Blog
Stress Cannabis Plant
3 min

7 Veelvoorkomende Oorzaken Die Stress Veroorzaken Op Je Cannabis Plant

3 min

Incidentele stress op je planten is geen reden tot paniek. Sommige vormen van stress kunnen echter de gezondheid van je planten beïnvloeden. Hier zijn de 7 meestvoorkomende oorzaken.

Niet alle stress, die je cannabis planten tijdens de groei ervaren, is slecht. In feite zullen kwekers soms cannabis planten met opzet stressen omdat dit de weerstand, groei en opbrengst kan verbeteren. Sommige vormen van stress op je planten, of als de stress op je planten teveel wordt, kunnen echter nadelige effecten hebben. Wanneer je planten teveel stress ervaren, kunnen ze hun groei vertragen of stoppen en in het ergste geval zullen je planten sterven. Laten we eens kijken naar zeven van de meestvoorkomende oorzaken van stress bij je cannabis planten.

1. WATER STRESS (ONDER- EN OVERBEWATERING)

WATER STRESS (ONDER- EN OVERBEWATERING)

Kwekers weten dat teveel en te vaak water geven slecht is, maar dat geldt ook voor een constant tekort aan water. Onder- of overbewatering van je planten kan verkleurde bladeren opleveren, waarna ze opkrullen en verwelken. Als je teveel water geeft, zal je de wortels van de planten verstikken, wat betekent dat je planten problemen zullen ervaren bij het opnemen van voedingsstoffen en zuurstof. Stress door overbewatering is een van de meestvoorkomende oorzaken van groeistoornissen. Uiteraard wil je ook niet dat je planten sterven door een gebrek aan water.

2. STRESS DOOR VOEDING (ONDER- EN OVERBEMESTING)

STRESS DOOR VOEDING (ONDER- EN OVERBEMESTING)

Stress van een teveel of een tekort aan voeding is een ander veelvoorkomend probleem waar kwekers tegenaan kunnen lopen. Je planten zouden niet meer voeding moeten krijgen dan ze kunnen verwerken. Net als bij een teveel aan voedingsstoffen, is het ook stressvol voor je planten als ze niet genoeg krijgen, of wanneer de balans niet goed is. Stress door voeding kan allerlei problemen veroorzaken, variërend van verkleurde en gevlekte bladeren tot groeistoornissen. Teveel voedingsstoffen kunnen ook insecten en andere plagen aantrekken.

Gerelateerd artikel

Eenvoudige Tips Om Betere Wiet Te Kweken

3. STRESS DOOR PH

STRESS DOOR PH

Om optimaal te kunnen groeien, hebben cannabis planten een optimaal pH niveau nodig van de bodem en/of voedingsoplossing. Als de pH niet goed is, kunnen de planten bepaalde voedingsstoffen niet opnemen, zelfs als deze gewoon aanwezig zijn. Een verkeerd pH niveau van je bodem of voedingsoplossing kan leiden tot tekorten en serieuze groeiproblemen. Stress van een onjuist pH niveau kan ook verbranding van de wortels en andere ellende veroorzaken.

4. STRESS DOOR LICHT

STRESS DOOR LICHT

Cannabis planten zijn gevoelig als het gaat om de juiste hoeveelheid licht, maar ook voor de lichtcycli. Planten die niet genoeg licht ontvangen, zullen hun volledige potentieel niet bereiken. Onvoldoende licht tijdens de bloei is een oorzaak van een slechte oogst.

Consistentie in je lichtcycli is ook enorm belangrijk. Cannabis planten hebben 18 uur licht nodig tijdens de vegetatieve fase en tijdens de bloei moet de lichtcyclus 12/12 zijn. Wanneer de hoeveelheid licht niet elke dag hetzelfde is, raken de planten in de war. Het is enorm belangrijk de duisternis tijdens de "lichten uit" fase van de bloei niet te verstoren. Zelfs een kleine hoeveelheid licht tijdens de donkere uren kan stress veroorzaken. Planten kunnen dan uit de bloeiperiode komen en opnieuw de vegetatieve fase betreden. Dit zal de groei en de eindopbrengst niet ten goede komen.

5. STRESS VAN WEEFSELBESCHADIGING

STRESS VAN WEEFSELBESCHADIGING

Een kleine beschadiging aan het plantenweefsel, zoals de bladeren of takken, is meestal geen reden voor paniek. Planten zijn over het algemeen vrij goed in het omgaan met zulke gebeurtenissen. In sommige gevallen kan een incidentele beschadiging zelfs helpen de weerstand van de plant te versterken. Constante en grote beschadiging aan het weefsel kan echter een negatief effect hebben. Je plant besteedt teveel energie aan reparaties in plaats van groeien.

6. WORTELSTRESS EN BESCHADIGING

WORTELSTRESS EN BESCHADIGING

De planten gebruiken hun wortels voor de opname van voedingsstoffen en zuurstof, waardoor gezonde wortels extreem belangrijk zijn. Beschadiging en stress van de wortels, veroorzaakt door fysieke beschadiging, extreme temperaturen, bacteriën, schimmel of licht, kan de groei van je plant enorm beïnvloeden. Als regel geldt dat je ervoor moet zorgen dat de wortelzone altijd op kamertemperatuur is. Voor buitenkwekers kunnen potten, die heet worden van de zon en vervolgens de wortels verbranden, behoorlijk zorgwekkend zijn. Schimmel en rot aan de wortels zijn andere problemen die de wortels kunnen beïnvloeden. Dit kan gebeuren wanneer de wortels te weinig zuurstof krijgen door slechte drainage.

7. OMGEVINGSSTRESS

OMGEVINGSSTRESS

Als jij je comfortabel voelt in je kweekomgeving, dan is de kans groot dat je planten zich ook comfortabel voelen. Extremen in de omgeving, zoals zeer warme of zeer koude temperaturen of een te hoge luchtvochtigheid, kunnen stress veroorzaken op je planten, met alle gevolgen van dien. Je zou er altijd voor moeten zorgen dat de temperatuur comfortabel is. Ook moeten plotselinge en extreme veranderingen in de temperatuur worden vermeden. Correcte luchtcirculatie is een andere omgevingsfactor die overwogen moet worden. Dit kan helpen een te hoge luchtvochtigheid te vermijden, die anders zou leiden tot de groei van schimmels.

Cannabis kan zeer taai zijn en kan gemakkelijker worden gekweekt dan vaak gedacht wordt. Het is tenslotte een "weed". Incidentele stress op je planten zou geen reden tot zorg moeten zijn. Niettemin moet extreme of constante stress worden vermeden om te verzekeren dat je planten zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken