Blog
 pH-waarde Aanpassen Kweken Van Cannabis
3 min

Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis?

3 min

In dit artikel leren we je alles wat je zou moeten weten over het belang van pH voor het kweken van cannabis. Ook leggen we uit hoe je de pH-waarde verandert, indien noodzakelijk.

Bij het kweken van cannabis is het cruciaal dat je medium de juiste pH-waarde heeft. Cannabisplanten presteren het beste in lichtzure grond met een pH van tussen de 6 en 7. Als je hydroponisch teelt, ligt de ideale pH-waarde voor cannabis tussen de 5,5 en 6,5.

Mocht je medium te acidisch dan wel te alkalisch zijn, dan hebben de wortels van je plant moeite met het opnemen van voedingsstoffen. Dit resulteert vaak in belemmerde groei en zelfs voedingsdeficiëntie. Zeer zure grond bevordert soms ook de groei van schimmelziektes. Deze zijn in staat je planten binnen een aantal dagen te vernietigen.

WAAROM IS DE PH ZO BELANGRIJK VOOR HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Waarom Is De pH Zo Belangrijk Voor Het Kweken Van Cannabis?

pH is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de grond. Iedere doorgewinterde tuinier kan dan ook beamen dat planten alleen goed groeien als de aarde dat toelaat.

Als je de biologielessen van de middelbare school je nog kunt herinneren, weet je wellicht dat de pH-schaal een simpele maatstaf is voor de aciditieit of alkaliniteit van een medium. De onderste helft van de schaal (tussen de 0 en 6,5) beschouwen we als acidisch. Het hogere deel (tussen de 7,5 en 14) is alkaline. Citroensap heeft bijvoorbeeld een pH-waarde van 2. Zeepwater heeft echter een pH van ongeveer 12.

De minerale samenstelling van je grond en het weer zijn de twee voornaamste factoren die de pH beïnvloeden. Vochtige aarde met een hoop materiaal dat van nature vergaat, is vaak zuurder. Denk aan een bosbodem die bladeren en schors of compost met etensresten bevat. Grond in droge, aride klimaten is meestal meer alkalisch.

Als de grond te zuur is, hebben de wortels van je planten moeite met het opnemen van voedingsstoffen als fosforzuur, calcium en magnesium. Deze stoffen zijn dan namelijk minder oplosbaar. In alkalische omstandigheden is het lastiger voor planten om voedingsstoffen als ijzer, koper, zink, mangaan en borium te absorberen.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

HOE MEET JE DE PH-WAARDE?

Hoe Meet Je De pH-waarde?

De eenvoudigste manier om de pH te meten, is met een digitale pH-pen. Deze steek je simpelweg in de grond voor een meting. Het is ook mogelijk een handmatige pH-kit te gebruiken om de pH van het afvoerwater te meten. Deze kits bevatten meestal druppeltests of teststrips. Als je deze aan het water toevoegt, zie je een specifieke kleur. Dit geeft de pH-waarde aan. Zowel handmatige kits als digitale pH-pennen zijn in elk fatsoenlijk tuincentrum te vinden.

Mocht je geen pH-kit of pH-pen hebben, dan is de pH-waarde van je aarde ook minder nauwkeurig te meten met baking soda en azijn. Verzamel hiervoor wat grond uit je tuin in twee verschillende bakjes. In het ene bakje voeg je ½ van de hoeveelheid aarde aan azijn toe. Als het begint te bruisen, dan is de grond alkalisch. Als dit niet gebeurt, doe dan wat water bij de aarde zodat deze modderig wordt. Voeg er vervolgens wat baking soda aan toe. Als het nu bruist, dan heb je zure grond.

Bedenk wel dat deze DIY-methode om de pH van je grond te meten niet accuraat is. Het dient dan ook alleen als laatste strohalm. Gebruik indien mogelijk altijd een digitale pH-pen of pH-kit voor een exacte meting.

HOE PAS JE DE PH-WAARDE AAN?

De gemakkelijkste wijze om de pH-waarde aan te passen, is door chemische pH-plus- of pH-min-oplossingen te gebruiken. Deze zitten inbegrepen bij sommige kits. Er bestaan echter ook andere manieren om de pH van je aarde aan te passen.

 • DE PH VAN JE AARDE AANPASSEN

De pH Van Je Aarde Aanpassen

Het is ook mogelijk de pH van je aarde te verhogen of verlagen door er rechtstreeks biologische materialen aan toe te voegen. We raden dit echter alleen aan bij het prepareren van grond voor de volgende teelt.

Wanneer je grond te zuur is, is het mogelijk kalksteen (zowel verpulverd als in korrelvorm) of houtas toe te voegen om de pH te verhogen. Voor de beste resultaten verwerk je de kalk of as minstens 2 of 3 maanden voor het planten in de aarde. Vergeet niet regelmatig water te geven.

Om de pH van je aarde te verlagen, is het mogelijk zwavel te gebruiken. Ook dit dien je door de grond te mengen. Daarna moet je geduld hebben. Het duurt soms maanden voordat zwavel de pH van je aarde verlaagd heeft. Voor onmiddellijke resultaten is het mogelijk aluminiumsulfaat te gebruiken. Een chemische reactie in het aluminium verlaagt de pH van je aarde vrijwel meteen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?

 • DE PH VAN HET WATER AANPASSEN

DE PH VAN HET WATER AANPASSEN

Een handige manier om de pH van aarde aan te passen, is door de pH-waarde van het water te veranderen. Gebruik fosforzuur of veenmos om de waarde te verlagen en kalk, houtas of baking soda voor het verhogen. Dit is de beste manier om de pH van je aarde te veranderen terwijl er planten op groeien.

Als je aarde te zuur is, probeer dan je planten licht alkalisch water (pH: 7-8) te geven. Wanneer je grond te basisch is, gebruik dan lichtzuur water (pH: 5,5-6,5). Doe dit niet meer dan twee keer, zodat je planten geen schade oplopen. Stap hierna weer over op normaal water. Controleer de pH van je aarde en stel zo nodig bij.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Beste Water Voor Cannabis Planten?

 • DE PH AANPASSEN BIJ BIOLOGISCHE TEELT

De pH Aanpassen Bij Biologische Teelt

Om het potentieel van je planten volledig te benutten, is het slim om zelf biologische aarde samen te stellen voordat je zaden laat ontkiemen. Het kost een hoop tijd en moeite, maar het is het zeker waard.

Hiervoor doe je de aarde die je wilt gebruiken in een grote bak, bijvoorbeeld een compostbak. Sommige kwekers doen dit al in de winter. Zo hebben ze genoeg tijd om de grond voor te bereiden op de teelt.

In de winter en lente voeg je biologische materialen toe aan de grond. Zo krijg je een rijk medium dat vol zit met allerlei voedingsstoffen. Biologische materialen zijn bijvoorbeeld:

 • Groente- en fruitresten
 • Eierschillen
 • Koffiedik en gebruikte theebladeren
 • Snoeiafval
 • Dennennaalden
 • Kalk
 • As
 • Zand (voor drainage)

Het doel hiervan is het creëren van rijke en luchtige grond, met de juiste pH-waarde voor je cannabisplanten in de zomer. Vergeet niet dat deze methode tijd kost, maar vaak geweldige resultaten oplevert. Je planten doen het tenslotte alleen goed als de aarde waarin ze groeien dat toelaat.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken