Waarom Is Het Belangrijk Om Het Geslacht Van Je Cannabisplanten Te Bepalen?

Het Geslacht Van Je Cannabisplanten Bepalen

Luke Sumpter
Luke Sumpter

Als je met succes een flinke voorraad kostbare toppen wilt kweken, moet je veel over de cannabisplant weten, en het geslacht van je planten kunnen bepalen. Lees verder en ontdek alles over het geslacht van Cannabis sativa L. en hoe je de sekse kunt bepalen. We leggen je tevens uit wat de kenmerken zijn van de voortplantingsorganen van je planten en waarom het belangrijk is dat je ze zelf kunt herkennen.

Je hebt besloten je eigen cannabisplanten te gaan kweken? Gefeliciteerd. Het is een prima hobby, hoewel we je aanraden bewust te zijn van de lokale wetgeving rond cannabisteelt. Als je over een discrete ruimte beschikt met ideale kweekomstandigheden, dan kun je beginnen. Je kunt zelfs voor een zeer brede variatie aan wietzaden bij ons terecht.

Vind een soort die aansluit op jouw behoeften en prepareer een kweekopstelling die voor jou werkt. Evenals bij iedere andere inspanning die de moeite waard is, gaat het eerst niet gemakkelijk. Zoals Alan Watts zei: “Er is geen plezier in het leven zonder vaardigheid.” Het kost dan ook tijd om kweekvaardigheden te ontwikkelen. Wees geduldig met de uitoefening en leer met vallen en opstaan.

Een vaardigheid die je moet ontwikkelen, is het vaststellen van het geslacht van de plant. Er bestaan mannelijke en vrouwelijke planten. Er zijn ook, in sommige gevallen, hermafrodieten; dit zijn (meestal) vrouwelijke planten die kenmerken van beide geslachten weergeven.

Regular cannabiszaden zijn rond de 50% mannelijk en 50% vrouwelijk. Maar planten uiten hun geslacht pas tijdens de groei met zichtbare kenmerken die de teler kan herkennen. Je moet alleen weten waar je op moet letten. En dat is waar onze gids voor dient.

BESTUIVING VAN CANNABISPLANTEN

Bestuiving Van Cannabisplanten

Reproductie. Altijd het amusante deel van de biologieles waarin we leren hoe andere dieren en planten het doen. Als het aankomt op het plantenrijk, vindt bestuiving tussen mannelijke en vrouwelijke planten overal plaats. Stuifmeel bevrucht de vrouwelijke geslachtsorganen van een plant.

Dit kan biotisch gebeuren, waarbij bijen, kolibries en andere dieren pollen van plant tot plant overbrengen. Het kan ook abiotisch plaatsvinden, als stuifmeel simpelweg door de wind wordt verplaatst, bijvoorbeeld. Dit proces is cruciaal voor cannabisplanten om gezonde zaden te produceren. Maar voor de meesten van ons geldt dat zaadrijke toppen niet is wat we zoeken.

HET GESLACHT VAN CANNABISPLANTEN IDENTIFICEREN

Het geslacht van je plant vaststellen, is zeer belangrijk. Het zijn de vrouwelijke planten die toppen ontwikkelen die geoogst, gedroogd en genuttigd kunnen worden. Mannetjes leveren echter niet dezelfde resultaten op. Toch zijn ze essentieel voor veredelingsprojecten. Het geslachtsverschil is niet te onderscheiden tijdens de vegetatieve fase van de plant.

Pas aan het eind van de vegetatieve fase, richting de pre-bloeiperiode, ga je signalen zien. Houd je plant gezond met het benodigde licht, voedsel en water. Wanneer het de pre-bloeiperiode heeft bereikt, ben je in staat in te grijpen. De kenmerken worden nog herkenbaarder naarmate de bloei vordert. Zorg dat je je planten de juiste verzorging geeft!

Gerelateerd artikel

Hoe Herken Je Mannelijke En Hermafrodiete Wietplanten

VROUWELIJKE CANNABISPLANTEN

VROUWELIJKE CANNABISPLANTEN

In de pre-bloeifase beginnen vrouwelijke planten met de aanmaak van kleine, witte, piekerige haartjes in de oksels die stampers heten. Dit is ook waar uiteindelijk de eerste kleine topjes zich vormen. Onthoud dat vrouwtjes vaak het geslacht wat later weergeven dan mannetjes. Daarnaast zijn stampers nooit groen, dus houd dat in de gaten.

Verder in de piek van de bloeifase produceren onbestoven vrouwelijke planten forse zaadloze toppen die bedekt raken met dikke, plakkerige hars. Dat is waar de cannabinoïden, terpenen en andere essentiële bestanddelen het sterkst geconcentreerd zijn. Uit evolutionair oogpunt is de hars eigenlijk geproduceerd om meer stuifmeel aan te trekken en vast te houden.

Wanneer je hebt geïdentificeerd welke van je planten vrouwelijk zijn en welke mannelijk, zet je ze apart. Door de vrouwelijke planten samen te houden, raken ze in feite seksueel gefrustreerd. Hierdoor gaan ze meer hars produceren om het stuifmeel aan te trekken waar ze van zijn afgezonderd. Dit is het proces dat de krachtigste, harsrijke toppen oplevert. Houd je vrouwelijke planten samen met mannelijke en ze raken simpelweg bestoven en gaan zaden produceren.

MANNELIJKE CANNABISPLANTEN

Mannelijke Cannabisplanten

Als het verkrijgen van kwaliteitstoppen je doel is, dan moet je voorzichtig zijn met het isoleren van je vrouwelijke planten. Indien de stengel van een plant sprietig is, is ze vrouwelijk. Een mannetje heeft een dikkere, stevigere stengel en minder bladeren aan zijn takken.

Het is aan de basis van de takken waar je een belangrijke indicator ziet. Mannelijke planten hebben balvormige pollen zakjes. De overgrote meerderheid van de thuistelers probeert de mannetjes zo snel als fysiek mogelijk van de vrouwtjes te scheiden. Zodra je het onderscheid tussen beide kunt maken, dien je de mannelijke planten voorzichtig te verwijderen. Zorg er daarbij voor dat de vrouwelijke niet per ongeluk bestoven worden door het prikkelen van de stuifmeelzakjes. Zelfs nadat de mannetjes verwijderd zijn, blijven er andere factoren om rekening mee te houden, zoals hermafrodiete planten.

HERMAFRODIETE CANNABISPLANTEN

Hermafrodiete Cannabisplanten

Sommige planten, voornamelijk vrouwtjes, worden hermafrodiet door stressvolle omgevingsfactoren. In die gevallen vertoont een plant zowel vrouwelijke als mannelijke karakteristieken. Je geliefde dames lopen hierbij wederom het risico bestoven te worden. Nogmaals, dit leidt ertoe dat ze hun energie steken in de aanmaak van zaden in plaats van in het produceren van cannabinoïde-rijke toppen.

Je dient waakzaam te zijn met het controleren op hermafrodiete planten. Bekijk de basis van de takken. Indien je een mix van mannelijke zakjes en vrouwelijke stamperhaartjes ziet, kun je dit vaststellen. Als je merkt dat een van je planten beide kenmerken vertoont, verwijder je deze uit de kweek.

Er is een manier om te vermijden dat je zorgen hebt over vrouwelijke planten die bestoven raken en dat is door het kopen van gefeminiseerde zaden. Hierbij groeit ieder zaadje op tot een vrouwtje, wat het risico op bestuiving grotendeels wegneemt. Gelukkig hebben we enkele van de beste gefeminiseerde zaden die er op de markt zijn.

Stel dat je echter wat meer flexibiliteit zoekt. Dan hebben we ook een geweldige reeks aan regular cannabiszaden. De impact van hun toppen is echter verre van regulier, vooral bij de hoogwaardige variëteiten Afghan, Haze en Skunk. Bekijk onze producten online en ontdek het zelf!

Je bezoekt onze Nederlandse website.