Alles Over Pollen En Het Breeden Van Wiet

Alles Over Pollen En Het Breeden Van Wiet

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Ben jij op zoek naar informatie over het breeden van wiet, kruisingen en pollen? Of je nu nieuw bent in de wereld van de cannabisteelt, of al veel ervaring hebt en gewoon op zoek bent naar meer inzicht, je bent hier aan het juiste adres. Hieronder vind je alles wat je hierover moet weten, te beginnen met pollen, oftewel 'stuifmeel'.

Wat is cannabis-pollen?

Net als bij veel andere planten wordt cannabis-pollen door de mannelijke plant geproduceerd, waarna het wordt vrijgegeven om een vrouwelijke plant te bevruchten. Cannabis is tweehuizig, wat betekent dat het zowel mannelijke als vrouwelijke planten kan voortbrengen. Cannabis-pollen heeft een fijn poederachtig uiterlijk en een lichtgele tint en is essentieel voor het breeden. Of het nu gaat om een voortzetting van een bepaalde lijn of het creëren van hybride soorten middels kruiskweken, het belang van pollen kan niet worden onderschat!

Bronnen van cannabis-pollen

Bronnen van cannabis-pollen

Cannabis-pollen komt voornamelijk van mannelijke planten met XY-chromosomen. Genetisch mannelijke planten produceren van nature pollen om vrouwelijke planten te bevruchten. In een natuurlijke omgeving draagt de wind het stuifmeel met zich mee, totdat het een vrouwelijke plant bereikt. In een gecontroleerde omgeving kan cannabis-pollen echter worden verzameld en op een specifiek gekozen plantpartner worden toegepast.

Dit verzamelde pollen kan zo voor selectieve kruisingen worden gebruikt. Maar niet alleen mannelijke planten kunnen stuifmeel produceren. Vrouwelijke wietplanten met XX-chromosomen kunnen door bepaalde processen ook worden gemanipuleerd om pollen aan te maken. Het zijn deze technieken die het verkrijgen van gefeminiseerde zaden mogelijk maken.

Hoewel dit de traditionele methoden zijn om cannabis-pollen te winnen, is het ook mogelijk om pollen te kopen dat al klaar voor gebruik is. Afhankelijk van het land, kan dit echter vrij prijzig en moeilijk te vinden zijn.

Gerelateerd artikel

Top 10 Beste Regular Wietzaden Van 2024

Hoe verzamel je pollen voor toekomstig gebruik?

Hoe verzamel je pollen voor toekomstig gebruik?

Het verzamelen van pollen komt best wel precies en moet met zorg en geduld worden gedaan. Naarmate mannelijke planten zich ontwikkelen, zul je merken dat de pollenzakjes beginnen op te zwellen; een duidelijk teken dat ze bijna klaar zijn om hun stuifmeel te verspreiden. Dit gebeurt vaak binnen enkele weken na het begin van de bloeicyclus.

Als je pollen van een binnenplant wilt verzamelen, zorg er dan voor dat er geen briesje of elektrische ventilatoren in de buurt van de plant zijn. Zo wordt je kostbare stuifmeel niet per ongeluk weggeblazen. Als je de perfecte verzamelomgeving hebt, is het tijd om het pollen te verzamelen.

Er is een aantal manieren om dit te doen. Eén methode is wachten totdat de pollenzakjes opengaan en het pollen op de bladeren valt. Eenmaal op de blaadjes kun je het er met een schoon stuk papier af halen. Een andere methode is het voorzichtig verwijderen van een zakje en het vervolgens op papier tikken. Na een of twee zachte tikjes, zul je een mooie nette stapel pollen zien, klaar voor gebruik.

Zoals eerder gezegd, duurt het wel enkele weken voordat een plant klaar is met het ontwikkelen van stuifmeelzakjes. Als je al veel kweekervaring hebt, kun je misschien al precies zien wanneer een wietplant zover is, en vervolgens de ongeopende pollenzakjes uitknijpen en het pollen verzamelen. Dit vereist echter wel een nauwkeurige timing, omdat het stuifmeel volledig rijp moet zijn om levensvatbaar te zijn.

Hoe bewaar je pollen?

Hoe bewaar je pollen?

Nu je het pollen hebt verzameld, heb je een goede manier nodig om het te bewaren als je het niet direct wilt gebruiken. Het is het beste om het in een koele, donkere, maar vooral droge omgeving te bewaren. Vocht is je grootste vijand als het om het succesvol opbergen van pollen gaat. Een ruimte als een voorraadkast is vaak een goede keuze. Sommigen gebruiken ook zakjes silicagel voor zo min mogelijk risico op schade door vocht.

Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat pollen dat op kamertemperatuur in bijvoorbeeld een voorraadkast wordt bewaard, ongeveer 1-3 weken goed blijft. Maar stel dat je het nog langer wilt bewaren. In dat geval kun je het in de koelkast of vriezer doen. Je kunt het tot wel drie maanden in de koelkast bewaren, en tot maar liefst twaalf maanden in de vriezer. Zakjes silicagel zijn dan echter wel essentieel, omdat in deze ruimtes snel vocht ontstaat.

Gebruik een geschikte container om pollen te bewaren

Je hebt nu dus een bewaarplek in gedachten voor je pollen, maar waar ga je het in bewaren? Heel makkelijk eigenlijk: een luchtdichte container. Sommigen gebruiken graag zip lock zakjes, maar het is ook zeker de moeite waard om te investeren in een container die niet alleen goed kan worden vergrendeld, maar die ook licht buiten kan houden. Zo vermijd je iedere vorm van impact op het kostbare pollen binnenin.

Het verband tussen pollen en breeding

Het verband tussen pollen en breeding

Zoals we al eerder hebben aangegeven, kan pollen worden gebruikt als middel om wiet te breeden. Waar stuifmeel in de natuur afhankelijk is van toeval en de locatie, kunnen in een meer gecontroleerde omgeving soorten hiermee relatief gemakkelijk en met succes worden gekruist. Maar waarom is pollen dan essentieel voor het breeden van wiet?

In wezen zijn er twee belangrijke methoden van breeding. Zo is er inteelt, een kweekproces met zowel mannelijke als vrouwelijke planten van dezelfde cannabissoort. De twee worden gekruist, wat leidt tot zaden die uiteindelijk de ouderplanten nabootsen.

De andere methode is uitteelt. Hierbij kruis je een mannelijke en vrouwelijke plant van twee verschillende soorten om een gloednieuwe hybride te creëren. Uitteelt heeft geresulteerd in speciaal afgestemde soorten, zoals de autoflowering varianten die we tegenwoordig kennen en gebruiken. Het combineren van verschillende variëteiten kan resulteren in krachtigere strains met verschillende effecten en smaken, en verschillende groeikenmerken — om maar even aan te geven wat je ermee kunt bereiken. Aan de andere kant is het ook heel goed mogelijk dat je niet zo spannende combinaties creëert. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je te weten komt over genetica en hoe je genen kunt manipuleren om speciale soorten met specifieke kenmerken te produceren.

Het is in de kern vrij eenvoudig om met pollen cannabis te breeden. Het enige wat je nodig hebt, is een mannelijke en vrouwelijke plant. Zet deze samen in dezelfde ruimte wanneer ze bloeien en je verkrijgt zaden. Zolang er pollen wordt geproduceerd en een vrouwelijke plant het ontvangt, kan er een kruising plaatsvinden.

Waar moet je bij breeding op letten?

Waar moet je bij breeding op letten?

Bij het breeden van wiet zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de soorten, de gewenste eigenschappen en dominante en recessieve cannabisgenetica. Als je dit alles goed begrijpt, kun je zelf prima hoogwaardige 'homebrew' of 'craft' cannabis produceren. Laten we elk punt afzonderlijk eens bekijken.

Met welke soorten wil je gaan breeden?

Misschien wel het belangrijkste om te overwegen: welke soorten ga je gebruiken? Je kunt vrijwel alle wietsoorten kruisen, en je hebt zowel mannelijke als vrouwelijke planten nodig. Maar met welke soorten moet je dan beginnen? Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor twee strains die je persoonlijk erg fijn vindt, kan de combinatie ervan ook teleurstellen.

Zelfs als je twee top-soorten kruist, zoals OG Kush en White Widow, is er geen garantie dat de volgende generatie ook goed zal zijn. Denk dus goed na als je je soorten kiest, en ben niet bang om te experimenteren. Wie weet, is de onwaarschijnlijkste combinatie uiteindelijk wel de beste!

Hoe selecteer je de beste fenotypes?

Hoe selecteer je de beste fenotypes?

Als je je eerste batch zaden hebt gekocht en gekruist, krijg je een nieuwe batch als je plant is uitgebloeid. Hoewel ze van dezelfde strains afstammen, zullen deze zaadjes een andere combi van genen hebben, en zullen ze uitgroeien tot unieke fenotypes — op dezelfde manier als dat twee mensen verschillende kinderen kunnen krijgen. Maar waar moet je bij fenotypes op letten?

Of je het nu in je vrije tijd doet of je eigen zadenbank wilt beginnen, je doel als breeder is om de aantrekkelijke eigenschappen van je volgende generatie zaden te identificeren en deze selectief te breeden. Dit klinkt misschien als een hele opgave, maar dat hoeft het echt niet te zijn.

Om dit te doen, beslis je eerst welke eigenschappen je door wilt kweken. Dit kunnen verschillende eigenschappen zijn, zoals de toppenproductie, bepaalde aroma's, bloei, kleur en weerstand tegen plagen en schimmels. Als het allemaal nog nieuw is voor je, kan het even duren voordat je hiermee bekend bent, maar als je het eenmaal doorhebt, weet je instinctief waar je naar moet kijken.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Weten Moet Over De Jacht Op Cannabis Fenotypes

Dominante en recessieve cannabisgenetica begrijpen

Het is redelijk makkelijk om te zeggen of een eigenschap dominant of recessief is. Dominante eigenschappen komen vaker voor bij nakomelingen dan recessieve eigenschappen. Om bij te houden welke eigenschappen dominant en recessief zijn, kun je het beste een Punnett-vierkant gebruiken.

Een Punnett-vierkant laat je heel overzichtelijk zien welke genetische eigenschappen van je planten dominant en recessief zijn. Houd er rekening mee dat een eigenschap die niet wordt doorgegeven van je ouderplanten naar de volgende generatie niet automatisch uit de genenpool is verdwenen. Het is er nog steeds, maar waarschijnlijk is het een recessieve eigenschap. Als je echter doorkweekt, kan deze eigenschap in toekomstige generaties wel naar voren komen. Naarmate je meer ervaring opdoet, zul je weten of dit goed of slecht is.

Punnett-vierkant

Welke eigenschappen zijn het breeden waard?

Welke eigenschappen zijn het breeden waard?

Welke eigenschappen het waard zijn, hangt echt van jou en je voorkeuren af. Er is echter wel een aantal eigenschappen dat in het algemeen meer wordt gewaardeerd door kwekers en breeders dan andere. Voor een beetje inspiratie hebben we hieronder diverse vaak gewenste eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

 • Korte bloei

  Een korte bloei is altijd erg populair bij het kweken van wiet. Wie wil er nu immers niet in een mum van tijd smakelijke toppen in handen krijgen? Soorten met korte bloeitijden (6-8 weken) kunnen zelfs drie of vier keer per jaar binnen worden geoogst, waardoor je een gestage stroom cannabis binnenkrijgt.

 • Klein formaat

  Wie gecontroleerd, discreet wil kweken, zal ongetwijfeld voor een kleinere plant kiezen. Kleine wietplanten zijn ideaal voor binnen. Lange, strekkende sativa's kunnen daarentegen extreem moeilijk in krappe ruimtes te hanteren zijn. Als je dus een serieuze binnenkweker bent, is het waarschijnlijk een beter idee om kleinere soorten te kweken.

 • Autoflowering

  Bij het kweken van cannabis nemen velen graag de weg van de minste weerstand. Met weinig onderhoud en geen benodigde veranderingen in de fotoperiode om de bloei te starten, zijn autoflowering cannabissoorten perfect voor vrijwel iedereen, ervaren of niet. Zijn de zomers in jouw omgeving kort of heb je weinig ruimte en geld? Het kweken van autoflowers kan dan een geweldig alternatief zijn!

  Gerelateerd artikel

  Autoflowering Versus Fotoperiode Cannabis

 • Indica toppen structuur

  Indica strains produceren van nature dichtere toppen die er mooier uitzien dan hun lossere, piekerige sativa-tegenhangers. Wil je toppen die lijken op de exemplaren die je in de schappen van een coffeeshop vindt? Overweeg dan om planten met indica-genetica te kweken.

 • Kleur

  Het uiterlijk van wiet kan soms nog aantrekkelijker zijn dan de aroma's en smaak, en soms is niets interessanter dan een explosie van kleur. Cannabisplanten kunnen naast het klassieke groen ook oranje, rode of zelfs paarse toppen produceren. Kijk of deze eigenschappen bij je nakomelingen voorkomen, en kies en kruis de exemplaren die jij het mooist vindt.

 • Smaak

  Tegenwoordig zijn wietsoorten dankzij verschillende terpeenprofielen verrijkt met unieke en verrukkelijke smaken. Je kunt breeding gebruiken om specifieke aroma's en smaaktonen te verkrijgen.

 • Oogst

  Wie wil er nu geen gigantische oogst? Je kunt de opbrengst van toekomstige generaties verhogen door fenotypes met een uitstekend productiepotentieel te selecteren. Combineer dit met een snelbloeiende plant en je gaat al snel richting krachtpatsers van planten!

