Blog
Wiet Kweken Met Aquaponics
5 min

Wiet Kweken Met Aquaponics

5 min

Aquaponics combineert hydroponics en watercultuur tot een zelfvoorzienend ecosysteem dat superieure wiet oplevert. Kom meer te weten over deze methode en ontdek hoe je zelf thuis een dergelijk systeem kunt opzetten.

Aquaponics is een fantastisch systeem om wietplanten te kweken waarbij de voordelen van hydroponics gecombineerd worden met visteelt. Het is een geweldige manier om een keer iets anders te proberen dan de standaard pot-met-aardemethode. Daarnaast ziet de set-up er gewoon cool uit en maak je dus gegarandeerd indruk op je vrienden.

In een goed opgezet aquaponics-systeem vullen de vissen en de cannabis elkaar aan en ontstaat er een symbiotische relatie. In feite creëer je een zelfvoorzienend ecosysteem. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is makkelijker dan je denkt.

In dit artikel leggen we je precies uit hoe je een doe-het-zelf aquaponics-systeem kunt opzetten in een paar makkelijk te volgen stappen.

Wat is aquaponics?

Wat Is Aquaponics?

De naam zegt het al een beetje: aquaponics is een combinatie van aquacultuur en hydroponics. Zoals bij hydroponics, wordt ook bij aquaponics geen of nauwelijks aarde gebruikt en worden voedingsstoffen toegevoegd via een waterpomp. Alleen doen vissen nu het meeste werk voor ons.

In feite werkt het als volgt: De vissen produceren afval in de vorm van ammoniak, waarna bacteriën in het water dit omzetten in nitraten. Dit water, wat rijk is aan voedingsstoffen, wordt vervolgens door een pomp naar een kweekbed met je planten geleid. De wortels absorberen de nutriënten en filteren tegelijkertijd het water, waarna het schone water wordt teruggepompt naar de vissen.

Het lijkt hiermee heel erg op hoe het er in de natuur aan toe gaat. Zo voeden in een natuurlijk ecosysteem vissen zich met bacteriën, die de uitwerpselen van de vissen afbreken, wat omgezet wordt in voeding voor planten, die het water weer zuiveren voor de vissen. Daarom is aquaponics een van de meest duurzame en kostenefficiënte manieren om te kweken.

Gerelateerd artikel

Het Voorkomen En Verwijderen Van Algen Bij Cannabis-Hydroponics

Waarom kweken met aquaponics?

Waarom Kweken Met Aquaponics?

Het aantrekkelijkste aspect van aquaponics is dat het zo goed als volledig zelfvoorzienend is. Maar deze manier van wiet kweken heeft nog veel meer voordelen en maar een paar nadelen. Laten we er wat dieper induiken:

Voordelen van aquaponics

  • Het is volledig natuurlijk en biologisch: Je kunt geen schadelijke chemicaliën gebruiken omdat de vissen hieronder zullen lijden. Daarnaast houdt kweken op een biologische en natuurlijke wijze niet alleen je vissen gezond, maar ook je planten!

  • Minder waterverbruik: Een goed opgezet aquaponics-systeem verbruikt minder water dan traditionele hydro-methoden, zoals diepwatercultuur (DWC). Terwijl je bij DWC je water iedere drie weken moet verschonen, is een aquaponics-systeem veel zelfvoorzienender. Je zult alleen het water dat verdampt is moeten aanvullen.

  • Het is vrijwel overal mogelijk: Je kunt een aquaponics-systeem binnen, buiten of in een kas plaatsen.

  • Het is makkelijk aan te passen: Een aquaponics-systeem kan voor een paar planten zijn of zo groot als je maar wilt.

  • Het vergt minder tijd: Omdat het systeem zo goed als volledig geautomatiseerd is, kost het minder tijd en moeite dan andere methoden. In het beste geval hoef je alleen de vissen te voeren.

  • Het ziet er cool uit: Vissen en cannabis zijn een te gekke combinatie.

  • Voor kwekers die een nieuwe uitdaging zoeken, is dit ideaal.

Nadelen van aquaponics

  • Het is niet de eenvoudigste kweekmethode.

  • Voor een compleet zelfvoorzienend systeem zijn soms wat aanpassingen en dus tijd nodig.

Hoe zet je een aquaponics-systeem op?

Nu we de voor- en nadelen hebben bekeken, kunnen we verder met het opzetten van ons eigen eenvoudige aquaponics-systeem. Onze set-up gebruikt echter niet alleen kleikorrels als kweekmedium. Wij hebben gekozen voor een zogeheten “dual root zone”-opstelling.

De reden voor een “dual root zone”-opzet is dat kleikorrels alleen niet voldoende voedingsstoffen kunnen bieden ter aanvulling op wat de vissen en microben leveren. Hierdoor ontstaat vaak een gebrek aan kalium en fosfaat. Door het toevoegen van een laag aarde zorg je voor een optimaal voedingsstoffenniveau.

Wij zijn als volgt te werk gegaan:

1. Het aquarium

Het Aquarium

Vissen hebben een veilige en gezonde omgeving nodig. Het zijn tenslotte levende wezens, net als jij. Dit is een belangrijke eerste stap.

Je vissen hebben een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig, wat afhangt van de vissoort, maar hierover later meer. Zorg er dus voor dat je aquarium groot genoeg is.

Een tank van acrylplastic is vaak prima. Je kunt echter ook andere containers gebruiken, zoals een grote food-grade plastic box of vat. Het belangrijkste is dat het een geschikte omgeving biedt voor je vissen. Luxe is dus geen must.

Volg tijdens het vullen van je tank dezelfde richtlijnen als bij het opzetten van een aquarium. Het water dient allereerst vrij te zijn van chloor. De eenvoudigste manier om hiervoor te zorgen, is door kraanwater een dag of twee te laten staan om het chloor te laten verdampen. Als je leidingwater chlooramine bevat in plaats van chloor, heb je waarschijnlijk chemicaliën nodig om dit eruit te krijgen. Vraag dit voor de zekerheid na bij je waterleverancier.

Zodra je water chloorvrij is, laat je je systeem, zonder vissen, draaien gedurende vier tot zes weken. Zo geef je de gunstige bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Doe je dit niet, dan zullen er geen bacteriën zijn die het visafval omzetten naar nitraten en dus is er geen voeding voor de planten.

Ook zul je een pomp moeten installeren die het water rondpompt van je aquarium naar het kweekbed met de planten en ook weer terug.

2. Creëer je kweekbed met een dual root zone

Creëer Je Kweekbed Met Een Dual Root Zone

Het kweekbed is waar je wietplanten zullen groeien. Plaats hiervoor bovenop de tank een stevige plastic bak. Je kunt echter ook voor een houten bak kiezen of iets vergelijkbaars. Aangezien het kweekbed zich boven de tank bevindt, moet je ervoor zorgen dat het geheel stabiel staat, bijvoorbeeld bevestigd aan een tafel.

Vul de bak met een laag kleikorrels. Deze korrels hebben een goede reputatie als kweekmedium en zijn populair voor hydroponics. Ze zijn daarbij pH-neutraal en beïnvloeden het water in de tank niet. Bovendien bevatten ze zelf geen voedingsstoffen.

Leg een doorlatende laag, zoals jute, bovenop de kleikorrels, voor de dual root zone. Hierbovenop verspreid je wat aarde. Zo krijg je twee verschillende lagen die elk hun eigen ecosysteem zullen ontwikkelen: een waterlaag aan de onderkant en een grondlaag erboven. Na een tijdje zal elke laag gunstige bacteriën bevatten voor een maximale toevoer van voedingsstoffen, een verbeterde retentie hiervan en een optimale uitwisseling van gas en water.

Om de groei te stimuleren, kun je de bovenste laag apart water geven, zonder dat dit de waterkwaliteit en dus de vissen zal beïnvloeden. Gebruik biologische voeding die rijk is aan fosfaat en kalium. Maar voeg hiervan niet te veel toe, omdat dit kan leiden tot een ongezonde leefomgeving voor de vissen en bacteriën.

3. Voeg de vissen toe

Voeg De Vissen Toe

Als je eenmaal je systeem gedurende vier tot zes weken hebt laten draaien, kun je de vissen toevoegen.

Maar welke vissoorten zijn het meest geschikt? Gelukkig heb je meerdere opties voor een aquaponics-systeem. Hieronder volgen de meest gebruikte soorten:

  • Goudvissen: Goudvissen poepen veel, wat ze ideaal maakt voor aquaponics.
  • Koikarpers: Deze kunnen erg groot worden. Zorg dus voor een tank die groot genoeg is.
  • Tilapia: Een goede keuze voor beginners aangezien deze vissen makkelijk te verzorgen zijn.
  • Barramundi: Dit is een erg populaire vissoort voor aquaponics.
  • Siervissen: Tetra's, molly's en guppy's doen het allemaal goed.
  • Karpers, forellen, meervallen en zilverbaarzen zijn ook geschikt.

Zoals je ziet, heb je meer dan genoeg keuze wat betreft vissoorten voor je aquaponics-systeem. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle vissen goed samen kunnen leven. Grotere soorten, zoals de Barramundi, zijn misschien niet de beste combinatie met guppy's. Je loopt dan namelijk de kans dat je niet veel guppy's overhoudt.

Welke strains zijn het beste voor een aquaponics-systeem?

Wanneer je op zoek gaat naar geschikte strains voor je aquaponics-systeem, is het aan te raden om te kijken naar soorten die over het algemeen goed gedijen in hydroponics. Maar omdat we gekozen hebben voor een dual root setup, ben je zeker niet gebonden aan een specifieke groep cultivars. Dit betekent dat je goede resultaten kunt verwachten met een breed scala aan strains. Zolang je ervoor zorgt dat je de ruimte en de middelen hebt voor de verwachte grootte en levenscyclus van je planten, moet het goedkomen.

Gerelateerd artikel

Deze 5 Cannabisstrains Zijn Perfect Voor Diepwatercultuur

Tips voor je aquaponics-kweek

Tips Voor Je Aquaponics-kweek

Wiet kweken met een hydrosysteem heeft al vele voordelen ten opzichte van andere methoden. Een daarvan is dat je zo goed als alles onder controle kunt houden. Met name zaken als de voeding en pH-waarde. Aan de andere kant is hydroponics minder vergevingsgezind dan traditionelere methoden.

Met het gebruik van aquaponics til je je kweek als het ware naar een hoger niveau. Het geeft je namelijk meer vrijheid dan een traditionele hydro set-up. Wanneer het tijd is om je wietplanten voeding te geven, heb je maar liefst vijf verschillende opties:

  • Je kunt visvriendelijke voedingsstoffen direct aan je vistank toevoegen.
  • Je kunt je vissen meer of minder voeding geven of hun dieet veranderen. Meer vispoep staat gelijk aan meer voedingsstoffen.
  • Je kunt toevoegingen doen aan de laag aarde van de dual root zone.
  • Je kunt je planten direct voeden met vloeibare biologische voedingssupplementen in de bovenste wortelzone.
  • Je kunt je planten bladvoeden wanneer dit nodig is.

Zoals je ziet, heb je voldoende opties! Het mooiste van alles is dat zodra je het systeem hebt opgezet, het zo goed als zelfstandig werkt, met blije vissen en happy planten. Als dat geen geweldige manier van wiet kweken is, dan weten wij het ook niet meer!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken