Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Het Kweken Van Cannabis In Aarde
4 min

Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS) En Hoe Maak Je Het?

4 min

Gerecyclede biologische levende grond (ROLS) is een van de beste manieren waarmee je verzekerd bent van gezonde planten. Daarnaast ontdek je al gauw dat de techniek kosten, tijd en water bespaart en de kans op plantenziektes verkleint. Ontdek hoe je je eigen ROLS kunt maken. Het is heel simpel.

Gezonde bodems zijn niet allemaal hetzelfde. Toch kunnen we wel stellen dat ze bepaalde kenmerken gemeen hebben. Een gezonde grond bevat miljarden bacteriën, grote aantallen schimmeldraden, duizenden protozoën en vele aaltjes. Al deze organismen samen vormen een ingewikkeld ecosysteem van hoogwaardige aarde.

Deze aarde kan organisch materiaal afbreken en het chemisch geschikt maken om het leven van planten te ondersteunen. In ruil daarvoor geeft de plant proteïnen en koolhydraten af. Deze beïnvloeden vervolgens de microbiële gemeenschap in de grond. Dit symbiotische proces zorgt voor de natuurlijke bemesting die de planten nodig hebben, op het moment dat ze het nodig hebben.

Grow Caps (Alles-In-Eén Voeding Cannabis)BEKIJK Grow Caps

Microbiële organismen zorgen ook voor de juiste bodemstructuur voor plantenwortels. Bacteriën bedekken de gronddeeltjes met een soort slijm dat de grond bijeenhoudt. Wormen en andere insecten eten deze microben vervolgens op.

Het eindresultaat is een rijke omgeving waar een mengeling van levend en recent doodgegaan plantenmateriaal een gezond, levend milieu in stand houdt. Grond met een sterk microbieel systeem, zorgt er ook voor dat ziekteverwekkers en plagen zich minder makkelijk vestigen. De meeste pathogenen kunnen niet op tegen een gezonde microbiële omgeving.

Maar hoe kunnen kwekers deze omgeving tot stand brengen voor hun cannabisplanten?

Gerelateerd artikel

Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen

WAAROM WORDT GERECYCLEDE BIOLOGISCHE LEVENDE GROND (ROLS) WEER POPULAIR?

Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS) - Cannabis

Tot halverwege de 20e eeuw was eigenlijk alle landbouw "biologisch". Dat betekent dat er werd geproduceerd zonder gebruik te maken van chemische meststoffen en pesticiden. De “groene revolutie" zorgde voor een verdubbeling van de agrarische productie. Maar als je planten voedt met chemisch bewerkte bemesting, dan ga je voorbij aan het natuurlijke bodemvoedselweb. Een plant gaat niet langer een symbiotische relatie aan met de omringende micro-organismen. En daardoor zorgen moderne agrarische praktijken voor een verminderde bodemdiversiteit.

In zo’n omgeving floreren ziekteverwekkers. En er zijn steeds meer door mensen gemaakte voedingsstoffen en pesticiden nodig om de gewassen levensvatbaar te houden.

Het antwoord waarop velen zich hebben gericht, is Recycled Organic Living Soil, ofwel ROLS. Het idee is oud. Maar net zoals de grond waarnaar het verwijst, wordt ook het proces opnieuw gebruikt om gezondere groeiomstandigheden te creëren.

Door gebruik te maken van ROLS, kunnen kwekers terugkeren naar duurzamere agrarische praktijken, die veel beter zijn voor de planten – en ook nog goedkoper voor jou. Verder zorgt ROLS voor een gezonde groei zonder heel veel water te verspillen.

Toen boeren weer gebruik gingen maken van "biologische" of traditionele teelttechnieken, vormde de beweging haar eigen, afzonderlijke filosofieën over hoe je de perfecte organische omgeving moet creëren. Denk daarbij aan biodynamische landbouw, permacultuur, landbouw zonder grondbewerking en super bodem methodes. Allemaal om ROLS te creëren. De technieken zijn ieder net even anders. Maar ze richten zich allemaal op het recyclen van afvalmateriaal om planten te voeden in aarde die actief en levend is dankzij micro-organismen.

DE VIER ROLS TECHNIEKEN

De Vier ROLS Technieken

Er zijn vier basisbenaderingen voor biologische landbouw en het gebruik van ROLS.

 1. De eerste is de biodynamische methode. Deze werd in de jaren 20 geïntroduceerd als de eerste "beweging" in de biologische landbouw. Het wordt vaak afgedaan als een soort pseudowetenschap vanwege de nadruk die er wordt gelegd op seizoensgebonden tijdsplanning. Maar ook wegens de verwijzing naar zowel spirituele als mystieke krachten. De methode is geworteld in de lessen van Rudolf Steiner, een Duitse architect en filosoof.

 2. Permacultuur is een andere populaire methode voor biologische landbouw. Deze aanpak is fors beïnvloed door ecologie. Dat is een tak van de biologie die zich bezighoudt met de interactie tussen organismen en hun omgeving. Het is een idee dat is gericht op duurzaamheid op de lange termijn. Volgens de permacultuur filosofie moet landbouw worden geïntegreerd in de natuurlijke omgeving en die niet belasten. Iedereen heeft recht op een eerlijk deel. Dat wat overblijft, moet weer in het ecosysteem worden gebracht, zodat ander leven ervan kan profiteren.

 3. Supergrond is de eerste biologische teelttechniek die speciaal is ontwikkeld voor cannabis. Supergrond is potgrond die je in de winkel koopt waaraan droge, organische bestanddelen zijn toegevoegd.