 • Sterkte

  Dit kan lastig zijn te achterhalen, tenzij je de juiste instrumenten hebt om THC- en/of CBD-gehaltes te meten. Toch is het zeker mogelijk de sterkste en/of meest uitgebalanceerde versies van een soort te selecteren om het beste cannabinoïdeprofiel te creëren.

 • Weerstand tegen ongedierte en schimmel

  Sommige planten zijn van nature beter tegen plagen, schimmels, ziekten en dergelijke bestand. Fenotypes selecteren op basis van hun weerstand en veerkracht kan vooral in minder ideale klimaten van pas komen.

  Gerelateerd artikel

  Top 10 Schimmelbestendige Cannabissoorten

Manieren van cannabis breeding

Manieren van cannabis breeding

Nu je een beter idee hebt van de eigenschappen die je kunt behouden, is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten van cannabis breeding en hoe je het beste uit een strain kunt halen. In wezen zijn er drie typen breeding; gerichte selectie, compenserende paring en zaadproductie. We zullen deze één voor één bespreken en je laten zien wat ze allemaal inhouden.

Gerichte selectie

Gerichte selectie

Gerichte selectie richt zich op een bepaalde eigenschap om deze te behouden en te reproduceren. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in een bepaald smaakprofiel, kun je daarvoor het juiste fenotype selecteren en dit vervolgens gebruiken om een soort met een specifiek terpenenprofiel te kweken. Het is in wezen een manier van zuiverende selectie (de selectieve verwijdering van ongewenste planten), waardoor je uiteindelijk strains met exacte specificaties kunt krijgen.

Compenserende paring

Compenserende paring

Bij deze methode richt je je op de beste eigenschappen van twee afzonderlijke planten om een geheel nieuwe soort te creëren. Ideaal gesproken, compenseert deze nieuwe strain eventuele gebreken of beperkingen van haar ouders. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van twee soorten, waarbij de ene lang en dun is en de andere klein en bossig. Het resultaat zou dan een plant kunnen zijn die de beste eigenschappen van beide vertegenwoordigt: een wietplant die bijvoorbeeld relatief klein is, maar met een veel gunstigere verspreiding van de toppen. Wel kunnen de resultaten variëren, dus fine-tuning en meerdere generaties breeden zijn ongetwijfeld nodig.

Zaadproductie

Zaadproductie

Zaadproductie of 'pollen chucking' wordt eigenlijk niet als een echte breeding methode gezien. In wezen bevrucht je hierbij vrouwelijke planten met pollen. Net zoals in de natuur, interageert het stuifmeel vervolgens met de vrouwtjes om zaden te produceren. Waar de andere technieken zich iets meer richten op het selecteren van eigenschappen, wordt zaadproductie maar voor één doel gebruikt: het verkrijgen van zaden.

Hoe gebruiken je pollen om wiet te breeden?

Je kunt zowel pollen van een mannelijke plant als van een omgekeerde vrouwelijke plant gebruiken om cannabis te breeden. Zoals al eerder vermeld, kun je dit middels inteelt en uitteelt bereiken. Stel dat je pollen van een plant hebt verzameld en bewaard. In dat geval kun je altijd de zaadproductie overnemen en het stuifmeel rechtstreeks op een vrouwelijke plant aanbrengen. Je kunt echter ook een mannelijke en vrouwelijke wietplant dicht bij elkaar zetten en een soort bestuivingstent creëren met ventilatoren die een natuurlijke buitenomgeving nabootsen, en het pollen zo over laten springen. Maar je kunt ook de met stuifmeel bedekte bladeren van een mannelijke plant over de stampers van een vrouwtje wrijven.

Wat je ook kiest, het breeden van planten is eigenlijk relatief eenvoudig en hangt echt van je timing af. Veel kwekers wachten tot ongeveer dag 24 van de bloeicyclus voordat ze gaan bestuiven.

Sla vandaag nog aan het bestuiven en breeden

Sla vandaag nog aan het bestuiven en breeden

Dat was het dan: alles wat je moet weten over het gebruik van pollen en de verschillende vormen van cannabis breeden. In het begin lijkt het misschien veel, vooral als je niet veel kweekervaring hebt. Laat je hier echter niet door afschrikken. Het is echt een kwestie van oefenen, met vallen en opstaan, en vooral on the job leren. Wees niet bang om fouten te maken als het om het produceren van wietsoorten gaat. Je zult merken dat je ervaring en zelfvertrouwen in de loop van de tijd vanzelf groeien.

Je bezoekt onze Nederlandse website.