Blog
Hash Van Mannelijke Cannabis Plant
5 min

Wat Te Doen Met De Mannelijke Cannabis Plant?

5 min

De mannelijke marihuana planten worden vaak afgekraakt, maar hebben hun eigen speciale waarde. Overweeg de volgende keer, voordat je je mannetjes weggooit als je hun geslacht herkent, hun nut en haal alles uit je mannetjes.

WAT TE DOEN MET MANNELIJKE CANNABIS PLANTEN

De mannelijke cannabis plant wordt vaak belachelijk gemaakt en is vaak onbegrepen. De meeste kwekers gooien mannelijke planten weg zodra ze ze herkennen, wat niet heel gek is in een sinsemilla tuin. Maar denk, voordat je deze mannetjes uitroeit zodra ze hun ballen tonen, aan de volgende dingen, die je zomaar eens aangenaam zouden kunnen verrassen.

Hoewel ze meestal niet zo harsrijk zijn als sinsemilla vrouwtjes, bevatten volledig ontwikkelde mannetjes alsnog een verleidelijk cannabinoïden spectrum. En je krijgt veel, we herhalen, veel pollen van een mannelijke plant als je hem laat volgroeien. Mannelijke planten groeien ook sneller, worden hoger, en rijpen sneller dan vrouwtjes.

Er zit vaak een zonzijde aan wat kan worden beschouwd als een slechte situatie. Als je de pech hebt dat ieder zaadje van je aangeschafte reguliere zaden mannelijk blijkt te zijn, raak dan niet in paniek en gooi ze niet weg. Verzorg ze als een sinsemilla soort en laat je verrassen door de hoeveelheid pollen die je krijgt. En ja, van pollen kun je stoned worden!

CANNABIS SEKSUALITEIT

Cannabis Seksualiteit

Cannabis is een tweehuizige soort, wat inhoudt dat, in tegenstelling tot 80% van de plantensoorten op aarde, marihuana uit aparte mannelijke en vrouwelijke planten bestaat. Hermafrodieten komen echter soms ook voor, vooral als de planten blootgesteld worden aan externe stress of wanneer ze worden gekweekt in een slechte bodem. Hermafroditisme zorgt er vaak voor dat een plant kan overleven in barre omstandigheden. Consistente zelfbestuiving kan echter leiden tot verslechtering van de algehele gezondheid van verschillende generaties.

Bepaalde genen die door ouderplanten worden doorgegeven, leiden voortdurend tot aanpassingen van het nageslacht, waarbij het de beste eigenschappen van beide ouders behoudt. Iedere generatie is steeds beter in staat om te overleven. Dit leidt uiteindelijk tot landsoorten die goed gedijen in specifieke regio's. Hoewel het niet in theorie is bewezen, houden sommige soorten die voortkomen uit binnen-soorten er meer van om binnen gekweekt te worden. Het klinkt misschien gek, maar sommige gekruiste soorten groeien buiten niet beter, zelfs niet in een vriendelijk klimaat.

Mannelijke planten produceren een overvloed aan fraaie pollen die door de wind worden verspreid. De stuifmeelzakken bestaan uit vijf geel-witte bladstelen, die de helmknoppen beschermen, waarin de pollenkorrels zich bevinden. Eenmaal volgroeid, springt het omhulsel open en geven de gezwollen helmknoppen hun stuifmeel af. Vrouwelijke planten hebben fijne stampers die zijn bedekt met kleverige hars, waarmee ze de tere pollen kunnen opvangen. Eenmaal bestoven, worden de stampers droog, sterven ze af en begint er zich een zaadje te vormen. Na een kleine zes weken zijn de zaden volgroeid en splijten ze de kelk open.

HASHISH & CONCENTRATEN

Hashish & Concentraten

Normaal gesproken produceert een cannabis plant meer dan 50% aan mannetjes in een gewas, maar sommige zeer productieve soorten kunnen maar liefst 75-90% aan mannetjes voortbrengen. De natuur moet wel een reden hebben voor deze behoefte aan mannetjes, gezien iedere plant genoeg pollen aanmaakt om velden vol met vrouwtjes te bestuiven. Laten we deze pollen eens bekijken.

Net als bij vrouwelijke planten, bevatten de voortplantingsorganen van mannelijke planten meer cannabinoïden dan de rest van de plant. Klierharen omvatten de bloemkelk, bloemkroon en de meeldraden. Grote sessiele klieren lopen langs de zijden van de helmknop, tussen de vele stuifmeelkorrels in. Als het omhulsel van de knop breekt, komt de hars met het stuifmeel vrij. Net als bij vrouwelijke bloemen, speelt de soort een belangrijke rol bij de potentie van de toppen. Pollen die zijn gedroogd en geperst in een pollen pers of net als ieder andere harsextractie zijn klaargemaakt, veroorzaken een aangename buzz bij iedereen. Mannetjes hebben geen gebrek aan cannabinoïden.

Gerelateerd artikel

De 5 Beste Manieren Om Hasj Te Maken

Het interessante is dat tijdens de vegetatieve groeifase, de mannetjes hogere concentraties THC laten zien in de bladeren dan vrouwtjes; alleen in de volwassen stadia ontwikkelen vrouwtjes een hoger THC-gehalte. Het vermogen om sinsemilla te creëren is absoluut weggelegd voor vrouwtjes, die daardoor de hoeksteen van de harsproductie zijn geworden. Mannetjes hebben een beperkte levensduur en er zijn helaas geen technieken bekend om de harsproductie te verhogen, en de bestuiving bij mannetjes te vertragen. Ze zijn nu eenmaal wat ze zijn.

KWEKEN & EVOLUTIE

Kweken & Evolutie

Oorspronkelijke zijn mannetjes nodig voor kweken en voor de voortzetting van het mengen van bepaalde eigenschappen. Kweken wordt gebruikt om nieuwe soorten te ontwikkelen of om de puurheid van bestaande populaire soorten te behouden. Kweken kan ook worden ingezet om gewenste soorten te laten wennen aan specifieke regio's als ze buiten worden gekweekt. Lijnteelt, terugkweek en andere homozygote trucs kunnen worden gehanteerd om de evolutie te laten versnellen, waardoor soms nieuwe en interessante eigenschappen de kop opsteken, en waarbij soms vreemde mutanten ontstaan die af en toe niet eens op cannabis lijken.

Je hoeft niet in paniek te raken als er mannetjes aanwezig zijn in je tuin. Als je kweek plannen hebt, kun je de geselecteerde mannetjes wat laten groeien, om hun eigenschappen te ontdekken. De toppen hebben nogal wat dagen nodig om zich te ontwikkelen totdat ze op het punt komen waarop ze openbreken. Het rekken van de groeitijd door vroeg-rijpende toppen te verwijderen, geeft je als slimme kweker een mooi zicht terwijl er geen risico is op bestuiving.

Met genoeg kweekruimte kun je de moeders van de mannetjes apart houden terwijl hun klonen pollen produceren. Afzonderlijk gekloonde vrouwtjes worden vaak bestoven door een selectie van een aantal mannetjes, waarna zaden worden geproduceerd en de toppenkwaliteit zichtbaar wordt. De vaders en moeders worden vervolgens geselecteerd voor de zaadproductie. Zelfs in een kleine ruimte kun je een redelijk kweekprogramma in werking stellen; cannabis in klein formaat kan daarbij zeer geschikt zijn. Je hoeft ook geen volwassen planten vast te binden. Cannabis planten die niet groter zijn dan je duim voorzien je van genoeg mannelijke en vrouwelijke plantenorganen om mee te kweken.

Atypische vrouwtjes veranderen in mannetjes tijdens de bloeiperiode en worden gebruikt voor kruisingen of lijnteelt, waarbij gibberellinezuur of colloïdaal zilver dagelijks over de vrouwelijke toppen wordt gesproeid. Dit is het proces waarbij feminized zaden worden gecreëerd. Feminized zaden worden, hoewel ze ietwat aan de dure kant zijn, steeds populairder, omdat ze iedere keer een vrouwelijk nageslacht garanderen.

