De Beste Manier Voor Het Klonen Van Cannabisplanten
Het vermeerderen van schitterende bloemen is niet slechts alleen voorbehouden aan bloemisten. Het is een basishandeling die elke cannabiskweker zou moeten beheersen. Dit artikel is speciaal voor jou samengesteld zodat je het klonen van je geliefde cannabisplanten onder de knie kunt krijgen.
Wat Is Klonen?
Het klonen of stekken van cannabisplanten is technisch gezien a-sexuele voortplanting. Simpel gezegd maak je een fotokopie. Marihuana kan, net als heel veel andere soorten planten - zelfs de rozen in de tuin van je omaatje vermeerderd worden. Het is een vaak toegepaste techniek die alle hoveniers wel kennen.
Klonen zijn duplicaten, maar tevens net zo oud als de moederplant waar ze van genomen werden. Zeg nooit, nooit. De kwaliteit van klonen kan niet verbeterd of verslechterd worden door de genetische loterij van seksuele voortplanting; de klonen leveren jaar na jaar dezelfde kwaliteit. Er zijn gevallen bekend van klonen die 50 keer op rij gekloond zijn zonder enig verlies van kwaliteit (vooropgesteld uiteraard dat alle klonen afkomstig waren van een gezonde plant).
WAAROM ZOU IK MIJN CANNABISPLANT KLONEN?
De drie allerbelangrijkste voordelen van het klonen van cannabis zijn:
1) Behoud van de genetica. Er kan een moederplant geselecteerd worden en de keuze van dat fenotype kan vervolgens herhaaldelijk gekloond worden. Aanhoudende gewassen van elke cannabissoort kunnen zo gehandhaafd worden. Het enige wat je hoeft te doen is een moederplant selecteren en die in de groeiperiode houden, dat is alles wat je hoeft te doen. Op die manier levert elke kweek een bekende kwantiteit, zonder onaangename verrassingen.
2) Wisselteelt - Het klonen van cannabis maakt ook wisselteelt mogelijk. Terwijl één deel van een groep konen in de bloeiperiode is, staat de andere gelijkertijd in de groeiperiode. Dit is een fantastisch systeem als je een constante aanvoer van toppen wenst. Je hoeft dan ook geen moederplant te houden, je neemt gewoon stekken van de planten voordat je overgaat naar een 12/12 lichtregime. Laat de volgende groep klonen wortelen terwijl de eerste tot de bloeiperiode overgaat, en herhaal dat.
3) Kweken- Het kweken van cannabis is misschien wel het laatste waar je aan moet denken, of wellicht een brug te ver. Dit hangt af van je persoonlijke omstandigheden en de doelen die je voor ogen hebt. De beste voorraad om mee te kweken is vaak afkomstig van een beproefde en geteste cannabiskloon.
Het klonen van cannabis vereist echter twee kweken tegelijk. Tegenwoordig kopen de meeste kwekers slechts een grote groeitent voor de grotere planten, en een kleinere microtent voor de stekken. Verderop in dit stuk bespreken we de milieus voor klonen wat gedetailleerder, en daaropvolgend een reeks mogelijkheden.
KLONEN: ZO DOE JE DAT
-
Kies een moederplant uit, of om het even welke plant in de groeiperiode - Het is bijzonder belangrijk een verstandige keus te maken. De cannabisplanten moeten nauwkeurig onderzocht worden op gewenste eigenschappen. Als kweker dien je hiervoor de allerbeste kwaliteiten te kiezen. Sterke groei, korte bloeiperiode, cannabisplanten die potent en productief zijn, daar moet je voor gaan.
-
Goed gereedschap is het halve werk - Een scherp steriel schaartje, een flesje wortelstimulator, een beetje wortelvoedingsstof en een propagator zijn voldoende. Scalpels zijn voor chirurgen en tenzij je een arts bent heb je geen reden die te gebruiken. Ze zijn in ieder geval onnodig. Veiligheid voor alles.
-
Knip een takje - Maak gebruik van je schaartje om een gezond uitziend takje van de volwassen moederplant te knippen. Verwijder netjes de rest van de zijtak. De onderste takjes die doorgaans verwijderd worden om de luchtstroom te verbeteren hoef je zo niet weg te gooien. Dus als je je plant laag wilt houden gebruik deze takjes dan om te klonen. Ze zijn de oudste takjes en hebben de neiging niet al te goed te wortelen. Maar zelfs als ze niet aanslaan heb je nog genoeg materiaal over aan je moederplant om het nog eens te proberen. Dat is een win-win situatie.
-
Knip de klonen op maat - Verwijder het teveel aan steel en blad. Houd de klonen korter dan 10 cm. Op die manier passen ze beter in de propagator en zijn ze makkelijker om mee te werken. Zoek een node aan het takje en knip dit in een hoek van 45 graden schuin door, op die manier is het worteloppervlak groter. Dip nu als de gesmeerde bliksem de open wond voor enkele seconden in de wortelstimulator.
-
De transplantatie - Maak met een pen of spijker een klein kuiltje in de aarde in de pot. Die moet vochtig zijn en bij voorkeur in een propagator staan. Doe het stekje zorgvuldig in het kuiltje en druk de grond eromheen zachtjes aan. Giet er wat water bij als je denkt dat het nodig is.
-
Trim de overgebleven bladeren - Knip ongeveer een derde van de overgebleven bladeren weg. Nu is het geen zijtak meer. Het is een nieuw, klein plantje dus zorg dat het gesnoeid wordt zoals elk andere plant. Binnen 1 -3 weken zouden de klonen nu geworteld moeten zijn. Dit is de conventionele manier om cannabis te klonen.
ONCONVENTIONEEL KLONEN: MONSTER CROPPING
Stekken nemen van een bloeiende cannabisplant wordt niet aanbevolen voor beginnende kwekers. Maar voor degenen met een beetje ervaring met klonen is dit zeker een experiment waard. Monster-Cropping is een algemene kweekterm voor het nemen van klonen van planten die al 30 dagen in bloei staan. Het is in principe dezelfde kloontechniek als hierboven beschreven werd.
Monster-cropping is een toepasselijke naam. Dit zijn niet zo maar klonen. Dit zijn monsters. Deze klonen zullen als ze weer in de groeiperiode raken, en geworteld zijn, lijken op getopte planten met een zeer sterke zijdelingse groei en compacte zijtakken. De bladeren zullen gemuteerd zijn, en de zijtakken zien er alles behalve symmetrisch uit. Die winnen geen schoonheidsprijs, maar als het tijd is om te oogsten zullen ze vol zitten met toppen.
HET VERZORGEN VAN CANNABIS-KLONEN
Houd de klonen goed vochtig, vooral tijdens de eerste week. Geef de klonen regelmatig bladvoeding, als het kan door ze te besproeien met de plantenspuit (voeg aan elke liter water een theelepel visemulsie toe). Besproei de bladeren hierna enkel met zuiver water om de bladeren schoon te maken.
Na tien dagen of twee weken kun je de eerste wortels tevoorschijn zien komen. Als je kleine potten gebruikt, is het nu tijd geworden om ze uit hun broedmachine te halen en ze te planten. Stekjes in grotere potten kunnen wat langer blijven zitten tot ze iets groter zijn. TIP: Zorg ervoor dat de potten goed nat zijn voordat je herplant, de kleine wortels kunnen dan gemakkelijk door het natte, papierachtige turfmolm heen groeien.
Neem alleen de moeite om de beste exemplaren te verpotten. Als je met verschillende soorten planten werkt, wees er dan zeker van dat je ze vanaf het begin gelabeld hebt. Ingewortelde klonen kunnen verpot worden naar grotere potten (10-20 cm diameter).
HET GROEIMEDIUM
Rooting cubes zijn de beste manier om mee te starten, ze kunnen eenvoudig in elk ander soort medium waar je in kweekt geplaatst worden. Direct in de aarde of kokos plaatsen gaat ook goed, maar gebruik hiervoor kleine potten, 0,5-2 liter is voldoende. Onthoud dat het medium vochtig moet zijn en geen zwembad.
In plaats van rooting cubes te gebruiken, kun je zelf ook turfmolmpotten vullen:
- 1/3 compost (houdt het vocht goed vast, bevat enkele voedingsstoffen)
- 1/3 zaai-/stekgrond
- 1/3 perliet (maakt het mengsel toegankelijker voor lucht)
Vul de potten met het mengsel, giet er water bij en plaats ze dan onder de lamp om ze op de juiste temperatuur te krijgen. Ingewortelde klonen hebben eerder warmte dan licht nodig om hun wortelsysteem te kunnen ontwikkelen. Houd de worteltemperatuur op een minimum van 20?C, het liefst 25?C. Gebruik hiervoor een grondverwarmer (een kleine mat of kabel) of houd de luchttemperatuur een paar graden boven de gewenste worteltemperatuur. Gebruik een of meer aquariumthermometers om de worteltemperatuur te meten (2-3 euro per stuk). Tip: Leg voordat je ze koopt een aantal thermometers op de toonbank en koop alleen diegene die dezelfde temperatuur aangeven.
TURFMOLM VS. STEENWOL
Er zijn ook kleine steenwollen blokken die je kunt gebruiken als groeimedium voor je stekjes. Deze zijn niet beter dan turfmolm, zijn duurder, milieuverontreinigend (ze worden niet afgebroken) en je moet ze gebruiken op het moment dat ze klaar zijn. Ze zijn wel geschikter voor het transporteren van je klonen; je kunt ze zelfs laten vallen zonder ze te beschadigen. Probeer dat maar niet met turfmolmplanten. Ze zijn ook sneller en eenvoudiger in gebruik. Leg ze gewoon op een bedje van perliet, zodat de lucht eronder kan komen, en doorweek ze met water waarin wat wortelhormoon is opgelost. Steenwol is uitermate geschikt voor kwekers die hydroponisch kweken. Als de blokken uit de fabriek komen, zitten er al gaten in waar je de stekjes in kunt stoppen. Duw ze nog wat verder in het blok zodat de stekjes stevig rechtop staan.
Steektde stekjes in het turfmolm of steenwol en besproei de klonen eenmaal met water waar wortelhormoon in zit. Een liter is voldoende om de komende 48 uur meerdere malen mee te sproeien. Het hormoon gaat door de celwanden van de kloon heen – en klaar is Kees! Als je een natuurpurist bent, neem dan wat wilgentakken en maak een hormoonbevattend extract of steek de stengel in je mond om hem met speeksel te bevochtigen. Dit lijkt ook te werken.
VOEDINGSSTOFFEN
Als je rooting cubes gebruikt hebben ze slechts spaarzaam water nodig. Doorgaans bevatten ze voldoende voedingsstoffen om de klonen of zaailingen de eerste 1-3 weken van hun leven goed te laten wortelen.
LICHT
18 uur of meer cool-white CFL of MH-verlichting is het beste voor de klonen van je cannabis. Het licht hoeft niet sterk te zijn of veel wattage te hebben. In feite zien veel kwekers de stekken onder de schaduw van de moederplant succesvol wortelen.
HET MILIEU
Een hoge luchtvochtigheid van ongeveer 70% is precies goed voor klonen. Men geeft de voorkeur aan lagere temperaturen om stress te verminderen, idealiter 20-25°C. Een zonnige vensterbank is ook geschikt voor de klonen, maar een propagator is ook een fijne optie en neemt slechts weinig ruimte in beslag, en hoeft niet veel te kosten. Propagators zijn zelfvoorzienende natuurlijke milieus. De nieuwste moderne modellen hebben zelfs LED-verlichting die weinig stroom gebruiken bij het belichten van je zaailingen en klonen.