Luchtvochtigheid In De Cannabis Kweekruimte

Luchtvochtigheid In De Cannabis Kweekruimte

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez

Tot de belangrijkste factoren die je cannabis oogst beïnvloeden, behoort ook de luchtvochtigheid. De meest geschikte vochtigheidsgraad hangt een beetje af van de fase waarin je wietplanten verkeren. Ontdek waarom het afstellen van de luchtvochtigheid belangrijk is en hoe je voor een gezonde groei en rijke oogsten zorgt.

WAT IS LUCHTVOCHTIGHEID EN WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK?

De relatieve luchtvochtigheid geeft de hoeveelheid vocht weer die zich in de lucht bevindt. Maar de temperatuurfactor is hierin niet terug te vinden. De waarde wordt uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter en aangeduid als g/m³. De gewone kweker heeft niets aan die gegevens. Toch vermelden we het zodat er later geen verwarring over kan ontstaan. In dit gehele artikel duiden we, als we het over luchtvochtigheid hebben, dit aan als "RV", oftewel de relatieve luchtvochtigheid.

De relatieve luchtvochtigheid is een natuurkundige grootheid die staat voor de hoeveelheid vocht in de lucht bij een bepaalde temperatuur. Bij kweekacties is de RV een factor van belang. De temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid zijn onafscheidelijk. Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Zowel de temperatuur als de RV moeten goed in de gaten gehouden en gecontroleerd worden. Alleen dan kun je goede resultaten behalen bij het binnen kweken van cannabis.

HOE MEET JE HET: DE IDEALE VOCHTIGHEID TIJDENS ALLE FASES

De Ideale Vochtigheid Tijdens Alle Fases

Probeer niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Als je tijdens de kweek problemen wilt voorkomen, doe je er verstandig aan een digitale thermo-hygrometer te kopen. Deze apparaatjes hoeven niet veel te kosten. En ze stellen je in staat de belangrijke gegevens over het micro-klimaat tijdens je kweek nauwgezet te monitoren. Wanneer je het apparaatje op de muur vastschroeft op bladhoogte zijn de gegevens een stuk betrouwbaarder dan wanneer je het op de grond plaatst.

  • KLONEN EN ZAAILINGEN

Pas ontkiemde zaadjes houden van een hoge vochtigheidsgraad. Ze zijn pas begonnen met het ontwikkelen van het wortelstelsel. Een hoge luchtvochtigheid zorgt er daarbij voor dat ze eenvoudig water kunnen opnemen met de kleine jonge blaadjes. De meeste kwekers houden een RV aan van 60-80% voor de eerste weken, totdat de zaailingen en klonen goed geworteld zijn.

  • DE GROEIPERIODE

Jonge cannabisplanten gedijen het best bij een RV van tussen de 50-70%. Dit is ideaal voor de gehele groeiperiode. Moederplanten doen het ook uitstekend in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Lage luchtvochtigheid, zelfs wanneer het niet erg warm is, kan de groei van de planten verstoren. Tijdens deze periode doe je er verstandig aan de kweekruimte niet te droog te laten worden.

  • DE BLOEIPERIODE

Zodra je overschakelt naar een 12-12 licht-donker lichtregime voor fotoperiode cannabissoorten dient de vochtigheidsgraad naar beneden gebracht te worden. Hetzelfde geldt na vier tot vijf weken voor autoflowering soorten. En dan ook een behoorlijk stuk naar beneden; tot een RV van 40-60%. Verder in de bloeiperiode geldt: hoe lager hoe beter. De meeste kwekers kiezen ervoor de RV zo dicht mogelijk bij de 40% te houden. Een hoge vochtigheidsgraad tijdens de bloei en tijdens de donkere uren vergroot het risico op toprot en schimmel. Het is ook belangrijk dat de overgang van een hoge vochtigheidsgraad naar een lage stapsgewijs dient te gebeuren. Zo raken de planten niet buitensporig gestrest.

  • NA HET OOGSTEN: HET DROGEN EN CUREN

Nadat je je toppen netjes hebt getrimd en bijgeknipt, is het van het allergrootste belang dat je je oogst langzaam en gelijkmatig laat drogen. Toppen die te snel drogen, worden bros. Het is dan niet meer mogelijk om de wiet goed te laten curen. De geoogste cannabis toppen drogen het best op kamertemperatuur en met een RV van rond de 50%. Boven de 60% lopen je toppen het risico op schimmel. Na tien tot veertien dagen zijn ze klaar om in een glazen pot uit te harden. De meeste kwekers geven er de voorkeur aan de dertig dagen erna de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50-60% te houden. Ook is het belangrijk de toppen die gecured worden eens per dag ten minste 15 minuten te laten luchten, zodat het vocht kan ontsnappen.

HOE STEL JE DE VOCHTIGHEIDSGRAAD AF?

Hoe Stel Je De Vochtigheidsgraad Af?

Om de vochtigheidsgraad tijdens de eerste fase van de levenscyclus van de cannabis te verhogen, kun je het best gebruik maken van een propagator en een plantenspuit gevuld met water. Als je klonen en zaailingen in een propagator benevelt, verhoogt de graad van het vocht aanzienlijk. Tijdens een zeer warme periode kan het zelfs noodzakelijk zijn een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Het verlagen van de vochtigheidsgraad wordt tijdens de bloeiperiode erg belangrijk. Het afgieten van het water in de plantenschotels verhindert niet alleen dat de wortels gaan rotten. Het voorkomt namelijk ook dat de RV verder oploopt. Spaarzaam water geven helpt eveneens. Bovendien vergroot een zwenkende ventilator de luchtstroom.

Echter, soms dien je verdere stappen te nemen om de vochtigheidsgraad optimaal te houden. Vochtonttrekkers zijn er in allerlei soorten en maten. Eenvoudige modellen gevuld met vochtabsorberende kristallen kunnen effectief zijn en je kunt ze goedkoop aanschaffen. In het ergste geval waarbij de luchtvochtigheid erg hoog is, is het slim om in een elektrische vochtonttrekker uit de growshop te investeren.

Gerelateerd artikel

Hoe Moet Je Wiet Oogsten, Drogen En Curen?

TIPS VOOR DE VOORBEREIDING VAN DE KWEEKRUIMTE

Aanvoer van verse lucht en/of airconditioning maakt het een stuk makkelijker om de meest optimale kweekomstandigheden in je kweekruimte te behouden. Een goede luchtverversing - frisse koele lucht naar binnen, warme lucht eruit - scheelt een hoop.

Micro-kwekers en kwekers die van een kweekkast gebruikmaken, hoeven niet te investeren in krachtige ventilatoren of airconditioning. Toch doen ook zij er verstandig aan de kweekruimte voor te bereiden op een optimale vochtigheidsgraad. Met eenvoudige praktische oplossingen kun je al zorgen voor een enorme verbetering. Denk aan het raam een paar uur openzetten, wat ventilatoren met een klem plaatsen, of het aan/uitzetten van de verwarming in de kamer waar de planten groeien.

Je bezoekt onze Nederlandse website.