

Handmatige ventilatie

Handmatige Ventilatie & Elektrische Ventilatie

Met handmatige ventilatie hebben we het over een ruimte waar een paar planten staan die een paar uur lang toegang hebben tot frisse lucht. Om deze kamer van frisse lucht te voorzien, is alles wat je hoeft te doen een tijdje een raam of deur open te zetten. Als je niet zeker bent of de ruimte goed genoeg is doorgelucht, dan kun je altijd de geurtest doen: je loopt de kamer en als het muf ruikt of je voelt je niet comfortabel daar, is het tijd om alle ramen open te zetten.

Elektrische ventilatie

Deze methode van het verversen van de lucht bevat het gebruik van een elektrisch aangedreven apparaat, variërend van een eenvoudige badkamer afzuiger tot industriële ventilatoren afhankelijk van de grootte van de ruimte en het aantal planten.

Soorten elektrische ventilatie:

  • Een PC-ventilator is geschikt voor kleine kweekruimtes, maar als je lampen in totaal meer dan 250 Watt bedragen, heb je een andere oplossing nodig.
  • Een afzuigkap / afzuig installatie is geschikt voor grote kweekruimtes.
  • Buisventilatie is geschikt voor grote kweekruimtes.

WAT ZIJN CFM EN CMM?

Kubieke feet per minuut (CFM) of kubieke meter per minuut (CMM) zijn termen van respectievelijk het imperiale en metrische systeem. Ze drukken de mate van luchtdoorstroming in een kweekruimte uit.

Door de lucht in een kweekruimte regelmatig te verversen, wordt de temperatuur beter gereguleerd. Ook zorgt het voor een efficiënte gasuitwisseling bij de bladmondjes. In de natuur zorgt een briesje daarvoor of convectie bij stilstaande lucht. Binnen moeten de luchtcirculatie, ventilatie en luchtuitlaat allemaal door de kweker worden geregeld.

In elke ruimte waar cannabis wordt gekweekt, is luchtinlaat en luchtuitlaat nodig. Omdat een kweekruimte of een kleine tent afgesloten is, moet het volledige luchtvolume elke drie minuten worden ververst. Dat is de minimale vereiste om ervoor te zorgen dat je cannabisplanten sterk worden.

BEREKENEN VAN DE VENTILATIEBEHOEFTE: HET IS NIET MOEILIJK!

Berekenen Van De Ventilatiebehoefte

Het totale luchtvolume dat moet worden ververst, is afhankelijk van een aantal factoren die voor elke kweek, groot of klein, gelden.

1. V: Volume van de kweekruimte

Dat kun je uitrekenen door een vermenigvuldiging te maken van de lengte x breedte x hoogte.

2. E: Minimale luchtverversing

  • Het volume van de kweekruimte moet elke drie minuten worden ververst.
  • Als je het volume van de kweekruimte door drie deelt, krijg je het volume dat per minuut moet worden ververst.
  • V/3 = E

3. L: Aantal en soort kweeklampen

HID-lampen genereren hitte en dat moet je meenemen bij de luchtuitlaat van een kweekruimte. Er moet 5% extra volume worden uitgelaten voor elke geventileerde HID-lamp in de kweekruimte. Bij niet geventileerde lichten moet je rekenen met 10-15% meer volume.

4. C: Gebruik van koolstoffilter

Koolstoffilters houden de luchtstroom tegen en zorgen ervoor dat er 20% extra volume moet worden verplaatst.

5. G: CO₂ gebruik

Als je gebruikmaakt van verrijking met CO₂ om de groei te stimuleren, moet je nog eens 5% extra volume verversen.

6. A: Omringende luchttemperatuur

Hoe warmer het klimaat, hoe meer de lucht moet worden verplaatst. Planten worden kwetsbaar door warmte, zeker onder vochtige omstandigheden. Voor hete en droge klimaten, zoals het klimaat in Zuid-Spanje, moet je rekenen met 25% extra volume. Voor hete en vochtige klimaten moet je 40% toevoegen omdat vochtige lucht gevaarlijk is. Cannabis heeft een voorkeur voor een temperatuur die niet hoger is dan 27°C. In erg warme klimaten, zijn er airconditioning-systemen voor luchtinlaat nodig. Deze zorgen voor een aangename temperatuur van de omringende lucht.

EEN VOORBEELDBEREKENING VAN CORRECTE VENTILATIE

Een Voorbeeldberekening Van Correcte Ventilatie

Laten we ervan uitgaan dat we een ruimte van 3m x 3m x 2,4m hebben als kweekruimte. Daarin hangen twee HID-lampen en twee koolstoffilters. Er wordt CO₂ gebruikt om de groei te optimaliseren en de temperatuur van de omringende lucht is lager dan 27°C (dus het hoeft niet verder af te koelen).

1. Allereerst moeten we berekenen hoeveel luchtvolume er als basis moet worden ververst.

V/3 = E

(3 x 3 x 2,4)/3 = 7,2CMM

In onze voorbeeldruimte moet 7,2 kubieke meter lucht per minuut worden afgevoerd om optimale omstandigheden te creëren voor de planten.

2. Nu moeten we de factoren compenseren die aan het systeem zijn toegevoegd.

(L x 2)+(C x 2)+G+A x CMM = EXTRA

(10%+40%+5%+0%) x 7,2 = 3,96 toegevoegde CMM

In ons voorbeeld is in totaal een minimum luchtverversingscapaciteit nodig van 11,16 CMM.

Loop de kantjes er niet vanaf wat betreft de luchtstroom, ventilatie en luchtuitlaat. Lucht is van fundamenteel belang voor een goede gezondheid van je cannabisplanten. Als je twijfelt, kies dan altijd voor meer capaciteit. Ventilatoren kunnen in grootte variëren van 100mm tot 300mm en ze zijn er in commerciële en industriële formaten.

In kweekruimtes voor cannabis wordt het meest gebruikgemaakt van luchtkanalen van 100mm en 150mm die compatibel zijn met ventilatoren en filters. De meeste tenten functioneren perfect met ventilatiesystemen met een doorsnee van 100mm. In ons voorbeeld zijn systemen van 150mm in diameter nodig om de gewenste luchtkwaliteit te bereiken.

Als je twijfelt of je voor voldoende luchtstroom zorgt, kies dan altijd voor een groter apparaat. Heb je niet heel veel verstand van hoe de machines werken? Dan is het lastig om goed in te schatten wat het effect is van filters, de lengte van de luchtkanalen, wervelingen in de bochten van de leidingen, enzovoort. Kies je voor luchtkanalen en ventilatoren van een groter formaat? Dan voorkom je onvoorziene problemen die je kweek negatief kunnen beïnvloeden.

LUCHTINLAAT IS OOK BELANGRIJK

Luchtinlaat Is Ook Belangrijk

De toestand, kwaliteit en het volume van de luchtinlaat in een kweekruimte is net zo belangrijk als de luchtuitlaat. In kleinere, open ruimtes met verlichting met een lager wattage, kan de lucht simpelweg worden ververst door rigoureuze luchtcirculatie. Een passieve uitlaat en inlaat van lucht zorgen ervoor dat er genoeg luchtverversing is in een kleine kweekruimte.

In grotere en in het bijzonder afgesloten ruimtes, zoals kweektenten en kasten, met lichten met een hoger wattage, is luchtinlaat helemaal nodig. Dat kan in de vorm van een open raam of deur zijn. Maar vanwege de veiligheid is een dergelijke maatregel niet altijd raadzaam. Luchtinlaat komt bij voorkeur vanuit een koelere en schone bron. Bijvoorbeeld een andere kamer of vanuit de ruimte onder het huis. Door ontluchtingsfilters te plaatsen in deuren, muren en ramen zorg je voor frisse lucht. (Maar hierdoor kan je huisbaas wel heel kwaad worden.) In kleine ruimtes kun je voor luchtinlaat zorgen door middel van een rooster of filter. Plaats dit zo ver mogelijk van de uitlaat ventilator.

Bij grotere ruimtes krijgen kwekers een beter resultaat als een luchtinlaat ventilator wordt gebruikt die net zoveel lucht inlaat als de uitlaatinstallatie wegvoert. De inlaatventilator moet zo ver mogelijk van de uitlaat ventilator worden geplaatst. Daarbij is een locatie op de vloer of een lagergelegen muurtje ideaal. Hoe verder de frisse lucht zich moet verplaatsen over je gewas, hoe beter. Inlaatventilatoren met luchtkanalen kunnen de lucht uit elke willekeurige ruimte halen en naar de kweekruimte transporteren.

Luchtinlaatventilatoren zorgen ervoor dat er geen negatieve druk kan worden opgebouwd in de kweekruimte. Zo voorkom je overbelasting van andere systemen. Ze voorkomen ook dat deuren klapperen en dat er dingen van de planken worden geblazen als de deuren opengaan en de druk equivalent wordt. Afhankelijk van je budget, kun je eveneens rolluiken of jaloezieën installeren. Deze gaan open en dicht als de luchtuitlaat ventilatoren worden aan- en uitgezet.

VENTILATOREN ZIJN BELANGRIJK

Het aanbod van ventilatoren varieert enorm qua kosten en functionaliteit en ook qua levensduur en stroomefficiëntie. Gebruik de zojuist opgedane kennis over luchtcirculatie voor gezonde marihuana. Dan kun je met een gerust hart een ventilator uitkiezen die precies doet waarvoor jij hem nodig hebt. Goede lucht, het juiste water en passende voeding voor je planten, zorgen voor fantastische toppen. Hier vind je een handige tool voor het omrekenen van imperiaal naar metrisch en andersom. Zeer nuttig als je gaat winkelen voor een ventilator.

Waarom ventileren?

Je bezoekt onze Nederlandse website.