SAP MAKEN & KOKEN

Sap Maken & Koken

Mannelijke en vrouwelijke vegetatieve cannabisplanten hebben dezelfde eigenschappen die goed zijn voor je gezondheid. De zuurprofielen zijn hetzelfde en beide zijn rijk aan fenolen en antioxidanten. Uitgeperste bladeren zijn een favoriet drankje voor velen en het menselijk lichaam reageert goed op pure, donkergroene voedingsmiddelen. Alles van de cannabis plant kan worden uitgeperst, behalve de zware takken en dikke stengels waar vaak veel vezels in zitten.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisrecepten

Als je pollen gebruikt, voeg dan eerst carboxylaat toe aan je stash op dezelfde manier als bij toppen. Net als bij vrouwelijke toppen, zijn geactiveerde pollen krachtiger als ze zijn verzorgd en vervolgens klaar om mee te koken. Bij ieder cannabis recept kun je pollen gebruiken in plaats van gedroogde toppen, waarbij vooral olie en boter een basisbeginsel zijn van het canna-koken en je hier dan ook het beste mee kunt beginnen. Vervolgens ben je voorbereid om op ieder moment te gaan koken.

Gedroogde pollen zijn geweldig om mee te koken en kunnen als meel worden afgewogen, waarbij de voordelen van de cannabinoïden rechtstreeks in het voedingsmiddel komen. Behandel pollen net als milde kief, maar wees voorzichtig; het is zo fijn dat een niesbui een wolk van fijnstof verspreidt over je hele keuken. Als je extracten hebt gemaakt om mee te bakken, gebruik dan simpelweg meer pollen olie om de kracht te versterken.

FIJNE VEZELS & BETERE WAARDE

Wanneer cannabis als hennep wordt gekweekt, stelen de mannelijke planten de show. In gemengde gewassen worden de mannelijke planten gebruikt voor dunne stoffen zoals linnen voor bedden, tafelkleden en zakdoeken. De vrouwtjes worden gebruikt voor grovere toepassingen zoals touw en canvas. Mannetjes werden bewust apart gezet, gekweekt, geoogst en geschild van de vrouwtjes.

Zonder bestuiving, is er sprake van een aanzienlijke vermindering van de commerciële waarde van het gewas, aangezien het merendeel van die waarde afhankelijk is van de zaden. Cannabis zaden kunnen voor veel verschillende dingen worden gebruikt en hebben veel waarde in de industrie en als voeding. 80% van het totale gewicht van een commercieel hennep gewas bestaat uit zaden. Zonder mannetjes zou er geen bestuiving plaatsvinden.

CANNABIS ALS COMBINATIE PLANT

Cannabis Als Combinatie Plant

Cannabis heeft als aanvulling op het menselijk lichaam ontelbare voordelen. Vezelrijk, energievol, heilzaam, de lijst is langer dan dit artikel. Rondom het huis gekweekt, biedt cannabis weerstand tegen plagen zoals vliegen en muggen. Zelfs thee gemaakt van de bladeren en toppen is een perfect zoet-ruikend insectenwerend middel. Een papje gemaakt van de bladeren heeft ontstekingsremmende eigenschappen en vermindert aanzienlijk blauwe plekken.

Als aanvulling op andere planten, werd cannabis vaak gekweekt rondom andere gewassen, dankzij haar vermogen om plagen af te stoten. Het werd zelfs ooit onkruid genoemd, omdat het zo overmatig in de buurt van kanalen, sloten en duikers groeide. Aangezien het zo snel groeit, verdrijft cannabis veel ongewenste onkruidsoorten zoals schadelijke hoornbloem en bestrijdt het verschillende soorten dodelijke aaltjes.

Cannabis voorkomt ook dat verschillende lucht en bodemplagen populaire commerciële gewassen aantasten, zoals katoen (katoenwormen), aardappelen (schimmel in de vorm van aardappelziekte, en cystenaaltjes) en kool (koolrupsen). Mannetjes produceren, net als vrouwtjes, een aanzienlijke hoeveelheid terpenen. Vooral limoneen en pineen staan bekend om hun insectenwerende kwaliteiten.

De lange penwortel en brede wortelmat worden geliefd om hun vermogen om voedingsarme aarde te doorbreken en te beluchten. Gebruikt als tussengewas of op braakliggende velden, stimuleert cannabis de brosheid van de bodem en de waterpenetratie, en zorgt de dekking van de bladeren voor een dikke laag vitaminerijke mulch, wanneer de planten ouder worden.

 

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Mannelijke En Hermafrodiete Wietplanten

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken