Alles Over De Plantenanatomie Van Cannabis

Cannabis Anatomie

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Kennis is macht en een gezonde relatie met cannabis vereist vertrouwdheid met haar anatomie. Niet-kwekers die de plant roken, verbeteren hun ervaring ook door deze kennis te verbeteren.

Elke kweker die zijn sporen (of toppen) verdiend heeft, heeft een degelijke praktische kennis van de anatomie van cannabis. Het is van groot belang de functie van elk plantdeel, de psychoactiviteit en de relatie tot de andere delen van de plant te kennen. Kennis is macht en een gezonde relatie met cannabis vereist vertrouwdheid met haar anatomie. Niet-kwekers die de plant roken, verbeteren hun ervaring ook door deze kennis te verbeteren.

Het is geen schande dat als we naar een mooie cannabisplant kijken, denken: "Ik wil hem hebben, ik wil hem aanraken, ik wil hem roken, ik wil er spacecake van maken". Maar wat zijn de kleine intrigerende componenten? De vrouwelijke cannabisplant is ons hoofdonderwerp van onderzoek, omdat zij de toppen voortbrengt die we millennia-lang hebben gekoesterd, maar we zullen ook mannetjes en hermafrodieten bespreken.

Cannabis-Anatomie

MANNELIJK EN VROUWELIJK

MANNELIJK EN VROUWELIJK cannabis

Mannelijke cannabisplanten ontwikkelen stuifmeelzakken. De stuifmeel bevrucht de vrouwelijke planten die zaden beginnen te produceren. De mannelijke planten moeten snel opgespeurd en verwijderd worden, voordat ze de vrouwtjes bestuiven en de kwantiteit en kwaliteit van de toppen verminderen.

Het geslacht van de plant is zichtbaar binnen de eerste 2 weken van de bloeiperiode. Er zijn ook hermafrodiete planten die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. De plant kan hermafrodiet worden door genetica en stressfactoren vanuit de leefomgeving. Deze planten kunnen zichzelf bestuiven, wat niet gewenst is omdat ze hiermee volgroeide krachtige knoppen vernietigen.

COLA

COLA CANNABIS

We beginnen met de vrouwelijke cannabisplanten. De cola is het bovenste deel van de plant, waar de toppen samenkomen en een massa vormen. Het is het deel dat je rookt. De belangrijkste cola wordt ook wel de "hoofdtop" genoemd, en is de hoofdknop van de plant die zich aan de top bevindt. De zij-cola's groeien met de lengte van de plant mee, tussen de ventilatorbladeren. Ze zijn meestal kleiner dan de hoofdtop, hoewel ze kunnen worden vergroot met methoden zoals LST (Lage-Stress-Training) en ScrOG (van het Engelse 'Screen of Green'). Deze technieken zorgen voor grotere hoeveelheden licht voor de knoppen, wat ze groter maakt.

Gerelateerd artikel

Hoe En Wanneer Low Stress Train (LST) Je Cannabis Planten

Het aantal cola's op een plant is te verhogen met verschillende trainingstechnieken. Deze omvatten: topping, waarbij je de bovenste groei afsnijdt; Screen Of Green (ScrOG), waarbij je de plant door een net kweekt en Low Stress Training (LST), waarbij je takken buigt en vastbindt. Dit betekent dat meerdere cola's zich op ongeveer dezelfde hoogte bevinden.

KELK

CANNABIS KELK

De kelk is de eigenlijke bloem van de cannabisplant, en is prachtig. Volgende keer als je naar je knop kijkt, merk dan de traan-vormige knoestjes op die verborgen liggen tussen de kleine "suikerbladeren", jep, dit zijn de kelken. Van alle grote delen hebben ze het meeste van wat je high maakt. Ze zijn het deel van de top dat het rijkst is aan trichomen en de bijbehorende terpenen en cannabinoïden, zoals THC en CBD. Ze kunnen ook verschillende vormen hebben, afhankelijk van de genetica van de soort.

STAMPERS

STIGMA'S EN STIJLEN (STAMPERS)

Wat zijn die vreemde coole haren die uit de kelken komen? Dat zijn stampers (het vruchtbeginsel, het stigma en de stijl noemen we de stamper). Ze zijn wit, geel, amber of bruin van kleur, afhankelijk van de rijpheid van de plant. In het begin zijn ze wit en stevig, vervolgens beginnen ze te buigen, en daarna worden ze oranje en dan bruin.

De stampers zijn verantwoordelijk voor het opvangen van de stuifmeel van de mannelijke planten, wat uiteindelijk de zaden maakt. In de stoner gemeenschap gaat het verhaal rond dat toppen rijk aan stampers van hogere kwaliteit zijn. Maar in werkelijkheid bevatten ze geen trichomen en hebben ze weinig effect op de high. Stijlen zijn de duidelijkste en vroegste indicator van het geslacht van een plant. Ze verschijnen namelijk niet bij mannetjes. Ze zijn ook een duidelijke indicatie van wanneer je toppen klaar zijn om te oogsten. Wacht op het moment waarop 50-80% van de stijlen geel of amber van kleur is. Als je te lang wacht en ze bruin worden, verliest je wiet smaak en kracht.

TRICHOMEN

TRICHOMEN

Dit is waar de magie plaatsvindt! De koningin van alle onderdelen: de trichomen. Trichomen zijn kleine harsklieren die glanzend zijn en plakkerig aanvoelen. "Trichoom" is afkomstig van het Griekse woord voor "haargroei".Ze bevatten een grote hoeveelheid THC, cannabinoïden en terpenen. Het type en de concentratie trichomen bepalen de kracht, smaak en effecten. Ze verschijnen overal in de plant. Maar ze zijn veruit het meest voorkomend en psychoactief op de cola, vooral op de kelken en suikerblaadjes.

De trichomen veranderen van formaat en kleur gedurende het rijpingsproces. In het begin zijn de trichomen heel klein en helder en lijken ze op kleine glasbollen, iets wat Merlin zou gebruiken om magische wezens mee op te roepen. Dan worden ze langer, als een kristallen stengel met de glazen bol er bovenop. Verder in het bloeiproces worden ze rokerig, troebel en dan amber. De kleur van de trichomen heeft een grote invloed op de high die rokers ervaren.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Trichomen

We weten nu wat trichomen voor ons doen, maar waarom zijn ze essentieel voor de plant? Vrouwelijke cannabisplanten zijn kwetsbaar voor insecten, grotere dieren en de elementen. Daarbij fungeren trichomen als een afweermechanisme. Hun kleverige textuur en sterke geur weren ongedierte en hongerige dieren af. Ook beschermen ze zo de plant tegen sommige schimmels.

SUIKERBLAADJES

SUIKERBLAADJES

Suikerblaadjes zijn kleine bladeren die op de cola verschijnen. We noemen ze "suikerblaadjes" omdat ze bedekt zijn met veel trichomen. Hierdoor lijkt het alsof ze in suiker zijn gedipt! De dichtheid van suikerblaadjes varieert per plant. Dit is meestal afhankelijk van de genetica. Suikerblaadjes zijn te roken, hoewel ze de neiging hebben zwakker en harder te zijn dan andere delen van de cola. Als je er maar een paar hebt, overtreffen de voordelen echter vaak de nadelen. Ook zijn ze te gebruiken voor uitstekende edibles en hasj.

FAN LEAVES

FAN LEAVES

Of de plant nu een mannetje, vrouwtje of hermafrodiet is, de grote bladeren groeien met de lengte van de plant mee. Fan leaves zijn de iconische bladeren met vijf vingers die te vinden zijn op petten en t-shirts over de hele wereld. In werkelijkheid hebben ze soms veel meer dan vijf bladvingers. Ze voorzien de plant van grote hoeveelheden energie uit het licht. Hun grootste rol is het transformeren van zonlicht in glucose door middel van fotosynthese. Omdat fan leaves de plant van energie voorzien, is het beter ze niet te snoeien, tenzij er een goede reden voor is.

De fan leaves van een indica hebben de neiging donkerder van kleur te zijn met bredere vingers, terwijl die van sativa's lichter groen zijn met smallere bladvingers. De waaiervormige bladeren kunnen gejuiced worden; velen zeggen dat ze geweldige gezondheidsvoordelen opleveren. Waaiervormige bladeren bevatten geen grote hoeveelheden THC, daarom worden ze meestal niet geconsumeerd door de "high"-zoekers.

STENGEL

CANNABIS STENGEL

De stengel geeft de cannabisplant structuur en stabiliteit en ondersteunt het gewicht. Bovendien zorgt hij voor het vervoer van voedingsstoffen. De stengel bevat namelijk het water en de xyleemcellen die nutriënten vervoeren. Ook bevat hij zeefvaten die suikers en zetmeel vervoeren.

Gerelateerd artikel

Wat Te Doen Met De Stelen Van Wietplanten?

Bij de mannelijke plant zijn de stengels een overvloedige bron van vezels. In het geval van vrouwelijkeplanten bevat de stengel soms trichomen en is deze dan ook vaak licht psychoactief. Zwakke, laagwaardige wiet noemen we meestal meewarig ‘alleen maar stengels’. Sommigen gebruiken ze echter voor het maken van edibles, bubble hash, henneptouw en henneppapier.

KNOPEN

CANNABIS KNOPEN

De stengel van de cannabisplant wordt onderverdeeld door knopen, die zich bij de vertakkingen van de plant bevinden. Bij niet volwassen planten ontwikkelen knopen zich gepaard en tegenover elkaar. Naarmate de plant ouder wordt, komen de knopen afwisselend voor op de stengel. Ze vormen de eerste plaats waar cannabistoppen verschijnen en zijn dan ook essentieel voor het bepalen van het geslacht van een plant.

Bij sativa’s liggen de knopen verder uit elkaar dan bij indica’s. Knopen produceren het merendeel van de hormonen van de plant. Als je werkt met een stekje, is het belangrijk om ten minste een knoop aan de stek te laten zitten voor de productie van auxine. Dit is een wortelhormoon dat de ontwikkeling van de wortels in gang zet.

Een ganja-wetenschapper kan waarschijnlijk honderden, dan wel duizenden kleine deeltjes van een cannabisplant noemen (een trichoom zelf kan verdeeld worden in acht of meer onderdelen!), maar de genoemde componenten zijn het meest handig om te weten voor iedereen die ervan houdt om van de magische knoppen te genieten.

Je bezoekt onze Nederlandse website.