  Deze "hete" grond wordt vervolgens ongeveer twee maanden gecomposteerd om alle toevoegingen voor te verteren. Supergrond is makkelijk te maken, herbruikbaar en zorgt voor geweldige resultaten. Planten hebben niets anders nodig dan water. Er zijn geen toegevoegde meststoffen nodig. En je hoeft ook de pH-waarde niet aan te passen.

 4. Landbouw zonder grondbewerking is een andere vorm van biologische landbouw. Het ploegen van de aarde is een manier om het land "schoon" te maken en de grond voor te bereiden op planten. Maar door het bewerken van de grond worden wormen en microben gedood. Het kan ook voor erosie en bodemverdichting zorgen. Bij deze vorm van biologische landbouw brengt de landbouwer lagen mulch aan tussen de oogsten in.

  De methode is oorspronkelijk bedacht voor kwekerijen buiten. Maar het idee is overgenomen door indoor kwekers. Na de oogst worden de wortelresten verwijderd, maar verder wordt de grond onaangeroerd gelaten. Nieuwe planten worden in dezelfde pot gezet met de toegevoegde mulch als bovenlaag. Landbouw zonder grondbewerking is vergelijkbaar met supergrond technieken, op het voorbereiden van het gewas na.

VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN ROLS

Voordelen Van Het Gebruik Van ROLS - Cannabis

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een van deze technieken als je je eigen cannabisgewassen verbouwt. Cannabis lijkt op een spons. Ze absorbeert alle onvolkomenheden die in de grond zitten. Daarom is het gebruik van biologische landbouwtechnieken essentieel voor de productie van consumeerbare planten.

Door gebruik te maken van een ROLS-methode bespaar je op tijd, geld en water.

Niet alleen is het makkelijker om gezonde planten te kweken, maar je hoeft ze ook niet zo vaak water en voeding te geven – als dat überhaupt nodig is. Als je het op de juiste manier doet, kun je eenvoudig cannabis verbouwen zonder toegevoegd plantenvoedsel. Je hoeft zelfs de pH-waarde van de grond niet te controleren. Waarom niet? Omdat de aarde zelf voor een natuurlijke balans zorgt.

Andere voordelen? De uitbraak van bepaalde plantenziekten wordt aanzienlijk verminderd. Hoe kan dat? Je hebt een gezonde, infectie werende omgeving gecreëerd, waar je cannabis-schatjes kunnen floreren.

Daarnaast kun je je eigen grond voortdurend hergebruiken.

Als je met dit alles nog niet overtuigd bent, dan is hier nog een laatste reden. ROLS maakt gebruik van de beste technieken die de natuur te bieden heeft om de allerbeste toppen te creëren. Wiet die is verbouwd in een ROLS-medium zorgt per definitie voor veel betere highs.

Gerelateerd artikel

Koffiedik Als Voeding Voor Wiet Gebruiken

Hoe Maak Je Jouw Eigen ROLS?

Hoe Maak Je Jouw Eigen ROLS? - Cannabis

Hoewel er geen harde en vaste regels zijn voor het maken van de perfecte ROLS, geven we je hier een aantal tips. Denk eraan dat specifieke strains kleine aanpassingen nodig kunnen hebben.

 1. Zorg dat je goede grond koopt: je kunt dit kopen in elk willekeurig tuincentrum. Maar dit is geen ROLS. Je moet ingrediënten toevoegen om het te veranderen in een levendig ecosysteem.

 2. Belucht je grond: in het mengsel heb je iets nodig dat water absorbeert en ervoor zorgt dat de lucht erdoorheen kan stromen. Humus is daarvoor heel geschikt. Sommige kwekers gebruiken rijstschillen of lavastenen. De schillen van kokosnoten (kokosvezels) en turf werken ook goed. Wees niet bang om al deze ingrediënten tegelijkertijd te gebruiken, in verschillende hoeveelheden. Experimenteer.

 3. Voeg natuurlijke bemesting toe: denk aan vleermuis-guano, gecomposteerde bladeren, uitwerpselen van aardwormen of beendermeel. Mest werkt ook en zorgt voor waardevolle stikstof gedurende meerdere groeicycli. Natuurlijke houtskool van verbrand hout is eveneens geweldig. Het is ook een goed idee om meer dan één meststof te gebruiken. Dat gebeurt ook in de natuur en daarom moet jij het ook doen.

 4. Meng er een aantal natuurlijke beschermers doorheen: hoewel ROLS een organische teelttechniek is, is niet alles wat de natuur te bieden heeft positief. Je moet je planten beschermen tegen plagen en bederf. De toevoeging van brandnetels, sinaasappel- en citroenschillen en zelfs uien is daarvoor perfect. Deze combinatie weert de verkeerde indringers en trekt de juiste, nuttige insecten aan.

 5. Maak je eigen compostthee: dit is een vloeibaar mengsel dat je toevoegt aan je grond om die levendig en vitaal te houden. Je kunt de "thee" maken van koffiebonen, aloë, stro en eierschalen. Met andere woorden, van normaal keukenafval.

Uiteindelijk komt het erop neer dat hoe diverser de ingrediënten zijn, hoe diverser je ROLS is. Experimenteren, waaronder met jouw specifieke kweek, is ook belangrijk. Als je gebruik maakt van een groot aantal verschillende ingrediënten, doen de micro-organismen in je grond het meeste werk voor je.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken